ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Το ΚΚΕ απευθύνεται στη νέα γενιά

Στις 18 Σεπτέμβρη ανοίγουν οι πύλες του τετραήμερου κορύφωσης του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στην Αθήνα, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, κάθε χρόνο κορυφώνεται με μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ, την τελευταία του μέρα. Ειδικά φέτος όμως, που το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ, ολόκληρο το τετραήμερο θα είναι μια νεολαιίστικη πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος, θα αναδείξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όχι μόνο την ιστορική προσφορά του ΚΚΕ σε όλους τους αγώνες και τις κατακτήσεις του λαού μας, αλλά κυρίως τις θέσεις και την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

Βασικός στόχος του ΚΚΕ είναι και μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, να απευθυνθεί στη νέα γενιά όχι για να περιγράψει τα προβλήματα, αλλά κυρίως για να αναδείξει ότι όλα τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο λαός και η νεολαία μας θα βρουν λύση μόνο μέσα από την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Αυτό το μήνυμα θα δίνεται στο Φεστιβάλ μέσα από δεκάδες περίπτερα, εκθέματα, οπτικοακουστικό υλικό, συζητήσεις κι όλα αυτά θα είναι αρμονικά δεμένα με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με ειδικά αφιερώματα, θέατρο, συναυλίες κ.ά.

Γνωστοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες συνθέτουν το πρόγραμμα στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ ολόκληρο το τετραήμερο σε ένα χώρο, που θα σηματοδοτείται από την έκθεση και τα ταμπλό του κεντρικού θέματος του Φεστιβάλ, των 90χρονων του ΚΚΕ και των 40χρονων της ΚΝΕ.


Αναλυτικά, ολόκληρο το πρόγραμμα της ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗΣ για το τετραήμερο έχει ως εξής:

Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη

9.30 Παντελής Θαλασσινός - Γιώτα Νέγκα

10.30 Διονύσης Τσακνής - Απόστολος και Ειρήνη Ψυχράμη

11.30 Φίλιππος Πλιάτσικας - Μύρωνας Στρατής - MC Yinka - Joanna Drigo

Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη

9.30 Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ελλη Πασπαλά & η Ορχήστρα του Δρόμου

10.30 Μανώλης Μητσιάς

11.30 Μπάμπης Στόκας - Αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι

Σάββατο 20 Σεπτέμβρη

9.30 Μίλτος Πασχαλίδης

10.30 Banda Bassotti

11.45 Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Χρήστος Θηβαίος

Κυριακή 21 Σεπτέμβρη

Στις 20.45, θα μιλήσει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο «Λαϊκό κίνημα και Λαϊκό τραγούδι». Την ορχήστρα διευθύνει ο Στέφανος Ψαραδάκος, η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Ξυθάλη, βοηθός σκηνοθέτη ο Κώστας Σταματόπουλος. Θα τραγουδήσουν: Αγάθωνας, Καλλιόπη Βέττα, Παντελής Θαλασσινός, Διονύσης Τσακνής, Μάνος Ξυδούς, Λάκης Χαλκιάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Λαρδής, Τρίφωνο, Στέφανος Ψαραδάκος.


11.30 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Δημήτρης Σταρόβας - Βασίλης Καζούλης.

Στο χώρο του γηπέδου της Κεντρικής Εξέδρας θα υπάρχουν:
  • Φωτογραφικό αφιέρωμα από το ιδρυτικό Συνέδριο, τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του μεσοπολέμου, τη δράση του ΕΛΑΣ - ΕΑΜ, την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού, τα χρόνια της παρανομίας και τη Χούντα, τους αγώνες στη μεταπολίτευση.
  • Η έκθεση υλικών και αντικειμένων από το «Αρχείο του ΚΚΕ» που θα φιλοξενείται σε ειδικά στεγασμένο χώρο του γηπέδου και θα δώσει τη δυνατότητα επαφής των επισκεπτών του Φεστιβάλ με ένα «ζωντανό» υλικό της 90χρονης Ιστορίας του ΚΚΕ, ενώ θα υπάρχει αφιέρωμα στην 90χρονη εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ, ιστορικοί πολύγραφοι και γραφομηχανές και άλλα αντικείμενα της παρανομίας.
  • Περίπτερο αντιστασιακών οργανώσεων με φωτογραφικό υλικό και εκδόσεις.
  • Το «βιβλιοπωλείο» με εκατοντάδες τίτλους.
  • Τα περίπτερα του «902», του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην τελική ευθεία

Πραγματοποιείται το τριήμερο 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ βρίσκονται οι Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, χτες, στη Θεσσαλονίκη, από την Θ. Καπέτη, μέλος του ΓΠ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και τον Θ. Χρηστίδη, Γραμματέα Θεσσαλονίκης και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Σε τρεις μέρες από σήμερα ανοίγουν οι πύλες του Φεστιβάλ για το τριήμερο των εκδηλώσεων, 12 - 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο Στρατόπεδο του «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη, που θα κορυφωθούν, την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, οπότε θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ενώ θα χαιρετίσει από το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ ο Δ. Παπατολίδης.

Παίρνοντας το λόγο, η Θ. Καπέτη σημείωσε ότι «το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα 34 χρόνια του αναδείχτηκε σε μια μεγάλη μαζική γιορτή, όπου συναντιέται η πολιτική και η ιδεολογία, η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τις ανάγκες, τις αγωνίες και τις ανησυχίες της νέας γενιάς. Φέτος, το Φεστιβάλ συμπίπτει με το γιορτασμό των 90 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ. Αυτό το γεγονός αποτυπώνεται και στο σύνθημά μας: "90 χρόνια ΚΚΕ - 40 χρόνια ΚΝΕ. Πρωτοπόρα θεωρία. Πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό"», επισήμανε. Τόνισε ακόμα ότι το «Φεστιβάλ θα αποτελέσει την κορύφωση μιας αέναης δραστηριότητας στο χρόνο που αφήνουμε πίσω μας. Είναι συμβολική και η επιλογή του Στρατοπέδου, τόπου μαρτυρικού, τόπου - συμβόλου για το κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Παρακάτω, υπενθύμισε πως «έχει προηγηθεί με επιτυχία μια σειρά εκδηλώσεων όλο τον προηγούμενο χρόνο αφιερωμένων στα 90χρονα του Κόμματός μας για την Οχτωβριανή Επανάσταση, για την ΕΠΟΝ, για τον κομμουνιστή Τούρκο λογοτέχνη Ναζίμ Χικμέτ. Ακόμα, για την 9η επέτειο από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης ενάντια στους ΝΑΤΟικούς, για το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην πόλη μας από την εποχή της σοσιαλιστικής οργάνωσης Φεντερασιόν μέχρι το Μάη του '36. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα πλαίσια της προφεστιβαλικής δραστηριότητας όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Σ' αυτά τα πλαίσια, οι κεντρικές εκδηλώσεις αποτελούν σταθμό κορύφωσης, και η επιτυχία που διαφαίνεται θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο την ειλικρινή και ουσιαστική επαφή του Κόμματός μας και της ΚΝΕ με τη νεολαία», είπε η ομιλήτρια για να προσθέσει για το Φεστιβάλ:

«Το περιεχόμενό του διαπνέεται από τη διαχρονική προσπάθεια για σύνδεση του εργατικού κινήματος με τη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, για την επιστημονική θεμελίωση και έκφρασή του καθημερινά στη ζωή και τη δράση. Και συνδέεται με την προσπάθεια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να διατυπώνουν θέσεις και προτάσεις για όλα τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη νεολαία».

Αναφερόμενος στην προετοιμασία και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, ο Θ. Χρηστίδης σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα:

«Συνολικά στο χώρο έγινε μια πρωτοφανής προσπάθεια, και με τις κατασκευές αλλά και με την προβολή οπτικού υλικού, ώστε να ξεχωρίζει η 90χρονη επέτειος του Κόμματος, η συμβολή του στους λαϊκούς αγώνες, η πρότασή του που είναι επίκαιρη και αναγκαία. Θα υπάρχουν εκδηλώσεις αλλά και ειδικοί χώροι όπου θα προβάλλονται οι θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα λαϊκά προβλήματα και τον ιμπεριαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ