Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους χτενίζουν τα 32.000 χιλιόμετρα του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου προσπαθώντας να εντοπίσουν τις 10 βόμβες που υποστηρίζει ότι τοποθέτησε μια νεοεμφανιζόμενη οργάνωση AZF απειλώντας να τινάξει τα πάντα στον αέρα αν δε λάβει «λύτρα» 4 εκατομμυρίων δολαρίων και ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τα ΜΜΕ για ανευθυνότητα, υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση του θέματος απομάκρυνε το ενδεχόμενο επίλυσής του ήρεμα.

ΡΙΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 148.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, το τελευταίο τρίμηνο, από τους συνοριοφύλακες της Σαουδικής Αραβίας, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα μεταφέροντας όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Δε δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερα συγκριτικά στοιχεία ούτε εκτιμήσεις.

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.-- Δεκτή έγινε από δευτεροβάθμιο δικαστήριο στην Καρλσρούη η έφεση του Μαροκινού φοιτητή Μουνίρ αλ-Μοτασαντέκ, μοναδικού καταδικασθέντος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ, για επανάληψη της δίκης.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Σε «μυστική τοποθεσία για ανάκριση» οδηγήθηκε χτες από μασκοφόρους στρατιώτες της πολυεθνικής SFOR ο Σερβοβόσνιος στρατηγός (πρώην υπουργός Αμυνας και νυν στρατιωτικός σύμβουλος της σερβοβοσνιακής προεδρίας) Μπογκάν Σούμποτις, μετά την προχτεσινοβραδινή σύλληψή του στο σπίτι του στην Μπάνια Λούκα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Το κάψιμο ελαστικών για να αναγκαστούν να εξέλθουν του κρατικού χρυσωρυχείου «παράνομοι» μεταλλωρύχοι στο Μπογκόρ της Ινδονησίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 εργατών από ασφυξία, ενώ η τύχη δεκάδων άλλων αγνοείται.

ΛΕΣΟΤΟ.-- Την άμεση ανάγκη διεθνούς βοήθειας έχουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του ορεινού νοτιοαφρικανικού βασιλείου Λεσότο εξαιτίας του εφιαλτικού συνδυασμού ξηρασίας και AIDS δήλωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του γγ ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Τζέιμς Μόρις...

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Στίβεν Κέρτις, διευθυντής της «Group Menatep», που διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών του πετρελαϊκού γίγαντα «Yukos» σκοτώθηκε χτες στη Νότια Βρετανία μετά την πτώση του ελικοπτέρου του.

ΜΟΣΧΑ.-- Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Πατρίδα» (που συγκέντρωσε 8,5% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Σεργκέι Γκλαζγιέφ από την ηγεσία της. Τη θέση του πήρε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.

ΓΚΡΟΖΝΙ.-- Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε χτες τρεις συναδέλφους του σε βάση στην Τσετσενία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ