Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο ξεσχολισμένος...

«Πορευόμασταν χαρούμενοι και ανεπτυγμένοι, παραμυθιάζοντας τη νέα γενιά ότι κάνουμε (διά των δαπανών) αντίσταση στον καπιταλισμό» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

η αμερικανιά...

«Αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα, με την υπερψήφιση του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, ισοδυναμεί με την απελευθέρωση των πανεπιστημίων και την προσάρτησή τους στην ελληνική επικράτεια, ύστερα από τριάντα χρόνια κομμουνιστικής κατοχής. Ολα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι ο αστικός κόσμος θα κερδίσει και τον τέταρτο γύρο που προετοιμάζει η Αριστερά...» (ο Σ. Κασιμάτης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...και η συνέχεια της αρπαγής

«Οι 3 αλλαγές που συζητούνται (...) είναι: Να καταργηθεί ο προηγούμενος κοινωνικός έλεγχος στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (...) Να ελεγχθεί η αντιπροσωπευτικότητα όλων των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων που υπογράφουν κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και ζητούν από το υπουργείο την επέκταση των συμφωνιών τους για τους μισθούς και στα μη μέλη (θα ζητηθούν στοιχεία αρχαιρεσιών και λίστες ενεργών μελών για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 51% του κάθε κλάδου και επαγγέλματος και σε περίπτωση που έχουν χαμηλότερα ποσοστά δεν θα μπορούν να επιβάλλουν όσα συνομολογούν). Να προβλεφθεί η σύναψη συμφωνιών με μικρότερους μισθούς σε τοπικό επίπεδο έτσι ώστε να ισχύουν χαμηλότερες αποδοχές από τις κλαδικές ρυθμίσεις σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα, σε τουριστικούς προορισμούς (η συγκεκριμένη πρόταση συναντά, πάντως, πολλές αντιρρήσεις). Η τρόικα έχει υποβάλει, τέλος, ερώτημα στο υπουργείο για το "εάν υπάρχουν περιθώρια να μειωθούν οι κοινωνικές εισφορές για τα κοινωνικά επιδόματα που δεν σχετίζονται με τις βασικές συντάξεις και επιβαρύνουν το κόστος εργασίας (όπως τα στρατιωτικά και τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ, οι παροχές για ΟΕΚ και Εργατική Εστία, προγράμματα ψυχαγωγίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.ά.)"» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ