Κυριακή 25 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυριακή 25/4
  • Συναυλία του Ρος Ντέιλι, στις 9μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι της «Διάβασης» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής, τηλ. 210.8640.943), με συνθέσεις από τους τελευταίους δίσκους του. Μαζί του οι: Κέλυ Θωμά, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Σόλης Μπαρκής, Στέλιος Πετράκης. Είσοδος ελεύθερη.
Δευτέρα 26/4
  • Πρώτη προβολή της αποκατεστημένης ταινίας του Δημήτρη Γαζιάδη «Αστέρω» (1929), στον κινηματογράφο «Απόλλων», στις 8.30μ.μ., με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής που έγραψε ειδικά για την ταινία ο Μιχάλης Γρηγορίου.
  • Εργα ζωγραφισμένα με λάδι σε μουσαμά, παρουσιάζει ο Γιάννης Μαστραντώνης στην έκθεση που εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, Πλ. Βικτωρίας). Το ζήτημα που απασχολεί τον καλλιτέχνη είναι η κίνηση και πώς αυτή απλοποιείται και γίνεται φόρμα.
  • Αφιερωμένη στον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο είναι η συναυλία, στις 8μ.μ., στο θέατρο «Περοκέ» της Μεικτής Χορωδίας και Μαντολινάτας του Συλλόγου Φαρακλάδων η «Εύγερος» Κεφαλονιάς, με μαέστρο τον Παναγιώτη Μπαρμπάτη. Συμμετέχουν: Χορωδία Δήμου Βριλησσίων και οι σολίστ Ηλιάνα Αντωνίου και Μαρία Κανελλοπούλου.
  • Στους στιχουργούς Μιχάλη Μπουρμπούλη και Σμαρώ Παπαδοπούλου είναι αφιερωμένη η βραδιά (8μ.μ.), στο «Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο» Δήμου Χαλανδρίου (Φ. Εταιρείας και Τομπάζη 18), στο πλαίσιο του συμποσίου «Ο λόγος του ελληνικού τραγουδιού».
  • Γκαλά όπερας στο Μέγαρο Μουσικής, με τη σοπράνο Ρουθ Αν Σουένσον και τον τενόρο Τσαρλς Καστρονόβο. Συμπράττει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Λ. Καρυτινό.
Τρίτη 27/4
  • Την προσφορά της Τζένης Καρέζη και της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο ελληνικό θέατρο τιμά το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, αφιερώνοντάς τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους («καμαρίνια»). Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 7μ.μ., στο Θεατρικό Μουσείο (Ακαδημίας 50). Θα μιλήσουν: Ι. Καμπανέλλης, Κ. Γεωργουσόπουλος, Λ. Μιχαηλίδης, Στ. Φασουλής.
  • Στις «Φωνές» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 9270628), στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σολίστες - Δεξιοτέχνες», συμπράττουν οι Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο) και Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο).
Τετάρτη 28/4
  • «Κύπρος αποτυπώνοντας» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51). Συμμετέχουν καλλιτέχνες από Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα, που φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Λάρνακας και συμμετείχαν στο εργαστήριο που πραγματοποίησε ο δήμος.
  • Συναυλία με έργα του Γιώργου Μηνά, στις 8μμ, στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω (Δημαρχείου 17 και Κουντουριώτου, δίπλα στο κολυμβητήριο). Συμμετέχουν η μικρή Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Ωδείου Αναγέννηση και οι: Κωνσταντίνα Πένκα - Τζαβούλη (σοπράνο), Μέρκος Κάραλης (κλαρινέτο), Γιάννης Τσανακαλιώτης (πιάνο) και Μυρτώ Ακρίβου (πιάνο). Είσοδος ελεύθερη.
Πέμπτη 29/4
  • Οι «Violent Femmes», μια από τις πιο φημισμένες μπάντες του αμερικανικού εναλλακτικού ροκ της δεκαετίας του '80, εμφανίζονται στις 9.30μ.μ., στο «Ρόδον» (Μάρνη 24).
  • Τέσσερις ακόμα παραστάσεις της «Κλασσικής Συνταγής» (μέχρι 2/5) προσφέρουν ο Σταμάτης Κραουνάκης και η «Σπείρα - Σπείρα», στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).
  • Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, για τρεις ακόμα βραδιές (μέχρι το Σάββατο) με σμυρναίικα, στο «Περιβόλι του ουρανού» (Λυσικράτους 19 και Αμαλίας 50, Πλάκα). Τραγουδούν: Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα, Παναγιώτης Λάλεζας.
Παρασκευή 30/4

Ρος Ντέιλι
Ρος Ντέιλι

  • Στο «An club» (Σολωμού 13-15) εμφανίζονται τα «Υπόγεια Ρεύματα» ένα από τα πιο αξιόλογα μουσικά σχήματα και οι «Motivo 4».
Σάββατο 1/5
  • «Κόκκινη κλωστή δεμένη σε ασήμι στολισμένη» τιτλοφορείται η έκθεση κοσμήματος της Μαρίνας Ζάχου, που φιλοξενείται στην γκαλερί «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45).

Από την παράσταση«Κλασσική Συνταγή»
Από την παράσταση«Κλασσική Συνταγή»
Ηχοι και φωνές στο «Συρμό»

Ο Μ. Πασχαλίδης
Ο Μ. Πασχαλίδης
Οι μουσικές διαδρομές συνεχίζονται στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), που σήμερα στη σκηνή του ξεδιπλώνεται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Ο Βασίλης Βασιλάτος και η ομάδα του «Ιστορίες για κρουστά» - ένα σύνολο κρουστών οργάνων πλαισιωμένων από μια μικρή ορχήστρα - θα παρουσιάσουν μέσα από το ρυθμό και τα ηχοχρώματα τις μελωδικές και αρμονικές δυνατότητες των κρουστών οργάνων. Η ομάδα παίζει μια μεγάλη γκάμα κρουστών - από τα αφροκουβανέζικα congas και το ισπανικό cajon, μέχρι την κλασικότροπη marimba και το vibraphone - σε συνδυασμό με όργανα, όπως η γκάιντα, τα ακορντεόν, το βιολί ή το κλαρινέτο. Η χρήση τους προσφέρει μια σύγχρονη, ιδιαίτερη διάσταση στον ήχο της ομάδας.

Αύριο (9μ.μ.), στο «Συρμό» η «Vinilio Music» θα παρουσιάσει την πρώτη δισκογραφική παραγωγή της «Γιάννης Νικολάου και η μπάντα του δρόμου». Στη βραδιά - πρεμιέρα της νέας εταιρίας θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση τα δώδεκα τραγούδια του πάλαι ποτέ «Λαθρεπιβάτη» τραγουδοποιού, σε ποίηση Ν. Λαπαθιώτη, Κλ. Μαρκίνα, Λ. Παππά και στίχους Τ. Βουγιατζή, Ν. Γαλανιάδη και Γ. Νικολάου.

Την Τρίτη, στη σκηνή του «Συρμού» θα ανέβουν η Ευρυδίκη και το «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».

Ο Μίλτος Πασχαλίδης θα βρίσκεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο «Συρμό», καταθέτοντας μελωδικές διηγήσεις που ρίχνουν «άγκυρες» στα βάθη της ψυχής, τραγούδια πότε τρυφερά και πότε κριτικά, σμιλεμένα με ταλέντο κι ευαισθησία. Ο πάλαι ποτέ «Χαΐνης», που ξεκίνησε στη δισκογραφία το 1991 με τους «Χαΐνηδες», θα παρουσιάσει τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος», αλλά και από παλιότερες δουλιές, τους δίσκους «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές συνήθειες» και «Βυθισμένες άγκυρες».


Ο Β. Βασιλάτος
Ο Β. Βασιλάτος


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ