Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 2004 - αριθ. φύλλου: 8861

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004"
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη 2004

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη 2004

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΕ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΝΥΠΑΚΟΗ - ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη 2004, οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ και αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία, οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες έχουν κάθε συμφέρον να αντιταχθούν με την ψήφο τους στις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ. Να καταδικάσουν την πολιτική της καταπάτησης δικαιωμάτων, της στρατιωτικοποίησης, του πολέμου, της κρατικής βίας και καταστολής. Να τιμωρήσουν την ΕΕ, η οποία με τις ΗΠΑ επιβάλλουν κράτη προτεκτοράτα. Πριν λίγα χρόνια τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, τώρα την Κύπρο.

Η ΕΕ δε διορθώνεται. Μόνη ρεαλιστική επιλογή για τους λαούς της Ευρώπης είναι η πάλη για την αποδέσμευση, για την ανατροπή της.

Εχουμε πείρα. Στην καθημερινή ζωή μας είναι έντονες οι αρνητικές, οι τραγικές συνέπειες της εφαρμογής των συνθηκών της ΕΕ, που δρομολογήθηκαν με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας, της ασφάλειας και της ειρήνης δε χωράει στις αρχές και στην πρακτική της ΕΕ. Για να πάμε μπροστά πρέπει να μη φοβόμαστε τον αγώνα κατά των επιλογών της.

Η εχθρική στάση της ΕΕ, απέναντι στην κομμουνιστική ιδεολογία και στη συνεισφορά του σοσιαλιστικού συστήματος που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, η εχθρική στάση της ΕΕ απέναντι σε κάθε ριζοσπαστική ιδέα και πρακτική, ένα στόχο έχει: Να μην αγωνίζονται οι λαοί, να στέκουν μοιρολάτρες, φοβισμένοι. Να μην μπορούν να σκεφθούν ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη συνεργασία, την κοινή δράση και την ενότητα στην Ευρώπη, έξω και σε αντίθεση προς την ΕΕ.

Ο παραγόμενος πλούτος είναι έργο της εργατικής τάξης, των λαών.

Η κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του υπόγειου και υποθαλάσσιου πλούτου, η συνεταιριστικοποίηση είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για μια διαφορετική κοινωνική ανάπτυξη υπέρ του λαού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.

Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους, με τη συμμετοχή τους στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να διεκδικούν και να κατακτούν. Να ανατρέψουν το συσχετισμό δύναμης, να διεκδικήσουν τη λαϊκή εξουσία που θα εφαρμόσει την πολιτική της λαϊκής οικονομίας.

Οι λαοί της Ευρώπης μία επιλογή έχουν: Την αντίσταση, την ανυπακοή την απειθαρχία, την πάλη για την αποδέσμευση των χωρών τους από την ΕΕ. Τη διεθνιστική δράση και αλληλεγγύη.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην ανατροπή του αντιδραστικού οικοδομήματος της ΕΕ. Είναι ο μονόδρομος για την Ευρώπη των εργαζομένων, της ισότιμης συνεργασίας, για να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα στον τόπο του.

Με αυτόν τον τρόπο οι λαοί της Ευρώπης, και ο ελληνικός, θα συμβάλλουμε στην παγκόσμια αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του ιμπεριαλισμού, της φτώχειας και της καταπίεσης, σε βάρος των δυνάμεων του πολέμου.

Η Ευρώπη των εργαζομένων, της ειρήνης και του σοσιαλισμού θα απλώσει χέρι ισότιμης συνεργασίας με χώρες και λαούς που υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική καταπίεση και εκμετάλλευση. Θα γίνει πόλος αντιιμπεριαλιστικής συνεργασίας και πάλης. Θα είναι το αντίπαλο δέος στον πόλεμο και στη βία.

Δεν είμαστε μόνοι μας! Σήμερα είμαστε περισσότεροι από χτες. Αύριο θα γίνουμε ακόμα πιο πολλοί! Θα γίνουμε η πλειοψηφία!

Βρεθήκαμε μαζί με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, σε πανελλαδικές, κλαδικές και τοπικές κινητοποιήσεις για τα λαϊκά δικαιώματα, με αποκορύφωμα το Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη το 2003. Συναντηθήκαμε με εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γένοβα, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στην Πράγα, στη Φλωρεντία και αλλού.

Δράσαμε από κοινού, όπου ήταν δυνατό, με άλλα κομμουνιστικά, αριστερά κόμματα και προοδευτικές δυνάμεις, διατηρώντας η κάθε πλευρά τις δικές της ιδιαίτερες απόψεις.

Αναδείξαμε στο Ευρωκοινοβούλιο όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους λαούς της Ευρώπης, των άλλων ηπείρων. Ούτε μία φορά δε διστάσαμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα της ευρω-λαγνείας.

Το ΚΚΕ με τη στάση του και σε συνεργασία με δυνάμεις και φωνές κριτικής αντίστασης, τροφοδότησε το ρεύμα των εργατικών και λαϊκών αγώνων, ενάντια στη χειραγώγηση, στην αλλοτρίωση και στην εξαγορά συνειδήσεων.

Η αλήθεια για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Πριν από σαράντα τρία χρόνια το ΚΚΕ, όπως και η ΕΔΑ πριν τη δικτατορία, σήκωσε το ανάστημά του στην τότε ΕΟΚ. Πρόβλεψε αυτά που ζούμε σήμερα. Αποκάλυψε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Από το 1981 και μετά, οπότε η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ, το ΚΚΕ δεν έκρυψε τίποτε από το λαό. Αντίθετα, ανέπτυξε πρωτοβουλίες και άνοιξε μέτωπα πάλης για να αντιμετωπιστούν, όσο ήταν δυνατό, οι αρνητικές συνέπειες για την εργατική τάξη, τους ΕΒΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οσοι ισχυρίζονται ότι ο ελληνικός λαός θα ήταν πεινασμένος και απομονωμένος δίχως την ΕΟΚ, για ένα και μόνο λόγο το λένε: Για να μην πειραχτούν τα κέρδη του κεφαλαίου, των Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Για να μην αναζητήσει ο ελληνικός λαός το δικό του δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής εξέλιξης. Για να μην αντιδρά και παρεμποδίζει το πλιάτσικο, την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών.

Η ΕΕ δεν είναι οικονομική και πολιτική συνεργασία προς όφελος των λαών και της ειρήνης. Είναι κρατική συμμαχία των καπιταλιστικών χωρών, για να ενισχυθούν τα μερίδια του μεγάλου κεφαλαίου τους στη διεθνή καπιταλιστική αγορά. Η ΕΕ δεν είναι συμμαχία που βάζει φρένο στην επιθετικότητα των ΗΠΑ. Βαδίζουν μαζί κατά των εργαζομένων και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία, τη διανομή και αναδιανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Η ΕΕ συμφέρει τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και μεγαλέμπορους, τα τρωκτικά των κοινοτικών πόρων.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, οι αποφάσεις των Συνόδων της Λισαβόνας, του Αμστερνταμ και του Ελσίνκι, το Ευρωσύνταγμα, χαριστική βολή στα λαϊκά δικαιώματα, στη δημοκρατία.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα ταχυδρομεία, οι τράπεζες, τα λιμάνια στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, έχουν απελευθερωθεί, ενώ προχωρά η ιδιωτικοποίηση και στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας. Η αδικία, η ανισότητα και η κοινωνική διάκριση μεγαλώνουν.

Η εγχώρια μεταποίηση και η αγροτική παραγωγή προσαρμόζονται στις ανάγκες του ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ, στις συμφωνίες που γίνονται με τρίτες χώρες. Αποτέλεσμα είναι να συρρικνώνονται εγχώριοι παραγωγικοί κλάδοι. Για παράδειγμα, τα ναυπηγεία καταδικάστηκαν σε μαρασμό, δημιουργώντας νέους άνεργους, ενώ οι περιορισμοί στην ποσότητα παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ακόμη και για την κάλυψη εγχώριων αναγκών, έχουν οδηγήσει στην ερήμωση πολλές αγροτικές περιφέρειες.

Η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα έχει συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο από πριν στα χέρια του κεφαλαίου. Χρησιμοποιείται, για να δυναμώσει η ταξική εκμετάλλευση, για να γίνει πιο φθηνή η εργατική δύναμη.

Η μερική και προσωρινή δουλιά γενικεύεται, αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης και μειώνονται οι συντάξεις. Η ανεργία μεγαλώνει. Στις γυναίκες και στη νεολαία είναι υψηλότερη. Για να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά οι αμοιβές και οι κοινωνικές παροχές, χρησιμοποιείται η γυναικεία και νεανική εργασία.

Οι μισθοί, το επίδομα ανεργίας και ο χρόνος παροχής του μειώνονται.

Με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και των κανονισμών για το βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι, έρχεται νέα επίθεση για τον εκτοπισμό και άλλων μικρομεσαίων αγροτών. Η αγροτική παραγωγή θα μειωθεί περισσότερο, αφού η καπνοκαλλιέργεια οδηγείται σε κατάργηση, ενώ καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το λάδι κ.ά., θα συρρικνωθούν. Για να συγκαλύψουν τις βαριές επιπτώσεις προγραμματίζουν τη μετατροπή σημαντικού μέρους των επιδοτήσεων σε κοινωνικά επιδόματα.

Οι τέσσερις ελευθερίες (διακίνηση κεφαλαίων, προσώπων, προϊόντων, υπηρεσιών), εξασφάλισαν την εισβολή και εγκατάσταση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη συντριβή των μικροεπαγγελματιών. Χιλιάδες μικρομάγαζα έκλεισαν, άλλα φυτοζωούν και συμπιέζονται από τη διπλή φορολογία και την απελευθέρωση του ωραρίου.

Με τη νέα συνθήκη, που αποκαλούν «Ευρωσύνταγμα» για να εξαπατήσουν τους λαούς, η προοπτική θα είναι χειρότερη. Γίνεται ένα νέο, πιο επικίνδυνο βήμα. Η Συνθήκη νομιμοποιεί τη στρατιωτική επέμβαση, όχι μόνο εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και στο εσωτερικό των κρατών - μελών, στο όνομα της πρόληψης τρομοκρατικής απειλής. Δρομολογεί νέα κούρσα εξοπλισμών, αυξάνει την κρατική βία και καταστολή, όπως ακριβώς κάνουν και οι ΗΠΑ.

Ενισχύεται το αντιδραστικό κοινοτικό δίκαιο, που δίνει δυνατότητες να επιβάλλεται κοινή αντιλαϊκή πολιτική, καθώς διαμορφώνει κοινοτικούς μηχανισμούς για την καταστολή. Με αποφάσεις της, η ΕΕ κάνει νέα βήματα στη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Γίνεται πιο βάρβαρη η μεταναστευτική πολιτική. Κατοχυρώνεται ακριβή για το λαό κοινωνική πολιτική, χαμηλής ποιότητας. Το ίδιο ισχύει για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Γίνεται ένα νέο βήμα για την πλήρη κατάργηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η τελευταία διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέες χώρες έγινε με πιο ανισότιμες συμφωνίες απ' ό,τι με την Ελλάδα. Αποδεικνύεται η ψευτοδημοκρατία της ΕΕ, αφού δέχεται στους κόλπους της κράτη που απαγορεύουν τη νόμιμη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων και που θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πολιτική δράση, στερούν το δικαίωμα της ψήφου, επιβάλλουν καθεστώς πολιτικών διακρίσεων σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, που αναγορεύονται σε «μη πολίτες», με βάση την εθνική καταγωγή και τη γλώσσα.

Αποδεικνύεται ότι το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο αφορά μόνο στα συμφέροντα και στην πλήρη ελευθερία των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Αν και τα συμφέροντα των κρατών - μελών είναι κοινά, η διαμόρφωση του Ευρωσυντάγματος προχωρά με δυσκολίες, λόγω των μεταξύ τους αντιθέσεων. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες μέσα στην ΕΕ, στην οποία προπορεύεται ο σκληρός πυρήνας των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών. Βαθαίνει η οικονομική ανισομετρία.

Η ΕΕ αναγορεύεται σε δεύτερο παγκόσμιο χωροφύλακα

Οι λαοί δεν ξεχνούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που έδωσε «πράσινο φως» στην εισβολή των ΗΠΑ. Η ΕΕ όχι μόνο δεν εμπόδισε, αλλά διευκόλυνε και νομιμοποίησε την αμερικανική εισβολή και κατοχή στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ. Κράτη - μέλη της, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, στήριξαν και στηρίζουν με στρατιωτικές δυνάμεις και κατασκοπευτικές στρατιωτικές βάσεις, με διευκολύνσεις από αέρα και θάλασσα, τις στρατιωτικές επιθέσεις.

Με πρόσχημα την 11η Σεπτέμβρη 2001 (χτύπημα των δίδυμων πύργων στη Ν. Υόρκη) και την 11η Μάρτη 2004 (Μαδρίτη), η ΕΕ δρομολογεί νέα κούρσα εξοπλισμών, προχωρά στη στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωή με μέτρα σε βάρος των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Οι λαοί, τα κινήματα, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες είναι εκτεθειμένοι στην κατασκευή στοιχείων από τις υπηρεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Μετά τις ανατροπές του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εστιάζει την επίθεσή του στη μείζονα Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στα άλλα βαλκανικά κράτη, στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα, στις χώρες του Καυκάσου και της Κασπίας.

Η ΕΕ στηρίζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ κατά της Κούβας και της Βόρειας Κορέας.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για τη διανομή και αναδιανομή της λείας περικλείουν μεγάλες απειλές για τους λαούς της περιοχής και την παγκόσμια ειρήνη.

Είναι μύθος ότι τα πακέτα που δίνει η ΕΕ λύνουν τα προβλήματα

Αυτοί που μιλούν για πακτωλό χρημάτων από την ΕΕ λένε ψέματα. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά τα χρήματα αυτά. Τα περίφημα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) δόθηκαν για να εξυπηρετηθούν κυρίως οι ανάγκες του κεφαλαίου σε έργα υποδομής - μεταφορών. Προκειμένου να απορροφηθούν, η ΕΕ θέτει υποχρεωτικούς όρους για βαθύτερη ενσωμάτωση στην ευρωενωσιακή διαδικασία. Μάλιστα, σημαντικό ποσοστό των κονδυλίων, πάνω από το 40%, επιστρέφει στα ευρωπαϊκά μονοπώλια με τη μορφή εισαγωγών άμεσα συνδεδεμένων με την υλοποίηση των έργων των ΚΠΣ.

Ευρωπαϊκές μεγαλοεταιρίες ανέλαβαν την κατασκευή των περισσοτέρων μεγάλων έργων στη χώρα μας. Ωφελημένο είναι και το ντόπιο κεφάλαιο, που απομύζησε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των πόρων ως επιχορήγηση. Από τα κονδύλια για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεταποιητικών μονάδων, καρπώθηκαν το 90% οι βιομήχανοι και το 10% πήγε στους συνεταιρισμούς. Πόροι χρησιμοποιήθηκαν για ρουσφέτια, για την προπαγάνδα της πολιτικής της ΕΕ και τη χειραγώγηση συνειδήσεων με τα προγράμματα για άνεργους, προσωρινές δουλιές, δήθεν επιμορφώσεις. Κοινοτικοί και εθνικοί πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό διατίθενται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση. Στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δε συμπεριέλαβαν ποτέ έργα που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως έργα αντισεισμικής προστασίας, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και μεγάλα αρδευτικά (εκτροπή του Αχελώου κ.ά.).

Στην προηγούμενη περίοδο δόθηκαν πόροι στους αγρότες για διαρθρωτικές αλλαγές, που οδήγησαν στον ξεριζωμό ενός σημαντικού τμήματος μικρομεσαίων αγροτών, ενισχύοντας την τάση για μεγάλη αγροτική ιδιοκτησία. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στους αγρότες δε διασώζουν ούτε το αγροτικό εισόδημα ούτε την εγχώρια αγροτική παραγωγή από το σκληρό ανταγωνισμό και τις εισαγωγές. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα, να μειώνεται η κτηνοτροφική παραγωγή και να εντείνεται η διατροφική εξάρτηση, και μάλιστα σε προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, όπως διοξίνες, κρέας τρελών αγελάδων, μεταλλαγμένα, ορμονούχα. Κατά συνέπεια να αυξάνεται η ανεργία.

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα

Το ΚΚΕ λέει ΝΑΙ στο συντονισμό και στην κοινή δράση των κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αντιστέκονται, αντιπαλεύουν τις επιλογές και τη στρατηγική της ΕΕ, τις συνθήκες της. Υποστηρίζει τη συνεργασία και κοινή δράση, με βάση κοινούς στόχους πάλης και κατευθύνσεις, με ταυτόχρονο σεβασμό της αυτοτέλειας του κάθε κόμματος.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει τη συγκρότηση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων με το δέλεαρ της οικονομικής παροχής και με τη δέσμευση να μη συγκρούονται με τις αποφάσεις της, να τις στηρίζουν, να περιορίζονται σε ανώδυνη κριτική και αντιπολίτευση, χωρίς αμφισβήτηση του μονόδρομου.

Τα πανευρωπαϊκά κόμματα υποστηρίζουν την αντιεπιστημονική και αντιδραστική άποψη ότι καταργείται το εθνικό πεδίο πάλης και διεκδίκησης.

Το «ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς» υπονομεύει την ταξική πάλη, καλλιεργεί την επιζήμια αντίληψη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κατακτήσεων και ανατροπών στο επίπεδο της ξεχωριστής χώρας. Συγκαλύπτει τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, την εξωραΐζει. Πριμοδοτεί τη συναίνεση, το συμβιβασμό και την ενσωμάτωση.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΚΚΕ

Ζητάμε την ψήφο των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, της πόλης και του χωριού, που υποφέρουν. Των νέων, των γυναικών, όλων εκείνων που έχουν δοκιμαστεί από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Των αριστερών που αντιστέκονται και διεκδικούν, την ψήφο εκείνων που μπορεί να έχουν δυσπιστία, να μη συμφωνούν με τη θέση για αποδέσμευση, για ρήξη, όμως καταλαβαίνουν ότι το ΚΚΕ εγγυάται συνεπή αντίσταση και διεκδίκηση.

Μπορούμε!

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα. Θα γίνει πράξη, φτάνει να το θελήσει ο λαός και να δράσει. Να φύγει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να αλλάξει σε όφελός του το συσχετισμό δυνάμεων.

Δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε με τους άλλους λαούς και έχουμε κοινά συμφέροντα. Οποτε οι λαοί το αποφάσισαν, μεγαλούργησαν. Είμαστε μαζί με τους λαούς που αντιστέκονται, που αμφισβητούν την ΕΕ με δημοψηφίσματα, με το ΟΧΙ στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Με το ΟΧΙ στην ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει:

  • Συσπείρωση, αποτελεσματική πολιτική συμμαχιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δύναμη στο κίνημα σήμερα, ανοιχτό παράθυρο για τη θετική προοπτική αύριο. Ανυποχώρητη, αγωνιστική δράση στο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Μαχητική διεκδίκηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στόχων και μέτρων που ανακουφίζουν τη ζωή των εργαζομένων, ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων,

Εναντίον:

  • Των επιλογών της ΕΕ, της «Λευκής Βίβλου», της Λισαβόνας, του Αμστερνταμ και του Ελσίνκι, του Συμφώνου Σταθερότητας, της ΟΝΕ και του ευρώ. Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαών όλου του κόσμου, την πάλη κατά των αιτιών που γεννούν τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τη δυστυχία, την κοινωνική εγκληματικότητα και τη διάδοση των ναρκωτικών.
  • Της στρατιωτικοποίησης, της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής. Της αποστολής στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων. Της αλλαγής συνόρων και της δημιουργίας κρατών προτεκτοράτων, της περιστολής συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, των τρομονόμων, του ευρωεντάλματος, της συμφωνίας δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, κατά της ρατσιστικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει:

  • Μεγαλύτερη συμβολή στη συγκρότηση του ριζοσπαστικού πόλου κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κινημάτων της Ευρώπης, αριστερών κομμάτων που δεν έχουν συμβιβαστεί με τον ευρωιμπεριαλισμό. Μεγαλύτερη συμβολή στο διεθνή συντονισμό και στην κοινή δράση κατά των αποφάσεων και επιλογών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός εκεί που το λαϊκό κίνημα είναι αδύνατο, εκεί που η αντίσταση είναι αναιμική, εκεί που δεν έχει προχωρήσει η συσπείρωση και κοινή δράση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.

Με τη θέληση των λαών θα διαμορφωθούν πλειοψηφίες σε κάθε χώρα που θα διεκδικούν αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.

Θα ξεκινήσει ο μαραθώνιος των Ευρωπαίων, με αφετηρία την αντίσταση - ανυπακοή - απειθαρχία στην ΕΕ, με τέρμα την αποδέσμευση των χωρών τους από την ΕΕ, την ανατροπή της, με προοπτική την Ευρώπη της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάθε μορφής ευρωσυναίνεσης και συμβιβασμού

Στην κάλπη της 13ης Ιούνη πρέπει να ριχτεί ψήφος καταδίκης στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Συναποφάσισαν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και τις εκφράζουν, για να διασφαλίσουν τα κέρδη της εγχώριας και ξένης πλουτοκρατίας. Δε θέλουν και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι' αυτό και απέκρυψαν και αποκρύπτουν συστηματικά το πραγματικό περιεχόμενο και τους σκοπούς που υπηρετούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών.

Πρέπει να καταδικαστεί η διπλοπροσωπία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, που από τη μια μεριά στηρίζει ολόψυχα την ΕΕ και από την άλλη διαμαρτύρεται για τις συνέπειες από την εφαρμογή της πολιτικής της. Η ευρω-λαγνεία του προκαλεί τους αριστερούς, τους αγωνιστές.

Ανανέωση και εκσυγχρονισμός είναι ό,τι συμφέρει το λαό, ό,τι ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του, ό,τι του δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με λαϊκή ευημερία, ασφάλεια και δικαιώματα.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ

Στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, των ΕΒΕ και της μικρομεσαίας αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας, της μισθωτής διανόησης.

Στην πλήρη και σταθερή καθολική εργασία με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, καθιέρωση καθολικού 35ωρου, πενθήμερου, 7ωρου. Στον υπολογισμό των εισοδημάτων των εργαζομένων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι με βάση τους στόχους της ΟΝΕ και της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας.

Στα ίσα δικαιώματα για τους αλλοδαπούς εργάτες - εργάτριες και τις οικογένειές τους.

Στην πλήρη απασχόληση των γυναικών, των νέων, μετά το πέρας των σπουδών.

Στα ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των ανέργων, στην πολιτική εξασφάλισης εργασίας για όλους και όλες. Στα επιδόματα ίσου ύψους με τις πραγματικές ανάγκες για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Πλήρη δικαιώματα για Δημόσια - Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να μη χάνονται τα ένσημα κατά τη διάρκεια της ανεργίας.

Στα μέτρα και στις προσπάθειες να γίνει υπόθεση και των δύο φύλων η βελτίωση της ζωής της οικογένειας και η κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Στα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, στους δωρεάν κρατικούς και παιδικούς σταθμούς, στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων.

Στην εκπαιδευτική διαπαιδαγώγηση για την ισοτιμία των δύο φύλων.

Στον εκδημοκρατισμό της πληροφόρησης.

Στα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται ή ιδιωτικοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Δημόσια για όλους υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της Υγείας, στις παροχές και στις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, και πέντε χρόνια λιγότερα για όσους δουλεύουν στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Οι κοινωνικές παροχές στον τομέα της Υγείας να είναι δωρεάν. Να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Κράτος και πλουτοκρατία να πληρώνουν τα βάρη. Στα πλαίσια αυτά να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να γίνουν δημόσιες όσες ιδιωτικές μονάδες είναι κατάλληλες και λειτουργούν σήμερα στον τομέα Υγείας, Πρόνοιας, Αποκατάστασης, υπηρεσιών στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Να καταργηθεί η δραστηριότητα των επιχειρηματιών στους τομείς αυτούς.

Ολο το προσωπικό στο σύστημα της Υγείας και της Πρόνοιας να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας και δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης.

Ολοι οι σημερινοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να απορροφηθούν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας να συνδεθεί με την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή των τροφίμων, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας. Ολες οι δραστηριότητες είναι ευθύνη του κράτους, χρειάζεται εξειδίκευση στην περιφέρεια, και κατά φύλο, ηλικία.

Στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και στην επιστημονική έρευνα που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, βασισμένο στο ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο γενικής εκπαίδευσης για όλους, χωρίς τις ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, που θα καλλιεργεί αρμονικά όλες τις πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας, θα προσφέρει γενική επιστημονική γνώση της φύσης και της κοινωνίας.

Ιδρυση δημόσιων δωρεάν μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών. Να είναι πηγή γνώσης, εφοδίων για τη νεολαία και όχι πηγή κερδών και υποταγής στους επιχειρηματίες.

Ενιαίο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες. Να διαμορφώνει καλλιεργημένους επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα. Σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην εργασία.

Ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, βασικής και εφαρμοσμένης, για παραγωγή νέας γνώσης και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Χρηματοδότηση με το 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Στα δικαιώματα των ΕΒΕ

Δημιουργία και αξιοποίηση του συνεταιρισμού, που θα είναι διαφορετικός από αυτούς που γνωρίσαμε έως τώρα. Η λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορούν να εγγυηθούν τη λειτουργία και την αποστολή του.

Στήριξη των αιτημάτων του κινήματος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων, για τη φορολόγηση, την κρατική χρηματοδότηση των υποδομών, δηλαδή Βιοτεχνικών Πάρκων, όπου οι βιοτέχνες θα ασκούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον, στις κατοικημένες περιοχές.

Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, υποχρεωτικό για όλα.

Στα δικαιώματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς

Στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης με τη δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού υπέρ του μικρομεσαίου αγρότη και γενικότερα του λαού.

Αγροτική παραγωγή που συμβάλλει στην ανάπτυξη της απασχόλησης, στην παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο, στην επιστροφή στην ύπαιθρο όσων αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Ο προγραμματισμός της λαϊκής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για την εκπλήρωση της κατεύθυνσης αυτής.

Αντιμετώπιση του διατροφικού προβλήματος με φθηνά και υγιεινά προϊόντα.

Ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα και ευνοεί την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής υπέρ της ζωικής παραγωγής. Σημαντική αύξηση των κονδυλίων για έργα υποδομής. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της υπαίθρου.

Πολιτιστική ανάπτυξη, η οποία στο επίκεντρό της θα έχει τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, την ισότιμη συνεργασία των λαών, το δικαίωμα καθενός να καθορίζει την τύχη του.

Στήριξη και ανάπτυξη της πολιτιστικής - λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας και διάχυσή της σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αποτελεί όπλο απέναντι στη διαβρωτική ιμπεριαλιστική ιδεολογία, στην κουλτούρα της αλλοτρίωσης και αποχαύνωσης. Είναι δύναμη στη διαμόρφωση στάσης αντίστασης και αντεπίθεσης σε όλα τα μέτωπα της ζωής και της δράσης.

Αντιμετώπιση των προβλημάτων των καλλιτεχνών, αξιοπρεπή διαβίωση και ευνοϊκές συνθήκες δημιουργικής ενασχόλησης με την Τέχνη.

Τα Κέντρα και οι θεσμοί παραγωγής Τέχνης και πολιτισμού να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας και η χρηματοδότησή τους να γίνεται από δημόσιους πόρους.

Η πολιτιστική κληρονομιά και η λαϊκή παράδοση, ο λαϊκός πολιτισμός και η γλώσσα μας είναι τμήμα της Ιστορίας και της συνείδησης του λαού. Ως τέτοια διεκδικούμε την ανάδειξή τους, και όχι ως στοιχεία στην υπηρεσία αύξησης των κερδών.

Ανεξάρτητη πολιτική από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Πάλη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση αυτή την περίοδο στο Αιγαίο.

Η αμυντική ικανότητα να στηριχτεί στο λαό και στη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Καμία συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους στρατούς κατοχής.

Αντίσταση, πάλη κατά της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Αμυνας, κατά του Ευρωστρατού.

Επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων και όλων των Ελλήνων που χρησιμοποιούνται στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς κατοχής στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν. Να μη σταλούν Ελληνες στρατιωτικοί στο Ιράκ.

Κατάργηση των ξένων βάσεων στη χώρα μας, πριν απ' όλες της βάσης της Σούδας.

Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές και προστάτες».

Αλληλεγγύη και κοινός αγώνας με τον κυπριακό, τον παλαιστινιακό, τον ιρακινό και αφγανικό λαό. Αλληλεγγύη στους λαούς της Βαλκανικής, στους λαούς των χωρών όπου απαγορεύεται η δράση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Στο πλευρό του τουρκικού λαού και των Κούρδων, στο πλευρό όλων όσοι υποφέρουν. Αλληλεγγύη με τους λαούς της Κούβας και της Βόρειας Κορέας. Στο πλευρό των κομμουνιστών, όλων των προοδευτικών ανθρώπων που διώκονται.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ -ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ - ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης θα ζήσουν πολύ χειρότερες μέρες αν δε λυτρωθούν από τη λογική του ΕΥΡΩ - μονόδρομου και του ΝΑΤΟ - μονόδρομου.

Η προοπτική της Ελλάδας της λαϊκής κοινωνικής ευημερίας και της ειρήνης συνδέεται με την απαλλαγή της από τα δεσμά της ΕΕ, με την αποδέσμευση, που θα γίνει πραγματικότητα όταν ο ελληνικός λαός το επιλέξει και το αποφασίσει. Και αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει. Η ευρωσυμμετοχή δεν είναι οριστική και μόνιμη.

Μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία από την Ελλάδα, μπορεί από άλλη ή άλλες χώρες. Σημασία έχει ο κάθε λαός, το κάθε κίνημα να συμβάλει σε αυτό. Να δυναμώσουν και να νικήσουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, για να ανατραπεί το αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ.

Να αρχίσει να σχηματίζεται ο άλλος πόλος, ο πόλος της συνεργασίας χωρών και κυβερνήσεων που, αποδεσμευμένες από την ΕΕ, θα χτίσουν μια εντελώς διαφορετική συνεργασία σε μορφή και περιεχόμενο προς όφελος των λαών.

Οσα κόμματα υποστήριξαν ότι η ΕΕ μπορεί να εξελιχθεί σε «Ευρώπη των εργαζομένων», αποδείχτηκε ότι σκόρπιζαν αυταπάτες. Και τελικά στήριξαν και στηρίζουν τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό πυλώνα.

Οσοι και όσες βλέπουν σήμερα με δυσπιστία την προοπτική της αποδέσμευσης, δεν πρέπει να της κλείσουν την πόρτα. Γιατί τότε θα καταδικαστούν να αντιστέκονται χωρίς αποτέλεσμα.

Δίχως δεσμεύσεις και περιορισμούς θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα όλοι οι τομείς που έχουμε δυνατότητες και πλεονεκτήματα. Θα αυξηθεί η απασχόληση, θα κατακτήσουμε αυτάρκεια εκεί που μπορούμε. Θα συνεργαζόμαστε με ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με άλλες, Αραβικές, Βαλκανικές, εκεί που μπορούμε και συμφέρει όλους. Θα απαλλαγούμε από τις στρατιωτικές και άλλες δεσμευτικές ιμπεριαλιστικές συμφωνίες, θα αποκτήσουμε νέους συμμάχους, νέους φίλους και συνεργάτες.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ, ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ, ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΕ ΘΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΥΠΟΤΑΓΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ -ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ - ΑΝΥΠΑΚΟΗ.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ