Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χθες οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση θέσεων εργασίας, και οι ταχυδρομικοί, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας των ταχυδρομείων. Οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν προπαρασκευαστικές και δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κοντά στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά «υπόπτων μεταλλουργείων και υπογείων σηράγγων». Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες από μια επικείμενη ανταλλαγή κρατουμένων με στόχο ν' απελευθερωθεί ο Γκιλάτ Σαλίτ (κρατείται από τον Ιούνη του 2006), τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη συμφωνία».

ΑΜΜΑΝ.-- Διέλυσε το Κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, χθες, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, χωρίς να δοθεί καμία επίσημη αιτιολογία. Προσκείμενες στον βασιλιά πηγές υποστήριζαν ότι η απόφαση αυτή (δύο χρόνια πριν τη λήξη της κανονικής κοινοβουλευτικής θητείας) οφείλεται στην ολιγωρία των βουλευτών που «δεν αντιμετώπισαν τη φτώχεια και την ανεργία». Αντίθετη άποψη έχει η αντιπολίτευση, κυρίως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που μίλησαν για προσπάθεια να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος, προκειμένου ο βασιλιάς να διατηρήσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.

ΛΙΜΑ.-- Το «Φωτεινό Μονοπάτι» σχεδιάζει την ίδρυση πολιτικού κόμματος και να κατεβάσουν υποψηφίους στις γενικές εκλογές του 2011, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του φυλακισμένου ηγέτη της Οργάνωσης, Αμπιμαέλ Γκουσμάν.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα στρατιωτική βάση κοντά στο νοσοκομείο Ντίγκφερ της πρωτεύουσας της Σομαλίας εγκαινίασε χτες η αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις που συνδέονται με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο «Vioxx» -- το οποίο ευθύνεται για δεκάδες εκατομμύρια καρδιακές (ακόμη και θανατηφόρες) κρίσεις -- θα μπορούσε να έχει διαπιστωθεί τέσσερα χρόνια πριν την απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά, το 2004, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τουλάχιστον 36 άνθρωποι συνελήφθησαν χτες τα ξημερώματα στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα της Ισπανίας, στο πλαίσιο επιχείρησης της αστυνομίας κατά της παράνομης (από το 2007) οργάνωσης νεολαίας «Segi» που σχετίζεται με το εκτός νόμου βασκικό κόμμα «Μπατασούντα».

ΟΥΛΙΑΝΟΦΣΚ.-- Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ιλχάμ Αλίγιεφ, αντίστοιχα, συναντήθηκαν χτες στην πόλη Ουλιάνοφσκ για συνομιλίες, αλλά και για να εγκαινιάσουν γέφυρα στην μνήμη του πρώην ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, Γκειντάρ Αλίγιεφ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ