Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΧΟΥΜ. Οι εργαζόμενοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Opel έβαλαν τέλος --κατόπιν ψηφοφορίας με 6.400 τοποθετήσεις υπέρ του τερματισμού και 1.500 κατά -- στην απεργιακή κινητοποίησή τους, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη στο εργοστάσιο του Μπόχουμ. Προηγουμένως, η διεύθυνση δέχτηκε να ενεργήσει, ούτως ώστε η μείωση των θέσεων απασχόλησης που προβλέπεται να είναι «κοινωνικά ανεκτή» και δήλωσε πως είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, με στόχο τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των εργοστασίων παραγωγής στη Γερμανία, με αντάλλαγμα μειώσεις στα κόστη.

ΚΕΡΚΣΒΙΛ (πολιτεία του ΜΙΣΟΥΡΙ). Οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους από πτώση μικρού αεροπλάνου σε δασική περιοχή στην πολιτεία του Μισούρι των ΗΠΑ. Το μοιραίο αεροπλάνο ανήκε την εταιρία Corporate Airlines, θυγατρική της American Airlines. Τα αίτια της συντριβής είναι άγνωστα μέχρι στιγμής.

ΡΩΜΗ. Ανακαλύφθηκε --κατά τις αστυνομικές αρχές--, το αρχείο των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχών», στο οποίο είναι «φακελωμένα» περισσότερα από 180 πρόσωπα της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Τον κωδικό για να «διεισδύσουν» και να «ανοίξουν» το ηλεκτρονικό αρχείο της οργάνωσης έδωσε η Τσίντσια Μπανέλι, μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που μετά τη σύλληψή της «μεταμελήθηκε» και συνεργάζεται με τις Αρχές.

ΛΙΜΑ. Στις 5 Νοεμβρίου θα επαναληφθεί η δίκη του ηγέτη της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» στο Περού. Ο Αμπιμαέλ Γκουσμάν εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης, ωστόσο, η δίκη κρίθηκε αντισυνταγματική. Ο λόγος; Οι δικαστές φορούσαν κουκούλα. Μαζί με τον Γκουσμάν θα καθίσουν στο εδώλιο άλλα 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και η σύντροφός του Ελενα Ιπαραγίρε.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, θα αντιμετωπίσει τη δράση παραστρατιωτικών ισλαμικών ομάδων και θα βελτιώσει την οικονομία. Αυτά υποσχέθηκε χτες εκ νέου κατά την τελετή ορκωμοσίας ο πρώτος άμεσα εκλεγείς Πρόεδρος της Ινδονησίας, ε.α. στρατηγός Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο...

ΤΟΚΙΟ. Φονικό υπήρξε το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Τοκάτζε απ' την κεντρική και νότια Ιαπωνία. Εως χτες προκάλεσε το θάνατο 18 ατόμων και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Αγνοούνται άλλοι 13 άνθρωποι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με άρση της υποστήριξής τους προειδοποίησαν χτες τη σερβική κυβέρνηση οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας σε περίπτωση που διοριστεί επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών η Ντάνιτσα Ντράσκοβιτς, σύζυγος του υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, Βουκ Ντράσκοβιτς.

ΒΗΡΥΤΟΣ. Δεκτή έγινε από τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ η παραίτηση του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που υποστήριξε ότι παραιτείται γιατί «δεν υπάρχουν οι πολιτικές συνθήκες για εσωτερικό ενωμένο μέτωπο». Ο Πρόεδρος αναζητεί νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Το παραιτηθέν κυβερνητικό σχήμα είχε αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλη του 2003.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Νέα πρόταση κομίζουν στην ιρανική ηγεσία Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της για μη εμπλουτισμό ουρανίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση θα προσφέρει βοήθεια σε πυρηνική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος. Ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε «ανοιχτός στο διάλογο, που είναι μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφωνιών». Νωρίτερα, η Τεχεράνη πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή του νέου τύπου πυραύλου Shahab 3, με εμβέλεια, πλέον, τα 2.000 χλμ.

ΑΓΚΥΡΑ. Εξακολουθούν να κρατούνται επί 6,5 μήνες χωρίς καν απαγγελία κατηγοριών τουλάχιστον 41 άνθρωποι -- εκ των 64 συνολικά -- που συνελήφθησαν στις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις του Ιουνίου στην Ισταμπούλ, επισήμανε χτες έκθεση της υπαγόμενης στο πρωθυπουργικό γραφείο Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα της κράτησης και προειδοποιεί για πιθανή νέα «καμπάνα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της Τουρκίας.

ΜΟΣΧΑ. Εκθεση οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημοσιεύτηκε χτες διαπιστώνει επέκταση του φαινομένου των «καψονιών» και των μαζικής κλίμακας εκφοβιστικών πρακτικών σε βάρος νεοσυλλέκτων του ρωσικού στρατού. Σε μια άλλη εξέλιξη, στην εμπόλεμη Τσετσενία --κατά δηλώσεις του Σεργκέι Αμπράμοφ, επικεφαλής της κυβέρνησής της--, θα ανοίξει «μέσα στον επόμενο χρόνο» παράρτημα της Ντίσνεϊλαντ.

ΤΜΠΙΛΙΣΙ. Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ζουράμπ Ζβάνια και ο Μάικλ Τάουνσεντ, εκ μέρους της BP, συνυπέγραψαν την 19η Οκτωβρίου συμφωνία με την οποία κατανέμονται 25 εκατ. δολάρια για την επόμενη 5ετία στην «ασφάλεια» του πετρελαιαγωγού Μπακού -Τμπίλισι - Τσεϊχάν.

ΠΕΚΙΝΟ. Σεισμός 5R προκάλεσε καταστροφές σε κάπου 20.000 κατοικίες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Ρόιτερς, που όμως δεν έδωσε πληροφορίες για νεκρούς, αλλά για 5 τραυματίες. Το Νέα Κίνα ανεβάζει τους τραυματίες σε 12.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Αρχισε χτες 7ήμερη εκεχειρία μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των Μαοϊκών ανταρτών στο Νεπάλ που συμφωνήθηκε για την ινδουιστική γιορτή Ντασάιν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ