Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
ΣΥΝένοχοι στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις

Αμεση «επιδιόρθωση» της «ζημιάς» που υπέστησαν απ' τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου οι εργασιακές σχέσεις και οι Συλλογικές Συμβάσεις υπόσχεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αν του ανατεθεί η διακυβέρνηση της χώρας. Κάθε άνθρωπος του μόχθου μπορεί να προβλέψει την τύχη αυτής της υπόσχεσης στην «αναμέτρησή» της με την πάγια επιδίωξη των μονοπωλίων για όσο το δυνατόν φτηνότερη εργατική δύναμη, την εξουσία των οποίων ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε θίγει ούτε στα λόγια. Μπορεί επίσης να προβλέψει την αντίδραση της ΕΕ, όπου ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει η χώρα, στην υποθετική περίπτωση που μια κυβέρνηση χώρας - μέλους της τολμούσε να εναντιωθεί στη στρατηγική της, που απ' τον καιρό του Μάαστριχτ ακόμα δρομολόγησε την αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο κεντροαριστερών κυβερνήσεων που ανάλογες υποσχέσεις τους ξεχάστηκαν εν μια νυκτί και ακολούθησαν τη ρότα που είχε χαραχτεί σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Πέραν αυτών, όμως, ας αναρωτηθεί κάθε άνθρωπος του μόχθου πόση αξία μπορεί να έχουν οι υποσχέσεις αυτές από ένα κόμμα που σε χρόνο ανύποπτο, προ κρίσης, συνέβαλε στο «ροκάνισμα» των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα στελέχη του στην Τοπική Διοίκηση έγιναν «ιμάντες» εφαρμογής αντεργατικών μέτρων όπως τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), υλοποίησαν απ' τους πρώτους πολιτικές που σήμερα υπόσχονται ότι θα ανατρέψουν αν ο λαός τους αναδείξει σε κυβέρνηση.

Στις 17 Φλεβάρη 1997 ο τότε υφυπουργός Οικονομίας, Χρ. Πάχτας, ανακοίνωνε τις πρώτες 7 περιοχές που επιλεκτικά θα εφαρμόζονταν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης: Βοιωτία, Κοζάνη, Φλώρινα, Αχαΐα, Μαγνησία, Δράμα, Ημαθία. Τηρουμένων των αναλογιών μπορούμε να πούμε ότι ήταν πρόδρομος των σημερινών Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Τα ΤΣΑ επιδότησαν τους ιδιώτες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο και την απασχόληση ανέργων, για όσο διαρκούσε η επιδότηση, με πάμφθηνα μεροκάματα και χωρίς ουσιαστική Ασφάλιση.

Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε στο όνομα της πραγματικότητας που είχε διαμορφωθεί υπεράσπιζαν στο συνδικαλιστικό κίνημα τη θέσπιση ποσοστών μερικής απασχόλησης, άλλοτε στο όνομα της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας υπεράσπιζαν προγράμματα τύπου «stage». Δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας το 2009: «Εχουμε μετατρέψει ένα πρόγραμμα που σε όλη την ΕΕ λειτουργεί ως πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, απόλυτα θεμιτό (...) Εμείς δε λέμε να μην υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα stage αλλά να είναι όντως προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (...) Θα αυστηροποιήσουμε τους όρους ώστε να υπάρχουν προγράμματα απόκτησης εμπειρίας, 6 μήνες, με μισθό 700 ευρώ, ασφάλιση που θα δίνει το Δημόσιο από εθνικούς πόρους».

Στις 16 Φλεβάρη 2006 η ΚΕΔΚΕ εκδίδει ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ». Περίπου ένα χρόνο πριν, στις 18 Γενάρη 2005, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα για την εφαρμογή του προγράμματος της μερικής απασχόλησης... Ο ΣΥΝ όχι μόνο συμμετέχει στην απόφαση, αλλά ο εισηγητής είναι ο εκπρόσωπός του!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 3250/2004 για την επέκταση στο Δημόσιο και στους δήμους της μερικής απασχόλησης είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας με απόφαση της ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμφώνησαν σε αυτό. Στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ βρισκόταν και το στέλεχος του ΣΥΝ Χρ. Παλαιολόγος που συμμετείχε στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος ως δήμαρχος Λιβαδειάς κατέστησε τον δήμο πιλότο στην εφαρμογή των ΤΣΑ. Ομοίως έπραξαν στη Νομαρχία Μαγνησίας, με τη βοήθεια της «κεντροαριστερής» συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Προώθησαν μάλιστα εκτός απ' τα ΤΣΑ και τις λεγόμενες «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης για ανέργους και ειδικές κοινωνικές ομάδες», ένα ακόμα πρόγραμμα που κατηύθυνε ζεστό παραδάκι στους επιχειρηματίες.

Απ' τις αρχές του 2000 είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις όπου οι παρατάξεις του ΣΥΝ στήριξαν προσλήψεις εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης: Το 2004 στο Δήμο Καλαμάτας. Στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2005, μόνο στο Δήμο Αθηναίων - με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ - προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση.

Θιασώτες των ευέλικτων μορφών απασχόλησης υπήρξαν οι δήμαρχοί του σε Πετρούπολη, Ελευσίνα, Ιλιον, όπου η διοίκηση Κουκουβίνου υλοποίησε τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» και διέθεσε 28.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για να... συμβουλεύσει 27 μακροχρόνια ανέργους πώς θα βρουν εργασία! Ακόμα, στην Καλλιθέα, στην Καισαριανή κ.α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ