Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Η λούμπεν εμπροσθοφυλακή...

Η κουκούλα όχι απλώς δεν είναι πλέον εικονική πραγματικότητα, αλλά μετατρέπεται ευθέως σε προσωπική και όχι συλλογική κατατρομοκράτηση. Ο προχτεσινός «θρίαμβος» μιας λούμπεν, αλλά καλά και οργανωτικά ελεγχόμενης δύναμης κρούσης, ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Την ώρα ακριβώς που η πόλωση του δικομματισμού - διπολισμού εντείνεται, η οικονομική κρίση βαθαίνει και η οργή των εργαζομένων μετασχηματίζεται σε ουσιαστικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και απεργίες, η κουκούλα βρίσκει τη θέση και τους τρόπους που απαιτούνται, για να επισπεύσει με τον τρόμο του οργανωμένου βανδαλισμού τον επικείμενο νέου τύπου αυταρχισμό. Εχει ήδη εξαγγελθεί κι αρχίζει να εφαρμόζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με βαριοπούλες στα χέρια και μαύρη περιβολή, βγήκαν παγανιά τα λούμπεν χελωνονιτζάκια στην κεντρική, στιγματισμένη πλούσια αγορά. Σα στρατιωτάκια καλοκουρδισμένα, που έχουν κάνει και πρόβες χρόνου δράσης και διαφυγής, βανδάλισαν όσο έπρεπε, αυτή καθαυτή τη συλλογική αντίληψη της πραγματικότητας.

Βέβαια, όταν η... ταινία, το έργο, παίζεται ζωντανά, τελειώνουν πάραυτα οι μύθοι και οι αστοχίες περί «αυθόρμητης εξέγερσης των νέων» κι άλλα τέτοια ωραία που εξυπηρέτησαν βραχυπρόθεσμους στόχους μικροπολιτικού οφέλους.

Τώρα και χωρίς φωτιές που ...όσο να 'ναι επιβαρύνουν και το ...περιβάλλον, το λούμπεν στοιχείο, εύπλαστη πρώτη ύλη στα χέρια των εισπρακτόρων του κέρδους από το γενικευμένο φόβο και την ανασφάλεια, αναδείχτηκε σ' όλο του το μεγαλείο.

Είναι προφανές ότι θα βουλώσουν πολλά αυτιά απ' τον κρότο της βαριοπούλας που πέφτει με λύσσα στα κρύσταλλα της βιτρίνας. Ποιος θα κάτσει ν' ακούσει ότι στην Ευρώπη προετοιμάζεται μετά βαΐων και κλάδων η θεσμοθέτηση του αντικομμουνισμού και ήδη κόβονται μέτρα για την πάταξή του;

Οι κουκούλες ανέκαθεν αναδείκνυαν ως «φράση» του ιστορικού γίγνεσθαι τόσο το υποκείμενο όσο και το αντικείμενο του κατασταλτικού πόθου. Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη μετά τα διαστρεβλωμένα, ανήθικα και ανιστόρητα χαρακτηρισμένα ως «δικά μας δεκεμβριανά» από επιπόλαιους αριστερορήτορες, όλο και περισσότερα μάτια βλέπουν πόσο ισχυρός κατασταλτικός μηχανισμός είναι αυτές οι ... κουκούλες. Ερχονται στην καθημερινότητα του 2009 ως μαύρος, κατάμαυρος στρατός εμπροσθοφυλακής, προάγγελος του τακτικού μηχανισμού ασφάλειας και τάξης που θα παρελαύνει οσονούπω υπό τις επευφημίες μιας χεσμένης απ' το φόβο της τάξης βολεμένων στην ψευδαίσθηση της δημοκρατίας της αγοράς.

Η γενικευμένη φτώχεια έχει δώσει το απαραίτητο υλικό, ώστε κάτω από τον αδόκιμο όρο των αντιεξουσιαστών να βρουν προσωρινή στέγη και τροφή τα νεανικότερα, βίαια λουμπενοποιημένα στοιχεία, που δύσκολα θα αντισταθούν σε μια καλά μελετημένη στρατολόγηση και χειραγώγηση στο άσυλο του έντεχνου χάους.

Αστυνομία του κέντρου της πόλης, της κάθε πόλης. Περίκλειστες περιοχές. Φούμο σε κεντρικά σημεία, Εξάρχεια, Ομόνοια, Νομική κ.λπ. Ειδικοί οδικοί χάρτες για τουρίστες εξ ΗΠΑ. Χιλιάδες ερασιτέχνες με τη βιντεοκάμερα του κινητού τους στο χέρι να κάνουν ασκήσεις ψευδοπολιτικής ελευθερίας ωσάν «μικροί αδερφοί» που ανταγωνίζονται τον Μεγάλο, εμπλουτίζοντας τα μπλογκς και τα facebook τους. Αυτοί είναι αργά και σταθερά η μαγιά για τη δημιουργία της ... ενδιάμεσης τάξης των μικροαστών - επιθεωρητών όχι της δημόσιας αλλά της ιδιωτικής διοίκησης και διαχείρισης της τακτοποιημένης αταξίας.

Η πραγματική πολιτική συζήτηση όχι για τις βάνδαλες κουκούλες, αλλά για τους κατασκευαστές τους πρέπει ν' ανοίξει εδώ και τώρα. Κατ' αρχήν στους δρόμους απ' τις 17 του Μάρτη, όταν ο εργαζόμενος λαός θα καταλαμβάνει το ζωτικό του χώρο. Κι ύστερα, σε κάθε συλλογικό χώρο δράσης, συνδικάτα, πανεπιστήμια, σχολεία, τόπους δουλειάς, καφενεία ακόμα. Πριν πέσει η βαριοπούλα στα μυαλά έτσι ώστε τα ...κουκιά να μετρηθούν όπως πρέπει. Τα κατευθυνόμενα γκρουπούσκουλα δεν τα σταματάνε οι υδραντλίες, τα δακρυγόνα κι η αστυνομία που ξυπνάει απ' το λήθαργό της τάχαμου. Τα σταματάνε ποτάμια διαδηλωτών και συλλαλητήρια που αφυπνίζουν συνειδήσεις. Πολιτικές συνειδήσεις πολιτών.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ