Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Το στέλεχος της «Λέγκας» Λορέντσο Φοντάνα θα αναλάβει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε. Ο 39χρονος Φοντάνα είναι στενός συνεργάτης του ηγέτη της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, και μεταξύ άλλων έχει ζητήσει την ανάκληση νόμου ενάντια στη διάκριση λόγω φυλής ή θρησκείας, ενώ έχει συμβάλει στη διοργάνωση «διασκέψεων» κατά των αμβλώσεων και κατά των ομοφυλόφιλων. Στο παρελθόν υπήρξε ευρωβουλευτής και έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.

ΚΙΕΒΟ.-- Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που αίρει τα εμπόδια για επισκέψεις στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ γύρω από τον τόπο καταστροφής του πυρηνικού αντιδραστήρα και τη δημιουργία ενός «πράσινου διαδρόμου» για τους επισκέπτες. «Πρέπει να δείξουμε το Τσέρνομπιλ στον κόσμο: Επιστήμονες, περιβαλλοντολόγους, ιστορικούς και τουρίστες», δήλωσε.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι που εντοπίστηκαν σε βάση που χρησιμοποιεί ο στρατάρχης Χάφταρ ανήκουν στο Παρίσι. Υποστήριξε ότι επρόκειτο να καταστραφούν, επειδή είχαν υποστεί ζημιά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν προωθήσει «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» στον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας. Πρόσφατα ο Ερντογάν απέπεμψε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τον οποίο υποστηρίζει ότι «δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στις αγορές» και ότι «η επικοινωνία του με τις αγορές δεν ήταν καλή», η δε ομάδα του «δεν μας ρώταγε... έπραττε όπως νόμιζε».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org