Κυριακή 29 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Πανηγυρικός για τον Χαρίλαο Φλωράκη

1. Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ο καλύτερος ταυρομάχος μας. Πρώτα χτύπησε το κτήνος και στη συνέχεια προσπάθησε, με τη διαρκή παρουσία του, να το εξευγενίσει.

2. Τη στιγμή που έκλεισε τα θαυμάσια μάτια του, ένα ολόκληρο έθνος παραμυθιασμένο, ανάξιο να δει ακόμα και τις πληγές του, γλένταγε μια γελοία νίκη στο Κίεβο.

3. Οι αστοί προσπάθησαν να τον καταστήσουν γραφικό. Απέτυχαν. Οι δημοσιογραφίσκοι των γνωστών συγκροτημάτων που του έστηναν ερωτήσεις - παγίδες έπεφταν οι ίδιοι μέσα. Τώρα που όλοι καταθέτουν τα καλά τους λόγια, από κάποια γωνιά του ουρανού θα τους βλέπει ο Χαρίλαος και θα γελά με την ψυχή του.

4. Η παρουσία του και μόνο ήταν σκάνδαλο για την αστική τάξη. Αμποτες κάποτε να αξιωθούμε λίγο από το χαρακτήρα του. Το γράφω αυτό γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι.

5. Καπετάνιο δε σε κάνει καμία σχολή πολέμου. Γεννιέσαι καπετάνιος, δε γίνεσαι.

6. Τον Χαρίλαο ξεχώρισε ο εξάγγελος της επανάστασης Νίκος Ζαχαριάδης. Πέρα και πάνω από τις διαφωνίες τους, το κοινό τους πάθος και η έμμονη ιδέα τους για τον κομμουνισμό τους ενώνει και μετά θάνατον.

7. Ο Χαρίλαος αγάπησε στο πρόσωπο της γυναίκας του όλες τις γυναίκες. Κι έτσι έγραψε με τη στάση του το μεγαλύτερο εγκώμιο γιατη γυναίκα.

8. Ενα φτηνό ανθρωπάκι, ο Μίμης Ανδρουλάκης, αφού δεν μπόρεσε να κάνει παιχνίδι με τον Χαρίλαο εν ζωή, αποφάσισε να το κάνει τώρα που έχει κλείσει τα μάτια του. Γιατί ασχολούμαι με αυτό; Γιατί θα ακούσετε πολλά από πολλούς που υποτίθεται πως τον γνώριζαν και ως εκ τούτου θα ξερνάνε όσα ...δεν ξέρουν!

9. Ο Χαρίλαος ήταν η αποθέωση του προφορικού λόγου, που είναι παιδί πολλών πνευματικών πατεράδων. Αυτοί μετέφεραν μόνο το λόγο τους, που δεν είχε ανάγκη από χαρτιά. Αλλά κι εμείς, που μένουμε πίσω, δικαίως έχουμε ανάγκη αυτά τα χαρτιά, όχι μόνο σαν μαρτυρία της Ιστορίας μας, αλλά σαν τη μόνη και νόμιμη άμυνα απέναντι στους αστούς που παραποιούν συστηματικά την πραγματικότητα.

10. Η σιωπηλή του παρουσία σε όποιο κοινωνικό χώρο κι αν βρισκόταν και με ανθρώπους κάθε πολιτικής ένταξης ήταν σκάνδαλο. Το σκάνδαλο κάποιου που επιμένει όχι μόνο στις ιδέες του, αλλά και στις πράξεις του με σκοπό να μπει ένα τέλος στην ομηρία της εργατικής τάξης από την αστική.

11. Ας τον κόβουν και ας τον ράβουν οι αστικές φυλλάδες ανάλογα με το ανάστημά τους. Ας διαλέγουν εκείνα από τα ιστορικά γεγονότα που τις βολεύουν για τις αναλύσεις τους, καθώς και φράσεις του που μπορούν να χωρέσουν προς ώρας στο πολιτικό τους παιχνίδι. Καταλαβαίνω πολύ καλά την αγωνία τους, γιατί τουλάχιστον ορισμένοι τεχνικοί της εξουσίας, πρώην Αριστεροί, γνωρίζουν καλά πως ο Χαρίλαος των βουνών είναι ο ίδιος ο Χαρίλαος των φυλακώντης Μεταπολίτευσης και του σήμερα. Ενα σώμα, ενιαίο. Κι αν αφαιρέσεις από ένα σώμα ένα χέρι ή οποιοδήποτε άλλο μέλος, αυτό παύει να είναι σώμα, όπως τονίζει ο Αριστοτέλης.

12. Το κυριότερο που μας δίδαξε ο σύντροφος είναι η διάρκεια. Είμαστε μακριά από τον δυτικό μοναχικό ήρωα που πεθαίνει γρήγορα. Είμαστε μακριά από τη λατρεία του θανάτου, που είναι η εκκλησία της Αμερικής. Είμαστε μακριά από αυτούς που θέλουν να μας χρησιμοποιούν σαν εξαρτήματα στις μηχανές τους. Ο χρόνος είναι δικός μας. Και φύση για μας είναι πρώτα ο συνάνθρωπός μας, με τον οποίο τα μοιραζόμαστε όλα και θα συνεχίσουμε να τα μοιραζόμαστε. Καλό ταξίδι, σύντροφε.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ