Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Θα τους πεθάνω!

«

Τι έκανες, ρε, άνθρωπε», μου φώναξε. «Σ΄ έσωσα. Αυτό έκανα. Θα έπεφτε πάνω σου ο Αριστοτέλης και θα σε έκανε λιώμα». «Πρώτον δεν ήταν ο Αριστοτέλης, αλλά ο Πλάτωνας»... «Και ο Πλάτωνας θα έκανε τη ζημιά του», τον διαβεβαίωσα. «Θα πέρναγε από πάνω σου και θα σε έκανε πίτα». «Αν, όμως, δεν πάθαινα τίποτα θα ήμουν ευτυχισμένος». «Πώς δε θα πάθαινες τίποτα, κύριε; Ολόκληρο τραμ θα πέρναγε από πάνω σου. Πάμε στην άκρη, σε παρακαλώ, γιατί έρχεται το επόμενο. Μπορεί αυτό να είναι ο Σωκράτης, ο οποίος, όπως ξέρεις, δεν αστειεύεται».

Τον τράβηξα από τις ράγες. Πίσω μας ήταν οι στύλοι του Ολυμπίου Διός και μπροστά μας το Ζάππειο. Ψιλόβρεχε και κανένας από τους δυο μας δεν κρατούσε ομπρέλα. «Γιατί μπήκατε μπροστά στο τραμ»; τον ρώτησα. «Γιατί έκανα ένα πείραμα», μου απάντησε. «Λέω να μιλήσουμε σοβαρά. Τι πείραμα κάνατε»;

Με πιάνει αγκαζέ και με τραβάει κατά τις γραμμές. Αντιστέκομαι. «Μη φοβάστε», μου λέει. «Σας τράβηξα για να περάσουμε απέναντι και όχι να συγκρουστούμε με τον Επίκουρο, ο Επίκουρος είναι αυτός που έρχεται. Περπατώντας, εκεί στο Ζάππειο, θα σας εξηγήσω το πείραμα». «Μα βρέχει», προσπαθώ να τον αποφύγω. «Δε βρέχει», μου απαντάει. «Εντάξει, δε βρέχει. Ψιλοβρέχει». «Ούτε βρέχει, ούτε ψιλοβρέχει», μου λέει και με τραβάει προς το Ζάππειο, ενώ ο Επίκουρος σχεδόν μας ακούμπησε.

«

Ούτε βρέχει, ούτε ψιλοβρέχει», επαναλαμβάνει μόλις φτάνουμε απέναντι. «Θέλω να πιστεύω πως η βροχή, η ζέστη, η ακρίβεια, η οικονομική κρίση, η ανεργία... όλα αυτά που μας χαλάνε τον ύπνο δεν είναι αληθινά, δεν υπάρχουν. Ολα αυτά, ο Σαρκοζί, το ΝΑΤΟ, η πώληση της "Ολυμπιακής", ο Καραμανλής πρωθυπουργός (αν είναι δυνατόν!), ο Παπανδρέου αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (έλεος πια!), ο Αλμούνια, αυτός ο άχρηστος που παριστάνει το μεγάλο οικονομολόγο, όλη αυτή η ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε, δεν μπορεί να είναι αληθινή».

Μιλώντας, με έχει σφίξει δυνατά αγκαζέ. Προσπαθώ να λασκάρω λίγο το σφίξιμο, να πάρω τα μέτρα μου. «Δυστυχώς, αγαπητέ μου», του λέω μελαγχολικά, «όλα αυτά που αραδιάσατε και τα χιλιάδες άλλα, που δεν τα αναφέρατε, αλήθεια είναι». «Νομίζετε», μου λέει σαρκαστικά. «Τα πράγματα, κύριε, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πραγματικότητα. Ολα αυτά που σας είπα και όλα τα άλλα που φαντάζεστε, τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, τα είκοσι εκατομμύρια των ανέργων της Ευρώπης, τα πενήντα εκατομμύρια των νέων ανέργων, οι πόλεμοι, οι αρρώστιες, η πείνα... δεν είναι αληθινά, η φαντασία μας τα πλάθει».

«

Είστε οπαδός του Μπέρκλεϊ»; τον ρωτάω. «Αναγκαστικά», μου λέει. «Δεν καταλαβαίνω». «Κύριε, σωτήρα μου θα έπρεπε να σας πω, αλλά δε θέλω να χάσω τις ελπίδες μου ότι μπορεί ο Πλάτωνας να περάσει από πάνω μου και να μην πάθω τίποτα! Αν το πείραμά μου επαληθευτεί, αν το τραμ περάσει από πάνω μου και εγώ όχι μόνον ζήσω αλλά δεν πονέσω κιόλας, τότε η πραγματικότητα μπορεί να παρουσιάζει ό,τι εικόνα γουστάρει. Εγώ, ακόμα και εκατό φορές χειρότερη να γίνει, θα ξέρω πως η φαντασία μου τη δημιούργησε. Θα βλέπω μωρά παιδιά να πρήζονται οι κοιλιές τους και θα βάζω τα γέλια. Θα βλέπω τις βόμβες να ισοπεδώνουν το Ιράκ και θα χειροκροτώ. Θα βλέπω τα εκατομμύρια των μεταναστών να τρέχουν, για να γλιτώσουν από τους πυροβολισμούς και το κυνηγητό της αστυνομίας, και θα φωνάζω όπως στα γήπεδα «όλε».

«Κλαις»; τον ρωτάω! «Κλαίω; Πού το βλέπεις το κλάμα; Η βροχή είναι, να κοίτα». Κάνει μια με το χέρι του και σκουπίζει το πρόσωπό του. «Δίκιο έχεις», του λέω, «δεν κλαις, η φαντασία μου το δημιούργησε». «Δεν το δημιούργησε η φαντασία σου», μου φωνάζει, «πραγματικότητα είναι. Κλαίω! Ναι, κλαίω. Δεν αντέχω, κύριε», συνεχίζει φωνάζοντας. «Να με πατήσει το τραμ ήθελα και όχι να επαληθεύσω τον Μπέρκλεϊ. Δεν είναι ζωή αυτή. Αυτή είναι κόλαση! Ομως, το αποφάσισα. Δε θα πεθάνω. Θα τους πεθάνω».


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ