Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των κουβανικών αρχών για τις προωθούμενες ανατρεπτικές ενέργειες στο Νησί της Επανάστασης, σε πλήρη συμφωνία κυβέρνησης των ΗΠΑ, τρομοκρατών και μισθοφόρων, με την αποστολή σημαντικών χρηματικών ποσών στους αντεπαναστάτες μέσω του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, φέρνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τη σοσιαλιστική Κούβα. Οι οργανώσεις αλληλεγγύης απ' όλο τον κόσμο καλούν τους φίλους της Κούβας να «βομβαρδίσουν» με μηνύματα την αμερικανική κυβέρνηση εκφράζοντας την αλληλεγγύη στην Κούβα και απορρίπτοντας αυτές τις νέες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

Με συγκεκριμένα στοιχεία, η Κούβα απέδειξε το ρόλο που παίζει ο επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ, Μάικλι Πάρμλι, στη μεταφορά επιστολών και δεμάτων που περιέχουν χρήματα προς τους λεγόμενους αντιφρονούντες με στόχο τη δημιουργία προκλήσεων και την προώθηση ταραχών εντός της Κούβας. Επίσης απέδειξε το ρόλο που παίζουν διάφορες «μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» των ΗΠΑ, χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με γνωστούς εγκληματίες ως επικεφαλής τους, στην... πληρωμή των αντεπαναστατών, που με τον μανδύα των υποστηρικτών των λεγόμενων «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και χωρίς να χαίρουν καμίας εκτίμησης από τον κουβανικό λαό, εμφανίζονται κυρίως στον διεθνή Τύπο ως οι «σωτήρες» του λαού...

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες επιθέσεις. Εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, η Κούβα βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, ο οποίος όσο βλέπει πως το Νησί της Επανάστασης προχωρά μπροστά και προοδεύει, τόσο πιο έντονα ενισχύει τις επιθέσεις ενάντια στον κουβανικό λαό, ενός αποφασισμένου λαού, που εδώ και καιρό έχει επιλέξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Η σκλήρυνση του πολύμορφου αποκλεισμού των ΗΠΑ που από κοντά ακολουθεί η ΕΕ, τα σχέδια υπονόμευσης από τα μέσα, η λεγόμενη «Μετάβαση για μια Δημοκρατική Κούβα», με στόχο την προσάρτηση της Κούβας στις ΗΠΑ, είναι μόλις λίγα που μπορεί κανείς να αναφέρει. Η πρόσφατη περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης του Κάλεμπ Μακ Κάρι - διορισμένου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικεφαλής της λεγόμενης «Επιτροπής Αρωγής για μια ελεύθερη Κούβα» - είχε στόχο την αναζήτηση πιστών συμμάχων αλλά και την άσκηση πιέσεων ώστε να συνεχιστεί η πολιτική των κυρώσεων και των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ ενάντια στην Κούβα το 2003, ιδιαίτερα μπροστά στην επερχόμενη συζήτηση του θέματος στην ΕΕ τον Ιούνη.

Σήμερα, απαιτείται από όλους μας να ενταθεί η οργανωμένη αλληλεγγύη προς την Κούβα. Οι κομμουνιστές χρειάζεται να μπουν μπροστά ώστε να αναπτυχθεί ένα ακόμα πιο δυνατό κίνημα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, που έχει καταφέρει παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτει ο ιμπεριαλισμός, να έχει σημαντικές κατακτήσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της επιστήμης κ.α. Η στήριξη στην Κούβα είναι απαραίτητη καθώς κρατάει ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς όλους τους λαούς, καθώς αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org