Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Χωροταξία για το κεφάλαιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή - μετά από εκκόλαψη αρκετών χρόνων από τις κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά τον «Καποδίστρια 2» με τον οποίο θα μειωθούν οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι περιφέρειες με σκοπό να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου και η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα κοινωνικών τομέων, όπως της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Τα σχέδια αυτά είναι στην κυριολεξία δεμένα μεταξύ τους, όπως και με το Ειδικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Εθνικό Χωροταξικό περιγράφει τις γενικές κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα 15 χρόνια σε κρίσιμους τομείς, όπως των μεταφορών, τον αγροτικό, του τουρισμού, της βιομηχανίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της πολεοδομίας. Γιατί, όμως, γίνεται τώρα η «μεταρρύθμιση» αυτή, 33 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του άρθρου 24 του Συντάγματος που την προέβλεπε; Επειδή πλέον πολλά επενδυτικά σχέδια (τουριστικές μονάδες σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Χαλκιδική κ.α.) σκόνταφταν στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βιομηχανικές ή άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. αιολικά πάρκα) παρά τις αδειοδοτήσεις που λάμβαναν, κινδύνευαν λόγω προσφυγών στα δικαστήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας και το περιβάλλον μπαίνει στη μέγκενη της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, γεγονός που προϋποθέτει τη διευθέτηση και του χώρου.

Ως εργαλεία για την εφαρμογή των αρχών του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, προβάλλονται: Οι ευρείς αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, αφού για την οριοθέτησή τους και τη σύνταξη του Δασολογίου δε θα χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά τουλάχιστον του 1960. Βασικό επομένως στοιχείο είναι η χρήση γης και η δεδομένη εμπορευματοποίηση ως η βάση για την άκρατη επιχειρηματική δραστηριότητα. Και μόνο με αυτό το μέτρο του τρόπου σύνταξης Δασολογίου, κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό τουλάχιστον 12 εκατ. στρέμματα δασών. Στην κυριολεξία λύνονται τα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και δίνεται το σύνθημα στους εκπροσώπους του - την «επόμενη μέρα» κιόλας που οι καταστροφικές πυρκαγιές μαύρισαν τη μισή Ελλάδα - να ισοπεδώσουν, να αρπάξουν, να λεηλατήσουν.

Το δεύτερο εργαλείο είναι ο «Καποδίστριας 2». Με την αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας λιγοστεύουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το μεγάλο κεφάλαιο στην εφαρμογή των επενδυτικών του σχεδίων. Αντίθετα, θα το διευκολύνουν να μπει σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση μέσω ΣΔΙΤ σε τομείς όπως αυτοί της εκμετάλλευσης εκτάσεων και παραλιών, εγκαταστάσεων ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, νερού κ.ά. Μάλιστα, η ΚΕΔΚΕ (συνδιοίκηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) έθεσε ως κριτήριο για να δεχτεί το Χωροταξικό Σχέδιο ακριβώς αυτή τη «διοικητική μεταρρύθμιση», επειδή αυτή «στηρίζεται σε μια ουσιαστική φορολογική αποκέντρωση». Δηλαδή στην προσθήκη νέων φορολογικών βαρών στη λαϊκή οικογένεια...

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ακόμη αντιλαϊκή επιλογή, στην οποία ο λαός πρέπει να βάλει φραγμό, απαιτώντας την οργάνωση σε άλλη βάση της οικονομίας και της κοινωνίας. Προβάλλοντας την πρότασή του για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Και που μόνο με αυτούς τους όρους και κάτω από έναν κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη τέτοια που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ