Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ρήξη με την αστική πολιτική

Σαν αντίδοτο στην μπόχα των ημερών, η οποία αναδίνεται στη δημόσια ζωή του τόπου, προβάλλουν ορισμένοι τη λειτουργία των θεσμών, την εφαρμογή των νόμων και τη σύσταση επιτροπών που θα αναλάβουν τη διερεύνηση των υποθέσεων. Από κει και πέρα «βγάζουν λάδι» την κυρίαρχη πολιτική, που γεννά τα φαινόμενα σήψης και παρακμής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκειμένου να σωθεί το κύριο, δηλαδή «η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος», όπως κόπτονται οι απολογητές του, και για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης λόγω του φόβου που προκαλεί η λαϊκή αφύπνιση, χρεώνονται κάποια βάρη σε επιμέρους τμήματα του εποικοδομήματος και γίνεται διάχυση ευθυνών. Είναι οι ίδιοι που κατά καιρούς λένε ότι «όλοι φταίμε για το ρουσφέτι», «όλοι φταίμε για την ακρίβεια», «όλοι φταίμε για τα σκάνδαλα» και από 'κει και πέρα φτιάχνουν επιτροπές, νόμους, ανεξάρτητες αρχές κλπ. Να θυμίσουμε τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με την ακρίβεια και τα καρτέλ στην αγορά. Τα πρόστιμα μπήκαν αλλά το γάλα ακρίβυνε. Η Αρχή Προστασίας προσωπικών δεδομένων σε σχέση με τις κάμερες, έβαζε πρόστιμα στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά οι παρακολουθήσεις γίνονται. Κάποιοι μιλούν για έλεγχο τιμών ως μέτρο κατά της ακρίβειας, αλλά οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Για να μην πούμε για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών που τελικά μπήκε στο αρχείο.

Ολα τα παραπάνω, εντάσσονται σε μια συνταγμένη δράση των δυνάμεων που υπηρετούν το σύστημα, με πολλαπλές στοχεύσεις. Αποπροσανατολίζουν το λαό και καλλιεργούν αυταπάτες, τόσο για τα πραγματικά αίτια των καταστάσεων που βιώνει, όσο και για τη διέξοδο που μπορεί να υπάρξει. Στρατηγικός τους στόχος είναι να μείνει αλώβητο το εκμεταλλευτικό σύστημα και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ενώ παράλληλα να υποβαθμιστεί η έννοια της πολιτικής ευθύνης, ώστε οι αστικές πολιτικές δυνάμεις να μην υποστούν απώλειες.

Ομως, ούτε θέλουν ούτε μπορεί να υπάρξει, φιλολαϊκή λειτουργία αυτών των θεσμών ούτε καν εφαρμογή ακόμα και αυτών, των δικών τους, νόμων στην κατεύθυνση της διερεύνησης και της αποκάλυψης των φαινομένων σήψης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος και του ίδιου του εκμεταλλευτικού του χαρακτήρα. Αυτό που θέλουν είναι να φαίνεται ότι υπάρχουν δικλείδες προστασίας του λαού για να αφήνει στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική. Και να συνεχίζεται χωρίς τριβές η λειτουργία του συστήματος. Εξάλλου, η λειτουργία κανενός θεσμού δεν μπορεί να ακυρώνει την πολιτική ευθύνη, όπως επίσης και κανένας θεσμός από μόνος του δεν οδήγησε ποτέ σε πολιτικές αλλαγές και ανατροπές.

Οι θεσμοί, όπως και οι νόμοι, έχουν συγκεκριμένα πολιτικά όρια που για να ξεπεραστούν πρέπει να υπάρξουν ανατροπές. Αναγκαία είναι η λαϊκή ενεργοποίηση για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων που θα βγάλουν τον τόπο από το σημερινό φαύλο κύκλο αλλά ακόμα για τη λειτουργία των όποιων θεσμών έχουν να προσφέρουν κάτι. Η διεύρυνση της βάσης της λαϊκής πάλης και η έντασή της, που θα στοχεύει στην καρδιά του σημερινού αντιδραστικού συστήματος, δηλαδή στην πλουτοκρατία και τις πολιτικές επιλογές της, είναι όχι μόνο το αντίδοτο αλλά και το εργαλείο αντιμετώπισης της σήψης του συστήματος.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ