Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Βάζουν πλάτη στο απαράδεχτο σχέδιο

Στο Λίβανο εδώ και 28 μέρες συντελείται μια γενοκτονία. Το Ισραήλ δολοφονεί ένα λαό, «βαφτίζοντας» την κτηνωδία «αυτοάμυνα». Ο ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει και ακρωτηριάσει χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία παιδιά, ενώ σε καθημερινή βάση πλέον εντείνει τις επιχειρήσεις του βομβαρδίζοντας ακόμα και τις εστίες των προσφύγων. Αυτή την εξελισσόμενη θηριωδία, εντελώς προκλητικά ήρθε να δικαιολογήσει, δικαιώνοντας πλήρως τους Ισραηλινούς επιδρομείς, το σχέδιο απόφασης για το Λίβανο που επεξεργάστηκαν από κοινού οι ΗΠΑ και η Γαλλία και το έθεσαν για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το «αμερικανο-γαλλικό σχέδιο» ήρθε να επιβεβαιώσει πως η απόλυτη και προκλητική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο Ισραήλ από την πρώτη μέρα της έναρξης του δολοφονικού του πολέμου, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα βάλει τις βάσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή». Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το σχέδιο επιτρέπει την παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων στο Λίβανο, τη συνέχεια των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων και προβλέπει την ανάπτυξη πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης κατοχής στην περιοχή, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι μοναδικός στόχος των ιμπεριαλιστών δεν είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά η εξάλειψη της ένοπλης αντίστασης του λιβανικού λαού.

Αυτό το απαράδεκτο σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση, ταυτιζόμενη πλήρως με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έσπευσε να το εμφανίσει διά στόματος της Ντ. Μπακογιάννη σαν την αφετηρία που θα βάλει τέρμα στην «αδικαιολόγητη σιωπή» της διεθνούς κοινότητας! Η ελληνική κυβέρνηση, που θα κληθεί να πάρει θέση για το συγκεκριμένο σχέδιο, αφού αυτό το διάστημα έχει εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος του, φανερώνοντας τις διαθέσεις της, δεν τόλμησε ούτε φραστικά να πάρει αποστάσεις από το περιεχόμενό του. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν για πολλοστή φορά απέφυγε να κατονομάσει τον επιτιθέμενο, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα, όταν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Απλόχερη στήριξη στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων παρείχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σχολιάζοντας το «αμεριακανο- γαλλικό σχέδιο», επιχείρησε να μεταφράσει την απροκάλυπτη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο Ισραήλ σαν «αδυναμία» της «διεθνούς κοινότητας» να επιβάλει την εκεχειρία. Αποφεύγοντας επιμελώς να καταδικάσει το σχέδιο και να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να το καταψηφίσει, επέλεξε να προτείνει την πραγματοποίηση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μιας «περιφερειακής διάσκεψης για το θέμα του Λιβάνου»! Το ίδιο απροκάλυπτη όμως είναι και η στάση του ΣΥΝ. Ο Αλ. Αλαβάνος, μόλις προχτές, ούτε λίγο ούτε πολύ, έδωσε τη συγκατάθεση του κόμματός του στην αποστολή ελληνικής «ειρηνευτικής» δύναμης κατοχής στο Λίβανο, κάτω από συγκεκριμένες όπως είπε... «προϋποθέσεις».

Απέναντι από αυτούς τους σχεδιασμούς και τους ντόπιους πολιτικούς εκφραστές τους, πρέπει να σταθεί ο ελληνικός λαός καταδικάζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και δυναμώνοντας τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα αλληλεγγύης του στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ