Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Καμάκι» στην τσέπη και στα Ταμεία

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και απέναντι στην αρρώστια και στο θάνατο οι πολίτες είναι ίσοι ή θα 'πρεπε να είναι ίσοι διακηρύσσει συχνά-πυκνά ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Κακλαμάνης.

Ωστόσο όμως το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική και το Συνήγορο Υγείας που δημοσιοποίησε προχτές το υπουργείο Υγείας όχι μόνο απέχει παρασάγγας από αυτή τη διακήρυξη αλλά δημιουργεί χάσμα βαθύ ανάμεσα στο δημόσιο αγαθό της υγείας και στην υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες στον πολίτη, ανεξάρτητα απ' το βαλάντιό του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρίας -στην οποία θα μπορούν να είναι συμμέτοχοι τα ασφαλιστικά ταμεία - που πέρα απ' τη λειτουργία της Πολυκλινικής, θα αποτελέσει τον πιλότο για τη «διαχείριση των μονάδων υγείας». Δηλαδή το κράτος φτιάχνει έναν κουμπαρά με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, «ρίχνοντας καμάκι» στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία - εκτός απ' τον Οργανισμό των Ελεύθερων Επαγγελματιών - υπάρχουν οι διορισμένες διοικήσεις. Ετσι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αναλάβουν - για να φαλιρίσουν στη συνέχεια - να πληρώσουν αυτά που θα 'πρεπε να πληρώσει το κράτος, ώστε να προσφέρει τις όποιες υπηρεσίες στην ώρα της ανάγκης.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν εισφορές για τον κλάδο υγείας, διατείνονται οι εμπνευστές του σχεδίου, που γνωρίζουν - εκ των προτέρων- ότι αυτή η «διαχείριση των υπηρεσιών υγείας» οδηγεί σε πτωχοκομεία για τους κοινωνικά αδύναμους και υπηρεσίες ανάλογες με το βαλάντιο εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Και, ήδη, ορισμένα νοσοκομεία κάνουν προετοιμασίες για πληρωμές είτε μέσω των ταμείων είτε τοις μετρητοίς απ' τον ασθενή...

Ναι! Για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο: Στις συντάξεις μπορεί - και πρέπει - να υπάρξει διαφοροποίηση σε βασικές κατηγορίες. Ομως στην παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να υπάρχει διατίμηση με αγοραία λογική. Το δημόσιο αγαθό της υγείας είτε παρέχεται δωρεάν, είτε αποτελεί πηγή κερδοφορίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας - ανεξάρτητα αν αυτή η δραστηριότητα προέρχεται από επιχειρηματίες ή από το καπιταλιστικό κράτος.

Μια ακόμη αίσθηση απ' το νομοσχέδιο είναι ότι δεν ξεκαθαρίζεται ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται απ' την ευρύτερη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας. Ετσι, αν επεκταθεί το σχέδιο στις άλλες μονάδες Υγείας, θα 'ναι η πρώτη φορά που θα προσφέρονται υπηρεσίες του λεγόμενου «κλάδου ΕΣΥ» από ένα μόρφωμα που είναι «εκτός ΕΣΥ» και το οποίο ιδρύθηκε απ' το κράτος και λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Κι έτσι η μόνη - στην κυριολεξία - παρηγοριά στον άρρωστο θα είναι ο Συνήγορος της Υγείας - μια διεύθυνση δηλαδή της Αρχής του Συνήγορου του Πολίτη. Κι ενώ αυτή η διεύθυνση δε θα προσφέρει τίποτε για την ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, θα αποτελεί το φύλλο συκής των κυβερνώντων, έναντι κάθε απελπισμένου, που σαν το μυθικό Περσέα κυνηγούσε φαντάσματα όταν φορούσε τις κουκούλες.

Μόνο που μ' αυτόν τον τρόπο θα μένει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική που ταλαιπωρεί, χαρατσώνει και ευτελίζει τον άρρωστο στα ράντζα, στις ουρές και στις αναμονές...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ