Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να τους σταματήσουμε

Το πλατύ κίνημα για την οργανωμένη άρνηση και ανυπακοή στο χαράτσι της έκτακτης εισφοράς και στο χαράτσι για τα ακίνητα, χτίζεται μέρα με τη μέρα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Η δυναμική που δημιουργείται τραβά όλο και περισσότερους εργαζόμενους, ανθρώπους του μόχθου, εργατικές λαϊκές οικογένειες στη δράση. Την περασμένη Τετάρτη 21 του μήνα, σε όλες τις πόλεις της χώρας κατέβηκαν χιλιάδες εργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου τους. Πολλοί άνθρωποι που για πρώτη φορά έκαναν το βήμα και έστειλαν το μήνυμα: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε»! Ομως, στους χώρους δουλειάς, ορισμένοι συνδικαλιστές έδρασαν και δρουν με στόχο να «σπάσουν» αυτόν τον αγώνα, να ρίξουν το ηθικό των εργαζομένων την ώρα που αποφασίζουν να μην πληρώσουν, να μην κάνουν άλλες θυσίες για το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Εκεί, όπου συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, είτε με εκβιασμούς, είτε με εκφοβισμούς, ακόμα και με απειλές, προσπάθησαν και προσπαθούν να βάλουν φρένο στην αγωνιστική διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Το παράδειγμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Στη Γενική Συνέλευση όταν είδαν ότι η πρόταση του ΠΑΜΕ για οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς υιοθετείται από όλους τους εργαζόμενους, διέδιδαν ότι όποιος δεν πληρώσει το χαράτσι θα μπει στη λίστα της εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή οδεύει προς την ανεργία! Επιπλέον, σε πολλούς χώρους δουλειάς, στελέχη της ΠΑΣΚΕ, αλλά και της ΔΑΚΕ, καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το χαράτσι κάνοντας την περιβόητη «Δήλωση Ρητής Επιφύλαξης» για να διεκδικήσουν στα δικαστήρια τα χρήματά τους, σπέρνοντας αυταπάτες περί δικαίωσης από την αστική Δικαιοσύνη. Ομως το χειρότερο είναι ότι με τέτοια επιχειρήματα ωθούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν καλλιεργώντας κλίμα υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΝ, και ΚΚΕ(μ-λ) στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ύστερα από μια μαζική Γενική Συνέλευση, μπορεί μεν να συμφώνησαν στην πρόταση, ωστόσο, έβαζαν ζητήματα όπως: «είναι μια συμβολική κίνηση», «αργά ή γρήγορα θα τα πληρώσουμε»... Και έτσι δημιουργούν προϋποθέσεις να σπάσει η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ενώ στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα, η παράταξη του ΚΚΕ (μ-λ) έκανε λόγο για «κόλπο του ΠΑΜΕ» και πως «δεν δημιουργεί κίνημα αυτή η πράξη». Τέτοια «επαναστατικότητα»...

Παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται. Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να αποκρουστούν τα χειρότερα που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί ο οργανωμένος αγώνας - ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και με πολλά εμπόδια - μπορεί να γίνει πραγματική ασπίδα προστασίας της ζωής και της επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών. Αυτός ο αγώνας πρέπει να στεριώσει σε ακόμα περισσότερους τόπους δουλειάς, σε γειτονιές και πόλεις, να κλιμακωθεί με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται μεθαύριο Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη. Μπροστά στους εργαζόμενους, στο λαό, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας, να υποταχτεί στη λογική υπονόμευσης του αγώνα του, όπως θέλουν συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και των «αριστεριστών». Ο άλλος, να ακυρώσει με αγωνιστική δράση τα αντιλαϊκά μέτρα σαν τα χαράτσια, και μπορεί να το κάνει. Θα είναι ρήγμα νικηφόρο, που ανοίγει το δρόμο και για επόμενες νικηφόρες μάχες. Αυτόν το δρόμο μπορεί και πρέπει να ακολουθήσεις.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ