Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Την ώρα που πληθαίνουν τα νοικοκυριά των εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν καν το ρεύμα και χιλιάδες σπίτια κάνουν γιορτές με «κομμένο» το ηλεκτρικό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αλλάζουν πάλι τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αλλάζουν, μάλιστα, επιλεκτικά και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας μας, σαν πελάτης της ΔΕΗ.

Οι εργατικές οικογένειες, αυτές που χτυπιούνται αλύπητα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και για να τα φέρουν βόλτα προσπαθούν να περιορίσουν ό,τι είναι δυνατόν, ακόμα και την κατανάλωση ρεύματος, αυτοί, δηλαδή, που καταναλώνουν το λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα τιμολόγια μέχρι και 40% ακριβότερα. Οσοι ζουν σε συνθήκες απόλυτης ευδαιμονίας και αδιαφορούν για το πόσο ρεύμα θα κάψουν στις βίλες και τις επαύλεις τους, οι μεγάλοι, δηλαδή, οικιακοί καταναλωτές, θα πληρώνουν το ρεύμα 8,5% φτηνότερο από τώρα. Για δε τις μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, καθιερώνονται τιμολόγια που θα είναι φτηνότερα μέχρι και 17,3%. Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται αταίριαστα και παράλογα, μόνο που αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο.

Ο «Ρ» εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει ότι έρχονται τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Λέγαμε, μάλιστα, ότι αυτές οι ανατιμήσεις, που θα ισχύσουν από το Σάββατο 1η του μήνα, αποτελούν την πρώτη δόση, αλλεπάλληλων ...«προσαρμογών», που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανοποιητικός ανταγωνισμός στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάποτε οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, μίλαγαν για τα μεγάλα ελλείμματα και το υψηλό κόστος λειτουργίας της ΔΕΗ, κάτι που καθιστούσε - έλεγαν οι άθλιοι - αναγκαστική τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Η ιδιωτικοποίηση προχώρησε. Η ΔΕΗ, με όχημα τις συνεχείς ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και την υπονόμευση κάθε εργατικής κατάχτησης όσων απασχολούνται στην εταιρεία, κατάφερε και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας. Μέσα στα τελευταία χρόνια έχει εξασφαλίσει για τους μεγαλομετόχους της, τους περιβόητους «θεσμικούς επενδυτές», κέρδη αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά όλα όμως, δεν επαρκούν στις σημερινές συνθήκες εξέλιξης του συστήματος. Ειδικά μέσα στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και του μνημονίου, κυβέρνηση και τρόικα έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν άμεσα τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε και άλλοι ...«παίχτες», εκπρόσωποι του ιδιωτικού κεφαλαίου, να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Μόνο που για να το κάνουν, απαιτούν να υπάρχουν τέτοιες τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που εκ των προτέρων να είναι εγγυημένη η κερδοφορία τους. Ε, αυτό σημαίνει αύξηση, συνεχή αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, στα επίπεδα που κρίνονται ότι συμφέρουν τους επίδοξους επενδυτές. Και επειδή κόρακας- κοράκου μάτι δεν βγάζει, η μέθοδος που έχει επιλεγεί είναι οι συνεχείς ανατιμήσεις στο οικιακό ρεύμα, με παράλληλες μειώσεις για το ρεύμα που καταναλώνουν οι εμποροβιομήχανοι.

Τέτοιες επιλογές μπορεί να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι όμως αδιέξοδες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Μοναδική διέξοδος για το λαό, είναι η δημιουργία ενιαίου, 100% δημόσιου φορέα ενέργειας που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία και που σχεδιοποιημένα θα αξιοποιήσει, θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται όλες τις πηγές ενέργειας και τις εφεδρείες που διαθέτει η χώρα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με επαρκή και φτηνή ενέργεια.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ