Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ζητούν υποταγή από τους εργάτες

Η άρχουσα τάξη, το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι δε θα μπορούσαν να μιλήσουν πιο καθαρά. Δε χρησιμοποιούν απλά και μόνο το πρόσχημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της σπατάλης για να βάλουν ταφόπλακα σε όσα από τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει στην ασφάλιση, στους μισθούς και τις συντάξεις. Ζητούν κοινωνική συναίνεση. Μιλούν για πατριωτική συστράτευση. Προπαγανδίζουν μέσα από τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι αυτή η κοινωνική συναίνεση εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του λαού. Οτι είναι αναγκαία για να υπάρξει «ανάκαμψη στην οικονομία», «για να μειωθεί το έλλειμμα», «να ανατραπούν κατεστημένες δομές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Λένε ακόμα ότι τα μέτρα που παίρνονται θα χτυπήσουν «κατ' ελάχιστο τις ασθενέστερες τάξεις» και παρουσιάζουν ως ...ριζοσπαστικό μέτρο τη φορολόγηση κατά 90% των μπόνους των «γκόλντεν μπόις». Λες και αυτό είναι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά... Η χτεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο δίνει πολλές απαντήσεις για το ποιοι δηλώνουν πρόθυμοι να συστρατευθούν στο μαύρο μέτωπο που έχουν στήσει κυβέρνηση, ΝΔ, επιχειρηματίες και εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές, για να χτυπηθούν ακόμα πιο σκληρά τα λαϊκά στρώματα.

Ζητούν «συστράτευση» των εργαζομένων για να προχωρήσουν σε:

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, χτύπημα του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών, πολιτική λιτότητας, μείωση του λαϊκού εισοδήματος, νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, υποβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα Υγείας - Πρόνοιας, άγρια περικοπή φαρμάκων για χιλιάδες ασφαλισμένους, χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση της δουλειάς.

Ζητούν, δηλαδή, από τους ίδιους τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, να υποταχθούν και να κάνουν κι άλλες θυσίες. Να υπογράψουν με το ίδιο χέρι που χρόνια πολεμούν για να βγάλουν ένα μικρό μεροκάματο και να θρέψουν την οικογένειά τους, ανοιχτή επιταγή προς τους κεφαλαιοκράτες για να τους χτυπήσουν αλύπητα. Κι όλα αυτά στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Για να βγει από αυτήν το κεφάλαιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και με νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είναι οι τομείς της «πράσινης οικονομίας» και «πράσινης ανάπτυξης» με φτηνούς εργάτες. Γι' αυτό άλλωστε λένε ότι θέλουν γεμάτα τα κρατικά ταμεία. Από αυτά τα ταμεία βγαίνουν τα δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

Για κάθε εργάτη ο όρος «πατριωτικό» ταυτίζεται με απόλυτο τρόπο με το συμφέρον της τάξης του. Ο,τι είναι προς όφελος του εργάτη, του φτωχού αγρότη και του αυτοαπασχολούμενου, αυτό είναι «πατριωτικό». Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που παραπέμπει στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του κεφαλαίου και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργατών. Μήπως με τους ίδιους όρους δεν καλούσε σε συστράτευση η άρχουσα τάξη για τη «νέα μεγάλη ιδέα» της ΟΝΕ και αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004; Μήπως βελτιώθηκε σε τίποτα η θέση των εργαζομένων;

Ο λαός δεν πρέπει να διαπραγματευτεί πόσα θα χάσει. Απέναντι σε όσα ετοιμάζουν πρέπει να αντιτάξει τις διεκδικήσεις του για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Πρέπει να οργανώσει την πάλη του και να παλέψει για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση. Η συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική απεργία πρέπει να είναι μια πρώτη απάντηση.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ