Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σε πλήρη εξέλιξη ήταν και χτες το πύρινο μέτωπο 17 πυρκαγιών στη βόρεια Καλιφόρνια, που μέσα στην τελευταία βδομάδα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων, αγνοείται η τύχη άλλων επτά και έγιναν στάχτη πολλές εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Αλλα 10.000 κτίρια απειλούνται από τις φλόγες, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν περίπου 36.000 πυροσβέστες. Πύρινα μέτωπα αποτεφρώνουν, από το απόγευμα της Δευτέρας, δασικές εκτάσεις και στο νότιο Ορεγκον.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε ότι επενδύει 1 δισ. ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο (οχημάτων εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικών) στην ανατολική Ουγγαρία στην πόλη Ντεμπρετσέν, περίπου 230 χιλιόμετρα ανατολικά της Βουδαπέστης. Θα κατασκευαστεί σε δύο χρόνια και θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 150.000 αυτοκινήτων το χρόνο. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τα φτηνότερα μεροκάματα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο προβληματίζεται από το γεγονός ότι πολλοί Ούγγροι μεταναστεύουν σε δυτικές χώρες για υψηλότερα μεροκάματα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι κυβερνήτες οκτώ Πολιτειών στις ΗΠΑ ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να μπλοκάρουν τη δυνατότητα πρόσβασης των Αμερικανών σε πληροφορίες για την τρισδιάστατη εκτύπωση εννιά τύπων πλαστικών όπλων, που δεν μπορούν να ανιχνευτούν από τα σημερινά συστήματα εντοπισμού όπλων, επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί προφανείς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια». Το ζήτημα προκάλεσε ανησυχία ακόμη και στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που με μήνυμά του στο «Τουίτερ», ανέφερε πως επικοινώνησε με εκπρόσωπο του λόμπι κατασκευαστών όπλων, NRA, εκφράζοντας τον προβληματισμό του.

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-- Ξεκίνησε χτες σε δικαστήριο της Αλεξάνδρειας στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ η πρώτη δίκη του πρώην επιτελάρχη του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, για το ρόλο που έπαιξε στην Ουκρανία πριν αναλάβει τη θέση του επικεφαλής. Η ενάγουσα αρχή ανακοίνωσε πως διαθέτει 35 μάρτυρες κατηγορίας και «πάνω από 500 τεκμήρια» που θα καταδείξουν πως ο Μάναφορτ κέρδισε πάνω από 60.000.000 δολάρια για υπηρεσίες που πρόσφερε στην ουκρανική κυβέρνηση πριν από το 2015 και πως απέκρυψε «σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων» από τη φορολογική του δήλωση.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Τρία άτομα, πιθανόν διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, δολοφονήθηκαν από ένοπλους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τα ξημερώματα της Δευτέρας. Την είδηση μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, σε νομικούς και θρησκευτικούς κύκλους, κάνοντας λόγο για άτομα ρωσικής καταγωγής από το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Ισβέστια». Αργότερα χτες, ο όμιλος «Ισβέστια» διέψευσε ότι διαθέτει συνεργάτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ ο ένας δημοσιογράφος επιβεβαιώθηκε ότι ήταν από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας».

ΑΛΓΕΡΙ.-- Συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού της Αλγερίας και τζιχαντιστές σημειώθηκαν χτες στην ορεινή περιοχή Σκίντα, που απέχει περίπου 420 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, Αλγέρι. Πηγές της αστυνομίας επιβεβαίωσαν ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τέσσερις τζιχαντιστές και επτά στρατιώτες. Τραυματίστηκαν επίσης και τουλάχιστον έξι στρατιώτες.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Φερίντ Μπελχάτζ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είναι αρμόδιος για τις εξελίξεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, έκρουσε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό, εκ νέου «κώδωνα κινδύνου» για την «εύθραυστη κατάσταση» της οικονομίας του Λιβάνου, ασκώντας πιέσεις στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να εγκρίνει σχέδια που θα αντιμετωπίσουν το δημόσιο χρέος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ