Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Πολλοί, συζητώντας και μπροστά στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ για την εναλλακτική πρόταση της λαϊκής οικονομίας, του σοσιαλισμού, αλλά και για τους στόχους πάλης σήμερα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως μισθοί, εισόδημα, που να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής της λαϊκής οικογένειας, Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια καθολική με συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια για όλους, προστασία των ανέργων, φτηνή λαϊκή στέγη, έργα υποδομών για την προστασία του λαού, όπως αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, κ.λπ. μας ρωτούν: Πού θα βρείτε χρήματα για να τα κάνετε όλα αυτά;

Εμείς λέμε: Χρήματα υπάρχουν. Είναι τα κέρδη και υπερκέρδη όλων των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Τα οποία βγαίνουν από τη δουλειά της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου, αλλά τα καρπώνονται οι λίγοι καπιταλιστές, επειδή είναι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Χρήματα και κέρδη υπάρχουν ακόμη και τώρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Για παράδειγμα, μόνον οι δέκα πιο ισχυρές εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, είχαν το 2007 καθαρά κέρδη 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, το 2008, με την κρίση, έχουν κέρδη 2,33 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μείωση κατά 0,50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ολες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν κέρδη μόνο στο πρώτο 9μηνο του 2008 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, οι Τράπεζες, τις οποίες επιδοτεί η κυβέρνηση με 28 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω κρίσης, είχαν κέρδη μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2008, 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, είχαν και τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν κέρδη τα μονοπώλια. Και τώρα μιλούν για κρίση. Γι' αυτό λέμε ότι είναι κρίση υπερσυσσώρευσης. Χρήμα υπάρχει, αλλά επειδή δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη αν το επενδύσουν δεν το επενδύουν. Διαφορετικά πού πήγαν αυτά τα τεράστια κέρδη; Πού πήγε αυτό το χρήμα; Εξανεμίστηκε, εξαϋλώθηκε;

Αυτά τα χρήματα φτάνουν και περισσεύουν για να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες. Οταν, λοιπόν, καταργηθούν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες, και η παραγωγή δε θα γίνεται για το κέρδος, όταν οι επιχειρήσεις γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, όλος ο παραγόμενος πλούτος θα ανήκει στο λαό. Και ένα μέρος του θα πηγαίνει για τη συνεχή ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας, ένα μέρος του για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, για την Παιδεία, για Κοινωνική Ασφάλιση και συντάξεις θα έχουν όλοι και θα ζουν αξιοπρεπώς, ενώ οι μισθοί θα ικανοποιούν τις ανάγκες. Ας σκεφτούμε μια τέτοια αξιοποίηση από ολόκληρη την κοινωνία, δηλαδή το λαό, αυτού του μέρους του παραγόμενου πλούτου που σήμερα είναι κέρδος και το κλέβουν οι καπιταλιστές. Και ας σκεφτούμε, επίσης, η παραγωγή, επομένως και ολόκληρη η λαϊκή οικονομία θα είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη, επομένως και ο πλούτος συνεχώς αυξανόμενος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ