Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «θέσεις εργασίας» του ΝΑΤΟ

Πραγματικά, τέτοια προσαρμοστικότητα στις «νέες συνθήκες», όπως αποκαλούν τις νέες ιμπεριαλιστικές ανάγκες, δεν είχαν δείξει ποτέ άλλοτε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Σε χρόνο ρεκόρ άλλαξαν το αμυντικό δόγμα, ώστε να εναρμονιστεί με τους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αντικαθιστώντας την εθνική άμυνα, την προστασία δηλαδή της εθνικής ανεξαρτησίας με την έννοια της ΝΑΤΟικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας». Αναδιοργανώνουν τις στρατιωτικές μονάδες, δημιουργώντας τέτοιους σχηματισμούς, ευέλικτους και ταχυκίνητους - αερομεταφερόμενους, που να ανταποκρίνονται σε αποστολές «νέου τύπου», δηλαδή διεθνούς «χωροφύλακα» και παγκόσμιου κατασταλτικού μηχανισμού με επιθετικές, ενάντια σ' άλλους λαούς, ενέργειες. Συγκροτούν μισθοφορικό στρατό, που μέσα σε μια πενταετία θα φθάσει τις 25.000, τάζοντας θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του προβλήματος της ανεργίας που βιώνει η νέα γενιά.

Στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσεται και η μετεξέλιξη - η επίσημη τελετή γίνεται σήμερα στη Νέα Σάντα του Κιλκίς - της 71ης Ταξιαρχίας Πεζικού σε αερομεταφερόμενη, η οποία έτσι τίθεται άμεσα στη διάθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Είναι ο πρώτος σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος θα διαθέτει πολεμική σύνθεση και η δύναμη αυτή θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αναχωρήσει για να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Αμερικανοί. Η δύναμη αυτή, όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, «μπορεί να εκτελέσει αποστολές τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό επίπεδο».

Λένε, δηλαδή, τα πράγματα με το όνομά τους. Και βέβαια, αποστολές σε «εθνικό επίπεδο», είναι απλώς ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, ενώ αποστολές σε «συμμαχικό επίπεδο», είναι κάτι αναμενόμενο, καθώς, όπως είναι γνωστό, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί κατά του Αφγανιστάν και όπου αλλού στη συνέχεια αποφασίσουν. Οπότε η όποια πολεμική ετοιμότητα μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σαφέστατα συνδέεται με τις πολεμικές επιχειρήσεις που την περίοδο αυτή διεξάγονται.

Ολα αυτά, όμως, συμβαίνουν στο στρατόπεδο της άρχουσας τάξης, των δυνάμεων της εξάρτησης, των δυνάμεων που δε διστάζουν, στο όνομα της διεκδίκησης ρόλου στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, να βάλουν ενεργά την Ελλάδα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών και των συμμάχων τους, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού. Από την άλλη πλευρά, του λαού και των δυνάμεων της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής, υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα.

Οι νέοι με το δικό τους τρόπο, παρά τους εκβιασμούς και την παραπληροφόρηση δεν μπαίνουν εύκολα στη φάκα. Ετσι, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η εκστρατεία στρατολόγησης Επαγγελματιών Οπλιτών και οι καταθέσεις αιτήσεων για τις «6.000 θέσεις εργασίας» είναι κάτω από τις προσδοκίες της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας. Την ίδια ώρα η ΚΝΕ, με την καμπάνια ενημέρωσης προς τους στρατευμένους που ξεκίνησε, δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο και προσανατολισμό στη διάχυτη δυσφορία και την αντιπολεμική διάθεση, που ούτως ή άλλως υπάρχει στη νεολαία και συνολικά στον ελληνικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ