Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η στάση που τους ταιριάζει

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ούτε ώρα πραγματικά δε χάνει η κυβέρνηση προκειμένου να δείξει, όπως είπε και ο Κ. Σημίτης προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «πάνε πιο γρήγορα τα πράγματα». Το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ και της «Ολυμπιακής», ο προϋπολογισμός του 2002 και το Ασφαλιστικό είναι τα πρώτα «αγκάθια» (σύμφωνα με το χτεσινό «Βήμα») «που πρέπει(!) να λυθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα». Η κυβερνητική μηχανή δουλεύει στο φουλ, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη των βαρόνων των ΜΜΕ, πασχίζοντας να δώσει μια «νέα ορμή» στην προώθηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, πριν εξατμιστεί το «καλό κλίμα» που, πιστεύουν, ότι έχουν φτιάξει. Αυτή είναι η «δουλιά» τους -επαγγελματίες διαχειριστές της εξουσίας γαρ- και προσπαθούν να την κάνουν όσο γίνεται καλύτερα για να ευχαριστήσουν τα αφεντικά τους. Το ζήτημα είναι με τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία όπως φάνηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της, στην καλύτερη περίπτωση, καλλιεργεί αυταπάτες στους εργαζόμενους αντί να οργανώνει τους αγώνες και την αντεπίθεσή τους. Το πρόβλημα για τον Χρ. Πολυζωγόπουλο και την πλειοψηφία του είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν κάποια διαφορετική στάση από αυτόν και τους ομοϊδεάτες του. Γιατί, μόλις πριν από λίγες μέρες τούς είδαν να υπερψηφίζουν τα αντιλαϊκά μανιφέστα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη.

«Πρόβλημα» η απεργία!

«Απότομη προσγείωση των υπουργών στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης», διαπιστώνουν στο χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα τους τα «Νέα». Ποια είναι αυτά; «Το κυκλοφοριακό έμφραγμα στην Αθήνα, εξαιτίας της απεργίας του Μετρό»! Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την αντίληψη της εφημερίδας, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι μεταξύ των πρώτων, αν όχι το πρώτο, από τα «προβλήματα του πολίτη» που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Πολύ ωραία! Γιατί εμείς νομίζαμε ότι άλλα προβλήματα καίνε τους εργαζόμενους και τους σπρώχνουν στους δρόμους του αγώνα.

ΥΓ: Αλήθεια το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» δεν υπάρχει τις άλλες μέρες που δε γίνονται απεργίες και κινητοποιήσεις; Τότε δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν τους ενοχλεί;

Οποιος «τα 'χει»...

Κοντά στις 45.000 δραχμές θα κοστίζει μια επίσκεψη ασθενούς σε απογευματινό ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου, προκειμένου να τον εξετάσει καθηγητής χειρουργικής. Κι αν χρειαστεί και κάποια μικρή χειρουργική επέμβαση θα πληρώσει άλλες 17.000 δραχμές, σύνολο, δηλαδή, 62.000 δραχμές. Οπως και να καλυφτεί αυτή η τεράστια δαπάνη, τελικά ο ασθενής θα την πληρώσει. Αν την καλύψει το Ταμείο του - μάλλον δε θα την καλύψουν όλη και όλα τα Ταμεία - θα την επιβαρυνθεί με τις αυξήσεις που θα του επιβληθούν στις ασφαλιστικές εισφορές και με τις άλλες επώδυνες αλλαγές, (αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων κλπ.), που προωθούνται στο Ασφαλιστικό. Αν προβλεφτεί η κάλυψη από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες - προς τα εκεί ωθεί η κυβέρνηση - τότε θ' αναγκαστεί να πληρώνει πρόσθετα ασφάλιστρα για ιδιωτική ασφάλιση. Κι αν την καλύψει, όλη ή μέρος της, από την τσέπη του, τότε «λύκος που τον έφαγε».

Πάντως, έτσι ή αλλιώς, όποιος «τα 'χει» θα μπορεί είτε να πάει σε ιδιώτη γιατρό, ή να επισκέπτεται απογευματινό ιατρείο σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ όποιος δεν «τα 'χει» θα συνεχίζει να ξεροσταλιάζει, επί ώρες, το πρωί στην ουρά των εξωτερικών ιατρείων, παρακαλώντας, για να τύχει της ιατρικής φροντίδας που δικαιούται. Κι ας μη νομίζει κανείς ότι ο ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ θα μπορέσει να «γευτεί» την ακριβή φροντίδα καθηγητή ιατρικής...

Τα ... νεοκυβερνητικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ. Βρήκαν και δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν στη Βοσνία τώρα οι Αμερικανοί. Διόλου περίεργο. Είτε είναι υπαρκτό, είτε όχι.

Αλλωστε, όλοι όσοι φρόντισαν να δημιουργηθούν και να ανδρωθούν οι «ιεροί πολεμιστές» - Μουτζαχεντίν και Ταλιμπάν - στο Αφγανιστάν, έχουν βάλει μπόλικα το «χεράκι» τους και στην υπόθεση του διαμελισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των θρησκευτικών φανατισμών και εθνικισμών, των εμφυλίων και όσων έχουν βασανίσει τη γειτονική μας χώρα, τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον.

Πάντως, έτσι που πάμε, οι δυτικές κυβερνήσεις, σε λίγο, ούτε σενάριο, ούτε καν προσχήματα, δε θα χρειάζονται πια. Θα βομβαρδίζουν χώρες ...προληπτικά. Ετσι, για να μην «ανθίσουν» θύλακες τρομοκρατίας στο μέλλον...

ΕΜ ΔΕΝ τις κάνουν αυτές τις δηλώσεις καταδίκης όσων αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη στήριξη της Ελλάδας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, μετά τον ανασχηματισμό, κ. Πάγκαλε! Πριν τις κάνουν.

Και μην ανησυχείτε, ο Τόμας Μίλερ τα μαθαίνει κάτι τέτοια, δε χρειάζεται να ειπωθούν ενώπιόν του. Αλλά, τέλος πάντων, όταν είσαι στέλεχος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, δε χάνεις όταν λες τέτοια πράγματα. Αποτελούν μια υποθήκη για το μέλλον.

Το μόνο που αποτελεί αξιοπερίεργο σε αυτές τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, είναι ότι αναφέρθηκε και σε σκεπτικιστές, που βρίσκονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, στο ανώτερο στελεχικό του δυναμικό. Μα, πού τους είδε;

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Ενδεικτική του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης ήταν η επίσκεψη Χριστοδουλάκη και Ρέππα στα γραφεία της ΓΣΕΕ! Τουλάχιστον έτσι το ερμήνευσαν χτες διάφοροι από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα.

Μάλλον για επισκόπηση του εδάφους πριν την επίθεση, όμως, μοιάζει. Πρώτα ελέγχεις ποιοι είναι φίλοι της πολιτικής σου (και υπάρχουν μπόλικοι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ) και μετά επιτίθεσαι. Αλλωστε, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να αναμένει στα συρτάρια, για ποιο κοινωνικό πρόσωπο να συζητάμε τώρα;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ειδικά, δηλαδή, τον Χριστοδουλάκη, τον γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικοποιημένες και υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις του δημοσίου. Τι άλλο χρειάζεται, άραγε, να μάθουν για τις πολιτικές επιλογές του;

Κυβέρνηση «αυλοκολάκων»

Ε πιχειρώντας να εντοπίσουμε τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε και ορισμένες άλλες πλευρές, όπως τόσες μέρες κάνουν διάφορες εφημερίδες και πολιτικοί αναλυτές, ότι ο Κ. Σημίτης επιχειρεί:

Την υποβάθμιση των φανερών και «κρυφών» εσωκομματικών αντιπάλων του, ώστε να συνεχιστεί η δική του κυριαρχία. Τον πλήρη έλεγχο των υπουργών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο κυβερνητικό έργο, αλλά και σε ό,τι σχετίζεται με τη συμπεριφορά τους προς τα έξω, από την οποία διαμορφώνεται, εν πολλοίς, το «προφίλ» της κυβέρνησης. Την αναβάθμιση των «κολλητών» και την επιβράβευση των «αυλοκολάκων». Τη συγκρότηση ενός «ετοιμοπόλεμου», εκλογικού, κυβερνητικού σχήματος, το οποίο, με τη βοήθεια του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη θα καλύψει «το χαμένο έδαφος» που δείχνουν τα γκάλοπ...

Αλλωστε, εκεί φαίνεται να στοχεύει η διόγκωση του κυβερνητικού σχήματος, με αθρόες προσλήψεις στη βάση και γεωγραφικών κριτηρίων, η διασπορά σε πολλά υπουργεία αρμοδίων για την Ολυμπιάδα - το ρουσφέτι που αναμένεται να εκδηλωθεί μέσω του «εθελοντισμού», δε θα έχει προηγούμενο - και η διαμόρφωση κλίματος σφοδρών «συγκρούσεων» με τη ΝΔ, όχι, βεβαίως, στο επίπεδο της πολιτικής, αλλά της παραπολιτικής.

Οι παραπάνω διάφορες επισημάνσεις για τις πρωθυπουργικές επιδιώξεις, που σχετίζονται με «ενδοκυβερνητικά» και «εσωκομματικά» προβλήματα, έχουν τη σημασία τους, έστω κι αν, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να μην ενδιαφέρουν και να μην απασχολούν πολύ τον ελληνικό λαό, αφού με αυτά ή άλλα πρόσωπα, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει μπει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον «αυτόματο πιλότο» του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Φυσικά, ουδείς σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι αυτός ο ανασχηματισμός θα φέρει κάποια αλλαγή, προς το φιλολαϊκότερο, της κυβερνητικής πολιτικής. Οχι μόνο γιατί η εφαρμοζόμενη πολιτική χαρακτηρίζει τα πρόσωπα κι όχι τα πρόσωπα την πολιτική - αν και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μάλλον προς το αντιλαϊκότερο, παρά προς το φιλολαϊκότερο μυρίζει - αλλά, προπάντων, διότι για ν' αλλάξει μια πολιτική χρειάζεται η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Χρειάζεται, δηλαδή, η πάλη του μαζικού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Μέσα από τη λαϊκή πάλη συγκροτείται το Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο θα επιβάλει την εξουσία του, για να εφαρμόσει μια πραγματικά «άλλη πολιτική», υπέρ των συμφερόντων του λαού και του τόπου. Αυτή την «άλλη πολιτική» δε θα τη βρει κανείς σε ανασχηματισμένες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε σε μελλοντικές κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά ούτε και σε κυβερνήσεις «συνεργασίας» κεντρο-αριστερο-δεξιού προσανατολισμού, διαχείρισης δηλαδή της κρίσης του συστήματος, που δε θα θίγουν στο ελάχιστο το αντιδραστικό «καπιταλιστικό οικοδόμημα» στη χώρα μας...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αποκατάσταση της αλήθειας

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν είχε δίκιο ο Αντ. Καρκαγιάννης, όταν ισχυριζόταν, χτες το πρωί στη ραδιοφωνική του εκπομπή, στο «Σκάι» ότι κανένα απολύτως κόμμα δεν έχει πάρει σαφή θέση στο θέμα της αποχής των πανεπιστημιακών γιατρών και των διεκδικήσεών τους, για ιδιωτικά ιατρεία, κλπ.

Το ΚΚΕ κατέστησε σαφές και στους ίδιους τους πανεπιστημιακούς ότι δε συμφωνεί με αυτές τις διεκδικήσεις και τάχτηκε υπέρ της ένταξής τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ως γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι και το κράτος, πρέπει να τους εξασφαλίζει ικανοποιητικές αποδοχές και τις απαραίτητες συνθήκες εργασίας, για τα καθήκοντα που ασκούν σε όλα τα επίπεδα: Το νοσηλευτικό, το εκπαιδευτικό, το διοικητικό και το ερευνητικό.

Επίσης, ο «Ριζοσπάστης» έχει ασχοληθεί με το θέμα. Στην ίδια στήλη, για παράδειγμα, είχαν δημοσιευτεί σχόλια, όταν άρχισε η δικαστική διαμάχη υπουργείου Υγείας και πανεπιστημιακών. «Θυμίζουμε ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ (1397/1983) προέβλεπε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών γιατρών, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις και σχετικές προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός, το οποίο φανερώνει ένα μικρό μόνο μέρος των ευθυνών των μέχρι σήμερα ηγεσιών και κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», έγραφε μεταξύ των άλλων ο «Ρ» στις 18/7/2001.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και ελπίζουμε να τα πάρει υπόψη του ο κ. Καρκαγιάννης.

Καλούν το ΝΑΤΟ να «τιμήσει» το «ΟΧΙ»!

Να τιμήσει το «ΟΧΙ» των Ελλήνων στο φασισμό, καλεί το ΝΑΤΟ η Νομαρχία Λάρισας, προσκαλώντας εκπρόσωπο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου του Τυρνάβου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1940, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο! Η απόφαση αυτή - έρχεται μετά από παλιότερη απαράδεκτη απόφαση του Δήμου Λάρισας να καλέσει εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για εκτελεσμένους, από τους χιτλερικούς, Ελληνες πατριώτες και αντιστασιακούς(!) - προκαλεί τις αντιδράσεις των Λαρισαίων και ιδιαίτερα των αντιστασιακών, που γνωρίζουν τι σημαίνει ΝΑΤΟ για τη χώρα μας και, γενικότερα, για την ανθρωπότητα. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ χαρακτηρίζει την απόφαση «σοβαρό ολίσθημα της Νομαρχίας Λάρισας», καθώς - όπως τονίζει - «καλείται να συμμετάσχει σε μια τέτοια ιερή και ηρωική επέτειο, εκπρόσωπος ενός, αποδεδειγμένα πλέον, στρατιωτικού φασιστικού οργανισμού, που σκοπό έχει όχι τη λευτεριά, αλλά την υποδούλωση των λαών». Αλήθεια, ο, και αντιστασιακός, νομάρχης Λάρισας, Γ. Φλώρος, δε γνωρίζει πως «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»;

«Ολοι στις διαδηλώσεις»;

Αυτό κι αν είναι είδηση. Τίτλος στην «Αυγή», σε μέσα σελίδα βέβαια: «Ολοι στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις». Με τη διευκρίνιση, βέβαια, ότι το κάλεσμα το απευθύνει η ...ΓΣΕΕ. Στο τέλος, δε, του ρεπορτάζ, υπάρχει κι ένας υπότιτλος «πορεία στην πρεσβεία» μ' ένα κειμενάκι που με χρήση αντιΚΚΕδικων ανακλαστικών πληροφορεί τους αναγνώστες σε ποια πορεία... δεν πρέπει να πάρουν μέρος. Ναι, είναι η είδηση που λέει πως τη συγκέντρωση και την πορεία στις 8 Νοέμβρη την οργανώνουν «83 σωματεία της επιρροής του ΚΚΕ» και ως γνωστόν κάθε σωστός αριστερός οφείλει να αποφεύγει τα «μιάσματα». Παίρνει η μπάλα, βέβαια, και όλους εκείνους τους φορείς που, χωρίς να είναι «επιρροή του ΚΚΕ», κάνουν το ...λάθος να συνδιοργανώνουν την πορεία. Καλά να πάθουν. Οταν βγαίνουν Μίλερ και Πάγκαλος και χαρακτηρίζουν δεξιό αδιέξοδο τον αντιαμερικανισμό, πώς τολμούν 83 φορείς να οργανώνουν διαδήλωση με σύνθημα «τρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός» και «όλοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ»; Δε ρωτούσαν τουλάχιστον τους επικεφαλής της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ να τους εξηγήσουν (όπως έκαναν στη σχετική συζήτηση στη ΓΣΕΕ) γιατί σήμερα ο κύριος εχθρός είναι η τρομοκρατία, έτσι ακριβώς όπως την όρισε η κ. Δαμανάκη;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «θέσεις εργασίας» του ΝΑΤΟ

Πραγματικά, τέτοια προσαρμοστικότητα στις «νέες συνθήκες», όπως αποκαλούν τις νέες ιμπεριαλιστικές ανάγκες, δεν είχαν δείξει ποτέ άλλοτε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Σε χρόνο ρεκόρ άλλαξαν το αμυντικό δόγμα, ώστε να εναρμονιστεί με τους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αντικαθιστώντας την εθνική άμυνα, την προστασία δηλαδή της εθνικής ανεξαρτησίας με την έννοια της ΝΑΤΟικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας». Αναδιοργανώνουν τις στρατιωτικές μονάδες, δημιουργώντας τέτοιους σχηματισμούς, ευέλικτους και ταχυκίνητους - αερομεταφερόμενους, που να ανταποκρίνονται σε αποστολές «νέου τύπου», δηλαδή διεθνούς «χωροφύλακα» και παγκόσμιου κατασταλτικού μηχανισμού με επιθετικές, ενάντια σ' άλλους λαούς, ενέργειες. Συγκροτούν μισθοφορικό στρατό, που μέσα σε μια πενταετία θα φθάσει τις 25.000, τάζοντας θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του προβλήματος της ανεργίας που βιώνει η νέα γενιά.

Στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσεται και η μετεξέλιξη - η επίσημη τελετή γίνεται σήμερα στη Νέα Σάντα του Κιλκίς - της 71ης Ταξιαρχίας Πεζικού σε αερομεταφερόμενη, η οποία έτσι τίθεται άμεσα στη διάθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Είναι ο πρώτος σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος θα διαθέτει πολεμική σύνθεση και η δύναμη αυτή θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αναχωρήσει για να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Αμερικανοί. Η δύναμη αυτή, όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, «μπορεί να εκτελέσει αποστολές τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό επίπεδο».

Λένε, δηλαδή, τα πράγματα με το όνομά τους. Και βέβαια, αποστολές σε «εθνικό επίπεδο», είναι απλώς ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, ενώ αποστολές σε «συμμαχικό επίπεδο», είναι κάτι αναμενόμενο, καθώς, όπως είναι γνωστό, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί κατά του Αφγανιστάν και όπου αλλού στη συνέχεια αποφασίσουν. Οπότε η όποια πολεμική ετοιμότητα μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σαφέστατα συνδέεται με τις πολεμικές επιχειρήσεις που την περίοδο αυτή διεξάγονται.

Ολα αυτά, όμως, συμβαίνουν στο στρατόπεδο της άρχουσας τάξης, των δυνάμεων της εξάρτησης, των δυνάμεων που δε διστάζουν, στο όνομα της διεκδίκησης ρόλου στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, να βάλουν ενεργά την Ελλάδα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών και των συμμάχων τους, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού. Από την άλλη πλευρά, του λαού και των δυνάμεων της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής, υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα.

Οι νέοι με το δικό τους τρόπο, παρά τους εκβιασμούς και την παραπληροφόρηση δεν μπαίνουν εύκολα στη φάκα. Ετσι, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η εκστρατεία στρατολόγησης Επαγγελματιών Οπλιτών και οι καταθέσεις αιτήσεων για τις «6.000 θέσεις εργασίας» είναι κάτω από τις προσδοκίες της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας. Την ίδια ώρα η ΚΝΕ, με την καμπάνια ενημέρωσης προς τους στρατευμένους που ξεκίνησε, δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο και προσανατολισμό στη διάχυτη δυσφορία και την αντιπολεμική διάθεση, που ούτως ή άλλως υπάρχει στη νεολαία και συνολικά στον ελληνικό λαό.

Νέος γύρος

«Εταίρους» πάλι

αναζητούν

για τ' «Ασφαλιστικό τους,

ψάχνουν να βρουν

«ημέτερους»,

κανέναν μπιστικό τους

να κάτσει

στο τραπέζι τους,

γερά να βάλει πλάτη

για να περάσει

ο νόμος τους,

που 'ναι σωστή απάτη.

* * *

«Εταίρους» πάλι

αναζητούν

να «σφάξουν»

τις συντάξεις,

στο δρόμο, εργαζόμενοι,

στης πάλης

τις επάλξεις,

δυναμική

«μετωπική»

αρχίστ' αμέσως

δράση,

ο ληστρικός

ο νόμος τους

ποτέ να μην περάσει!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ