Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαν δυο σταγόνες νερό

Η παρουσίαση προχτές από τον Αντ. Σαμαρά της οικονομικής πρότασης της ΝΔ έρχεται να επιβεβαιώσει δύο βασικές παραδοχές: Πρώτον, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική υπέρ της πλουτοκρατίας. Αυτό επαληθεύει μεταξύ άλλων και ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκαν τις προτάσεις Σαμαρά οι εκπρόσωποι των βασικών εργοδοτικών ενώσεων, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Οι ίδιες δυνάμεις που λιβανίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και πιέζουν για επέκταση των φιλομονοπωλιακών ανατροπών, σχολίαζαν την Πέμπτη για τις προτάσεις της ΝΔ ότι καλύπτονται πλήρως, αφού είναι και δικές τους προτάσεις. Με άλλα λόγια, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πλουτοκρατία συγκροτούν τον πυρήνα ενός ενιαίου αντιλαϊκού μετώπου, γύρω από το οποίο συσπειρώνονται και τα άλλα αστικά κόμματα.

Δεύτερον: Στο παρασκήνιο και με όχημα τις φιλομονοπωλιακές τους προτάσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζυμώνουν στο εσωτερικό τους και στις λαϊκές συνειδήσεις τη μεταξύ τους συναίνεση, αναβαθμισμένη και πιο επιθετική σε σχέση με σήμερα. Ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι οι προτάσεις του αποτελούν «βάση συναίνεσης» με το ΠΑΣΟΚ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι πολλά απ' όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ είτε εφαρμόζονται ήδη από το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι αξιοποιήσιμα στο άμεσο μέλλον. Ακολούθησαν απανωτές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων της ΝΔ, με τα μεν να καλοβλέπουν τις προτάσεις της ΝΔ και τους δε να υπενθυμίζουν ότι το κόμμα τους έχει ήδη ψηφίσει περισσότερα από τα μισά νομοσχέδια που έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Τις παραμονές ενός νέου, σκληρού γύρου επίθεσης στο λαό, το αστικό πολιτικό σύστημα παίρνει τα μέτρα του. Καθόλου τυχαία, η τρόικα και οι άλλοι εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα, υπερτονίζοντας την υποχρέωση των δύο βασικών αστικών κομμάτων να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η επικαιροποίηση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ. Από τη μια, να επιβεβαιώσει το ρόλο της σαν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, μπροστά στις κυοφορούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Από την άλλη, να ισχυροποιήσει το ιδεολόγημα του μονόδρομου που προβάλλει η αστική τάξη, παρουσιάζοντας μέτρα ταυτόσημα με αυτά του ΠΑΣΟΚ, για να δείξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση έξω από τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης.

Τι συμφέρον έχει ο λαός να ανέχεται και να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα κόμματα που κινούνται στις παρυφές τους και υπηρετούν την ίδια στρατηγική; Κανένα απολύτως. Δουλειά του λαού είναι να τους χαλάσει τα σχέδια και να βουλιάξει την πολιτική τους. Να αντιτάξει στα μέτρα υπέρ των μονοπωλίων διεκδικήσεις και αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, καθώς έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ζει ο λαός καλύτερα και ανάλογα με τον πλούτο που παράγει με τα χέρια και το μυαλό του. Χρειάζεται να τους εγκαταλείψει, χρειάζεται συμμαχία και αγώνας που θα κλονίσουν το αστικό πολιτικό σύστημα, και σε μια πορεία θα το ανατρέψουν. Εκεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του ο λαός, με ισχυρό ΚΚΕ και ταξικό κίνημα με γερά ποδάρια παντού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ