Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τις συγχωνεύσεις στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της απόφασης για τις συγχωνεύσεις φορέων, υπηρεσιών και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επαναλαμβάνει ότι «κανείς δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή με σύμβαση αορίστου χρόνου δε θα χάσει τη δουλειά του». Τα ίδια ακριβώς επαναλάμβαναν κυβερνητικά στελέχη πριν και μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής που συζήτησε και αποφάσισε χτες αυτές τις συγχωνεύσεις. Βέβαια, είναι πολύ πρόσφατη η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, όταν ήταν στα σκαριά ο «Καλλικράτης» ότι: Δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την απόλυση μονίμων υπαλλήλων, των οποίων η οργανική θέση στο Δημόσιο έχει καταργηθεί... Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση έχει αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο και για απολύσεις μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου.

Υπάρχει και μια δεύτερη πλευρά. Από την 1η Γενάρη 2011, ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του «Καλλικράτη», περίπου 35.000 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους δήμους θα χάσουν τη δουλειά τους. Κι αυτό γιατί Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των ΟΤΑ (όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις) ή θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Συγκεκριμένα, θα ανασταλεί η λειτουργία περίπου 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων. Θα κλείσουν 46 μονομετοχικές ΑΕ των ΟΤΑ. Θα καταργηθούν περίπου 900 σχολικές επιτροπές, μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στους Δήμους. Ετσι, υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 εργαζόμενοι, που σήμερα εργάζονται στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο ή θα απολυθούν ή θα μεταταχθούν. Τα ίδια αναμένεται να γίνουν και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων. Προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και να εξωραΐσουν την κατάσταση. Μια ματιά να ρίξει κανείς στους παιδικούς σταθμούς ή άλλες υπηρεσίες δήμων που κλείνουν και μετρήσει πόσοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες χάνουν τη δουλειά τους, είναι αρκετή για να γίνει κατανοητό το τι ετοιμάζουν και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επιπλέον, όσοι παραμείνουν στις δουλειές τους θα είναι με πετσοκομμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν δρομολογήσει την κατάσταση. Εχουν αποφασίσει για συγκεκριμένα μέτρα, που προβλέπουν και απολύσεις. Μήπως η περίφημη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων δε σχετίζεται με τη λεγόμενη «εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο», που σημαίνει μείωση του προσωπικού, δηλαδή απολύσεις; Οι εργαζόμενοι - μέσω και των συγχωνεύσεων οργανισμών του Δημοσίου - θα βρεθούν μπροστά σε μια σαρωτική επέλαση ενάντια στις κατακτήσεις τους, αντιμέτωποι με την ανεργία, την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης.

Μέσα σε συνθήκες κρίσης και μπροστά στη σαφή πολιτική επιλογή, που θέλει εργάτες και λαϊκά στρώματα να γίνονται φτωχότεροι και τα κέρδη της πλουτοκρατίας να αυξάνονται, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντιτάξουν τη δική τους φωνή, να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα. Κι αυτά περνούν μέσα από το κοινό μέτωπο πάλης των λαϊκών στρωμάτων, τον αποφασιστικό και οργανωμένο αγώνα, ώστε να απελευθερωθούν από τη ληστεία των μονοπωλίων και των κομμάτων που τα εκπροσωπούν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ