Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυξάνεται η ανεργία

Η αύξηση ρεκόρ (12,1% από 9,1% το Φλεβάρη του 2009) που σημείωσε η ανεργία το Φλεβάρη του 2010, με τους άνεργους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να φτάνουν τους 605.277, επιβεβαιώνει την πολιτική εξόντωσης των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που υλοποιούν από κοινού κυβέρνηση, ΝΔ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ. Ακόμα και η επίσημη στατιστική τους, που αποτυπώνει μέρος της πραγματικότητας καθώς ακόμα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 734.509 (η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά δε φαίνεται αφού δεν καταγράφονται όλοι οι άνεργοι, ενώ δε θεωρούνται άνεργοι όσοι δουλεύουν έστω και μία ώρα τη βδομάδα), δεν μπορεί να κρύψει τις εφιαλτικές διαστάσεις της ανεργίας. Κάνει ακόμα πιο καθαρό ότι το πρόβλημα της ανεργίας, ως παράγωγο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα, η ανεργία θα αυξάνεται.

Η πολιτική τους δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη όλων για μόνιμη και σταθερή εργασία. Γιατί η ανάπτυξη της οικονομίας στον καπιταλισμό δε λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Γι' αυτό και από τη μία μεριά, τα νοσοκομεία και κατ' επέκταση η υγεία του λαού «πάσχουν» (και) από τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά από την άλλη οι άνεργοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι απόφοιτοι σχετικών σχολών είναι αμέτρητοι. Γι' αυτό και χιλιάδες εργάτες χάνουν τη δουλειά τους ακόμα και από κλάδους που όχι μόνο δεν πρέπει να φθίνουν (όπως κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγεία, μέταλλο) αλλά πρέπει να αναπτύσσονται αφού συνδέονται άμεσα με βασικές ανάγκες του λαού. Γι' αυτό αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις των σχολείων ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της και για την ανακούφιση και προστασία των χιλιάδων ανέργων, αλλά αξιοποιεί τους ανέργους για να προσφέρει ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια στους επιχειρηματίες. Ενισχύει κάθε μορφή ευελιξίας στην απασχόληση. Μόλις προχτές ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πρόγραμμα για τη «διατήρηση» 10.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Το πρόγραμμα μάλιστα αφορά ακόμα και τους ξενοδοχοϋπάλληλους που δουλεύουν με σύμβαση μιας μέρας για τουλάχιστον 12 μήνες! Επιπλέον, το επίδομα ανεργίας παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 450 ευρώ, όταν την ίδια ώρα η διοίκηση του ΟΑΕΔ υλοποιεί μια σειρά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των εργοδοτών, μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών ενισχύοντας και έτσι τα κέρδη τους.

Να γιατί σήμερα απαιτείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οργάνωση των εργαζομένων και των ανέργων, ενάντια στην πολιτική που ενισχύει το κεφάλαιο, υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» και γι' αυτό τσακίζει τις εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα, γεννά χιλιάδες άνεργους. Οι ίδιες οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο δισταγμού ή αναμονής. Επιβάλλουν την οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό. Οι εργάτες και οι άνεργοι έχουν διέξοδο. Στην οργανωμένη ταξική πάλη για την προστασία των ανέργων όσο υπάρχουν, πάλη σε ρότα ρήξης, ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ