Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα υπέγραψε χτες την άμεση εφαρμογή του νόμου για την «αξιοπρέπεια» που προβλέπει τη μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που θα ωφελήσει το 68% του πληθυσμού που ανήκει στα φτωχά και κατώτερα οικονομικά στρώματα.

ΛΑ ΠΑΣ.-- «Υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που εποφθαλμιούν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Βολιβία» θα δηλώσει ο πρόεδρος Εβο Μοράλες προειδοποιώντας συνάμα για ενδεχόμενες «τρομοκρατικές ενέργειες προερχόμενες από τις ΗΠΑ» μετά την ανακάλυψη εκ μέρους των αρχών πέντε κιβωτίων με όπλα διαμετρήματος 45 χιλιοστών στο Αλ Αλτο, στην κατοχή μιας υπηκόου των ΗΠΑ χωρίς την ειδική άδεια από την αμερικανική πρεσβεία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βλέπουν τις ΗΠΑ ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια σταθερότητα, απ' ό,τι χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, η Βόρειος Κορέα, ή η Ρωσία, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μπάρακ Ομπάμα το νέο «αστέρι» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Το επιτελείο του υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2008, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε τουλάχιστον 32,5 εκατ. δολάρια για την εκστρατεία του κατά το β΄ τρίμηνο του 2007, ξεπερνώντας - στο σημείο αυτό - τη βασική αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η υποστήριξη προς το πρόσωπό του από διάφορα κέντρα είναι μεγάλη.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Αντ' αυτού, υποψήφια θα είναι η σύζυγός του και νυν γερουσιαστής, Κριστίνα Φερνάντες. Οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή είναι προγραμματισμένες για την 28η Οκτωβρίου και οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, έδιναν μέχρι πρότινος ως επικρατέστερο νικητή είτε τον Κίρσνερ είτε τη σύζυγό του.

ΚΟΥΕΤΑ.- Πάνω από 110 νεκρούς άφησε πίσω, μόνο την περασμένη βδομάδα, ο κυκλώνας Γεμγίν, στο Πακιστάν. Ο συνολικός απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον εν λόγω κυκλώνα από τις πρώτες μέρες της εκδήλωσής του στο Πακιστάν, την Ινδία και το Αφγανιστάν, φτάνει τους 600, ενώ οι πληγέντες ανέρχονται στα 1,5 εκατομμύρια.

ΣΕΟΥΛ.-- Επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας πραγματοποιεί ο Κινέζος ΥΠΕΞ, στα πλαίσια των συνομιλιών, για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ. Την ίδια στιγμή, Αμερικανός στρατηγός σημείωσε ότι οι δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς, που πραγματοποίησε η ΛΔ Κορέας, ήταν απολύτως επιτυχείς, στην προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος για την Πιονγιάνγκ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νεκρός βρέθηκε χτες στο πάρκινγκ του σπιτιού του σε προάστιο του Παρισιού, ο Μπραχίμ Ντεμπί, γιος του προέδρου του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της δολοφονίας παραμένουν αδιευκρίνιστες, διπλωματικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικών αιτίων.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι γιατροί και το νοσοκομειακό προσωπικό της Πολωνίας απαιτώντας περισσότερες δαπάνες για την υγεία καθώς και αυξήσεις στους μισθούς τους. Χτες, πάνω από 100 σκηνές είχαν αναρτηθεί έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο και οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα «αφήστε μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια».

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική δικαιοσύνη απήγγειλε χτες την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας, κατά του εξόριστου Ρώσου μεγιστάνα Μπορίς Μπερεζόφσκι, κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης 12-20 ετών.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Τα καθήκοντα του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ανέλαβε χτες ο Σλοβάκος διπλωμάτης Μιροσλάβ Λάιτσακ από τον Κρίστιαν Σβαρτζ Σίλινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ