Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.- Τουλάχιστον 28 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν όταν το εταιρικό λεωφορείο που τους μετέφερε στις κατοικίες τους στο Περού έπεσε σε χαράδρα, ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρία «Μπουαναβεντούρα», η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ορυχείων πολύτιμων μετάλλων, όπου εργάζονταν.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.- Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα των φοιτητών στη Νικαράγουα ώστε να αποφασίσουν τις νέες μορφές και τη στρατηγική του αγώνα τους, καθώς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση από το Μάη, κυρίως όσον φορά την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

ΠΕΚΙΝΟ.- Ενας 31χρονος Κινέζος απ' το Σενζέν (κοντά στο Χονγκ Κονγκ) επιβεβαιώθηκε πως είναι το 19ο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών στην Κίνα. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση απ' τις 3 Ιουνίου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Φωνάζοντας «Μπορούμε να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στη Σομαλία και μόνοι μας» εκατοντάδες υποστηριχτές των ισλαμιστών διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Παράλληλα, ομάδες ισλαμιστών κατέλαβαν ειρηνικά μία ακόμη πόλη που ελεγχόταν από φιλοαμερικανούς Σομαλούς πολέμαρχους. Πρόκειται για το Μπελέτ Γουέιν που απέχει 300 χλμ βορείως του Μογκαντίσου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως προθυμοποιείται να αναλάβει τη φυλάκιση του πρώην Λιβεριανού προέδρου Τσαρλς Τέιλορ σε περίπτωση που καταδικαστεί από δικαστήριο του ΟΗΕ που εξετάζει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της Σιέρα Λεόνε.

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Αγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες σκότωσαν χτες τον διευθυντή μιας φυλακής στο Καράτσι και άλλους τρεις ανθρώπους - αστυνομικούς και πολίτες - με έναν καταιγισμό πυρών, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία. Αλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΜΟΣΧΑ.- Ανάληψη «κοινής δράσης» ούτως ώστε να «σταματήσουν οι τρομοκράτες να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο» για την προώθηση των στόχων τους πρότεινε ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκάλιεφ στους ομολόγους του της ομάδας των 8 ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών του κόσμου (G8) που συναντήθηκαν χτες στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΜΟΣΧΑ.- Αύξηση 33% των επιθέσεων εναντίον ξένων κατέγραψε η μη κυβερνητική ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΕΚΙΝΟ.- Η αεροπορική εταιρία «Air China» ανακοίνωσε χτες την αγορά 24 αεροσκαφών τύπου «Airbus A320» έναντι 1,74 δισ. δολαρίων σε μετρητά, παραδοτέα εντός του 2007 και του 2010, με σημαντική έκπτωση από την εταιρία - που προσπαθεί να καταλάβει ένα μεγάλο ποσοστό αγοράς από την «Boeing». Η κινεζική αγορά αποτελεί πεδίο άγριας διαμάχης ανάμεσα στις «Αίρμπας» και «Μπόινγκ»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Οι πλημμύρες στο Ασαμ ανάγκασαν περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετέδωσε χτες το BBC.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ