Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στη Δυτική Κολομβία, από κατολισθήσεις λόγω καταρρακτωδών βροχών, που έπληξαν το Μιστράτο στην επαρχία Ρισαράλδα. Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 60 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ για λόγους ασφαλείας υποχρέωσαν 150 κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν του Νοτιοανατολικού Ιράν. Επιπλέον, χτες, ο βουλευτής Μοχσέν Μιρνταμάντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής «Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής», διακομίστηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, μετά από επίθεση που δέχτηκε από 15 άτομα, λίγο πριν την εκφώνηση ομιλίας στο Γιαζντ του Κεντρικού Ιράν.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σημαντικές υλικές καταστροφές προκαλούν οι πλημμύρες από τις βροχές, που εκδηλώνονται από χτες στο νότιο τμήμα της Ισπανίας. Ηδη αγνοείται η τύχη ενός 32χρονου άνδρα, ενώ οι πλημμυροπαθείς -ιδιαίτερα στη Μάλαγα, όπου η στάθμη του νερού έφθασε το 1,5 μέτρο - ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες.

ΧΑΓΗ.-- Ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Στανισλάβ Γκάλιτς καταδικάστηκε χτες από τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε 20ετή ποινή κάθειρξης, καθώς κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια πολιορκίας του Σεράγεβο (Απρίλης 1992 - Νοέμβρης 1995).

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η κατά 25% αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, που πρότεινε η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ και εγκρίθηκε χτες από τη Γερουσία, κάνει -ακόμη περισσότερο- την ανώτατη εκπαίδευση υπόθεση για τους οικονομικά προνομιούχους.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε δεκαμελή αντιπροσωπεία ανώτερων στελεχών του ανταρτικού «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» (SPLA) που έφθασε στην περιοχή μη αντιμετωπίζοντας - για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια(!) - το ενδεχόμενο σύλληψης από τις δυνάμεις της ισλαμικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη θεωρείται ενθαρρυντική για τη μαραθώνια ειρηνευτική διαδικασία που καταβάλλεται στην Κένια ανάμεσα σε αξιωματούχους της ισλαμικής κυβέρνησης του αλ Μπασίρ και στελεχών του SPLA.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Την επαναφορά σε ισχύ της επιβολής της θανατικής ποινής στις Φιλιππίνες αποφάσισε η πρόεδρος της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, με πρόσχημα την «αύξηση των απαγωγών για λύτρα».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν οι Αρχές της Ινδίας, για τη σημερινή δωδέκατη επέτειο της πυρπόλησης του διαφιλονικούμενου τεμένους στην Αγιόντχα. Στις τοτινές ταραχές ινδουιστών -μουσουλμάνων είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ