Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 176 μαθητές συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στην επαρχία Μιτσοακάν προκειμένου να διαλύσουν την κινητοποίηση των μαθητών που είχαν καταλάβει 82 λεωφορεία και φορτηγά σε κεντρική οδική αρτηρία στα πλαίσια της κινητοποίησής τους ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Μεξικού.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε δύο αστυνομικούς να χτυπούν μανιασμένα έναν άστεγο καθώς το τοπικό αστυνομικό τμήμα δέχθηκε κλήση από φύλακα της συναγωγής όπου είχε καταφύγει ο Εχούντ Χαλεβί. Ο άτυχος άνδρας αντιστάθηκε στην έξωση και ψεκάστηκε από τους αστυνομικούς με σπρέι πιπεριού ώστε να τον συλλάβουν και τώρα κατηγορείται για αντίσταση κατά της Αρχής και επίθεση σε όργανο της τάξης, ενώ κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι και 5 έτη.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- «Σφραγίστηκε» το «ιστορικό» δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που προβλέπει την παραχώρηση της εξουσίας στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας να οργανώσει το δημοψήφισμα το 2014. Η Σκοτία που ενώθηκε με την Αγγλία το 1707 απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας, μετά το δημοψήφισμα του 1997.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Διαλύθηκε, χτες, η ισραηλινή Βουλή -Κνέσσετ- ενόψει των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν για τις 22 Ιανουαρίου. Ενας από τους βασικότερους λόγους που εκτιμάται ότι οδήγησαν στις πρόωρες κάλπες είναι η σχεδιαζόμενη λήψη σειράς νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, γεγονός που δημιουργούσε κλυδωνισμούς στον υπάρχοντα κυβερνητικό συνασπισμό. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο «Λικούντ» του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

ΑΜΜΑΝ.-- Στις 23 Ιανουαρίου θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές στην Ιορδανία, όπως ανακοινώθηκε χτες. Το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», πολιτικός βραχίονας των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», επιμένει, προς το παρόν, ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές διαμαρτυρόμενο για τη διατήρηση της πρόβλεψης διορισμού του πρωθυπουργού, άρα και της κυβέρνησης από το βασιλιά.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον 120 κρατούμενοι δραπέτευσαν την Τρίτη τα ξημερώματα από τη μεγαλύτερη φυλακή της λιβυκής πρωτεύουσας, την «αλ Τζουντάιντα». Οι συνθήκες της απόδρασης δεν έχουν γνωστοποιηθεί ενώ ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη συλληφθεί περίπου οι μισοί. Η πλειοψηφία των φυγάδων ήταν μετανάστες χωρίς χαρτιά και ποινικοί κρατούμενοι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε διαδικασία εκκαθάρισης εισήλθαν με απόφαση του δικαστηρίου της Ρουέν τα διυλιστήρια της «Petroplus» στο Σεν Μαριτίμ, αφού απορρίφθηκαν δύο προτάσεις εξαγοράς από εταιρείες του Ντουμπάι και του Χονγκ Κονγκ. Στο δρόμο μένουν 470 εργαζόμενοι, και κατ' επέκταση και οι οικογένειές τους που αριθμούν περισσότερα από 2.000 άτομα. Ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης της «κυβέρνησης αλλαγής» του Ολάντ, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κάνει τίποτε και δεν μπορεί να εθνικοποιήσει» τα διυλιστήρια όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν κινητοποιήσεις.

ΡΩΜΗ.-- Ο ιταλικός αερομεταφορέας «Αλιτάλια» ετοιμάζεται να απολύσει 690 εργαζόμενους (300 ιπτάμενους και αεροσυνοδούς, 300 υπαλλήλους του προσωπικού εδάφους και 90 εργαζόμενους του τομέα συντήρησης), ανακοίνωσαν χτες στελέχη ιταλικών συνδικάτων σε δημοσιογράφους.

TOKIO.-- Δύο 23χρονοι Αμερικανοί πεζοναύτες συνελήφθησαν χτες το πρωί ως ύποπτοι για το διαδοχικό βιασμό νεαρής στη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας σε μία περίοδο έξαρσης των λαϊκών διαδηλώσεων για την ανάπτυξη των θεωρούμενων ως επισφαλών αμερικανικών αεροσκαφών κάθετης προσγείωσης «Οσπρεϊ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ