Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Περίπου 10.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε διάφορες φυλακές ανά τη χιλιανή επικράτεια κατέβηκαν σε απεργία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις με την κυβέρνηση καθώς το συνδικάτο τους απέρριψε την πρόταση για το ποσοστό αύξησης των αποδοχών τους ως «ανεπαρκές».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το πράσινο φως για να δικαστεί ο Τζον Ντεμγιανγιούκ, πρώην δεσμοφύλακας ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου, παρά τα 89 του χρόνια, έδωσε η εισαγγελία του Μονάχου. Ο Ντεμγιανγιούκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο του Σομπιμπόρ από το Μάρτη έως το Σεπτέμβρη του 1943, κατηγορείται για συνέργεια στο φόνο 29 χιλιάδων Εβραιών, ενώ πριν λίγο καιρό εκδόθηκε από τις ΗΠΑ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Δεκτή έκανε την Πέμπτη η Βουλή της Κροατίας την πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού, Ιβο Σαναντέρ, με 118 ψήφους υπέρ, έναν κατά, ενώ δύο βουλευτές του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος δεν ψήφισαν. Ο Πρόεδρος της χώρας Στιέπαν Μέσιτς έχει 30 ημέρες διορία για να αποφασίσει μετά από διαβουλεύσεις σε ποιον θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πάντως, από την κυβερνώσα Κροατική Δημοκρατική Ενωση ανακοινώθηκε ότι στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο θα εκλεγεί νέος πρόεδρος, καθώς ο Σαναντέρ υπέβαλε παραίτηση και από την προεδρία του κόμματος.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Περίπου 7.000 εργαζόμενοι (το 40% του συνόλου των εργαζομένων) του οργανισμού σιδηροδρόμων της Ρουμανίας τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής απόλυσης για τρεις μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του οργανισμού, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.-- Τη Μιανμάρ επισκέφθηκε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζητώντας από το καθεστώς της χώρας να απελευθερώσει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σούου Κίι και τους άλλους 2.100 πολιτικούς κρατουμένους. Ο Μπ. Μουν ζήτησε να επισκεφθεί την Α. Κίι χωρίς ωστόσο μέχρι χτες να του έχει δοθεί η άδεια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα της Ινδίας, «Air India», ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, παρά τις απειλές της εργοδοσίας, που εκβιάζει ότι δε θα καταβάλει τα χρωστούμενα σε όσους πήραν μέρος στην κινητοποίηση.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Νέα βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν χτες στο ινδικό Κασμίρ, όπου συνεχίζονται οι «αντι-ινδικές» διαδηλώσεις, ενάντια στην ομοσπονδιακή διοίκηση, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 25 άνθρωποι, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, να τραυματιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ