Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εθελοντικές αιμοδοσίες της ΚΝΕ σε πολλές πόλεις

Συνεχίζονται σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα οι εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνει η ΚΝΕ από την προηγούμενη βδομάδα, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αιμοδοσιών που γίνονται αυτό το διάστημα έχει ως εξής:

Αθήνα:

  • Κυριακή 13/9, 8.30 - 14.00, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
  • Πέμπτη 17/9, 9.00 - 19.00, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Θεσσαλονίκη: Σήμερα Τετάρτη τις ώρες 10.30 - 13.30 και 17.30 - 19.30, στο Κέντρο Αίματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Πάτρα: Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη 10/9, τις ώρες 8.30 - 13.30 και 17.30 - 20.30, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας» (στο ισόγειο, με ξεχωριστή εξωτερική είσοδο για τους αιμοδότες).

Λάρισα: Σήμερα Τετάρτη στις 9.30, στην κεντρική πλατεία.

Γιάννενα: Πέμπτη 17/9 και ώρες 16.00 - 20.00, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Ηράκλειο Κρήτης: Σήμερα Τετάρτη έως και Παρασκευή 11/9, τις ώρες 8.30 - 14.00 και 16.30 - 20.00, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Ρέθυμνο: Σήμερα Τετάρτη τις ώρες 8.00 - 13.00 και 16.00 - 19.00, αύριο Πέμπτη τις ώρες 8.00 - 13.00 και Παρασκευή 11/9 τις ώρες 8.00 - 13.00 και 16.00 - 19.00, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Χανιά: Σήμερα Τετάρτη τις ώρες 9.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00, αύριο Πέμπτη τις ώρες 9.00 - 14.00 και Παρασκευή 11/9 τις ώρες 9.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Αγιος Γεώργιος».

Τρίκαλα: Σήμερα Τετάρτη, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο.

Βόλος: Σήμερα Τετάρτη, στις 18.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Καρδίτσα: Σήμερα Τετάρτη, στις 9.00, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Πρέβεζα: Παρασκευή 18/9, τις ώρες 17.00 - 20.00, στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

Αρτα: Κυριακή 20/9, τις ώρες 10.00 - 14.00, στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.

Κέρκυρα: Πέμπτη 16/9 στις 10.00, στον πεζόδρομο, Πόρτα Ριάλα.

Κομοτηνή: Κυριακή 13/9, τις ώρες 9.30 - 13.30, στη νοσοκομειακή υπηρεσία αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Καβάλα: Σήμερα Τετάρτη έως και Παρασκευή 11/9, τις ώρες 8.30 - 13.30 και Σάββατο 12/9 τις ώρες 10.00 - 12.00, στο τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Σάμος: Τετάρτη 16/9 έως και Παρασκευή 18/9, τις ώρες 10.00 - 14.00, στο τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Μυτιλήνη: Δευτέρα 14/9 και Πέμπτη 17/9, τις ώρες 9.00 - 14.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με το βλέμμα στην κορύφωσή του στις μεγάλες πόλεις

Αρχισαν οι εργασίες στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη

Προσαρμόζοντας τις εκδηλώσεις του στις συνθήκες που δημιουργούνται με την πανδημία, το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του με κεντρικό σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!» και οδεύοντας προς την κορύφωσή του, που έχει προγραμματιστεί για την Αθήνα στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη, στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μια μέρα νωρίτερα θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί και τις τρεις μέρες από αγαπημένους καλλιτέχνες.

Μέχρι τότε, όμως, προγραμματίζεται η κορύφωση των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ σε μια σειρά πόλεις αυτή την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο (βλέπε και σελίδα 14).

Ετσι, στη Θεσσαλονίκη οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», και θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά.
  • Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμη! Στην κοινή πάλη των λαών είναι η ελπίδα!», από το συγκρότημα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Λαϊκό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Κάνουμε "βάρδια" στα λαϊκά», με τους Νίκο Ταλέα, Βασίλη Πρατσινάκη και Μαρία Φραγκούλη.
Πνοή στο «Παύλου Μελά» από τα μέλη της ΚΝΕ

Με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό, αλλά και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την προετοιμασία του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη.

Από την προετοιμασία του χώρου στη Θεσσαλονίκη
Από την προετοιμασία του χώρου στη Θεσσαλονίκη
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μέλη της ΚΝΕ βρίσκονται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου και έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες καθαριότητας και διαμόρφωσης του χώρου.

Το μεράκι, η συλλογικότητα, η συντροφικότητα, η σχεδιασμένη εθελοντική προσφορά αποτελούν τα βασικά «υλικά» και του φετινού Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται σε ιδιαίτερες συνθήκες για το λαό και τη νεολαία της χώρας μας.

Με οδηγό το ίδιο το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή!», θα συνεχίσει η πορεία προετοιμασίας του Φεστιβάλ και τις επόμενες μέρες. Με αισιοδοξία και σιγουριά ότι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός, είναι η απάντηση στα αδιέξοδα που βρίσκουν μπροστά τους η νεολαία, οι εργαζόμενοι και ο λαός, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του 46ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη.

Η επιλογή του χώρου του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» δεν είναι τυχαία. Οπως αναδείχθηκε και την περίοδο της καραντίνας μέσα από την πραγματοποίηση συμβολικής εθελοντικής καθαριότητας του χώρου από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στον συγκεκριμένο χώρο συνδέεται άμεσα και με την αγωνιστική διεκδίκηση για την αξιοποίησή του όλο το χρόνο ως πάρκου και χώρου αναψυχής για το λαό, ενάντια στα σχέδια παράδοσής του σε επιχειρηματίες μέσω της ιδιωτικοποίησής του.


Στο σημερινό τετρασέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:
  • Ρεπορτάζ από τις προετοιμασίες για την κορύφωση των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
  • Αρχισαν οι προετοιμασίες στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη.
  • Εθελοντικές αιμοδοσίες της ΚΝΕ σε πολλές πόλεις της χώρας
  • Αποσπάσματα από τις ομιλίες των μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Μαρίνου και Ν. Σοφιανού σε Αγρίνιο και Κοζάνη αντίστοιχα
ΚΟΖΑΝΗ
Αγωνιστική ετοιμότητα για το άνοιγμα σχολείων και ΑΕΙ με όλα τα αναγκαία μέτρα

Μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τις απαραίτητες προσαρμογές στο πρόγραμμα αλλά και τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κοζάνη, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η φετινή εκδήλωση, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την επιτυχία της διοργάνωσης, αλλά και ούτε επηρέασαν το πλούσιο περιεχόμενό της, που πλαισιώθηκε επίσης με συναυλία με το συγκρότημα των Δημήτρη Βαβλιάρα και Γιώργου Μιχαήλ, ενώ στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε έκθεση με τίτλο: «Αυτός ο άδικος κόσμος πρέπει να αλλάξει!».

Στην κεντρική ομιλία, ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα θέματα της Παιδείας, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση, μετά το τζογάρισμα της δημόσιας υγείας για τα κέρδη του κεφαλαίου στον τουρισμό και τις μεταφορές, ετοιμάζεται να τζογάρει και την υγεία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Το παιχνίδι με την ημερομηνία έναρξης των σχολείων εξυπηρετεί τη μετάθεση της συζήτησης για το κεντρικό θέμα, που είναι οι συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία και το κυβερνητικό σχέδιο που δεν προσφέρει καμία ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και εδώ ακούμε πάλι τα ίδια, ότι δεν αντέχει δηλαδή η οικονομία. Αλλά ας αναρωτηθεί ο κάθε γονιός, φοιτητής, μαθητής, εκπαιδευτικός:


Κάθε χρόνο χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται και το καλοκαίρι απολύονται. Πέρσι δούλεψαν συνολικά 42.000 αναπληρωτές στην Εκπαίδευση και φέτος μας λένε ότι "όλα είναι έτοιμα", ότι θα ανοίξουν τα σχολεία "ομαλά", έχοντας πάρει μόνο 25.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ας σκεφτούμε τι επιπτώσεις φέρνει αυτό στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και θα αντιληφθούμε την υποκρισία τους όταν δήθεν "κλαίνε" για την πτώση των βάσεων και τις επιδόσεις στις εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις.

Ολο το καλοκαίρι δεν έκαναν τίποτα για μέτρα έγκαιρου σχεδιασμού, ώστε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και αμφιθέατρο. Αντίθετα, αύξησαν το όριο στους 25 μαθητές ανά τάξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κι αυτή η κατάσταση δεν είναι τωρινή. Δεν είναι αθώος ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανακαλύπτει τώρα τα κενά, την αδιοριστία, τις άθλιες σε πολλές περιπτώσεις υποδομές.

Μας λένε ότι δεν υπάρχουν χώροι, όμως τα χρόνια των μνημονίων καταργήθηκαν 2.000 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είναι εύλογη η ανησυχία γονιών για τη μάσκα, για τον συνωστισμό, για τις υποδομές και την καθαριότητα. Η απάντηση όμως δεν βρίσκεται σε ανορθολογικές, αντιδραστικές απόψεις του διαδικτύου.

Η απάντηση στην ανησυχία είναι η αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν άνοιγμα των σχολείων με όλα τα αναγκαία μέτρα, για τον έλεγχο και αυτών ακόμα των διακηρύξεων της κυβέρνησης. Να παλέψουν για ένα σχολείο με ουσιαστική ασφάλεια και μόρφωση, διεκδικώντας: Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές, κι ας αφήσει η υπουργός τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη. Το αναγκαίο αυτό μέτρο είναι απολύτως ρεαλιστικό σε μια σειρά δήμους της χώρας (επαρχία, νησιωτική Ελλάδα) με την άμεση αξιοποίηση των εκατοντάδων σχολικών μονάδων που έκλεισαν από το 2012 και μετά. Σε μια σειρά αστικά κέντρα χρειάζεται σχεδιασμός για αξιοποίηση κατάλληλων δημόσιων κτιρίων, με ευθύνη του κράτους.

Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Είναι οι εκπαιδευτικοί τους οποίους κρατούν σε ομηρία κάθε χρόνο και τώρα ετοιμάζουν ακόμα και τρίμηνες συμβάσεις.

Χρειάζεται να στηριχτούν και να γενικευτούν ειδικά τώρα μια σειρά δομές της Εκπαίδευσης όπως η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη, για να μη μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.

Να εξασφαλιστεί όλος ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ σημαίνει ουσιαστικά ότι τα ιδρύματα δεν θα ανοίξουν και οι φοιτητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση. Με όλα τα προβλήματα που είχε αυτή η διαδικασία μέχρι τώρα. Και με τα νοίκια να "τρέχουν"... και με τις λαϊκές οικογένειες να στενάζουν...

Το φοιτητικό κίνημα ήδη απαιτεί εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια και στις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα ΑΕΙ για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν τώρα χρήματα από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες πιεστικές ανάγκες των ιδρυμάτων.

Είναι υπόθεση του φοιτητικού κινήματος να διεκδικήσει το άνοιγμα των ιδρυμάτων με όρους ασφάλειας, ακυρώνοντας στην πράξη το μπαλάκι των ευθυνών που πετούν μεταξύ τους οι διοικήσεις των ιδρυμάτων από τη μια και το υπουργείο Παιδείας από την άλλη».

Εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Πέρασμα από πολλές πόλεις έκανε επίσης το 46ο Φεστιβάλ τη βδομάδα που μας πέρασε.

Στην Πτολεμαΐδα

Την περασμένη Τετάρτη σειρά είχε η Πτολεμαΐδα. Οι εκδηλώσεις έγιναν στο Πέτρινο Σχολείο μετά από προσαρμογή του αρχικού σχεδιασμού. Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό του Χρήστου Ορφανίδη, στελέχους της ΚΝΕ. Ακολούθησαν παιδική θεατρική παράσταση με αντιπολεμικό περιεχόμενο και συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Χαλαρά κι Ευχάριστα».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΚΚΕ καλεί σε πλατιά μαχητική συμπόρευση, σε μαζική συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, στους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών, των αγροτών, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, των μαθητών. Τα αγωνιστικά σκιρτήματα της προηγούμενης περιόδου δεν ήτανε λίγα. Δείχνουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας που θα μπει μπροστά στις εστίες αγώνα, στις εστίες διεκδίκησης που πρέπει να φουντώσουν. Να δυναμώσει η κοινή δράση για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας». Και υπογράμμισε ότι «όσο θα δυναμώνει ο αγώνας, θα προβάλλει πιο αποφασιστικά ότι υπάρχει διέξοδος από τη σαπίλα του καπιταλισμού. Οτι αυτοί που παράγουν τον πλούτο είναι και αυτοί που πρέπει να τον πάρουν στα χέρια τους».

ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
Μετά την ομιλία, το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία από το συγκρότημα «Fiasco».

Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχαν έκθεση βιβλίου και διάφορα αφιερώματα, όπως επίσης και δραστηριότητες με Graffiti, BMX και Skate. Ενα από τα πανό στο χώρο προέβαλλε το αίτημα για δημιουργία Skate Park στην Πτολεμαΐδα.

Στις Σέρρες

Την Παρασκευή, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στάθμευσε στις Σέρρες, όπου επίσης μίλησε η Θεανώ Καπέτη. Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε ακόμα με προβολή αφιερώματος, που επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή χαράκτη και λογοτέχνη Γιώργου Φαρσακίδη, καθώς και με λαϊκό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Γερόλυκοι».

Στην Καλαμάτα

Παρά τις δύσκολες συνθήκες και στην Καλαμάτα η νεολαία έδωσε και φέτος το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς στο 46ο Φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα «Red Gloves», «Accents» και «Μοdus Vivedi». Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία και όχι μόνο: Την κατάσταση που διαμορφώνεται για την υγεία του λαού, την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, αλλά και τα Ελληνοτουρκικά. Το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία από τους «Τρίο».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ακουγόταν από το μεγάφωνο αγωνιστικό κάλεσμα της ΚΝΕ για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ κυριάρχησε το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!».

Στη Λαμία

Με προσαρμοσμένο πρόγραμμα και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ στη Λαμία, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με αίσθημα ευθύνης, με «οργανωμένη απειθαρχία», πρωτοστατούν στο να δυναμώσει η φωνή της εργατικής τάξης και της νεολαίας σε συνθήκες «παντός καιρού». Τόσο η επιτυχία της εκδήλωσης όσο και το περιεχόμενό της έστειλαν το μήνυμα ότι «η νεολαία δεν φιμώνεται».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του και τίτλο «Εμείς που λες τα φτιάχνουμε όλα στο φως... Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα, είναι δική μας ώρα». Παράλληλα, στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν μαθητικό στέκι όπου γίνονταν συζητήσεις και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «I can't breathe», δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ που περιελάμβαναν κουκλοθέατρο και μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα με μουσικές του κόσμου, καθώς επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», περίπτερο του «Ριζοσπάστη» και έκθεση επιμελημένη από την ΟΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ με θέμα «I can't breathe - Σοσιαλισμός για να ανασάνουμε». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε ροκ και έντεχνη μουσική από τοπικά συγκροτήματα και μουσικά σχήματα.

Στη Θήβα

ΠΥΡΓΟΣ
ΠΥΡΓΟΣ
Την Παρασκευή το Φεστιβάλ έκανε στάση και στη Θήβα, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Φάσσα, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τοπικό μουσικό συγκρότημα. Ο Ν. Φάσσας αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται φέτος το Φεστιβάλ υπογραμμίζοντας: «Το Φεστιβάλ μας φέτος είναι αλλιώς, προσαρμοσμένο στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Δεν νοσταλγεί όμως το "παρελθόν" του, δεν είναι "φτωχότερο" σε ό,τι έχει να προσφέρει στην ανάγκη της νεολαίας να ονειρεύεται έναν κόσμο που θα νικάει η ζωή και θα ανθρωπεύει ο άνθρωπος».

Ακολούθησαν συναυλίες με έντεχνη μουσική και αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Επίσης, στο χώρο υπήρχαν έκθεση της «Σύγχρονης Εποχής» αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν, έκθεση υλικού με θέμα «I can't breathe - Σοσιαλισμός για να ανασαίνουμε», καθώς και μαθητικό στέκι.

Στον Πύργο

Η ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ στην Ηλεία ήταν την Παρασκευή, στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ομιλία της Κωνσταντίνας Τσιουπρά, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία στάθηκε στο σύνολο των εξελίξεων της περιόδου, στην καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στα φτωχά λαϊκά στρώματα, αναφέρθηκε στην πανδημία, στις οξυμένες εξελίξεις που υπάρχουν στα Ελληνοτουρκικά, στα ζητήματα της Παιδείας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε και θα βρει μπροστά της η νεολαία με το άνοιγμα των σχολείων.

ΛΕΡΟΣ
ΛΕΡΟΣ
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με αφιέρωμα στο λαϊκό - ρεμπέτικο τραγούδι με τον Μάριο και την Μαρίνα.

Στη Λέρο

Η στάση του Φεστιβάλ στο νησί της Λέρου ήταν το περασμένο Σάββατο και οι εκδηλώσεις του, που προετοιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με πολύ μεράκι, φαντασία, ενθουσιασμό και εθελοντική προσφορά από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, αγκαλιάστηκαν από πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό ο Μιχάλης Ρούσσος, Γραμματέας της ΚΟ Λέρου του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε αφηγηματικό αφιέρωμα σε τρεις κορυφαίους κομμουνιστές ποιητές, τους Μπ. Μπρεχτ, Ν. Χικμέτ και Γ. Ρίτσο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Υφαντής, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με το μουσικό αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, που με μεγάλη ζωντάνια ετοίμασαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και διασκέδασε τον κόσμο μέχρι το βράδυ.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο τους απαράδεκτους συμβιβασμούς όσο και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς

Μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή!», έκανε στάση το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη και στο Αγρίνιο, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της Το φετινό Φεστιβάλ ήταν αλλιώς, οι εκδηλώσεις προσαρμόστηκαν για να προφυλαχθεί σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες η υγεία των συμμετεχόντων και επισκεπτών.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό ο Μιχάλης Νταβλούρος, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε και αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι από το συγκρότημα «Rebetmotive orchestra».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το Φεστιβάλ φέτος δίνει το αγωνιστικό του "παρών" στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, συνεχίζοντας τις εκατοντάδες δραστηριότητες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία και τα μέτρα της κυβέρνησης, τόνισε πως «τα κρούσματα αυξάνονται, η κατάσταση στα γηροκομεία, σε πολλούς χώρους, είναι πολύ ανησυχητική και εκθέτει την κυβέρνηση (...) Η πολιτική της κυβέρνησης, οι αντιφατικές δηλώσεις της, τα πρωτόκολλα με τις επιθυμίες ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, η έλλειψη προστασίας στους χώρους δουλειάς, εκθέτουν τη δημόσια υγεία σε μεγάλους κινδύνους και παράλληλα τροφοδοτούν τη χαλαρότητα και τις διάφορες ανορθολογικές, σκοταδιστικές θεωρίες συνωμοσίας», ενώ ταυτόχρονα, «παρά τις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει τα χάλια του κι αυτό δεν ξεπερνιέται με τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών. 24.000 κενές θέσεις και οι προσλήψεις που προβάλλει η κυβέρνηση είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σταγόνα στον ωκεανό, αφορούν νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό αλλά ελάχιστους γιατρούς. Το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για κρούσματα κορονοϊού, και ρωτάμε: Πώς θα ανταποκριθεί; Τέσσερις μήνες δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Κέντρο αναφοράς χωρίς εξοπλισμό για μοριακό τεστ, χωρίς Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης. Αυτή είναι η κατάσταση».


Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσα στην καπιταλιστική κρίση θα ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας με αιχμή τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της Ενέργειας, των αγωγών, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και τα κόμματά της. Είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (...) Το ΝΑΤΟ θέλει ισχυρή τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και στηρίζει την τουρκική επιθετικότητα, εντάσσει και τα δύο κράτη στους σχεδιασμούς του και στην περικύκλωση της Ρωσίας. Τη μια μέρα αμερικάνικα πλοία και αεροσκάφη κάνουν ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και την άλλη με τις τουρκικές.

Η κατάσταση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για θερμότερα επεισόδια και πολεμική εμπλοκή, και ο λαός μας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Με τη σκέψη και τη δράση του να αντιταχθεί στην παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση που έχουν οργανώσει η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα».

Οι θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ο Γ. Μαρίνος, «δίνουν προτεραιότητα στην τήρηση των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, θέτουν το ζήτημα ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι τα νησιά είναι μέρος της ενιαίας ελληνικής επικράτειας και κανέναν δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο λαός να το καταπατά αυτό. Το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο τους απαράδεκτους συμβιβασμούς όσο και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτεί κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, αγωνίζεται για την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέπτυξε τη συνολική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ: «Ο ορυκτός πλούτος, η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, οι Μεταφορές, η γη, όλα τα οικονομικά εργαλεία, να γίνουν κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία που θα αναπτυχθεί με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης θα σταματήσει τις καπιταλιστικές κρίσεις, θα δώσει τέλος στην ανεργία και θα εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά για όλους. Θα εγγυηθεί δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, πραγματική μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών, υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας, προστασία και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, για να ζήσει ο λαός μας μια ζωή που του αξίζει».

Νεανικό αντάμωμα στα Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα

Μεγάλα φεστιβαλικά ραντεβού έχουν οριστεί για αυτήν τη βδομάδα σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, με όλες τις απαραίτητες προσαρμογές λόγω της πανδημίας (μάσκες, μέτρα για την άφιξη και την αναχώρηση στις πύλες, οι επισκέπτες παρακολουθούν τις εκδηλώσεις καθιστοί σε αποστάσεις κ.λπ.).

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για αυτήν τη βδομάδα είναι οι εξής:

Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη

Στα Τρίκαλα, στο υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου Τρικάλων, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Στην Καρδίτσα, στο αθλητικό πάρκο, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, όπου συμμετέχουν: Αρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα, Ναπολέων Μουλιάκος.

Στη Λιβαδειά, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ροκ συναυλία με τοπικό νεανικό συγκρότημα. Προβολή βίντεο της ΚΝΕ. Ομιλία από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Ροκ - έντεχνη συναυλία με τους Αλέξανδρο Ντούβρα και Ανδρέα Λενά.

Στην Αρτα, στην πλατεία Σκουφά, με: Χαιρετισμό από τον Αλέξη Κατσαρό, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Αρτας της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι από τους «ΔΙΚΡΙΑΝ». Ομιλία από τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα»: Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τον Δημήτρη Ντζουβάρα.

Στην Πρέβεζα, στο Κηποθέατρο «Γ. Ρίτσος», με: Χαιρετισμό από μαθητή, μέλος της ΚΝΕ. Χορευτική επίδειξη από το χοροχώρο «Εκφραση». Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τίτλο «...Εμείς που λες τα φτιάχνουμε όλα στο φως... να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα!». Ομιλία από τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Στην Καστοριά, στην πλατεία Απόζαρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Μαρία Αντωνακάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από το συγκρότημα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην Κομοτηνή, στο Αλσος Αγίας Παρασκευής, με ομιλητή τον Διονύση Κλάδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Στην Πάτρα, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στις 21.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, με τους Κώστα Θωμαΐδη και Γιώργο Μεράντζα.

Στη Χαλκίδα, στο πάρκο Δέλτα, στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, από μαθητικό συγκρότημα, με τίτλο «Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμα...». Ροκ συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Firefly». Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τραγούδια από τη λαϊκή παράδοση, με τους «Μαντάρα».

Στη Λάρισα, στην Κοίτη του Πηνειού (στο ύψος του Ιππικού πάρκου), στις 20.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Σταυροδρόμια του κόσμου» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, από τη μουσικοθεατρική ομάδα «Κιθαροαφηγήματα» (κλασική κιθάρα - καλλιτεχνική επιμέλεια: Αχιλλέας Σίμος. Αφηγητής ο ηθοποιός Βασίλης Καρμίρης). Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ (συμμετέχουν: Περικλής Μαλακατές, Γρηγόρης Νικητάκης, Ζαχαρίας Γερασκλής, Στέλιος Καφρίτσας, Παύλος Παπαναστασάτος). Συναυλία με τους «Λάτρεις».

Στον Βόλο, στο πάρκο Ρήγα Φεραίου, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Περιλαμβάνεται μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Στα Γιάννενα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, με: Χαιρετισμό από τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ. Καλλιτεχνικό δρώμενο «Ημερολόγιο Καραντίνας», από τις πολιτιστικές ομάδες του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων. Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στο ηπειρώτικο τραγούδι - Ακούσματα από τα Γιάννενα, από τον Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στην Κέρκυρα, στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» (Μον Ρεπό), με: Χαιρετισμό από την Μαριλένα Σαϊτά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Κέρκυρας της ΚΝΕ. Χοροθέατρο «Moving in the Distance», από την πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ. Ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανθολόγιο πολιτικού τραγουδιού με τους μουσικούς Κωνσταντίνο Καββαδία (Ντελή), Μαρία Υφαντή, Χάρη Κουρή.

Στα Γρεβενά, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Κώστα Χατζηδαμιανό, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από το συγκρότημα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην Αλεξανδρούπολη, στο Πάρκο Αλτιναλμάζη, με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».

Κυριακή 13 Σεπτέμβρη

Στην Καβάλα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ