Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΖΑΝΗ
Αγωνιστική ετοιμότητα για το άνοιγμα σχολείων και ΑΕΙ με όλα τα αναγκαία μέτρα

Μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τις απαραίτητες προσαρμογές στο πρόγραμμα αλλά και τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κοζάνη, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η φετινή εκδήλωση, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την επιτυχία της διοργάνωσης, αλλά και ούτε επηρέασαν το πλούσιο περιεχόμενό της, που πλαισιώθηκε επίσης με συναυλία με το συγκρότημα των Δημήτρη Βαβλιάρα και Γιώργου Μιχαήλ, ενώ στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε έκθεση με τίτλο: «Αυτός ο άδικος κόσμος πρέπει να αλλάξει!».

Στην κεντρική ομιλία, ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα θέματα της Παιδείας, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση, μετά το τζογάρισμα της δημόσιας υγείας για τα κέρδη του κεφαλαίου στον τουρισμό και τις μεταφορές, ετοιμάζεται να τζογάρει και την υγεία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Το παιχνίδι με την ημερομηνία έναρξης των σχολείων εξυπηρετεί τη μετάθεση της συζήτησης για το κεντρικό θέμα, που είναι οι συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία και το κυβερνητικό σχέδιο που δεν προσφέρει καμία ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και εδώ ακούμε πάλι τα ίδια, ότι δεν αντέχει δηλαδή η οικονομία. Αλλά ας αναρωτηθεί ο κάθε γονιός, φοιτητής, μαθητής, εκπαιδευτικός:


Κάθε χρόνο χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται και το καλοκαίρι απολύονται. Πέρσι δούλεψαν συνολικά 42.000 αναπληρωτές στην Εκπαίδευση και φέτος μας λένε ότι "όλα είναι έτοιμα", ότι θα ανοίξουν τα σχολεία "ομαλά", έχοντας πάρει μόνο 25.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ας σκεφτούμε τι επιπτώσεις φέρνει αυτό στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και θα αντιληφθούμε την υποκρισία τους όταν δήθεν "κλαίνε" για την πτώση των βάσεων και τις επιδόσεις στις εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις.

Ολο το καλοκαίρι δεν έκαναν τίποτα για μέτρα έγκαιρου σχεδιασμού, ώστε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και αμφιθέατρο. Αντίθετα, αύξησαν το όριο στους 25 μαθητές ανά τάξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κι αυτή η κατάσταση δεν είναι τωρινή. Δεν είναι αθώος ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανακαλύπτει τώρα τα κενά, την αδιοριστία, τις άθλιες σε πολλές περιπτώσεις υποδομές.

Μας λένε ότι δεν υπάρχουν χώροι, όμως τα χρόνια των μνημονίων καταργήθηκαν 2.000 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είναι εύλογη η ανησυχία γονιών για τη μάσκα, για τον συνωστισμό, για τις υποδομές και την καθαριότητα. Η απάντηση όμως δεν βρίσκεται σε ανορθολογικές, αντιδραστικές απόψεις του διαδικτύου.

Η απάντηση στην ανησυχία είναι η αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν άνοιγμα των σχολείων με όλα τα αναγκαία μέτρα, για τον έλεγχο και αυτών ακόμα των διακηρύξεων της κυβέρνησης. Να παλέψουν για ένα σχολείο με ουσιαστική ασφάλεια και μόρφωση, διεκδικώντας: Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές, κι ας αφήσει η υπουργός τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη. Το αναγκαίο αυτό μέτρο είναι απολύτως ρεαλιστικό σε μια σειρά δήμους της χώρας (επαρχία, νησιωτική Ελλάδα) με την άμεση αξιοποίηση των εκατοντάδων σχολικών μονάδων που έκλεισαν από το 2012 και μετά. Σε μια σειρά αστικά κέντρα χρειάζεται σχεδιασμός για αξιοποίηση κατάλληλων δημόσιων κτιρίων, με ευθύνη του κράτους.

Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Είναι οι εκπαιδευτικοί τους οποίους κρατούν σε ομηρία κάθε χρόνο και τώρα ετοιμάζουν ακόμα και τρίμηνες συμβάσεις.

Χρειάζεται να στηριχτούν και να γενικευτούν ειδικά τώρα μια σειρά δομές της Εκπαίδευσης όπως η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη, για να μη μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.

Να εξασφαλιστεί όλος ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ σημαίνει ουσιαστικά ότι τα ιδρύματα δεν θα ανοίξουν και οι φοιτητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση. Με όλα τα προβλήματα που είχε αυτή η διαδικασία μέχρι τώρα. Και με τα νοίκια να "τρέχουν"... και με τις λαϊκές οικογένειες να στενάζουν...

Το φοιτητικό κίνημα ήδη απαιτεί εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια και στις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα ΑΕΙ για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν τώρα χρήματα από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες πιεστικές ανάγκες των ιδρυμάτων.

Είναι υπόθεση του φοιτητικού κινήματος να διεκδικήσει το άνοιγμα των ιδρυμάτων με όρους ασφάλειας, ακυρώνοντας στην πράξη το μπαλάκι των ευθυνών που πετούν μεταξύ τους οι διοικήσεις των ιδρυμάτων από τη μια και το υπουργείο Παιδείας από την άλλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ