Σάββατο 9 Μάρτη 2019 - Κυριακή 10 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επαρκέστατη

Χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες και τρεις τροπολογίες - «express» για να νομοθετήσει η κυβέρνηση ισάριθμα μέτρα για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Η πρώτη αφορά τη μείωση του φόρου για τα κέρδη μερισματούχων σε μεγάλους ομίλους, η δεύτερη την αύξηση της τιμής των φαρμάκων αναφοράς, που συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές γενικά των φαρμάκων, και η τρίτη τη διευθέτηση προς όφελος των φαρμακοβιομηχάνων των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται από την υπέρβαση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης. Τα αναφέρουμε όλα αυτά και λόγω της συγκυρίας, καθώς αυτές τις μέρες έχει φουντώσει ξανά η συζήτηση για τις «ανεπάρκειες» του κράτους στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι. Είναι φανερό ότι όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το κράτος αποδεικνύεται γρήγορο, αποτελεσματικό και επαρκές πέρα για πέρα, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις εκείνες που καλείται να προστατέψει την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού από μεγάλες φυσικές και άλλες καταστροφές. Ετσι, ό,τι δεν κατάφεραν επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις (και η σημερινή) για την προστασία των ανθρώπων στη Μάνδρα και το Μάτι, το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγες μέρες για την προστασία των κερδών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η καπιταλιστική κερδοφορία είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και προϋποθέτει τη συντριβή τους.

Το «παράδοξο»...

Σχολιάζοντας την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Στίβεν Μπλανκ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, με ειδίκευση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι «από τη μια είναι μεγάλη ευλογία, από την άλλη όμως υπάρχουν προβλήματα που θα οξυνθούν», εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας, η οποία «θα επιμείνει ότι πρέπει να είναι μέρος της τελικής λύσης και θα εμποδίσει ό,τι μπορεί να εμποδίσει». Σ' αυτήν τη βάση, εκτίμησε πως «το παράδοξο όλων αυτών είναι ότι εάν η τουρκική κυβέρνηση έχει καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, θα έχει νόημα να περάσει ο αγωγός από την Τουρκία. Αντίθετα, ο αγωγός πρέπει τώρα να φτιαχτεί στην Ελλάδα, παρόλο που κάτι τέτοιο θα είναι πιο ακριβό».

... ως καταλύτης

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Ενεργειακό θα αποτελέσει καταλύτη σοβαρών διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά, όπου αντανακλάται και η ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Τουρκίας. Και βέβαια, δηλώσεις όπως αυτή του Μπλανκ δεν γίνονται σε «κενό αέρος», αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε πριν από μερικές βδομάδες για την ανάγκη να υπάρξουν «ιστορικά βήματα» στα Ελληνοτουρκικά μέσα στο 2019, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης διαφήμιζε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με την Τουρκία «αλά Πρέσπες». Αν σ' αυτά προστεθεί και η αναθέρμανση της συζήτησης για διχοτομική λύση στο Κυπριακό, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το παζάρι για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, όπου ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός με την Τουρκία, κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, θα περιλάβει και ζητήματα που «ακουμπούν» κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Οχι βέβαια για να ζήσουν καλύτερα οι λαοί, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος στα μονοπώλια να ξεκοκαλίσουν ανεμπόδιστα τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Απευθυνθείτε αλλού

Συμπορεύεται η «Αυγή» με τη «Δημοκρατία»; Αυτό το ερώτημα προκύπτει μετά την αναπαραγωγή του σχολίου της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ από την ακροδεξιά φυλλάδα. Γιατί και οι δύο εφημερίδες αφήνουν βρώμικα υπονοούμενα για τη μεταπήδηση ενός δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον συνδυασμό της πλειοψηφίας Μώραλη. Μιλάμε για έναν εκλεγμένο, που μέχρι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφιζε κάθε θέση και πρόταση της πλειοψηφίας Μώραλη και μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι συντάσσεται μαζί του ενόψει εκλογών. Και αντί η «Αυγή» και η «Δημοκρατία» να μπουν στον κόπο να θέσουν στον ίδιο τα «ερωτήματά» τους, τα απευθύνουν στο ΚΚΕ! Ομως, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα είναι απέναντι στον Μώραλη και σε κάθε Μώραλη. Αν, λοιπόν, ψάξουν για περίεργες συναλλαγές και άλλα παραμύθια, ας κοιταχτούν καλύτερα στον καθρέφτη και στα διάφορα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΙΝΑΛ που άγονται και φέρονται αναμεταξύ τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 9 Μάρτη

1776 Κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανταμ Σμιθ «Ο πλούτος των Εθνών», ένα από τα θεμελιώδη έργα της αστικής οικονομικής επιστήμης.

1831 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Αλγέρι την περιβόητη «Λεγεώνα των Ξένων», στην οποία συγκεντρώνονται τυχοδιωκτικά και εγκληματικά στοιχεία απ' όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους και μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων.

1839 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Μόδεστος Μουσόργκσκι.

1907 Οι τσιφλικάδες δολοφονούν τον Μαρίνο Αντύπα στη Θεσσαλία, όπου μαζί με άλλα προοδευτικά άτομα της εποχής προσπαθεί να ξυπνήσει τους κολίγους και να τους οργανώσει για να ζητήσουν τα δικαιώματά τους.

1925 Γεννιέται ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης.

1926 Με απόφαση της κυβέρνησης του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου καταργούνται τα σχολικά βιβλία που είναι γραμμένα στη Δημοτική. Στο μεταξύ, απολύθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας οπαδοί της δημοτικής γλώσσας.

1934 Γεννιέται ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα.

1946 Το ΕΑΜ καταγγέλλει στο λαό το αιματηρό όργιο κρατικών και παρακρατικών οργάνων μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δολοφονημένοι πολίτες σ' όλη τη χώρα είχαν φτάσει τους 1.192.

1956 Οι Βρετανοί εξορίζουν τον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Μακάριο στις Σεϊχέλες.

1973 Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας σε συμπαράσταση προς τους Ελληνες φοιτητές που βρίσκονταν σε συνεχείς κινητοποιήσεις κατά της χούντας.

Κυριακή 10 Μάρτη

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την οθωμανική αυτοκρατορία.

1876 Στη Βοστόνη ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κάνει για πρώτη φορά χρήση της νέας του εφεύρεσης, του τηλεφώνου.

1898 Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της στρατιωτικής ήττας του 1897, επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ), με τη μορφή της ...«οικονομικής βοήθειας».

1900 Γεννιέται ο Παντελής Πουλιόπουλος. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών και Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Κατόπιν συγκροτεί και ηγείται φραξιονιστικής ομάδας («λικβινταριστές»), ενώ συνδέεται με τον τροτσκισμό. Επειτα από έντονη εσωκομματική διαπάλη, διαγράφεται από το Κόμμα το 1927. Το 1934 η ομάδα Πουλιόπουλου ενώνεται με μια άλλη ομάδα που έχει διασπαστεί από τους αρχειομαρξιστές και συγκροτεί την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Το 1938 συνελήφθη από τη μεταξική δικτατορία και το 1943 εκτελέστηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής στο Νεζερό.

1905 Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση του Θερίσου, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις Μεγάλες Δυνάμεις ζητούν την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγα χρόνια αργότερα (1913).

1925 Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).

1939 Συνέρχεται στη Μόσχα το 18ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο εκτίμησε τη νέα οικονομική κρίση που είχε εκδηλωθεί στις καπιταλιστικές χώρες και την όξυνση της πάλης μεταξύ τους για τις αγορές, τις πηγές πρώτων υλών και το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

1942 Πεθαίνει ο ποιητής Γιάννης Γρυπάρης.

1944 Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού».

1952 Πραξικόπημα Μπατίστα στην Κούβα.

1967 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης. Τη δεκαετία του 1930 μετείχε με τον Μάρκο Βαμβακάρη στη ρεμπέτικη κομπανία «Η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς».

1970 Πεθαίνει ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.

1992 Πεθαίνει ο σημαντικός λαϊκός συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Ζαμπέτας.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ