Σάββατο 9 Μάρτη 2019 - Κυριακή 10 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επαρκέστατη

Χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες και τρεις τροπολογίες - «express» για να νομοθετήσει η κυβέρνηση ισάριθμα μέτρα για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Η πρώτη αφορά τη μείωση του φόρου για τα κέρδη μερισματούχων σε μεγάλους ομίλους, η δεύτερη την αύξηση της τιμής των φαρμάκων αναφοράς, που συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές γενικά των φαρμάκων, και η τρίτη τη διευθέτηση προς όφελος των φαρμακοβιομηχάνων των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται από την υπέρβαση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης. Τα αναφέρουμε όλα αυτά και λόγω της συγκυρίας, καθώς αυτές τις μέρες έχει φουντώσει ξανά η συζήτηση για τις «ανεπάρκειες» του κράτους στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι. Είναι φανερό ότι όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το κράτος αποδεικνύεται γρήγορο, αποτελεσματικό και επαρκές πέρα για πέρα, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις εκείνες που καλείται να προστατέψει την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού από μεγάλες φυσικές και άλλες καταστροφές. Ετσι, ό,τι δεν κατάφεραν επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις (και η σημερινή) για την προστασία των ανθρώπων στη Μάνδρα και το Μάτι, το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγες μέρες για την προστασία των κερδών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η καπιταλιστική κερδοφορία είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και προϋποθέτει τη συντριβή τους.

Το «παράδοξο»...

Σχολιάζοντας την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Στίβεν Μπλανκ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, με ειδίκευση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι «από τη μια είναι μεγάλη ευλογία, από την άλλη όμως υπάρχουν προβλήματα που θα οξυνθούν», εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας, η οποία «θα επιμείνει ότι πρέπει να είναι μέρος της τελικής λύσης και θα εμποδίσει ό,τι μπορεί να εμποδίσει». Σ' αυτήν τη βάση, εκτίμησε πως «το παράδοξο όλων αυτών είναι ότι εάν η τουρκική κυβέρνηση έχει καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, θα έχει νόημα να περάσει ο αγωγός από την Τουρκία. Αντίθετα, ο αγωγός πρέπει τώρα να φτιαχτεί στην Ελλάδα, παρόλο που κάτι τέτοιο θα είναι πιο ακριβό».

... ως καταλύτης

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Ενεργειακό θα αποτελέσει καταλύτη σοβαρών διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά, όπου αντανακλάται και η ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Τουρκίας. Και βέβαια, δηλώσεις όπως αυτή του Μπλανκ δεν γίνονται σε «κενό αέρος», αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε πριν από μερικές βδομάδες για την ανάγκη να υπάρξουν «ιστορικά βήματα» στα Ελληνοτουρκικά μέσα στο 2019, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης διαφήμιζε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με την Τουρκία «αλά Πρέσπες». Αν σ' αυτά προστεθεί και η αναθέρμανση της συζήτησης για διχοτομική λύση στο Κυπριακό, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το παζάρι για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, όπου ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός με την Τουρκία, κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, θα περιλάβει και ζητήματα που «ακουμπούν» κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Οχι βέβαια για να ζήσουν καλύτερα οι λαοί, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος στα μονοπώλια να ξεκοκαλίσουν ανεμπόδιστα τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Απευθυνθείτε αλλού

Συμπορεύεται η «Αυγή» με τη «Δημοκρατία»; Αυτό το ερώτημα προκύπτει μετά την αναπαραγωγή του σχολίου της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ από την ακροδεξιά φυλλάδα. Γιατί και οι δύο εφημερίδες αφήνουν βρώμικα υπονοούμενα για τη μεταπήδηση ενός δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον συνδυασμό της πλειοψηφίας Μώραλη. Μιλάμε για έναν εκλεγμένο, που μέχρι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφιζε κάθε θέση και πρόταση της πλειοψηφίας Μώραλη και μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι συντάσσεται μαζί του ενόψει εκλογών. Και αντί η «Αυγή» και η «Δημοκρατία» να μπουν στον κόπο να θέσουν στον ίδιο τα «ερωτήματά» τους, τα απευθύνουν στο ΚΚΕ! Ομως, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα είναι απέναντι στον Μώραλη και σε κάθε Μώραλη. Αν, λοιπόν, ψάξουν για περίεργες συναλλαγές και άλλα παραμύθια, ας κοιταχτούν καλύτερα στον καθρέφτη και στα διάφορα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΙΝΑΛ που άγονται και φέρονται αναμεταξύ τους...Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ