Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Συγκέντρωση για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νέα Πέραμο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12/10, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων, με αιτήματα: Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων για να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία. Να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο. Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με προσωπικό.

Η κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των διαδοχικών συσκέψεων φορέων σε Ν. Πέραμο και Μέγαρα που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος, με πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία», σημειώνουν τα σωματεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Προετοιμάζουν Παναιγαιακή Μέρα Δράσης για την Υγεία και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Παράλληλες κινητοποιήσεις την Τρίτη 15 Οκτώβρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Σάμο για την Υγεία
Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Σάμο για την Υγεία
Πρωτοβουλίες για την επιτυχία της Παναγαιακής Μέρας Δράσης για την Υγεία και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό στις 15 Οκτώβρη αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς των νησιών του Αιγαίου, ανταποκρινόμενοι στο αρχικό κάλεσμα που απηύθυνε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης διεκδικούν:

  • Στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας των νησιών με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, καθώς και του ΕΚΑΒ.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας.
  • Επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας από το κράτος, για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών.
  • Αμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά. Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κολαστήριο - «hot spot», ούτε στη Σάμο ούτε σε άλλα νησιά. Nα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, με την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη. Να μεταφερθούν και όλες οι υπηρεσίες ασύλου, να εξετάζονται εκεί τα αιτήματά τους, να τους χορηγηθούν έγγραφα και να μεταβούν με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν.
Σύσκεψη σωματείων και φορέων αύριο στη Σάμο

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, σε σύσκεψη τα ΔΣ των σωματείων - μελών του και όλους τους φορείς του νησιού για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης στις 15 Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα Εργατικά Κέντρα των νησιών του Αιγαίου να πάρουν αποφάσεις οργάνωσης κινητοποιήσεων με αυτό το περιεχόμενο την ίδια μέρα.

Κινητοποίηση στη Ρόδο

Στην πρόταση για κοινή μέρα δράσης στις 15/10 έχει ανταποκριθεί ήδη η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ρόδου, με τη συνέλευση κατοίκων που έγινε τις προηγούμενες μέρες να αποφασίζει τη συμμετοχή της.

Η συνέλευση έγινε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για περιστολή της μοναδικής δημόσιας δομής Υγείας στη νότια Ρόδο, του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, το οποίο πλέον δεν εφημερεύει και λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή έως τις 2 μ.μ., προκειμένου οι τρεις αγροτικοί ιατροί να κάνουν εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου. Το Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο με τεράστιες ελλείψεις εφημέρευε 20 μέρες το μήνα, προοριζόταν για την κάλυψη πάνω από 10 χωριών, εξυπηρετεί τουλάχιστον 40.000 κατοίκους και εργαζόμενους την τουριστική σεζόν και 3 σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) με 400 μαθητές... Για οποιαδήποτε υγειονομική ανάγκη, οι κάτοικοι της νότιας Ρόδου θα πρέπει να διανύσουν 45 χιλιόμετρα μέχρι το ΚΥ Αρχαγγέλου και 100 χιλιόμετρα μέχρι το εξίσου υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Ρόδου. Οσο για ασθενοφόρα, υπάρχει ένα και μοναδικό, χωρίς πλήρωμα, ενώ ακόμα και ο οδηγός του είναι αποσπασμένος από τις υπηρεσίες του δήμου...

Η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε κινητοποίηση στις 15 Οκτώβρη στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου απαιτώντας την πλήρη στελέχωση και λειτουργία του 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο με ασθενοφόρο. Την 1η Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Ρόδου για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εκεί. Παράλληλα, θα δοθεί ψήφισμα στα τοπικά (Δημοτικά, Περιφερειακό) Συμβούλια και υπόμνημα στα κόμματα της Βουλής.

Αντίστοιχα απόφαση για κινητοποίηση στις 15/10 έχουν πάρει και πλήθος σωματείων στη Λήμνο.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΣΤΟ ΚΚΠΠΑ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στα νέα χτυπήματα σε δομές Πρόνοιας

Κινητοποίηση έξω από το ΠΙΚΠΑ Βούλας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις 8 π.μ., ενάντια στην απόφαση για μεταφορά του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας (δομή Γλυφάδας) στο ΠΙΚΠΑ Βούλας.

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) καλεί σε αγώνα ενάντια σε μια απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση και των δύο ιδρυμάτων.

«Το πρόβλημα με το κτίριο της Γλυφάδας», επισημαίνει, «ήταν γνωστό από χρόνια, όπως και οι ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι απαράδεκτες συνθήκες περίθαλψης στη Γλυφάδα και στο ΠΙΚΠΑ, αλλά και σε όλα τα ιδρύματα Πρόνοιας. Ενώ το κλείσιμο ιδρυμάτων, η μείωση των θέσεων εργασίας και των περιθαλπόμενων είναι μια διαδικασία που κρατάει από καιρό. Γιατί και πριν να προκύψει το θέμα της μεταφοράς, απαράδεκτη ήταν η κατάσταση στη Γλυφάδα και το ΠΙΚΠΑ, ιδρύματα έκλεισαν και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του Σκαραμαγκά το 2018, και το Α' και Β' Θεραπευτήριο στο Χαϊδάρι με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2012 - 2013. Γιατί αυτή είναι η πολιτική Πρόνοιας των κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Για συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών».

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι «με τις ψήφους των στελεχών της έκλεισαν τα ιδρύματα στο Χαϊδάρι».

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» καλεί σε αγώνα για: Να μπει τέρμα στη διάλυση του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων και του ΠΙΚΠΑ με πρόσχημα τη μεταφορά. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για τη μεταφορά του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Γλυφάδας σε νέες εγκαταστάσεις με σύγχρονες προδιαγραφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και περίθαλψης στο Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Γλυφάδας και στο ΠΙΚΠΑ Βούλας. Γενναία χρηματοδότηση συνολικά της Πρόνοιας και των ιδρυμάτων για αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών και την ίδρυση νέων, δημόσιων, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον τομέα της αποκατάστασης και της περίθαλψης βαριά αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

Παράλληλα, η «Αγωνιστική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και τις δομές του ΚΚΠΠΑ στις εκλογές που θα γίνουν την Παρασκευή 11/10 για εκπρόσωπό τους στο ΔΣ να ψηφίσουν την υποψήφια που στηρίζει, Αναστασία (Τασούλα) Παπαδογιαννάκη.

ΣΕΑΑΝ
Διαμαρτυρία για ΑμεΑ πολιτικό πρόσφυγα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, Ομόνοια) καλεί σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), απαιτώντας άμεση συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για να αναγνωρίσει σε Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα, βαριά ανάπηρο από βασανιστήρια, την ιδιότητα του δικαιούχου του εξωιδρυματικού επιδόματος - παραπληγίας και να του αποδώσει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Οπως επισημαίνει η ΣΕΑΑΝ, ο Κουρτ Τζαφέρ, μετά από αλλεπάλληλες εξετάσεις από Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, αναγνωρισμένος από διεθνείς οργανισμούς ως διωκόμενος Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, για χρόνια έπαιρνε το επίδομα παραπληγίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σειρά από αποφάσεις των ΚΕΠΑ μειώνουν το επίδομά του από 700 σε 300 ευρώ, καταδικάζοντάς τον στην πείνα και την εξαθλίωση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Παναττική σύσκεψη για εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Παναττική ανοιχτή σύσκεψη εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/10, στις 4.30 μ.μ. στο δώμα του «Ευαγγελισμού» (11ος όροφος, κτίριο ΑΧΕΠΑ).

Στη σύσκεψη καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων σε «Ευαγγελισμό», «Αττικόν», ΚΑΤ, «Θριάσιο», «Λαϊκό», ΝΙΜΤΣ, «Ελπίς», «Αγ. Ολγα», Κρατικό Νίκαιας, ΟΚΑΝΑ, «Ασκληπιείο» και η ΕΙΝΑΠ, υλοποιώντας τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν πριν από μια βδομάδα σε κοινή σύσκεψη συντονισμού της δράσης τους.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΟΧ, εργολαβικοί) να συναποφασίσουν κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουν: Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Αναδεικνύοντας τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας επισημαίνουν:

  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη δημόσιων νοσοκομείων απολύονται και «αντικαθίστανται» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν, σύντομα, και αυτοί στην ανεργία.
  • Συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις επικουρικών γιατρών, ενώ η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει το δρόμο για την απόλυση 1.100 επικουρικών γιατρών, των οποίων οι συμβάσεις υπερβαίνουν το 24μηνο.
  • Με απόλυση κινδυνεύουν εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019 και οι 4.000 περίπου εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους και της συστηματικής άρνησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να δεσμευτεί για την παραμονή τους στην εργασία.

Τα σωματεία τονίζουν ότι οι απολύσεις των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις θα χειροτερέψουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση, συγχώνευση ή κλείσιμο δεκάδων κλινικών και τμημάτων.

«Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και ΕΕ για "ανακύκλωση της ανεργίας", χτύπημα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», υπογραμμίζουν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org