Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»
 • Με επιτυχία και σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκε χτες η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ
 • Προετοιμάζουμε την πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος
 • ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής: Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ και να απορρίψουν τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων του κλάδου
 • Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με έργα του κομμουνιστή ζωγράφου Γ. Βαρλάμου
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με απόφοιτους σχολών σοσιαλιστικών χωρών

Στο πλαίσιο των 100χρονων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με απόφοιτους σχολών σοσιαλιστικών χωρών. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στη Μουσική Σκηνή «Κρεμλίνο», στον Πειραιά (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή).

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με απόφοιτους σχολών από τις σοσιαλιστικές χώρες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια σημαντική μάχη για την ενίσχυση του Κόμματος

Η κατάταξη των ΚΟ (στοιχεία από το προτελευταίο «κλείσιμο»)
Η κατάταξη των ΚΟ (στοιχεία από το προτελευταίο «κλείσιμο»)
Σημαντική παρακαταθήκη για τις μάχες που έχει μπροστά του το Κόμμα και ιδίως για την πιο σημαντική, αυτή της ενίσχυσης των δεσμών του με την εργατική τάξη, αφήνει η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ.

Το πανελλαδικό πλάνο του Κόμματος είχε υπερκαλυφθεί πριν από την ολοκλήρωση της Εξόρμησης, στις 28 Δεκέμβρη, ενώ στο προτελευταίο «κλείσιμο», την περασμένη βδομάδα, είχε φτάσει στο 114,88% (διαβάστε αναλυτικά στοιχεία στον αυριανό «Ριζοσπάστη»). Η ΚΝΕ είχε επίσης υπερκαλύψει το πλάνο της κατά 109,59%. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι έγκαιρα υπερκάλυψαν επίσης όλες οι Κομματικές Οργανώσεις Περιοχής, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τις περισσότερες Τομεακές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η επιτυχία αυτής της μάχης εγκαινιάζει με τον καλύτερο τρόπο το έτος - σταθμό για το ΚΚΕ, αφού φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα από την ίδρυσή του, το Νοέμβρη του 1918. Δίνει επίσης και μια αποστομωτική απάντηση στην αστική τάξη, στην κυβέρνηση και τα κόμματά της, που πρόσφατα πέρασαν από τη Βουλή ακόμα μια αντιδραστική ρύθμιση με σκοπό να βάλουν εμπόδια στην ενίσχυση του Κόμματος από το λαϊκό υστέρημα.

Το χτεσινό, τελικό «κλείσιμο» είχε πανηγυρικό τόνο για όλες τις Οργανώσεις, οι οποίες το γιόρτασαν μαζί με φίλους και οπαδούς, που έδωσαν τη μάχη στο πλάι του Κόμματος. Τα κομματικά γραφεία ήταν ανοιχτά από νωρίς, φιλοξενώντας μικρά γλέντια, όπου μαζί με τις ευχές για «καλή και αγωνιστική χρονιά», γιορτάστηκε και η επιτυχία της μάχης.

Τέτοιο γλέντι στήθηκε και από την ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αφού ολοκλήρωσε τη μάχη υπερκαλύπτοντας το πλάνο της με ποσοστό μεγαλύτερο του 150%. Για την επιτυχία που είχε η Οικονομική Εξόρμηση στον κλάδο μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Χατζούδας, μέλος της ΤΕ Επισιτισμού - Τουρισμού. Οπως είπε, η μάχη με το κουπόνι οργανώθηκε στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα, με εργαζόμενους να ενισχύουν το Κόμμα από το υστέρημά τους. «Αυτό φανερώνει ότι οικοδομούμε δεσμούς με ένα τμήμα εργαζομένων και ότι υπάρχουν δυνατότητες για ισχυροποίηση του ΚΚΕ στον κλάδο». Το στέλεχος του Κόμματος συμπλήρωσε ότι η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ από τους εργαζόμενους δεν σταματάει στην ολοκλήρωση της Οικονομικής Εξόρμησης, αλλά είναι μια υπόθεση που πρέπει να οργανώνεται σε καθημερινή βάση στους χώρους δουλειάς. «Πραγματικά καταφέρνουμε μέσα από αυτήν την παρέμβαση να δείχνουμε στους εργαζομένους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να δεθούν με το ΚΚΕ. Αυτό θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε έναν κύκλο εργαζομένων που από το υστέρημά τους θα ενισχύουν σταθερά και τακτικά το Κόμμα».


Η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής ολοκληρώνει με επιτυχία την Οικονομική Εξόρμηση
Η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής ολοκληρώνει με επιτυχία την Οικονομική Εξόρμηση

Οι 20 πρώτες ΤΟ με βάση το προτελευταίο «κλείσιμο»
Οι 20 πρώτες ΤΟ με βάση το προτελευταίο «κλείσιμο»
ΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η διέξοδος είναι στη στρατηγική του ΚΚΕ και όχι στη στοίχιση με τους στόχους των μονοπωλίων

Με ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον κλάδο πραγματοποιείται εξόρμηση του Κόμματος στους χώρους δουλειάς

Στις εξελίξεις στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, που περιλαμβάνουν ανακατατάξεις με ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η ανησυχία των εργαζομένων όλων των εταιρειών είναι διάχυτη και η Οργάνωση του Κόμματος τους καλεί να μη στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση διακινείται από χτες σε χώρους δουλειάς του κλάδου και συζητιέται με τους εργαζόμενους, ενώ περιλαμβάνει και κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή μάχη την Παρασκευή 12 Γενάρη, όταν θα συζητιέται το νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο επιχειρηματικός «πόλεμος» έχει θύματα τους εργαζόμενους

Η ανακοίνωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται εξελίξεις στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών. Οι ανακατατάξεις που κυοφορούνται δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε μεμονωμένα φαινόμενα. Στη φάση περάσματος στην καπιταλιστική ανάπτυξη οι επενδύσεις στη λεγόμενη ψηφιακή ανάπτυξη και στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς κατέχουν περίοπτη θέση. Διαφαίνεται στον νέο προϋπολογισμό, στο ΕΣΠΑ, στα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης. Ολοι οι όμιλοι διεκδικούν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από την πίτα.

Τα δημοσιεύματα και οι συζητήσεις για το αν η "Forthnet" "θα σωθεί" από τις τράπεζες, για το αν η "Cyta" θα μοσχοπουληθεί, με επίδοξους "σωτήρες" τις "Wind", "Vodafone" είναι αποτέλεσμα του ισχυρότατου ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η πρόσφατη "επίθεση" προς κάθε κατεύθυνση του ομίλου ΟΤΕ μέσω του διευθύνοντος συμβούλου του, οι αντίστοιχες τοποθετήσεις στελεχών της "Vodafone" είναι ενδείξεις του επιχειρηματικού πολέμου που μαίνεται.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θεριεύει: Επενδύουν σε νέες υπηρεσίες, διαχειρίζονται "ζεστό" χρήμα κυρίως για τα δίκτυα νέας γενιάς, τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, την τηλεόραση. Για να μπορέσει ο κάθε όμιλος να είναι πιο ανταγωνιστικός βασική προϋπόθεση είναι τα έργα να γίνονται πιο γρήγορα, πιο φτηνά. Να προχωράει το σχέδιο του κάθε ομίλου πιο γρήγορα και με το λιγότερο δυνατό κόστος, να αποδίδει πιο άμεσα περισσότερα κέρδη σε σχέση με τα σχέδια των ανταγωνιστών. Ταυτόχρονα, φοβούνται και τρέμουν τι θα συμβεί όταν οι εργαζόμενοι συνειδητοποιήσουμε και, πολύ παραπάνω, χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Δύναμη που προέρχεται από τη θέση μας στην παραγωγή! Γιατί χωρίς εμάς τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κανένα μονοπώλιο, χωρίς εμάς κανένα αίτημα δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί, κανένα έργο να ολοκληρωθεί, καμία κλήση να απαντηθεί, καμία βλάβη να επιλυθεί, καμία γραμμή κώδικα να γραφτεί. Οι μέτοχοι είναι τα παράσιτα, δεν προσφέρουν τίποτα σε αυτή τη διαδικασία. Ολη τη δουλειά την κάνουμε εμείς και αυτοί απλά κερδίζουν από αυτήν! Αυτό το ξέρουν καλά και γι' αυτό χρειάζονται τη στράτευση των εργαζομένων, την απόλυτη δέσμευσή τους στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, εντείνουν τον ανταγωνισμό ανάμεσά μας.

 • Ο όμιλος ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη ώστε, ως ο κύριος παίχτης στον κλάδο, να δίνει τον τόνο με τον υψηλότερο δείκτη κερδοφορίας. Γι' αυτό εξάλλου επιδιώκει συναίνεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που κατοχυρώνει και επεκτείνει τόσο τους άθλιους διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους όσο και τις μειώσεις του προηγούμενου διαστήματος.
 • Η "Vodafone" και η "Wind" διοργανώνουν τη μια φιέστα μετά την άλλη, πυκνώνουν τις καθημερινές τους εκκλήσεις προς τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την αύξηση της πίεσης και της εντατικοποίησης, τις συνεχιζόμενες απολύσεις, τη μερική αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νεοπροσλαμβανόμενους με μειωμένα δικαιώματα και απολαβές.
 • Η "Forthnet" προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι η συμμετοχή των τραπεζών είναι προς το συμφέρον τους. Και γι' αυτό να αποδεχτούν τις ελαστικές μορφές, τις βάρδιες - λάστιχο, τις αλλαγές συμβάσεων.
 • Η "Cyta", σε αναμονή της πώλησης, καλεί σε υπομονή και πείσμα για να βγαίνει η ίδια και περισσότερη δουλειά με όλο και λιγότερους εργαζόμενους.

Σκεφτείτε καλά!

Οι μεγάλοι όμιλοι και στην κρίση και τώρα στην ανάκαμψη κέρδιζαν και κερδίζουν. Το κοινωνικό αγαθό των επικοινωνιών, αντί να παρέχεται φθηνά και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα στο λαό, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και πηγή αμύθητων μονοπωλιακών κερδών για τους μετόχους, οι οποίοι ακόμα και σε περιπτώσεις πτώχευσης φεύγουν με κέρδη εκατομμυρίων πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Στα παζάρια των ανταγωνισμών χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, τα παντρολογήματα των εταιρειών για εμάς τους εργαζόμενους σημαίνουν απολύσεις, εντατικοποίηση, χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα με τα μονοπώλια. Για να ικανοποιηθεί το κεφάλαιο και να κερδοφορεί, πρέπει ο εργαζόμενος να βγαίνει χαμένος.

Φτάνει πια!

Είναι ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποκρύπτουν τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης. Κυβέρνηση, ΕΕ, αστική τάξη συνολικά παπαγαλίζουν το μύθευμα της "δίκαιης ανάπτυξης", σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, αποκρύπτοντας τη διέξοδο. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την εναλλαγή αστικών κομμάτων στη διακυβέρνηση. Μόνη τους έγνοια είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι ώρα να αμφισβητήσουμε την κυρίαρχη πολιτική, να παλέψουμε για την ανατροπή της.

Υπάρχει διέξοδος; Υπάρχει λύση;

Στα ερωτήματα αυτά στον κλάδο μας όπως και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας υπάρχουν δύο προτάσεις:

Η μία θεωρεί μονόδρομο την καπιταλιστική ανάπτυξη και αναγορεύει την κερδοφορία του επενδυτή σε μοχλό ανάπτυξης. Αυτή η κατεύθυνση οδήγησε όλους εμάς, αντί να εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες έχοντας σταθερή δουλειά και αξιοπρεπείς αποδοχές, καθορισμένες μέσω Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, να ζούμε καθημερινά τις συνέπειες των πολιτικών της "ελεύθερης αγοράς" και του ανταγωνισμού των πολυεθνικών: Εργασιακή ανασφάλεια, απολύσεις, μείωση αποδοχών, εργοδοτική τρομοκρατία, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο.

Μήπως όμως αυτή η κατεύθυνση ωφελεί τον ελληνικό λαό στο σύνολό του; Ας σκεφτούμε τις υπέρογκες χρεώσεις, την πορεία τιμών της σταθερής τηλεφωνίας, της τηλεόρασης. Στην καλύτερη περίπτωση δημιουργούνται διαφορετικά δίκτυα επικοινωνίας για την ίδια όμως αποστολή. Πρόκειται για σπατάλη του κοινωνικού πλούτου που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως της κινητής τηλεφωνίας, έχει αρνητική επίδραση και στη δημόσια υγεία (π.χ. συγκέντρωση κεραιών διαφορετικών παρόχων στον ίδιο χώρο).

Η δεύτερη πρόταση είναι η λογική που προτάσσει και στις επικοινωνίες το ΚΚΕ, όπου η επικοινωνία και η πρόσβαση στην πληροφορία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Το πρωταρχικό είναι οι σύγχρονες, λαϊκές ανάγκες, και λύση είναι η πολιτική ανατροπή ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνδυασμένη ικανοποίησή τους. Με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κάτω από τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εργατικής οικονομίας και εξουσίας μπορεί να διασφαλιστεί η φθηνότερη, ευκολότερη, ταχύτερη και ασφαλής πρόσβαση όλων σε ένα μεγάλο εύρος μέσων και υπηρεσιών. Να διασφαλιστούν μισθοί και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες και ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια και εργασιακή ασφάλεια και υγεία. Να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες και ο προσανατολισμός των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της εργασίας μας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο

Υπάρχει διέξοδος! Υπάρχει λύση! Με ανασύνταξη του κινήματος και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Είναι ο δρόμος της επαναστατικής ανατροπής του γερασμένου καπιταλισμού, ο δρόμος του αγώνα για να ζήσουμε όπως μας αξίζει, με σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Παιδεία, στην Υγεία. Η λύση για εμάς τους εργαζόμενους δεν έρχεται μέσα από την υποστήριξη των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Η λύση για εμάς θα έρθει όσο δυναμώνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς το ΚΚΕ. Σε όλους τους μεγάλους χώρους υπάρχουν κομμουνιστές, πρωτοπόροι εργαζόμενοι που πρωτοστατούν σε κάθε μάχη, διεκδικώντας μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η στήριξή τους, η ενεργή συμπόρευση και δράση. Η λύση θα έρθει δυναμώνοντας τα Σωματεία μας και τα Επιχειρησιακά και το Κλαδικό μας Συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ. Να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα καλό δεν βγαίνει όταν ρίχνουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας. Δεν θα καθορίσουμε τις διεκδικήσεις μας ανάλογα με τον αν η εταιρεία είναι ανταγωνιστική και κερδοφόρα ή αν ζορίζεται και έχει ζημιές. Ζημία για εμάς είναι να πάμε πίσω από τις ανάγκες μας. Ζημία για εμάς είναι να ανταγωνιζόμαστε τον συνάδελφό μας. Αλλά πολύ μεγαλύτερη ζημία μπορούμε να προκαλέσουμε στα μονοπώλια του κλάδου μέσα από την ενίσχυση της γραμμής που αμφισβητεί την κερδοφορία και την παντοδυναμία τους.

Σας καλούμε να συναντηθούμε όλοι στους αγώνες του επόμενου χρονικού διαστήματος. Η απεργιακή μάχη τη μέρα που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή να είναι βήμα προώθησης της απάντησης της εργατικής τάξης απέναντι στα σχέδιά τους.

Ενώνουμε τις φωνές μας κάτω από τα δικά μας αιτήματα, με όπλο την ενότητα της τάξης μας».

Αμιλλα για την πανεξόρμηση

Για να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον κοινό στόχο της μαζικής διακίνησης του «Ριζοσπάστη» με τη Διακήρυξη της ΚΕ, η ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας έχει προκηρύξει άμιλλα στην οποία θα βραβευτεί η πρώτη ΚΟΒ κάθε Τομεακής Οργάνωσης. Τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την άμιλλα είναι τα εξής:

 • Η συνολική διακίνηση του φύλλου από κάθε ΚΟΒ (ποσοστό κάλυψης του πλάνου).
 • Η συμμετοχή των μελών και των φίλων κάθε ΚΟΒ στη διακίνηση.
 • Η διακίνηση της εφημερίδας σε εργατοϋπάλληλους και ανέργους (ποσοστό επί της συνολικής διακίνησης).
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαχητική προετοιμασία της πανεξόρμησης με τη Διακήρυξη της ΚΕ

Στελέχη του Κόμματος μιλούν για την προετοιμασία της διακίνησης του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να δώσουν τη μάχη της πανεξόρμησης του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», που στις 13 και 14 Γενάρη θα κυκλοφορήσει με ένθετη τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Σκοπός των Οργανώσεων είναι αυτή η μεγάλη πανεξόρμηση να αποτελέσει σταθμό στην πολιτική παρέμβαση, στην επαφή με εργατοϋπάλληλους και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, στη γνωριμία νέων εργαζομένων με τη στρατηγική του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να ξεπεράσει τη διακίνηση που είχε πιάσει με τη δημοσίευση των Θέσεων του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος. Μια από τις Οργανώσεις που έχουν θέσει υψηλούς στόχους είναι και η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το πώς οργανώνεται η επιτυχία της εξόρμησης, η Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας, σημείωσε ότι «ξεχωριστή σημασία για την επιτυχία της πανεξόρμησης έχει η άμιλλα που διοργανώνεται μεταξύ των ΚΟΒ για την υπερκάλυψη των πλάνων διακίνησης. Με χαρτί, μολύβι και ενθουσιασμό οι Οργανώσεις προετοιμάζουν το σχέδιο για πλατύ άνοιγμα, εντάσσοντας νέους χώρους και αξιοποιώντας παράλληλα τους φίλους του Κόμματος. Τα πλάνα που τέθηκαν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα, αλλά τα στοιχεία που προκύπτουν από το σχεδιασμό της δράσης των Κομματικών Οργανώσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία υπερκάλυψης. Εχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η Διακήρυξη και η συζήτηση που επιδιώκουμε να ανοίξει με εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό του Κόμματος ή παρακολουθούν "με στημένο το αυτί" για τις σύνθετες εξελίξεις, τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και την πρόταση του ΚΚΕ, όπου βρίσκεται η διέξοδος για το λαό. Να συζητηθούν δηλαδή η ανάγκη για ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, η πείρα από τη δράση του Κόμματος τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι στόχοι για το επόμενο διάστημα, με κριτήριο το πώς καλύτερα η καθημερινή δουλειά θα υπηρετεί τη στρατηγική, το Πρόγραμμά του και θα συμβάλλει στην ολόπλευρη ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίησή του».

Ξεχωρίζουμε τους τόπους δουλειάς


Ο Βασίλης Τόγιας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής, αναφέρει ότι ήδη οι ΚΟΒ έχουν καταστρώσει το σχέδιο ανοίγματος στους τόπους δουλειάς, με ένταξη και των οπαδών σε αυτή τη μάχη, «με στόχο να απευθυνθούμε σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους, ιεραρχώντας τους χώρους στρατηγικής σημασίας». Συμπληρώνει ότι η σαββατοκυριακάτικη πανεξόρμηση αποτελεί συνέχεια του πολιτικού ανοίγματος του προηγούμενου διαστήματος, που κλιμακώνεται και ενόψει των κινητοποιήσεων και της απεργίας για τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. «Στόχος μας είναι να διακινήσουμε περισσότερα φύλλα από όσα διακινήσαμε με την Απόφαση του 20ού Συνεδρίου. Καλούμε τους εργάτες στα εργοστάσια να πάρουν και να μελετήσουν το σημαντικό ντοκουμέντο της ΚΕ του ΚΚΕ και να αποτελέσει αυτό την αφορμή για ουσιαστική συζήτηση με το Κόμμα. Οχι μόνο για την ηρωική μας Ιστορία, αλλά και για τα επίκαιρα διδάγματα, την πολιτική μας πρόταση που αποτελεί και τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την εργατική τάξη», αναφέρει ο Β. Τόγιας.

«Η πανεξόρμηση θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχουμε δημιουργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα με την παρέμβασή μας στον κλάδο», αναφέρει η Ολγα Κολλιούση, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Τηλεπικοινωνιών Αττικής. «Δυνατότητες που προκύπτουν από τους δεσμούς που έχουμε αναπτύξει μέσα από αγώνες, κινητοποιήσεις, τις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι και πρωτοστατούν οι κομμουνιστές ενάντια στην επίθεση των μεγάλων ομίλων του κλάδου στα δικαιώματά μας. Από την απήχηση της πολιτικής του Κόμματος στους χώρους δουλειάς». Για το σχέδιο της Οργάνωσης αναφέρει ότι «αγκαλιάζει όλους τους χώρους δουλειάς, από τα μεγαθήρια του κλάδου μέχρι την πιο μικρή "startup" στο χώρο της Πληροφορικής. Με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα επικοινωνούμε από τώρα, εργαζόμενο τον εργαζόμενο, γραφείο το γραφείο, επιχείρηση την επιχείρηση, για την προετοιμασία της διακίνησης. Συνδυάζουμε την προσπάθειά μας αυτή με την πλατιά παρέμβαση που ξεδιπλώνουμε με αφορμή το νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων που αναμένεται στον κλάδο (βλ. σελ. 12). Ούτως ή άλλως μπαίνουμε σε μια βδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, απάντησης στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Ετσι, τη μάχη αυτή της ενημέρωσης για την απεργία στον κλάδο, της ζωντανής συζήτησης στους χώρους δουλειάς, της μαχητικής συσπείρωσης των εργαζομένων, της οργάνωσης της δράσης και πάλης τους ενάντια στο νέο γύρο επίθεσης, οι κομμουνιστές θα την δώσουμε καθημερινά όλη τη βδομάδα με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι!».

Πανό της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας
Πανό της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας
Αντίστοιχα προετοιμάζεται η πανεξόρμηση και από την ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας, όπου οι Οργανώσεις βάζουν στόχο για υψηλότερη διακίνηση από αυτή με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, ενώ σε ορισμένες ΤΟ της ΚΟ προσεγγίζει το διπλασιασμό της διακίνησης εκείνης της μεγάλης εξόρμησης.

Η προετοιμασία της πανεξόρμησης έχει ξεκινήσει πριν από τις γιορτές, με τα όργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ, τις ΚΟΒ και τις ΟΒ, να καταστρώνουν το σχεδιασμό με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διακίνηση των τελευταίων χρόνων με τον «Ριζοσπάστη» στο λαό της περιοχής.

Η συζήτηση και ο σχεδιασμός είναι δεμένα με την ανάγκη κατοχυρωθούν και να επεκταθούν τα βήματα που έχουν γίνει για τη συνολικότερη αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», καθημερινού και του Σαββατοκύριακου.

Η προπαγάνδιση της πανεξόρμησης έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί τις επόμενες μέρες. Σε πόλεις της περιοχής έχουν αναρτηθεί πανό, όπως και αφίσες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά. Χτες, Δευτέρα 8/1, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς με τον «Ριζοσπάστη» και με ειδική προκήρυξη που έχει εκδώσει η ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας, η οποία καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να προμηθευτούν το φύλλο με τη Διακήρυξη της ΚΕ.

Η προκήρυξη της ΚΟ αναφέρει μεταξύ άλλων, καλώντας τους εργαζόμενους να προμηθευτούν τη Διακήρυξη:

«Ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα μαζί μας, ακόμα και αν δεν έχεις πάρει ποτέ τον "Ριζοσπάστη" στα χέρια σου, σε καλούμε να γνωρίσεις κι εσύ την Ιστορία και τις θέσεις του ΚΚΕ.

 • Να γνωρίσεις γιατί μπόρεσε ο λαός μας να γράψει ηρωικές σελίδες με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές.
 • Να έρθεις σε επαφή με τα πολύτιμα συμπεράσματα που αποτελούν εφόδιο για τον αγώνα του σήμερα, με την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.
 • Να μάθεις από το ΚΚΕ για το ΚΚΕ και όχι από όσους το πολεμούν με συκοφαντίες, διαστρέβλωση ή και αποσιώπηση των θέσεών του. Αυτοί είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κόμματά τους, όσοι μας τσακίζουν καθημερινά τη ζωή.

Πάρε στα χέρια σου τον "Ριζοσπάστη" με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Με τη μελέτη της θα ανακαλύψεις γιατί το ΚΚΕ αντέχει τόσα χρόνια και ταυτόχρονα είναι το πιο νέο Κόμμα.

Θα διαπιστώσεις ότι το καταφέρνει αυτό γιατί εκπροσωπεί ό,τι πιο νέο και ριζοσπαστικό για τα λαϊκά συμφέροντα.

Γιατί παλεύει για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που είναι το μόνο ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο μέλλον για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με τίποτα δεν αμαυρώνονται ο αγώνας και η προσφορά του Κόμματος

Καταγγελία για την καταστροφή του μνημείου του ΔΣΕ στον Καραβόσταμο

Από τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Σκίζας τον περασμένο Αύγουστο στο ικαριώτικο βουνό
Από τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Σκίζας τον περασμένο Αύγουστο στο ικαριώτικο βουνό
Την καταστροφή του μνημείου του ΔΣΕ στη θέση Πελεκητό Καραβόσταμου, από θρασύδειλα φασιστοειδή, καταγγέλλει η ΤE Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Κόμματος θυμίζει ότι το συγκεκριμένο μνημείο είχε τοποθετηθεί πέρσι τον Αύγουστο από την ΚΟΒ Καραβοστάμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας είχαν πραγματοποιήσει οι δύο μοναδικοί επιζώντες αντάρτες από τη Μάχη της Σκίζας το Μάη του '49, Ορέστης Πορτέλος, Σταμάτης Φουντούλης καθώς και η Αθηνά Διαμαντή, αδερφή του Διαμαντή Διαμαντή, αξιωματικού του ΕΛΑΣ, ο οποίος σκοτώθηκε στη συγκεκριμένη μάχη.

Η ανακοίνωση της ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων υπογραμμίζει για τους καταστροφείς του μνημείου: «Οι κομμουνιστές της Ικαρίας τούς ενημερώνουμε για άλλη μια φορά ότι "σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει". Οσο κι αν προσπαθούν, δε θα μπορέσουν με τίποτα να σβήσουν από τη μνήμη του λαού μας τις αμέτρητες θυσίες, βαμμένες με αίμα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο αγώνας και η προσφορά του ΚΚΕ δεν αμαυρώνονται, γιατί το Κόμμα μας είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του λαού μας, η Ιστορία του είναι Ιστορία του λαϊκού κινήματος σε όλη την Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα.

Μπροστά στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε με περισσότερο πείσμα να τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους ήρωες του λαού και του Κόμματός μας. Συνεχίζουμε με σθένος και αντοχή τις προσπάθειές μας για να μην υπάρχει νέος και νέα που δε θα γνωρίζουν την Ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, τη συνεισφορά του ΚΚΕ στους αγώνες και τις μάχες του λαού μας.

Οσες φορές και να το χαλάσουν, οι κομμουνιστές θα το αποκαταστήσουν (φωτ. από το μνημείο πριν από το βανδαλισμό)
Οσες φορές και να το χαλάσουν, οι κομμουνιστές θα το αποκαταστήσουν (φωτ. από το μνημείο πριν από το βανδαλισμό)
Οσο για τους δράστες, τους αποθέτουμε εκεί που τους αρμόζει: Στο καλάθι των αχρήστων, μαζί με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν.

Οπως έχουμε δηλώσει και πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, "100 φορές να χαλάσουν, να μαγαρίσουν, να βανδαλίσουν τα Μνημεία του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, ε, 101 φορές οι κομμουνιστές θα τα αποκαταστήσουν"».

Λαϊκό γλέντι στα Τρίκαλα

Γλέντι με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα, με σκοπό την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, αλλά και συμβολής στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, οργανώνει η ΤΟ Τρικάλων του ΚΚΕ, το Σάββατο 13 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στο Πολύκεντρο του δήμου Τρικκαίων (έναντι ΔΕΗ). Ενα γλέντι που γίνεται με την εθελοντική προσφορά μελών και φίλων του Κόμματος, όσο και επαγγελματιών της περιοχής, σε τρόφιμα και ποτά, δώρα για τη λαχειοφόρο, εργασίες για την ετοιμασία του χώρου, το σερβίρισμα, καθώς και την αφιλοκερδή συμμετοχή μουσικών.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση με έργα του Γ. Βαρλάμου

Εκατοντάδες άνθρωποι την επισκέφτηκαν προχτές, Κυριακή, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

«Κορμός» της έκθεσης είναι τα αγριολούλουδα του Βαρλάμου
«Κορμός» της έκθεσης είναι τα αγριολούλουδα του Βαρλάμου
Ανθρωποι όλων των ηλικιών, πάνω από 700, πέρασαν προχτές, Κυριακή 7/1 - μέρα ελεύθερης εισόδου - τις πύλες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασιλίσσης Σοφίας 11), για να θαυμάσουν τη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει τον κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο (1922 - 2013), που κληροδότησε με χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριο και όλο του το έργο. Οπως έγραψε, «με τον τρόπο αυτό επιθυμώ να στηρίξω το κόμμα μου, του οποίου είμαι μέλος σχεδόν 70 χρόνια, στο δύσκολο και ηρωικό αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο (...)».

Στο σχεδόν ένα μήνα λειτουργίας της, η έκθεση έχει κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τους χιλιάδες που την έχουν επισκεφτεί. Αποτελεί μια καλή αφορμή για να γνωρίσει κανείς ένα μέρος του έργου του Γ. Βαρλάμου, αρκετά αντιπροσωπευτικό, μιας και «κορμός» της έκθεσης είναι τα περίφημα αγριολούλουδα του Βαρλάμου. Παρουσιάζονται επίσης μερικά σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της Δικτατορίας, καθώς και κάποια έργα του με θέμα τα Μετέωρα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι προθήκες με εργαλεία του, μήτρες ξυλογραφίας, μελέτες και σημειώσεις του. Τον επισκέπτη της έκθεσης, για να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του Βαρλάμου, βοηθούν ιδιαίτερα και τα οπτικοακουστικά υλικά που προβάλλονται. Εκεί, βλέπει κανείς τον καλλιτέχνη σε διάφορες φάσεις της ζωής του, να δουλεύει μέσα στο εργαστήριό του και να μιλά για την τέχνη, το ρόλο της και τη συμβολή της στους αγώνες του λαού.


Αξίζει να πραγματοποιηθούν και οργανωμένες επισκέψεις, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, νεολαία να γνωρίσουν από κοντά το έργο ενός καλλιτέχνη που στρατεύτηκε με το ιδανικό της κοινωνικής απελευθέρωσης. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του, που συμπυκνώνουν μια ολόκληρη πορεία ζωής: «Ο σημερινός καλλιτέχνης δεν μπορεί να είναι αμέτοχος πρακτικογράφος γεγονότων, ουδέτερος παρατηρητής της ζωής. Γιατί τότε δεν μπορεί να κάνει τέχνη. Αν δεν βιώνεις τον τόπο σου και την εποχή σου, αν δεν συμμετέχεις ενεργητικά στη ζωή δεν ανθοφορεί η τέχνη. Αυτές οι κατασκευές πως η τέχνη είναι υπερκόσμια, ανήκει στην ουράνια αποστολή της, είναι φαρισαϊσμός της αντίδρασης που επιδιώκει τη διάρκεια του παρελθόντος».

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11 π.μ. και στη 1 μ.μ. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορεί κανείς να καλέσει στο τηλέφωνο: 2102592245.

Η έκθεση λειτουργεί Τρίτη - Κυριακή, από τις 9.00 έως τις 16.00.

Η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ. Με το ίδιο εισιτήριο μπορεί να επισκεφτεί κανείς και τις υπόλοιπες συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου. Οι επισκέπτες αξίζει να κάνουν και μια βόλτα στους υπέροχους κήπους του Μουσείου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και την 6η Μάρτη (Μέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη).

Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο: Οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών, οι κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας, οι φοιτητές και σπουδαστές, τα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, γονείς πολύτεκνων οικογενειών. Ακόμα, ελεύθερη είσοδο δικαιούνται οι δημοσιογράφοι με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας, οι ξεναγοί με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας, τα μέλη του ΕΕΤΕ με την επίδειξη της κάρτας μέλους.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ