Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Βάζουν πλάτη» με τη σιωπή τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες «αλωνίζουν» μέσα στα σχολεία με κάθε ευκαιρία, το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά κοιτάει πώς να τους διευκολύνει και να τους ανοίξει πόρτες, ενώ η Ομοσπονδία των δασκάλων... δεν παίρνει θέση!

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ ήταν να συζητηθεί το θέμα του «Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας», δηλαδή της διείσδυσης στα σχολεία των επιχειρηματικών κολοσσών που αντιπροσωπεύονται από τα ιδρύματα Λαμπράκη, Εθνικής Τράπεζας, Μποδοσάκη, Νιάρχου, Ωνάση, Κωστόπουλου, Λεβέντη και Ευγενίδου. Ωστόσο, η ΠΑΣΚ (παρά τη σχετική δέσμευσή της) αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, κάνοντας έτσι και τη ΔΑΚΕ να «τρίβει τα χέρια της», εφόσον δε θα βρισκόταν στη δύσκολη θέση να συμφωνήσει με τη διείσδυση των μεγαλοεπιχειρηματιών στην εκπαίδευση.

Αντίστοιχα, αρνήθηκαν οι παραπάνω παρατάξεις να πάρουν θέση για το κείμενο της Κομισιόν με τίτλο «Σχολεία για τον 21ο αιώνα», που αποτελεί «μπούσουλα» για τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις στη βασική εκπαίδευση.

Μ' άλλα λόγια, μέσα από το δρόμο της σιωπής «βάζουν πλάτη» για την απρόσκοπτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης.

«Δεκανίκι» και στο Ασφαλιστικό

Ούτε μία επικριτική λέξη για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) δεν ξέφυγε από τα χείλη του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την υπουργό Απασχόλησης. Το μόνο που, όπως είπε, ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης από την Φάνη Πάλλη - Πετραλιά είναι «μία δεύτερη ματιά για τους μικροσυνταξιούχους, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία και να καλυτερέψει η σύνταξή τους»! Μάλιστα, προέτρεψε την κυβέρνηση να παρουσιάσει στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή τις «τελικές προτάσεις» της, εκτιμώντας πως έτσι «μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικό για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα μεγαλύτερα και καλύτερα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους»! Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., ακριβώς επειδή δε διαφωνεί με τα αντιασφαλιστικά μέτρα, βάζει πλάτη για να περάσουν. Η σύμπλευσή του βέβαια αφορά στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ακόμα και από τους ψηφοφόρους του...

Διάλεξαν «κούρσα» και «άλογο»

Κατ' εκτίμηση των διοργανωτών, περίπου 700 άνθρωποι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παρακολούθησαν την προχτεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο διαδίκτυο, στην οποία - επίσης σύμφωνα με τους διοργανωτές - ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΝ απάντησε σε περίπου 15 από τις 170 ερωτήσεις που τέθηκαν από τους χρήστες του διαδικτύου. Αυτά είναι τα πραγματικά μεγέθη ενός γεγονότος που τις προηγούμενες μέρες προπαγανδίστηκε με εκτενή ρεπορτάζ από τα κυρίαρχα - έντυπα κυρίως - ΜΜΕ.

Η διαφήμιση της συνέντευξης ήταν κραυγαλέα. Ωχριά, ωστόσο, μπροστά στην προβολή της από τον Τύπο την επόμενη μέρα. Ολοσέλιδες παρουσιάσεις στις χτεσινές εφημερίδες, ολόκληρες εκπομπές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ) και πάει λέγοντας. Είναι φανερό ότι τα κυρίαρχα στον Τύπο συγκροτήματα έχουν «υιοθετήσει» τον ΣΥΝ και κατ' επέκταση τον φέρελπι υποψήφιο πρόεδρό του. Ας το 'χουν κι αυτό υπόψη τους οι εργαζόμενοι. Γιατί είναι περισσότερο από αυτονόητο ότι όταν οι μεγαλοεκδότες - και όχι μόνο - διαλέγουν και «κούρσα» και «άλογο», μόνο το λαϊκό συμφέρον δεν έχουν στο μυαλό τους...

Πρωτοχρονιάτικες «ελεημοσύνες»

Με γνώμονα την πολιτική που θέλει «ελεημοσύνες» και υποκατάσταση της υποχρέωσης του κράτους για κρατική χρηματοδότηση με πρόσθετη φορολογία των δημοτών, χωρίς καμία απαίτηση για χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης μοίρασε «ελεημοσύνη» μερικών χιλιάδων ευρώ σε δήμους - μέλη της, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίτας. «Εμπνευσμένη» από το κλίμα ελεημοσύνης των ημερών αποφάσισε «να ρίξει μερικά ξεροκόμματα» σε 12 Καποδιστριακούς ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Συγκεκριμένα «στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για τη στήριξη των μελών της ΤΕΔΚ που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα 200.000 ευρώ θα διανεμηθούν ακολούθως: οι Δήμοι Καλλιθέας, Επανομής, Καλλινδοίων, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Αξιού θα λάβουν ενίσχυση ύψους 20.000 ευρώ. Επίσης στους Δήμους Αγ. Γεωργίου, Κορώνειας, Χαλκηδόνας, Χορτιάτη θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 15.000 ευρώ και στους Δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας το ποσό των 10.000 ευρώ.»... Ο,τι και να κάνουν γαλάζιοι, πράσινοι και ροζ δήμαρχοι δεν ξεπλένονται από τις ευθύνες τους για την οικονομική κατάντια των δήμων.

Πολιτική που «σκοτώνει»

Ο θάνατος της 14χρονης μαθήτριας από την Πτολεμαΐδα Κοζάνης μετά από χρήση κοκαΐνης προκαλεί, αν μη τι άλλο, οργή και αγανάκτηση. Το γεγονός ότι μόλις ένα 24ωρο μετά το θάνατο της έφηβης, η χρήση ναρκωτικών ουσιών (σ.σ. μάλιστα πρόκειται ξανά για κοκαΐνη) είχε ως συνέπεια μια 20χρονη κοπέλα στην Αλεξανδρούπολη να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, προκαλεί πολλά ερωτήματα και προβληματισμό, που πρέπει να οδηγήσουν τη νεολαία και τους εργαζόμενους σε συμπεράσματα γι' αυτό το θανατηφόρο φαινόμενο που μαστίζει τους νέους και χρόνο με το χρόνο οξύνεται.

Για τα δύο αυτά τραγικά κρούσματα μέσα σε δυο μέρες, μπορεί κάποιος να πει ότι πρόκειται για «συγκυρία». Ωστόσο, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα «τυχαίο γεγονός». Κανένα φαινόμενο, κανένα κοινωνικό γεγονός δεν είναι τυχαίο, όταν υπάρχουν αντικειμενικές αιτίες που το δημιουργούν και συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που το συντηρούν και το ενισχύουν. Είναι γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βιώνουν τεράστια αδιέξοδα. Σε αυτά πατά το «κύκλωμα». Αυτοί που θέλουν από τη μια, κυρίως, τους νέους να «βυθίζονται» στον κόσμο των ναρκωτικών για να μην αγωνιστούν οργανωμένα ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα αδιέξοδα. Και από την άλλη, βεβαίως, να αυξάνονται τα πλούτη των μεγαλεμπόρων που σκορπούν το θάνατο. Και για να μπορέσουν να βάλουν τους νέους στο «κόλπο», δημιουργούν κοινό σημείο αναφοράς στην παρέα, τη ναρκωτική ουσία, ως υποκατάστατο της «φυγής» από τη μίζερη πραγματικότητα. Φυγής που σε πάει στο θάνατο.

Πόσο «τυχαία» μπορεί να είναι η καταγγελία των κατοίκων της συνοικίας εργατικών κατοικιών της Πτολεμαΐδας, όπου διέμενε η 14χρονη, ότι τα ναρκωτικά στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε μάστιγα; Πόσο «τυχαίο» μπορεί να θεωρηθεί ότι η 14χρονη έκανε χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών, που από κάποιους χαρακτηρίζονται «μαλακές»; Τι να πει κανείς για την έλλειψη κέντρου απεξάρτησης και συμβουλευτικού σταθμού του ΚΕΘΕΑ σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία; Για την κλιμακούμενη υποχρηματοδότηση των δομών που σχετίζονται με τον τομέα της τοξικοεξάρτησης, είτε σε επίπεδο έρευνας, είτε στην πρόληψη, απεξάρτηση, επανένταξη; Για το ότι πολλοί εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) μένουν για μήνες απλήρωτοι ενώ συνάπτουν ατομικές εργασιακές συμβάσεις ορισμένου χρόνου;

Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού: Στην Ελλάδα 1 στους 10 εφήβους 14 - 17 χρόνων έχει κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας, ενώ η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι πριν τα 16 χρόνια. Η κάνναβη παραμένει η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα στην Ευρώπη και, μάλιστα, η χρήση της βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της. Μετά την κάνναβη η πιο διαδεδομένη ουσία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η κοκαΐνη, που σημειώνει και αλματώδη αύξηση, με περίπου 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίων να έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης κατά το τελευταίο έτος (2007), ενώ 12 εκατομμύρια Ευρωπαίων έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης έστω και μια φορά στη ζωή τους.

Η ανυπόταχτη στάση ζωής, η οργανωμένη ζωή και πάλη για μια κοινωνία απαλλαγμένη από ναρκωτικά είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί πιο αποφασιστικά από τη νεολαία σήμερα. Γι' αυτό απαιτείται ταξικός αγώνας με στόχο μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις αιτίες και τα αδιέξοδα που τροφοδοτούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Σκανδαλολογία και πραγματικότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ» λοιπόν, καθοριστικά στοιχεία για την πολιτική κρίση του λαού πρέπει να είναι είτε η πρόσφατη υπόθεση Ζαχόπουλου ή η λίγο παλιότερη υπόθεση Μαγγίνα. Αυτό μας λένε οι τηλεοράσεις που εμμένουν στη σκανδαλολογία, αυτό μας λένε και οι δημοσκόποι των «γκάλοπ» που θεωρούν ότι αυτά τα θέματα διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Μόνο που πρέπει να τους λυπήσουμε γιατί δεν ...είμαστε «σκανδαλοφάγοι». Η πολιτική σκέψη μας δεν «τρέφεται» από οποιοδήποτε κατασκεύασμα προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως «κορυφαίο πολιτικό θέμα».

Δυστυχώς γι' αυτούς, ο κόσμος ξέρει να κρίνει και να καταλαβαίνει ποια είναι η ουσία των πραγμάτων. Σε μια χώρα λοιπόν που προετοιμάζεται πολύ προσεκτικά μια τεράστια αντιασφαλιστική επίθεση, δε θα τους κάνουμε τη χάρη να ασχολούμαστε με ροζ «ντι-βι-ντι» και ανοησίες περί «δημοσιογραφικών απορρήτων».

ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ο Ελληνας εργαζόμενος δεν περιμένει τα ...στοιχεία που πιθανόν θα ανακοινώσει σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για να συμπεράνει ότι υπάρχει ακρίβεια. Το γνωρίζει ήδη πολύ καλά από τους πενιχρούς μισθούς του που δε φτάνουν για τίποτε.

Επίσης - σε αντίθεση με τον Γιώργο Αλογοσκούφη - οι εργαζόμενοι δεν ανησυχούν για το ποια θα είναι η τιμή που θα πάρει ο πληθωρισμός και για το αν θα πληρούνται τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για το αν θα τα βγάλουν πέρα ανησυχούν.

Οσο για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας περί ...προσπαθειών περιορισμού της ακρίβειας λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, προφανώς δεν μπορεί να τις πάρει κανείς στα σοβαρά.

Βλέπετε, η ακρίβεια είναι φαινόμενο σύμφυτο με την «ελεύθερη αγορά» την οποία η κυβέρνηση προστατεύει όσο τίποτε άλλο, και προϊόντα φθηνότερα για τον κόσμο χωρίς να θίγουν τα απίστευτα κέρδη, είτε των πολυεθνικών του κεφαλαίου είτε των πολυεθνικών ...γενικώς, δε γίνεται να υπάρξουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Προαναγγελία άγριας λιτότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ατράνταχτη απόδειξη της επερχόμενης νέας επίθεσης στους μισθούς και τις συντάξεις αποτελεί η κλιμάκωση της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια φταίνε οι μισθοί! Βιάζοντας βάναυσα την πραγματικότητα που δείχνει ότι το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια, παρότι αυξήθηκε ο παραγόμενος πλούτος (ΑΕΠ) και η παραγωγικότητα κυρίως μέσω της εντατικοποίησης της υπερεκμετάλλευσης, ο Θ. Ρουσόπουλος δε δίστασε να μιλήσει για... «κίνδυνο ανατροφοδότησης του πληθωρισμού» λόγω των αυξήσεων στους μισθούς ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις. «θα πρέπει κάποιος σε αυτή τη συγκυρία - όταν διεθνώς ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και όταν όλα τα υπόλοιπα που περιέγραψα έχουν οδηγήσει σε κρίσιμες καταστάσεις πολλές οικονομίες του κόσμου - να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην φτάσουμε στην ανατροφοδότηση του πληθωρισμού», είπε επί λέξει ο εκπρόσωπος. Και προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών έσπευσε να συμπληρώσει: «Δηλαδή, να μην φτάσουμε σε ένα σημείο όπου το τελικό προϊόν θα ακριβύνει μόνο και μόνο εξαιτίας - ή εν πολλοίς εξαιτίας - αυτών των αυξήσεων (σ.σ. των μισθών)»! Λες και η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις οφείλονται στη ζήτηση και όχι στην αδηφάγα κερδοσκοπία των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι πάντως δεν έχουν αυταπάτες για το τι τους περιμένει και γι' αυτό οργανώνουν την αντεπίθεσή τους.

Φιλέτο για το κεφάλαιο...

Το ΣΕΜΠΟ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2007 παρουσίασε 30% αύξηση στη διακίνηση και 200% αύξηση των κερδών. Εξασφαλίζει το 66% των εσόδων του ΟΛΘ, συμμετέχει στο 40% του ΑΕΠ στην Κεντρική Μακεδονία, και καλύπτει το 13,5% της πανελλαδικής διακίνησης των εμπορευμάτων.

Αυτό το ΣΕΜΠΟ θέλει να ξεπουλήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ολοκληρώνοντας την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ με τη μετατροπή του ΟΛΘ σε ΑΕ. Μάλιστα, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε να σταματήσουν τα έργα για την επέκταση της έκτης προβλήτας. Αποκαλύφθηκε έτσι γιατί επί μία δεκαετία τώρα δεν ολοκλήρωσαν τα έργα παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Την πολιτική ιδιωτικοποίησης, με μικρές παραλλαγές, στηρίζουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) χωρίς να διαφοροποιούνται οι δυνάμεις του ΣΥΝ, όπως αποκαλύφθηκε προχτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι του ΕΚΘ και των σωματείων του Λιμανιού.

... και η «πίσω πόρτα» της ιδιωτικοποίησης

Οσες αγωνιστικές κορόνες κι αν έβγαλαν, δεν κατάφεραν να κρύψουν ότι συμφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις. Διαφωνούν στην εγκαθίδρυση ιδιωτικού μονοπωλίου. Η μερική ιδιωτικοποίηση δεν τους χαλάει. Το απέδειξαν άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίζοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, κ.ά.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του σωματείου διοικητικών υπαλλήλων, ο οποίος είπε ότι «ανάπτυξη του λιμανιού μπορεί να γίνει και με το σημερινό καθεστώς, με ιδιωτικά κεφάλαια ή του κρατικού προϋπολογισμού».

Αλλά και του προέδρου των Λιμενεργατών, ο οποίος είπε ότι «οποιαδήποτε ανάπτυξη πρέπει να γίνει με διαφανείς όρους, συζήτηση και συναίνεση των εργαζομένων». Και ζήτησε να τους ενημερώσει η κυβέρνηση για τους όρους με τους οποίους θέλει να δώσει τα λιμάνια. Σε μια περίοδο που εντείνονται οι διεργασίες για το ξεπούλημα των λιμανιών στους ιδιώτες, τέτοιες θέσεις μόνο υπονομευτικά στον αγώνα των εργαζομένων μπορούν να λειτουργήσουν και να ανοίξουν διάπλατα την πίσω πόρτα της ιδιωτικοποίησης...

Παραμένουν συντάξεις φτώχειας

Η κυβέρνηση μιας και δεν έχει σκοπό να δώσει αξιοπρεπείς συντάξεις στους ξωμάχους αγρότες, ξανανακοινώνει διαδικασίες για τη γρήγορη καταβολή τους...

Από τη διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώθηκε ότι οι ασφαλισμένοι που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, από την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, το ποσό της οποίας θα ισούται με το 80% της σύνταξης που προκύπτει από το χρόνο ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης. Δηλαδή, από τα 330 ευρώ το μήνα που γίνεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ το 2008, θα δίνεται αρχικά μια προσωρινή σύνταξη 264 ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των συνταξιούχων αγροτών, είτε δοθούν προσωρινά είτε κανονικά. Το ζήτημα είναι να δοθούν συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης των ξωμάχων αγροτών. Ομως επ' αυτού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν την πάπια. Τους ενδιαφέρει μόνο το παιχνίδι της δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων... Και έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα δίνεται πιο γρήγορα μια προκαταβολή της σύνταξης φτώχειας του ΟΓΑ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία

Ο σεισμός της περασμένης Κυριακής φέρνει, πάλι, στο προσκήνιο ένα θέμα που αφορά τη ζωή μας. Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας είναι, χωρίς καμία υπερβολή, ένα θέμα «ζωής και θανάτου». Τα 6,5 Ρίχτερ δεν έφεραν καταστροφές, όχι επειδή το κράτος έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα, αλλά λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους του σεισμού. Δεν είναι κινδυνολογία εάν αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να γίνει με ένα σεισμό περισσότερο επιφανειακό. Ολοι οι επιστήμονες ομολογούν πως, σε μια τέτοια περίπτωση, θα θρηνούσαμε και θύματα. Ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας τον επόμενο σεισμό και ελπίζοντας το επίκεντρό του να είναι κάτω από τη θάλασσα ή σε μεγάλο εστιακό βάθος...

Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, είναι εγκληματική. Μπορούσαν να πάρουν μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι απ' τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Δεν το έκαναν, διότι έχουν άλλες προτεραιότητες. Τα κόμματα αυτά αποδεικνύουν, για πολλοστή φορά, πως δεν έχουν την πρόθεση να ασχοληθούν και να λύσουν τα λαϊκά προβλήματα, ακόμα και όταν αυτά αφορούν την προστασία από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Οταν απειλούν την ίδια τη ζωή και την προστασία της λαϊκής οικογένειας. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Είναι ταγμένοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και η αντισεισμική θωράκιση δεν είναι κερδοφόρα επιχείρηση. Επομένως, η πολιτική τους τη θέτει, χωρίς κανένα δισταγμό, στα... αζήτητα!

Η διαπίστωση αυτή δεν είναι ένα «τσιτάτο». Αντικατοπτρίζει, δυστυχώς, την ωμή πραγματικότητα. Εάν είναι διαφορετικά, ας μας εξηγήσουν γιατί απ' τα 80.000 δημόσια κτίρια στα οποία είχαν υποσχεθεί ότι θα είχε ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος ως το 2001, έχουν ελεγχθεί μόλις τα 4.000, ενώ σε κανένα δεν έχει προχωρήσει καν - ούτε στις μελέτες - η ενίσχυσή του; Πρόκειται για σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή για χώρους που ζουν ή νοσηλεύονται οι εργαζόμενοι, που σπουδάζει η νεολαία. Πόσες άλλες υποψήφιες «Ρικομέξ» και «Φαράν» υπάρχουν, άραγε, στη χώρα μας; Για την ακρίβεια, πόσες επιχειρήσεις μπορεί, σε έναν ενδεχόμενο σεισμό μεγάλου μεγέθους να μετατραπούν σε τσιμεντένιους τάφους για τους εργαζόμενους; Πόσοι ελεύθεροι χώροι, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως χώροι διαφυγής σε περίπτωση σεισμού, θα εξακολουθήσουν να ξεπουλιούνται και να παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση; Ως πότε θα εκδίδονται τεχνικές οδηγίες για επικίνδυνες επισκευές - «μπαλώματα» των σεισμοπλήκτων; Ως πότε οι μηχανισμοί αντιμετώπισης των σεισμών θα διαλύονται ή θα φυτοζωούν με κονδύλια που δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα;

Η πολιτική τους είναι επικίνδυνη. Απέναντι βρίσκεται η πολιτική του ΚΚΕ που προτείνει μια δέσμη μέτρων η εφαρμογή των οποίων εξασφαλίζει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες απ' τον Εγκέλαδο. Καλεί το λαό να διεκδικήσει την αυτονόητη προστασία του απ' τις φυσικές καταστροφές. Η αντισεισμική θωράκιση είναι ένα έργο άμεσης προτεραιότητας. Είναι, επίσης, ένα ζήτημα που χρειάζεται, απαραίτητα, κεντρικό σχεδιασμό. Και πρώτ' απ' όλα, να σταματήσει να είναι η γη εμπόρευμα. Αυτό σημαίνει, βέβαια, και μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και μια πολιτική εξουσία και οικονομία που θα έχει γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Ενιαία κοινωνικοπολιτική πάλη λοιπόν σ' αυτή τη ρότα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ