Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία του πληθυσμού

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για δύο ηλικιωμένους ανθρώπους, και οι δύο από την Αργολίδα, και σύμφωνα με πληροφορίες δύο ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 12 μολύνσεις, από τις οποίες οι 8 με βαριά συμπτώματα. Ο ιός επανήλθε φέτος, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας. Μέχρι στιγμής 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010 - 2014, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες. Αν και τα έτη 2015 - 2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη από τους επιστήμονες η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα μας.

Μέχρι τις 2/8/2017 στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους, με σχετικά περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ΙΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά πως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. «Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια», αναφέρει. Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κ.λπ., καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

Για τις αγροτικές περιοχές συνίσταται συχνός καθαρισμός και ψεκασμός στάβλων ζώων και στα κοτέτσια, τακτική ανανέωση του νερού σε γούρνες, στέρνες και ποτίστρες ζώων.

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επιτακτική ανάγκη ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας

Από την περιοδεία στο Βενιζέλειο
Από την περιοδεία στο Βενιζέλειο
Περιοδεία στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και βουλευτή.

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους, ενώ αναφέρθηκε ότι οι υπηρεσίες στο νοσοκομείο προσφέρονται πλέον χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία όλου του προσωπικού, καθώς αυτό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους στο Βενιζέλειο πως κατά τη συζήτηση στη Βουλή που έγινε την περασμένη βδομάδα για το νομοσχέδιο που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο ειδικός αγορητής της ΚΟ του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατέθεσε στα πρακτικά την επιστολή του σωματείου των εργαζομένων του Βενιζέλειου σχετικά με τις χρωστούμενες υπερωρίες της περιόδου 2012 - 2015, ενώ σε ερώτημα προς τον υφυπουργό Υγείας Π. Πολάκη, εκείνος απάντησε ότι για το 2012 δεν υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή των υπερωριών.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων, με την υποχρηματοδότηση, τις χρόνιες και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που δεν αναπληρώνεται, με τις ψευτοεξαγγελίες της κυβέρνησης που δεν καλύπτουν ούτε κατ' ελάχιστον τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, τις απλήρωτες εφημερίες στο σύνολό της, αρκούμενη ή αξιοποιώντας το φιλότιμο των εργαζομένων. «Κάπως έτσι οδηγεί τη δημόσια Υγεία στην ιδιωτικοποίηση, εξαναγκάζοντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κι αν δεν έχουν, πεθαίνουν σαν το σκυλί στο αμπέλι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας που να χτυπάει τα αίτια του προβλήματος στο νοσοκομείο, στον τομέα της Υγείας συνολικά. Οτι χρειάζεται να ξεπεραστούν η μοιρολατρία και η απογοήτευση που έχουν καλλιεργηθεί σκόπιμα από την κυβέρνηση, από τα αστικά κόμματα, από συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Ζητά άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των αγροτών

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αμεση καταγραφή όλων των ζημιών και επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση της 27ης Ιούλη, ζητά με ανοιχτή επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η χαλαζόπτωση, χτες βράδυ η ΟΑΣΕ μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου προγραμμάτιζαν σύσκεψη αγροτών, στο καφενείο της τοπικής κοινότητας του Σπηλαίου του δήμου Ορεστιάδας.

Από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή στις 27 Ιούλη, καταστράφηκαν περισσότερα από 35.000 στρέμματα, με καλλιέργειες βαμβακιού, ηλίανθου, καλαμποκιού, τεύτλων, αμπελιών κ.λπ., στην περιοχή του πρώην δήμου Τριγώνου.

Οι αγρότες της ακριτικής περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους και να χάνονται κόποι και έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς. Είναι η τρίτη φορά που οι ίδιες αγροτικές περιοχές χτυπήθηκαν από έντονες χαλαζοπτώσεις μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, που είχαν σαν αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές και μηχανήματα.

Η ΟΑΣΕ στην επιστολή της προς τον υπουργό ζητά: Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των ζημιών. Να επισπευστούν οι διαδικασίες και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες για το σύνολο των ζημιών (μέσα στην καλλιεργητική περίοδο). Να μην ληφθεί για φέτος υπόψη η μέση στρεμματική απόδοση ως προϋπόθεση για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης (π.χ. στο βαμβάκι), αλλά με βάση και τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ να δοθεί το σύνολο της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αγρότες που έπαθαν ολική ή μερική καταστροφή.

ΚΚΕ
Κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή για εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου

Κείμενο του Σωματείου Εργαζομένων - Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, με το οποίο ζητείται η ικανοποίηση των δίκαιων και πάγιων αιτημάτων τους για την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, για ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για μόνιμη και σταθερή εργασία, κατέθεσαν ως Αναφορά στο προεδρείο της Βουλής οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για ομαλοποίηση των πληρωμών. Ακόμα, αναφέρεται σε αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης της Υπηρεσίας Ασύλου που αφορούν σε περικοπές επιδομάτων, άρνηση χορήγησης του επιθυμητού αριθμού ημερών κανονικής άδειας, τη μονομερή σύνταξη συμβάσεων εργασίας χωρίς περιγραφή καθηκόντων κ.ά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Σωματείο προειδοποιεί «για τη διενέργεια μαζικών απεργιακών ή άλλων κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον, όπως θα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org