Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ: Ανταποκρίσεις από γειτονιές της Αττικής, τη Λάρισα και άλλες πόλεις. Με ενθουσιασμό προετοιμάζεται το Φεστιβάλ στην Πάτρα!
 • Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Αθήνα στις 17 - 18 Ιούνη στην Πανεπιστημιούπολη
 • Στις 10 - 12 Ιούνη το 12ο Διήμερο της ΚΝΕ στη Γερμανία
 • Αρθρο: Ποιους ωφελεί το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας;
 • Φοιτητικοί Σύλλογοι προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο - πλαίσιο. Αντιδράσεις και από πανεπιστημιακούς.
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Προσπάθεια να «αγκαλιάσει» την πλειοψηφία των μαθητών της πόλης
 • Την Παρασκευή 10 Ιούνη στην πλατεία Γεωργίου το μεγάλο μαθητικό ραντεβού
 • Μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Αποστολόπουλος, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του Μαθητικού Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ

Από το περσινό Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα
Από το περσινό Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα
Με πολλή όρεξη και ανυπομονησία οι μαθητές της Πάτρας προετοιμάζουν καθημερινά πλέον το Μαθητικό Φεστιβάλ τους, που θα γίνει την Παρασκευή 10 Ιούνη, στην πλατεία Γεωργίου (από τις 8 μ.μ.).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Χαιρετισμό από μαθητή. Χορευτικές επιδείξεις με συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων και της Αγυιάς. Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή από τη θεατρική ομάδα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων. Θεατρικό δρώμενο για τον πόλεμο και την προσφυγιά με συμμετοχή μαθητών από σχολεία της πόλης. Θεατρικό δρώμενο ενάντια στο bullying από μαθητές του 3ου ΓΕΛ. Συναυλία με τους «Φρανκ» και «Το Σφάλμα».

Στο χώρο θα πραγματοποιηθούν Skate Event και σεμινάριο αυτοάμυνας. Θα υπάρχει επίσης έκθεση με θέμα: «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία: Την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία».

Δεν θα λείπουν οι χώροι που κάθε χρόνο κερδίζουν την προσοχή, όπως για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, το στέκι του 31ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ και χώρος ενημέρωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Οι ίδιοι οι μαθητές παίρνουν στα χέρια τους το περιεχόμενο του Φεστιβάλ

Με αφορμή την προετοιμασία και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Αποστολόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Μαθητικού Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ. Να τι μας είπε:


-- Πώς προετοιμάζεται το Μαθητικό Φεστιβάλ της Πάτρας;

-- Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ απευθύνονται στους μαθητές αλλά και διοργανώνονται από τους μαθητές. Στην πραγματικότητα το κάθε Μαθητικό Φεστιβάλ δεν είναι μόνο εκείνη η μέρα, αλλά ξεκινάει πολλές βδομάδες πριν. Ετσι και το Μαθητικό Φεστιβάλ της Πάτρας ξεκίνησε όταν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ αρχικά συζήτησαν τι σημαίνει το σύνθημα «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται, είμαι κάθε φορά το μέλλον». Συζήτησαν επίσης πώς θα αποδώσουν το περιεχόμενό του μέσα από τις δραστηριότητες, ξεκίνησαν να διαμορφώνουν το πρόγραμμα με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Επειτα συγκροτήθηκαν ομάδες, η καθεμία από τις οποίες έχει αναλάβει να υλοποιήσει κάτι σημαντικό για το Φεστιβάλ.

Τα πρώτα «μικρά» ραντεβού των μαθητών ξεκίνησαν από πριν το Πάσχα. Για παράδειγμα, προηγήθηκε αθλητικό τουρνουά ποδοσφαίρου στα ανακαινισμένα γήπεδα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αθλητικό τουρνουά βόλεϊ το επόμενο διάστημα.

Σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας του Φεστιβάλ είναι η προσπάθεια για να «αγκαλιάσει» την πλειοψηφία των μαθητών της πόλης, γιατί όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες βιώνουν την ίδια καθημερινότητα, τα ίδια προβλήματα, ελάχιστα πράγματα τους χωρίζουν σε σχέση με τα κοινά όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους. Γι' αυτό και επιδιώκουμε το κάλεσμα της ΚΝΕ να μεταφερθεί και να αγκαλιάσει όλα τα σχολεία της Πάτρας από στόμα σε στόμα, με ανακοινώσεις, προσκλήσεις, αυτοκόλλητα για να πάρουν μέρος στο μεγάλο αυτό μαθητικό γεγονός. Η ανταπόκριση των μαθητών είναι ήδη μεγάλη.

Απευθύνουμε φέτος και ένα ειδικό κάλεσμα της ΚΝΕ σε μαθητές - καλλιτέχνες. Σε όσους έχουν συγκρότημα, γράφουν στίχους, μουσική, ξέρουν κάποιο μουσικό όργανο ή έχουν ενδιαφέρον για να μάθουν, ασχολούνται με την ποίηση, τη ζωγραφική, το σχέδιο, τον χορό κ.α. Μέσα από το Φεστιβάλ οι μαθητές θέλουμε να γνωρίσουν τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Πάτρα, που δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί που αισθάνεται καλλιτέχνης να μην είναι μόνος του. Αντίθετα, στηρίζει κάθε τέτοιο παιδί έτσι ώστε να βρει το μέρος και άλλα παιδιά που ενδιαφέρονται για να φτιαχτεί, για παράδειγμα, ένα συγκρότημα, να μάθουν να συνεργάζονται, να συντονίζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις σε έναν δωρεάν χώρο για τις πρόβες, που ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος μετατρέπεται σε μαθητική δημιουργία, χωρίς εμπόδια (π.χ. οικονομική αδυναμία της οικογένειας να πληρώσει μαθήματα σε ωδείο).

-- Τι θα δει ένας μαθητής που θα έρθει στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Πάτρας;

-- Θα δει θεατρικό δρώμενο από συμμαθητές του, με περιεχόμενο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο το οποίο θίγει τα αποτελέσματα του πολέμου για τους λαούς, όπως η προσφυγιά. Το σενάριο εμπλουτίζεται από τις ίδιες τις πρόβες που έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο βδομάδες, ενώ κάθε πρόβα είναι αφορμή για συζήτηση, είναι από μόνη της ένα μικρό μάθημα: «Γιατί γίνεται ο πόλεμος, τι μπορούν να κάνουν οι λαοί». Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν είναι απλά ηθοποιοί, αλλά γνώστες τού τι θα παρουσιάσουμε, για ποιο λόγο. Απαιτούν και οι ίδιοι να έχουν λόγο στο σενάριο, το κάνουν δικό τους.

Μια δεύτερη ομάδα μαθητών έχει αναλάβει να διοργανώσει ένα ακόμα θεατρικό δρώμενο ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Είναι ένα ζήτημα που το τελευταίο διάστημα απασχολεί ιδιαίτερα τη μαθητική κοινότητα, ενώ ο «Οδηγητής» του Ιούνη έχει σχετικό άρθρο στη στήλη «πάμε Γυμνάσιο». Αυτό το δρώμενο προετοιμάζεται από μαθητές του 3ου ΓΕΛ της Πάτρας και είναι συνέχεια μιας δραστηριότητας που ξεκίνησαν τον Φλεβάρη στο πλαίσιο του σχολείου. Πολλοί μαθητές στο πλαίσιο του σχολείου και της μαθητικής τους κοινότητας δραστηριοποιήθηκαν γύρω από τη δημιουργία ενός βίντεο που θα απευθύνεται στους συμμαθητές τους από όλα τα σχολεία και θα ευαισθητοποιεί γύρω από το θέμα αυτό. Η προσπάθεια ήταν πράγματι αξιόλογη και το τελικό αποτέλεσμα ενθουσίασε. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει κάτι αντίστοιχο από το φετινό Φεστιβάλ της Πάτρας.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το μεγάλο ραντεβού του Ιούνη για τους μαθητές της Πάτρας θα είναι το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Βήμα έκφρασης και δημιουργίας, ανάσα διασκέδασης για τους μαθητές

Πλήθος εκδηλώσεων στην Αττική, στη Λάρισα και άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο που πέρασε

ΣΕΠΟΛΙΑ
ΣΕΠΟΛΙΑ
Το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... Είμαι κάθε φορά το μέλλον!» μεταφέρθηκε το Σάββατο που πέρασε σε γειτονιές και δήμους της Αττικής και σε άλλες περιοχές.

Στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου έστησαν το Φεστιβάλ τους οι μαθητές από τα σχολεία του δήμου και της γειτονικής Νέας Ιωνίας. Ξεχώρισε η προσπάθεια να αποτυπώσουν την εναντίωσή τους στον πόλεμο με κάθε τρόπο, με καλλιτεχνικό αφιέρωμα με αντιπολεμικά τραγούδια, με συζήτηση για τα fake news και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ένα ιδιαίτερο θεατρικό δρώμενο από τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου».

Μαθητές από το Χαλάνδρι αλλά και τις γύρω περιοχές βρέθηκαν στο Μαθητικό Φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μεταξύ άλλων περιλάμβανε παρουσίαση του ερωτηματολογίου που είχε δοθεί τις προηγούμενες μέρες σε μαθητές με τίτλο: «Μαθαίνουμε για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών! Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και βία», stand up comedy μαθήτριας από τον Χολαργό, προβολή βίντεο ενάντια στον πόλεμο, μουσικό αφιέρωμα και συζήτηση, συναυλία.

Στο skate park πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αρτέμιδα. Ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθητή, συνεχίστηκε με παρουσίαση power point σχετικά με τα fake news από μαθητές και ακολούθησε κεντρική ομιλία - συζήτηση για τον πόλεμο. Ξεχωριστό κομμάτι του φεστιβάλ αποτέλεσε η παρουσίαση αντιπολεμικών ποιημάτων. Στον χώρο υπήρξε workshop μουσικής παραγωγής και έκθεση ενάντια στον πόλεμο από ζωγραφιές μαθητών και το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών της περιοχής έγινε το Μαθητικό Φεστιβάλ στα Σεπόλια. Σε συνέχεια των ερωτηματολογίων που συζητούσαν στα σχολεία τους οι μαθητές τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με τον πόλεμο, το φεστιβάλ ξεκίνησε με παιχνίδι - συζήτηση για τον πόλεμο και τα fake news. Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη παραδοσιακής Ιαπωνικής Ξιφασκίας (kendo) από τον Αθλητικό Σύλλογο «ΤΑΛΩΣ», με παρουσίαση των βασικών αρχών του και έναν σύντομο αγώνα επίδειξης με παραδοσιακές πανοπλίες. Στιγμές γέλιου στους παρευρισκόμενους μαθητές χάρισε η παράσταση stand up comedy και ακολούθησε συναυλία.

Δεκάδες μαθητές πέρασαν από τον χώρο του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα στη Λαμπρινή, το οποίο διοργάνωσαν μαθητές από τα σχολεία της Γκράβας και των Πατησίων. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από το βιβλίο «Γεια σου, φίλε!» των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, να ξεναγηθούν σε έκθεση με τίτλο «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία», να φτιάξουν συλλογικά αντιπολεμικό σκίτσο και graffiti, να περάσουν καλά στην hip hop συναυλία που «έκλεισε» τη βραδιά! Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε ο χαιρετισμός μαθήτριας με καταγωγή από τη Μολδαβία.

ΑΡΤΕΜΙΔΑ
ΑΡΤΕΜΙΔΑ
Στο Πέραμα, το Μαθητικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθήτρια, η οποία κάλεσε τους συμμαθητές της να συμπορευτούν με την ΚΝΕ, γιατί, όπως είπε, «είμαστε οι πολλοί και αυτός ο κόσμος είναι μικρός κι αυτό το σύστημα είναι λίγο για τα όνειρα και τις ανάγκες μας!». Στη συνέχεια, μαθήτρια από το 3ο Γυμνάσιο Περάματος παρουσίασε εργασία για τους πρόσφυγες, ενώ την παράσταση έκλεψε το παιχνίδι «Πες βρες» με τον LD που ενθουσίασε το κοινό. Τη σκυτάλη πήραν μαθητές που με τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους. Από τον χώρο δεν θα μπορούσε να λείπει το Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά «Τραβέρσο», που εντυπωσίασε τους μαθητές με την επίδειξη ρομποτικής από την ομάδα του Στεκιού. Ξεχωριστό σημείο ήταν η γωνιά του «Κόκκινου Αερόστατου» με τις δραστηριότητές της για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Στη Λάρισα

Στο Φρούριο της Λάρισας στήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρικό που έγραψαν, επιμελήθηκαν και σκηνοθέτησαν μαθητές και μαθήτριες με τίτλο «Ο κινητήριος τροχός της Ιστορίας», στο οποίο αποτυπώθηκε η καθημερινή συζήτηση των μαθητών στο σχολείο με θέμα τη δράση τους ενάντια στον πόλεμο, την αλληλεγγύη που εκφράζουν οι μαθητές στους πρόσφυγες, την πάλη τους για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ παρουσίασαν δρώμενο με θέμα τον «Χαρτογράφο», ενώ πολλοί από αυτούς κατάφεραν να «λύσουν το μυστήριο ενάντια στον πόλεμο» στο ειδικά διαμορφωμένο escape room. «Ακου τι είπαν οι μαθητές για τον πόλεμο» είχε τίτλο η συζήτηση που ακολούθησε, στηριγμένη στην πλούσια συζήτηση και δράση που αναπτύχθηκε και στα σχολεία της περιοχής. Στον χώρο για τον αγώνα της ΚΝΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία έγινε συζήτηση με μαθήτριες. Η βραδιά έκλεισε με hip - hop στίχους και συναυλία.

Σε άλλες πόλεις

Στο λιμάνι του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή. Το Φεστιβάλ άνοιξε με συζήτηση - ομιλία με θέμα «Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο;», οι μαθητές ζωγράφισαν αντιπολεμικά συνθήματα και το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από μαθήτριες του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.

Θετικές εντυπώσεις άφησε το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η Μαθητική Οργάνωση Ζακύνθου της ΚΝΕ στο πλαίσιο των Μαθητικών Φεστιβάλ. Παράλληλα με τους αγώνες τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με τους μαθητές που συμμετείχαν για την κατάσταση στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, τα φαινόμενα οπαδικής βίας ως έκφραση της σήψης και της παρακμής του, καθώς και για το ποια είναι η διέξοδος. Ο τελικός πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη και η απονομή το Σάββατο 11 Ιούνη στο Μαθητικό Φεστιβάλ, στην πλατεία Σολωμού, στις 19.00.


ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανταλλάσσοντας... μαντινάδες προχωρούν σε άμιλλα στρατολογίας

Κάλεσμα σε άμιλλα για στρατολογία απηύθυνε η ΤΟ Μαθητών Ηρακλείου της ΚΝΕ προς την ΤΟ Μαθητών Πάτρας, με ορίζοντα το 31ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, όπου καλεί ανάλογα με το αποτέλεσμα να βραβευθεί η νικήτρια Οργάνωση.

Στο κάλεσμά της σημειώνει ότι «οι τελευταίοι μήνες μάς έχουν δώσει πολλά χαμόγελα σε όλους εμάς, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Οι νίκες εργαζομένων σε διάφορους χώρους δουλειάς και ολόκληρους κλάδους, οι αγώνες των φοιτητών και η πρωτιά της "Πανσπουδαστικής" στις φοιτητικές εκλογές, οι εκατοντάδες συμμαθητές μας που συζητάνε και αγωνίζονται μαζί μας μέσα και έξω από τα σχολεία μάς γεμίζουν με αισιοδοξία! (...)

Και επειδή οι κομμουνιστές βάζουν πάντα ψηλά τον πήχη με σκοπό να βελτιώνονται και οι ίδιοι, δεν θα μπορούσαμε παρά να καλέσουμε σε άμιλλα τους συντρόφους μας μαθητές της Πάτρας για να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο την Οργάνωσή μας, γνωρίζοντας ότι θα αποδειχθούν "σκληροί αντίπαλοι".

Ας βάλουμε όλοι μαζί τα δυνατά μας, σύντροφοι, για να γίνουν εκατοντάδες και χιλιάδες οι μαθητές που τους επόμενους μήνες θα γίνουν οι νέοι μας σύντροφοι, δίνοντας νέα φόρα για να σαρώσουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης. Ενα είναι σίγουρο, όποιος και να κερδίσει στην άμιλλα, νικητής σίγουρα θα είναι ο σκοπός μας!».

Η Οργάνωση των Μαθητών του Ηρακλείου κλείνει με μια μαντινάδα:

«50 -κάτι χρόνια ολόκληρα, πάντα πρωτοπορία

με γνώση, τόλμη κι αντοχή, να γράφουμε Ιστορία

γκρεμίζοντας ιδανικά κόσμων ξεπερασμένων

και φέρνοντας νέα υλικά, απ' το δικό μας μέλλον».

Σε αποδοχή της πρόσκλησης απάντησε με μια... μαντινάδα η ΤΟ Μαθητών Πάτρας:

«Σύντροφοι και συντρόφισσες, αν και στις μαντινάδες σίγουρα είστε καλύτεροι, ο καλύτερος θα κριθεί στα αποτελέσματα! Παρ' όλα αυτά, δοκιμάζουμε και εμείς τις δυνάμεις μας σε νέα πράγματα και να τα αποτελέσματα:

Σε Πάτρα και Ηράκλειο

Ιδιος θα είναι ο στόχος

Οργάνωση να φτιάξουμε

Που να την τρέμει λόχος

Λόγια γραφτήκανε πολλά

με μπόλικο μελάνι

Στο τέλος όμως θα νικά

πράξη όποιος τα κάνει

Σε άμιλλα μας κάλεσαν

Στο παρελθόν και άλλοι

Κι όταν θα σας κερδίσουμε

Ρίχτε ένα πεντοζάλι.

Με ιδιαίτερη χαρά αποδεχόμαστε την άμιλλα και ελπίζουμε να βοηθήσει και οι δύο Οργανώσεις να ξεπεράσουν τους στόχους τους και να κερδίσει η πιο επίμονη και δημιουργική. Βέβαια ο τομέας μας έχει πείρα, τα έχουμε βάλει και με άλλες Οργανώσεις και δεν μας αρέσει να χάνουμε. Είμαστε άλλωστε ακόμα υπερήφανοι που το 2021 βγήκαμε 1οι στην περιοχή μας στην άμιλλα στρατολογίας και σκοπεύουμε και φέτος να κάνουμε το ίδιο».

Οσο για το βραβείο που προτείνει η ΤΟ Μαθητών Πάτρας είναι: Οι δύο πρωτοπόροι μαθητές από τη νικήτρια Οργάνωση να φιλοξενηθούν στα μέρη της «ηττημένης». «Με χαρά θα περνούσαμε τον καυτό Αύγουστο στην πανέμορφη Κρήτη! Με την ίδια χαρά θα φιλοξενούσαμε βέβαια και εσάς στα μέρη μας το φθινόπωρο, ή στις επόμενες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού», καταλήγει.

Στις 10 - 11 Ιούνη στο ΠΑΔΑ

Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιούνη στην Πανεπιστημιούπολη 1 του ΠΑΔΑ (Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω) θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ της ΤΟ ΠΑΔΑ-ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 10 Ιούνη

10.00: Τουρνουά Μπάσκετ 3x3 στα γηπεδάκια πλησίον της Πανεπιστημιούπολης 1 του ΠΑΔΑ.

19.00: Παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας ενάντια στον πόλεμο, graffiti με θέμα «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη και την αλληλεγγύη»

20.00: Συζήτηση με εκπροσώπους σωματείων «Για την επαγγελματική προοπτική και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΠΑΔΑ»

21.30: Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα

24.00: DJ Cοctail Party

Σάββατο 11 Ιούνη

19.30: Παρουσίαση πολεμικών τεχνών, γυναικείας αυτοάμυνας

20.00: Χαιρετισμός από την Εύα Νικολινάκου, Γραμματέα του ΤΣ ΣΕΥΠ - ΣΔΟΚΕ - ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ της ΚΝΕ

20.30 Συγκέντρωση - εκδήλωση. Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

21.30: Hip hop live: Το Σφάλμα, Dason, Drugitiz, Retro, Raibo, Rhyme Riot, Φρανκ

24.00: Μεγάλο λαϊκό γλέντι

Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης: Βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», σκάκι, ping pong και πολλές άλλες εκθέσεις και αφιερώματα.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Η όμορφη αυλή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα θα συνεχίσει να φιλοξενεί όμορφες εκδηλώσεις μέσα στον Ιούνη. Στο πλαίσιο αυτό τις ερχόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή 10 Ιούνη, στις 20.30: «Ελευθερία - μια παράσταση ενάντια στην καταπίεση». Με αφορμή το ποίημα «Ελευθερία» του Πωλ Ελυάρ, γραμμένο το 1942, και ένα τραγούδι του Eddie Gale από τον δίσκο «Ghetto Music», το εργαστήρι «Τα εργαλεία του ηθοποιού» στήνει την τελική του παρουσίαση για τη φετινή χρονιά, με κίνηση και λόγο, τα βασικά εργαλεία των ηθοποιών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μικαέλα Δανά.

Κυριακή 12 Ιούνη, στις 19.30: Ολοκλήρωση του κινηματογραφικού αφιερώματος στο λεγόμενο «Τρίτο Σινεμά» με προβολή κουβανικής ταινίας που πραγματεύεται το γυναικείο ζήτημα μέσα από διαφορετικές περιόδους της κουβανικής ιστορίας.

Συνεχίζονται οι προσφορές για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Συνεχίζονται οι προσφορές μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με αφορμή την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, για την πρωτιά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ απευθύνονται στην ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα για τους Κομμουνιστές! Σύντροφοι, σας απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό, γεμάτοι περηφάνια, χαρά, ενθουσιασμό και συγκίνηση. Πραγματοποιήσατε κάτι το οποίο πολλοί από εμάς δεν μπορούσαμε ούτε να ονειρευτούμε: Η "Πανσπουδαστική ΚΣ" 1η δύναμη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. (...)

Σφίγγοντάς σας το χέρι, σύντροφοι, ως ελάχιστη προσφορά για τον αγώνα που δώσατε και που είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσετε να δίνετε, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, μέσω της ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ, το ποσό των 510 ευρώ».

Επίσης, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που είχαν εισαχθεί στο Τμήμα Φυσικού του ΑΠΘ την περίοδο από το 1996 έως το 2011 προσφέρουν το ποσό των 1.000 ευρώ μέσω των ΟΒ Φυσικού Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, για την αυτοδυναμία της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στο συγκεκριμένο Τμήμα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού. Την προσφορά κάνουν οι: Οδυσσέας Μαάιτα, Σκόρδος Δημήτρης, Παντελίδης Γιάννης, Μαστρολέων Δέσποινα, Τσολάκη Μαρία, Προύσαλης Δημήτρης, Παρασκευάς Δημήτρης, Φίλιππος Λαζαρίδης, Δόμνα Νικολαΐδου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γιάννης Γιάννης, Αγγέλα Αδαμακη, Ελπίδα Λεβεντίδου, Δημαράκη Δώρα, Αποστόλου Αλέξανδρος, Θοδωρής Παυλούδης, Παναγιώτης Γιουνανλής, Χρήστος Γέντσος, Δανάη Δελακουβία, Σίσσυ Τόλιου, Τσιρβούλης Γιώργος, Τούμπουρος Τελλης και Αποστολίδης Νίκος.

Με αφορμή την πρωτιά της ΠΚΣ στις φετινές φοιτητικές εκλογές, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που σπούδασαν σε Τμήματα της ΦΜΣ Αθήνας από το 2001 μέχρι το 2012, προσφέρουν 1.090 ευρώ στο Κόμμα μέσω της ΤΟ ΦΜΣ Αθήνας. Με συγκίνηση θυμούνται το 2005, τότε που η «Πανσπουδαστική» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο Φυσικό της Αθήνας και εννέα χρόνια μετά, το 2014, που το σύνθημα της πρωτιάς μπορούσε πια να ακουστεί σε ολόκληρη τη Φυσικομαθηματική, τονίζοντας ότι «σήμερα μπορεί να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα κι αυτό μας γεμίζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη».

«Πριν 14 χρόνια. Στον Σύλλογο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών η "Πανσπουδαστική" αναδεικνύεται πρώτη δύναμη μετά από πάρα πολλά χρόνια. (...) Τη μέρα εκείνη πανηγυρίσαμε, νιώσαμε χαρά και υπερηφάνεια (...) Και φτάσαμε στο σήμερα με ένα πλατύ χαμόγελο αισιοδοξίας», δηλώνουν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που φοίτησαν στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Πάτρας και για την πανελλαδική πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» προσφέρουν 600 ευρώ ως πρώτη δόση μέσω των Τομεακών Οργανώσεων: Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών, Κατασκευών, Μεταφορών, Αχαΐας, Χανίων.

Παίρνοντας επίσης παράδειγμα από άλλες προσφορές, σύντροφοι και συναγωνιστές εισαχθέντες στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ τα έτη 2002 - 2012 κατέθεσαν το ποσό των 705 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Φιλοσοφικής του ΚΚΕ και των ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού της ΚΝΕ για τη νίκη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές.

Στις 10 - 12 Ιούνη το 12ο Διήμερο της ΚΝΕ στη Γερμανία

Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις
Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις
Στον χώρο «Grϋnes Tal» (Im Grund 13, 99894) στη Friedrichroda, κοντά στην Ερφούρτη, θα διεξαχθεί από τις 10 μέχρι τις 12 Ιούνη το 12ο Διήμερο της ΚΝΕ στη Γερμανία, με σύνθημα «Ελπίδα η πάλη των λαών! Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για τον σοσιαλισμό!».

Το Σάββατο 12 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Διημέρου, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα ολοκληρωθούν με επίσκεψη στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, εκεί όπου οι ναζί δολοφόνησαν τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας Ερνστ Τέλμαν και άλλους Γερμανούς κομμουνιστές, όπως επίσης περίπου 8.000 Σοβιετικούς στρατιώτες και άλλους αγωνιστές.

Το Διήμερο στη Γερμανία ξεκίνησε το ταξίδι του τον Δεκέμβρη του 2009 στη χιονισμένη Τρίερ, στο σπίτι του Καρλ Μαρξ. Από τότε ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, χρόνο με τον χρόνο αναβαθμίστηκε και εξελίχθηκε σε μία διήμερη κατασκήνωση με πλούτο πολιτικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εγινε έτσι σημείο συνάντησης για εκατοντάδες νέους μετανάστες. Κάθε χρόνο αποτελεί σημαντικό σταθμό της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για όλα τα προβλήματα και τις ανησυχίες των μεταναστών.


«Απευθυνόμαστε σε εσένα που αναγκάστηκες να φύγεις από την Ελλάδα ώστε να καταφέρεις να σπουδάσεις, να δουλέψεις, να φτιάξεις οικογένεια. Το ξέρεις ήδη, το βιώνεις στο πετσί σου: "Γη της επαγγελίας" στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. Η εργοδοτική εκμετάλλευση, η αδικία, η ανασφάλεια για το μέλλον δεν έχουν σύνορα και εθνικότητα. Οι "λίγοι" σε κάθε χώρα, οι καπιταλιστές της, ξεζουμίζουν τους "πολλούς", τους εργαζόμενους και τους λαούς. Τώρα πληρώνουμε τον βαρύ λογαριασμό για έναν ακόμα άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Γερμανία στο κάλεσμά τους για συμμετοχή στο Διήμερο, το οποίο φτάνει αυτές τις μέρες σε εκατοντάδες νέους μετανάστες.

Το πρόγραμμα του Διημέρου
 • Παρασκευή 10 Ιούνη

17.00: Αφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης.

20.00: Γλέντι με φαγητό, μουσική και χορό.

 • Σάββατο 11 Ιούνη

08.00: Πρωινό και ελεύθερος χρόνος.

12.00: Βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής κειμένων του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

13:30: Μεσημεριανό.

15.30: Αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.

20.00: Κεντρική πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

22.00: Γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό

 • Κυριακή 12 Ιούνη

08.00: Πρωινό.

10.00: Αναχώρηση.

11.00: Επίσκεψη στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

Στον χώρο του Διημέρου θα λειτουργούν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση αφιερωμένη στα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ. Επίσης, θα υπάρχει χώρος δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Δηλώσεις συμμετοχής στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο e-mail: diimero.germania@gmail.com

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!
 • Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στις 17 - 18 Ιούνη
 • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 18 Ιούνη - Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» προγραμματίζεται το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Αθήνα, στις 17 και 18 Ιούνη στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί το Σάββατο 18 Ιούνη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Ιούνη

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

20.30 Εκδήλωση - συζήτηση «Πανσπουδαστική 1η δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσουν: Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και Αφροδίτη Κτενά, ΔΕΠ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Hip Hop live με τον Raibo και τους Rhyme Riot

22.15 Stand up comedy με τον Αριστοτέλη Ρήγα

23.00 Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη

01.00 Νησιώτικο γλέντι

Σάββατο 18 Ιούνη

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

21.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

22.00 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

00.30 Λαϊκό γλέντι

Επίσης, στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν: Εκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», θεματικές εκθέσεις, τουρνουά σκακιού, quiz ερωτήσεων, αθλητικές δραστηριότητες.

Ποιους ωφελεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν απευθύνθηκε στο υπουργικό συμβούλιο (27/5) τόνισε ότι η στήριξη αυτού του νομοσχεδίου αποτελεί «ιδεολογική μάχη» για την κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι η μάχη για τη μετατροπή του δημόσιου πανεπιστημίου σε επιχείρηση δίνεται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Από τις πρώτες γραμμές του σχεδίου τονίζεται ότι σκοπός του είναι η διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Τα πανεπιστήμια καλούνται να παρέχουν πρόσθετα εργαλεία για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου (τίνος και για ποιον;), της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (άρ. 14 του Ν. 4653/2020) και της Εθνικής Στρατηγικής Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (άρθρο 4 του Ν. 4310/2014). Τον νόμο 4310 ψήφισε η ΝΔ αλλά διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δική του κυβερνητική θητεία και αφορά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην ανάπτυξη εταιρικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της βιομηχανίας και των δημόσιων ερευνητικών υποδομών (πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα), στην προσέγγιση του ευρωπαϊκού στόχου συμβολής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Τι είδαμε από την ανάπτυξη μέχρι τώρα

Από το 1ο άρθρο αυτό το νομοσχέδιο ενημερώνει ότι αφορά την όξυνση του εξαναγκασμού των δημόσιων πανεπιστημίων να συνεισφέρουν ακόμη πιο ενεργά ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσω εταιρικών και εμπορικών σχέσεων με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η δημιουργία τέτοιου είδους σχέσεων απαιτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο να αποκτήσει χαρακτήρα εταιρείας - επιχείρησης δηλαδή, να προχωρήσει σε εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων ή υπηρεσιών και να αποκτήσει μετρήσιμους στόχους εσόδων και κερδών. Αλλωστε, η κερδοφορία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του οικονομικο-κοινωνικού συστήματος της χώρας μας, η οποία όμως απαιτεί εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Στο 2ο άρθρο αναφέρει καθαρά ότι επιχειρείται να οργανωθεί και να λειτουργήσει καλύτερα το δημόσιο πανεπιστήμιο με τρόπο τέτοιο ώστε να μεγιστοποιήσει τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας. Ποιας ανάπτυξης αλήθεια; Αυτής του 2018 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε την έξοδο από τα μνημόνια; Αυτής που ανακοινώθηκε το 2019 όταν μοιραζόταν τα ματωμένα πλεονάσματα; Της ανάπτυξης του 8,3% το 2021 μετά από τον θάνατο χιλιάδων Ελλήνων εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας; `Η της ανάπτυξης του 2022 που συνοδεύεται με πληθωρισμό 10,7% μόνο τον μήνα Μάη; Ποια από όλες αυτές αφορούσε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο; Ποια αφορούσε τους φοιτητές και τις οικογένειές τους; Ποια αφορούσε τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια; Καμία!

Από την ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων επί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είδε τίποτα. Ούτε αύξηση στη δημόσια χρηματοδότηση ούτε αύξηση στον αριθμό των μελών ΔΕΠ ή άλλου μόνιμου προσωπικού ούτε αύξηση στη φοιτητική μέριμνα ούτε βέβαια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων. Αυτό που αυξήθηκε τα χρόνια της ανάπτυξης ήταν η παροχή διαφόρων εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών επί πληρωμή σε φοιτητές και άλλους ιδιώτες. Αυξήθηκαν οι διάφορες κατηγορίες έκτακτων διδασκόντων με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Αυξήθηκαν οι ώρες που εργάζονται λιγότερα μέλη ΔΕΠ για να παράγουν τις ίδιες (ή περισσότερες) υπηρεσίες που παρήγε σχεδόν διπλάσιος αριθμός μελών ΔΕΠ πριν από 10 - 12 χρόνια. Αυξήθηκαν επίσης οι υπερωρίες σε μεταπτυχιακά και ερευνητικά για να συμπληρωθούν οι απώλειες των μισθών και να πληρωθούν επιπλέον φόροι, αυξημένα ενοίκια και πρόσφατα οι συνεχώς αυξανόμενοι λογαριασμοί Ενέργειας και καυσίμων. Αυξήθηκε η καταστολή των όποιων αντιδράσεων.

Ετσι τίθεται το βασικό ερώτημα: Ποιος θα επωφεληθεί από το πανεπιστήμιο των νέων (όχι και τόσο) οριζόντων που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ; Η απάντηση αυτού του ερωτήματος αποτελεί την ουσία της «ιδεολογικής μάχης».

Θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι; ΟΧΙ!

Ούτε αύξηση του μόνιμου προσωπικού ούτε αυξήσεις μισθών υπάρχουν στο σχέδιο νόμου. Αυτό που φέρνει το νομοσχέδιο είναι περισσότερη υπερωριακή εργασία για να αυξηθούν οι αμοιβές των μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ. Πού θα βρεθούν αυτές οι επιπλέον ώρες για υπερωριακή απασχόληση; Ηδη πολλά μέλη ΔΕΠ δουλεύουν απογεύματα και Σαββατοκύριακα στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα και στα ερευνητικά για να καλύψουν τις απώλειες μισθών που έγιναν το 2012 επί ΝΔ και νομιμοποιήθηκαν το 2017 στο νέο μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως η απάντηση βρίσκεται στο ότι αυτό δεν το κάνουν όλα τα μέλη ΔΕΠ. Ο νόμος αυτός έρχεται με διάφορους τρόπους (εξελίξεις, πειθαρχικά κ.ά.) να εξαναγκάσει να κάνουν το ίδιο και τα μέλη ΔΕΠ που δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως μάνατζερ. Αυτούς που θεωρούν ότι ο ρόλος του μέλους ΔΕΠ είναι να παράγει νέα γνώση και να τη μεταφέρει ΔΩΡΕΑΝ με ολόπλευρο και ολοκληρωμένο τρόπο στα παιδιά του λαού για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα του επιστημονικού αντικειμένου που σπουδάζουν.

Θα επωφεληθούν οι φοιτητές; ΟΧΙ!

Δεν υπάρχει καμία διάταξη για τη φοιτητική μέριμνα, για δωρεάν σίτιση, για δωρεάν μεταφορά, για δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε φοιτητικά σπίτια, για δωρεάν βιβλία ή για δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές επιστημονικές βιβλιοθήκες (η οποία καταργείται).

Το μόνο που υπάρχει είναι η επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες, η κατάργηση των δωρεάν έντυπων βιβλίων, η απελευθέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η δημιουργία διαφόρων προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα (ξενόγλωσσα, θερινά, διά βίου μάθησης).

Υπάρχει και η εφαρμογή της ΕΒΕ για τη μείωση των συνολικών εισακτέων, αλλά παράλληλα και η αύξηση των εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα (δηλαδή μακριά από τον τόπο καταγωγής των περισσότερων φοιτητών).

Μήπως καλύπτεται η ανάγκη τους για ολοκληρωμένη γνώση εντός των βασικών πτυχίων τους ώστε να μπορούν να ασκήσουν όταν αποφοιτήσουν επαγγέλματα του επιστημονικού αντικειμένου που σπούδασαν; ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ! Η ατομική ευθύνη και η προσωπική «ελευθερία» για απόκτηση όσων και όποιων γνώσεων, από όποιο πρόγραμμα ή ίδρυμα, ακόμη και με μετακίνηση με εσωτερικά ERASMUS, υποβαθμίζουν περαιτέρω τους βασικούς τίτλους σπουδών, ώστε οι κάτοχοί τους να μην έχουν κανένα επαγγελματικό ή εργασιακό δικαίωμα. Ετσι θα αναγκάζονται να πληρώσουν δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και κέντρα διά βίου μάθησης για να προσθέτουν πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις στο βιογραφικό τους, με την ελπίδα ότι κάποτε θα βρουν δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Θα επωφεληθεί ο λαός; Οχι!

Ο ελληνικός λαός υπερφορολογείται με άμεσους και έμμεσους φόρους υποτίθεται για να απολαμβάνει κοινωνικά αγαθά, δηλαδή για δωρεάν Υγεία και Παιδεία (αυτά έμειναν). Παρά το ότι οι φόροι αυξάνονται τα κοινωνικά αγαθά δεν παρέχονται πλέον δωρεάν στον λαό. Πληρώνουν για την υγεία τους με συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πληρώνουν για την παιδεία που παρέχεται στα παιδιά τους με φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων του σχολείου...

Πληρώνουν - και μάλιστα ακόμη περισσότερα μετά την ψήφιση αυτού του νόμου - στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα πληρώνουν περισσότερα για τα βιβλία και τη συνδρομή σε βιβλιοθήκες, για ενοίκια στις φοιτητικές εστίες, για τη διαβίωση των παιδιών τους μακριά από τον τόπο της οικογένειας, αλλά ακόμη και για την απόκτηση επιπλέον του βασικού πτυχίου πιστοποιήσεων. Γιατί το βασικό πτυχίο δεν θα εξασφαλίζει τίποτα. Θα χρειάζεται να πληρώσουν για μεταπτυχιακά, πιστοποιήσεις, σεμινάρια, επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες που αφαιρούνται από το βασικό πτυχίο, αλλά θα απαιτούνται για να βρεθεί μια αξιοπρεπής δουλειά για τα παιδιά τους.

Θα επωφεληθούν οι επιχειρήσεις; ΝΑΙ!

Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την έρευνα στα δημόσια πανεπιστήμια. Το κόστος παραγωγής νέας τεχνολογίας, νέων προϊόντων, νέων διαδικασιών είναι μεγάλο. Φυσικά οι επιχειρήσεις αυτό που επιδιώκουν είναι να μειώνουν τα κόστη τους. Εξυπηρετεί τη μείωση κόστους το να έχουν ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (έτσι λέγονται τα τμήματα που παράγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες) όταν το θελήσουν και για όσο διάστημα το χρειάζονται. Χωρίς να πληρώνουν υποδομές, πάγιο εξοπλισμό και μισθούς. Το δημόσιο πανεπιστήμιο με τις υποδομές του, τον εξοπλισμό του και το επιστημονικό προσωπικό του θα είναι εκεί έτοιμο, εν δυνάμει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανάγκη της κάθε επιχείρησης. Οταν υπάρξει αυτή η ανάγκη οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν (ή και όχι όταν εξασφαλίζεται άλλη χρηματοδότηση από διάφορους οργανισμούς) για να παραχθούν η πατέντα, το προϊόν, η τεχνολογία που θα εξυπηρετούν τη συγκεκριμένη ανάγκη για κερδοφορία και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αφού πάρουν αυτό που χρειάζονται και χωρίς να έχουν καμία άλλη υποχρέωση, απλά θα εκμεταλλεύονται το αποτέλεσμα της έρευνας (το οποίο παράχθηκε κατά παραγγελία), όσο αυτό είναι κερδοφόρο για την επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν για την εκπαίδευση του προσωπικού τους. Το υπάρχον προσωπικό των επιχειρήσεων θα εξαναγκάζεται με δικούς του πόρους να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτεί η επιχείρηση και θα έχει φροντίσει να παρέχονται σε διάφορα προγράμματα του δημόσιου πανεπιστημίου. Αρα ο εργαζόμενος θα πληρώσει σε θερινό ή σε διά βίου μάθησης, ή σε μεταπτυχιακό για να αποκτήσει την πιστοποίηση που απαιτεί ο εργοδότης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδεύουν και το προσωπικό που θα προσλαμβάνουν στο μέλλον. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα επεμβαίνουν στα προγράμματα σπουδών είτε συμμετέχοντας ευθέως στη διαμόρφωση του περιεχομένου τους είτε με τα κατά παραγγελία επαγγελματικά μεταπτυχιακά τα οποία θα παρακολουθούν οι φοιτητές - μελλοντικοί εργαζόμενοι πληρώνοντας οι ίδιοι δίδακτρα. Παρ' όλα αυτά, τα πτυχία που θα δίνονται δεν θα εξασφαλίζουν κανένα επαγγελματικό ή εργασιακό δικαίωμα και το προσωπικό που θα αντλείται από το δημόσιο πανεπιστήμιο θα φέρει μόνο την εξειδίκευση που έχει ανάγκη η συγκεκριμένη επιχείρηση. Ετσι ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να διαπραγματευθεί (αυτόνομα με βάση τον νόμο Χατζηδάκη) τα εργασιακά του δικαιώματα όπως μισθό, Ασφάλιση, ωράριο κ.ά. Πολύ απλά γιατί δεν θα μπορεί (δεν θα έχει τις γνώσεις) για να απασχοληθεί σε άλλη επιχείρηση η οποία απαιτεί άλλου είδους δεξιότητες ή εξειδικεύσεις.

Ας σηκώσουμε το γάντι της «ιδεολογικής μάχης»

Ετσι εξηγείται λοιπόν η «ιδεολογική μάχη» που κήρυξε ο πρωθυπουργός. Η εξήγηση βρίσκεται στο ποιους εξυπηρετεί και ποιους θα ωφελήσει και αυτός ο νόμος. Εξυπηρετεί και ωφελεί τις επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν το μεγάλο κεφάλαιο και καταδικάζει στην εκμετάλλευση τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, οι οποίοι αποτελούν τον εργαζόμενο λαό!

Ας σηκώσουμε λοιπόν το γάντι της «ιδεολογικής μάχης»... Θα μπορούσαν να γραφτούν όχι 400 σελίδες (όσες του νομοσχεδίου), αλλά 1.400 για το πόσο κακό είναι αυτό το σχέδιο νόμου, όπως όλοι οι προηγούμενοι νόμοι και η πολιτική που εξυπηρετούν. Το «φρένο» στην πολιτική που εξυπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις μπορεί να μπει μόνο με την ανυπακοή και την αντίσταση των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, σε συντονισμό με το φοιτητικό και συμπόρευση με το εργατικό κίνημα. Υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις στο ΔΙΠΑΕ και στο ΑΠΘ. Η ελπίδα ενός οργανωμένου και διεκδικητικού φοιτητικού κινήματος δημιουργήθηκε με την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μετά από 35 χρόνια στις φοιτητικές εκλογές του Μάη. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί όχι μόνο να ανατραπεί αυτός ο νόμος αλλά να μπει στη διεκδίκηση και το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών.


Αντωνία ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ
Επίκουρη Καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της ΕλλάδαςΕκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ