Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πρόγραμμα του Διημέρου

Αναχωρήσεις για το Διήμερο έχουν οριστεί από Χαλκίδα στις 8 π.μ. και από Λαμία στις 7 π.μ. Τηλέφωνο για συμμετοχές: 6976835185. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 18 Μάρτη

9.30 π.μ.: Επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο του Σκαλιστήρη, όπου θα γίνει συζήτηση για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργατών το 1976. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί δρώμενο αφιερωμένο στο 8ωρο.

12 το μεσημέρι: Πορεία στο κέντρο της Ιστιαίας που θα περάσει από το παλιό Αστυνομικό Τμήμα που εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση του ΔΣΕ στην Εύβοια.

5.30 μ.μ.: Επίσκεψη στη Λίμνη και κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θάφτηκε ο Γιώργος Βλαχούτσικος, πολιτικός επίτροπος του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.

6 μ.μ.: Οι μαθητές θα παίξουν «Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» στη Λίμνη Εύβοιας.

8.30 μ.μ.: Συνεστίαση στον Αγιόκαμπο. Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστεί συλλογή ανέκδοτων τραγουδιών της περιοχής από την περίοδο της ένοπλης ταξικής πάλης 1940 - 1949, που επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Κυριακή 19 Μάρτη

10.30 π.μ.: Πεζοπορία στο Δερβένι, στο σημείο που σκοτώθηκε ο Θύμιος Καψής («Ανάποδος»), διοικητής του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.

12 το μεσημέρι: Εκδήλωση τιμής στο μνημείο του «Ανάποδου». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ.

Το Διήμερο θα κλείσει με επίσκεψη και φαγητό στο χωριό Προκόπι.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Ανακοίνωση και προγράμματα για τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που γίνονται το επόμενο διάστημα.
  • Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη Σοβιετική Ενωση: Αποσπάσματα από διάλεξη αναπληρωτή υπουργού της ΕΣΣΔ το '59 σε ξένους φοιτητές για τα σοβιετικά πανεπιστήμια.
  • Ιστορικό διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, στα χνάρια του ΔΣΕ στη Βόρεια Εύβοια.
3ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στα χνάρια του ΔΣΕ στη Βόρεια Εύβοια

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μάρτη

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ εδώ και δυο χρόνια διοργανώνει ιστορικά Διήμερα που στόχο έχουν την ανάδειξη της πρωτοπόρας δράσης και προσφοράς του ΚΚΕ στην Αν. Στερεά και Εύβοια, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και των αγώνων του λαού. Τα δυο πρώτα Διήμερα (2015 και 2016) πραγματοποιήθηκαν σε Καρπενήσι και Παρνασσό αντίστοιχα, αναδεικνύοντας τη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη. Αυτή η πείρα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, μας γεμίζουν αισιοδοξία για να δώσουμε συνέχεια σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Δίνουμε συνέχεια με επιμονή, ώστε:

α) Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, ευρύτερα οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, να γνωρίσουν από κοντά τόπους της δράσης του ΔΣΕ, να μάθουν για τη ζωή των μαχητών, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, την ηθικο-πολιτική ανωτερότητα του ΔΣΕ και τα ιδανικά του, που πήγαζαν από το δίκιο του αγώνα και από την πίστη στο ηρωικό ΚΚΕ.

β) Από τη μελέτη της τρίχρονης εποποιίας (1946-1949) του ΔΣΕ, ευρύτερα της Ιστορίας του ΚΚΕ και της ταξικής πάλης, να αναδειχθούν διδάγματα για την πάλη σήμερα, ιδιαίτερα στους νέους κομμουνιστές.

Ο ΔΣΕ στη Βόρεια Εύβοια

Στην Εύβοια έδρασε το Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ, με Ταγματάρχη τον Θύμιο Καψή (Ανάποδος) και Πολιτικό Επίτροπο τον Γιώργο Βλαχούτσικο (Ευβοιώτης). Ξεκίνησε με 59 μαχητές, που με εντολή του Αρχηγείου Φθιωτιδο-Φωκίδας πέρασαν το Νοέμβρη του 1947 από την Πελασγία Φθιώτιδας στο Μαραθιά Εύβοιας. Ενας από τους κύριους στόχους της αποστολής ήταν να αποσπαστούν και να απασχοληθούν δυνάμεις του αστικού στρατού από το κύριο μέτωπο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εξαρχής η αποστολή του ΔΣΕ στην Εύβοια - δηλαδή σε ένα νησί - είχε υψηλή επικινδυνότητα, καθώς ήταν πάντα πιθανό το ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι μαχητές από τις δυνάμεις του εχθρού. Η επαφή με τη ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ ήταν ιδιαίτερη δύσκολη και γινόταν αραιά με βάρκες από τη Λοκρίδα, την Πελασγία και το Πήλιο. Επιπρόσθετα, ασύρματος δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης μπαταριών. Οι μαχητές της Ευβοίας ήταν «πολιορκημένοι από στεριά και θάλασσα». Παρά τις δυσκολίες, η μικρή αυτή ομάδα μαχητών ανέλαβε δράση από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της.

Σημαντικό κομμάτι του ευβοιώτικου λαού στήριξε έμπρακτα τον ΔΣΕ. Κι αυτό γιατί ο αγώνας του ΚΚΕ για τα δικαιώματα του λαού και η πρωτοπόρα στάση του στον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ενάντια στον ξένο κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του και εκμεταλλευτές, διαμόρφωσε δεσμούς αίματος του Κόμματος με το λαό. Πολλοί εντάχθηκαν ως μαχητές στον ΔΣΕ, ενώ οι κάτοικοι των χωριών ενίσχυαν με τρόφιμα, ρούχα, ακόμα και ζώα. Σε εκείνη την περιοχή και ειδικά στον Πυξάρια, λειτουργούσε η επιμελητεία του ΔΣΕ, τα Κέντρα Πληροφοριών, τα αναρρωτήρια, τα συνεργεία και άλλα τμήματα. Η περιοχή ανάμεσα Προκόπι και Μαντούδι έως και τη Βλαχιά, στο αποκορύφωμα της δράσης του ΔΣΕ, αποτέλεσε «ελεύθερη περιοχή», όπου οι μαχητές κυκλοφορούσαν ακόμα και με αυτοκίνητα.

Το κύριο πεδίο δράσης του ΔΣΕ, η περιοχή με τα λημέρια των μαχητών, ήταν η Βορειοκεντρική Εύβοια και οι ορεινοί όγκοι: Δίρφυς, Πυξαριάς, Καντήλι, Τελέθριο και Ξηρόν Ορος. Πολλές σημαντικές μάχες δόθηκαν εκεί, σε: Ιστιαία, Φτερίτσα, Κοντοδεσπότι, Προκόπι, Κεχριές κ.α.

Ο Εθνικός Στρατός, για να ανακόψει την απήχηση που είχε ο ΔΣΕ σε πολλά χωριά ακόμα και έξω από τη Χαλκίδα και να του στερήσει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού και στρατολόγησης, προχώρησε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, εκκενώνοντας ολόκληρα χωριά.

Το καλοκαίρι του 1949, ο ΔΣΕ, μετά από 3 χρόνια σκληρών πολεμικών αναμετρήσεων, υποχωρεί από το κύριο μέτωπο στο Γράμμο και στο Βίτσι προς την Αλβανία. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, συγκεντρώνονται δυνάμεις του αστικού στρατού και παρακρατικών και στην Εύβοια, με αποτέλεσμα τη διάλυση του Ανεξάρτητου Τάγματος. Η πλειοψηφία των μαχητών έπεσαν νεκροί στα πεδία των μαχών. Αποκορύφωμα του αίσχους αποτέλεσε η έκθεση σε κοινή θέα επί τρεις μέρες του πτώματος του Ανάποδου, στην πλατεία Αγοράς της Χαλκίδας, για να σπείρουν την τρομοκρατία...

Την περίοδο δράσης του ΔΣΕ στην Εύβοια, είχε στηθεί στρατοδικείο στη Χαλκίδα, δικάζοντας αγωνιστές, με την πλειοψηφία των αποφάσεων να είναι θανατικές ποινές, φυλακίσεις και εξορίες.

Μπορεί ο ΔΣΕ να ηττήθηκε στρατιωτικά, όμως ούτε οι θηριωδίες που ακολούθησαν από το αστικό κράτος, ούτε ο αντικομμουνισμός, κατόρθωσαν να σβήσουν το μεγαλείο της πάλης του.

Οι Οργανώσεις προπαγανδίζουν το Διήμερο

Τα προηγούμενα Διήμερα επιβεβαιώνουν ότι η γνωριμία με όλα τα παραπάνω, με τον αγώνα ενάντια στα δεσμά του εκμεταλλευτικού συστήματος, με τη στάση των αλύγιστων μαχητών του ΔΣΕ που στάθηκαν με ψηλά το κεφάλι σε μάχες, στρατοδικεία, εξορίες και εκτελεστικά αποσπάσματα, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Η επαφή με αυτή την ηρωική Ιστορία αποτελεί παράδειγμα για τον αγώνα σήμερα, διαπαιδαγωγεί, εμπνέει περισσότερους νέους να κάνουν το αποφασιστικό βήμα και να οργανωθούν στην ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ με μεράκι και εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν για την επιτυχία του Διημέρου. Οι ΟΒ συζητάνε με βάση σημείωμα του Γραφείου Περιοχής και καταρτίζουν σχέδιο προπαγάνδας του Διημέρου. Η δράση των ΟΒ επικεντρώνεται στη συζήτηση με μαθητές, σπουδαστές, νέους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν ακούσει τίποτε για τον ΔΣΕ ή γνωρίζουν μόνο τις διαστρεβλώσεις και τα ψέματα σχολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, ταινιών κ.λπ. Διακινείται ανακοίνωση - κάλεσμα του Διημέρου, αφίσα, ενώ αξιοποιούνται και διάφορες μορφές που βοηθάνε τη συζήτηση για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, όπως προβολές του ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, διακίνηση της αντίστοιχης διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ, συσκέψεις με το ένθετο του «Οδηγητή» για τον ΔΣΕ. Ενισχυτικά, οι Οργανώσεις ετοιμάζουν μαζικές παραγγελίες σχετικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», ανάμεσά τους «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ» και η «Συλλογή κειμένων για τον ΔΣΕ».

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζουν αυτό το διάστημα Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική. Συγκεκριμένα, τέτοιες εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν:

  • Από την Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, μπροστά στην επέτειο της Επανάστασης, εκδήλωση για τον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με θέμα «Μια τιτάνια μουσική φλέβα που χτυπά στο ρυθμό της εποχής της». Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ., στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστούν τα έργα «Σουίτα για δυο πιάνα σε Φα Δίεση μινόρε, Εργο 6» και «Waltz No2».
  • Από την Τομεακή Οργάνωση Βορείου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, το Σάββατο 11 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πολυκέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Νεότητας και Κουντουριώτη, πλησίον ΗΣΑΠ Νέου Ηρακλείου), με τίτλο «1917 - 2017: 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε». Θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό». Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.
  • Από την Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ, την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, εκδήλωση με τίτλο «1917 - 2017: 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε». Θα παρουσιαστεί το συλλογικό έργο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Οκτώβρης 1917 "Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη"» από τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από τη «Ρωμιοσύνη». Για το χώρο της εκδήλωσης πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 5.30 μ.μ., από: Πλατεία Γεννηματά (Ιλιον), Μετρό Ανθούπολης (Περιστέρι) και Πλατεία Καράβου (Μενίδι).
  • Από την Τομεακή Οργάνωση Νοτίου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Ιζόλα» στην Καλλιθέα, με τίτλο «1917 - 2017: 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε». Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ. Θα μιλήσει ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Από την Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο» (Καραΐσκου 119), με τίτλο «1917 - 2017: 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε». Θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Από την Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, την Κυριακή 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων (Πλησίον ΗΣΑΠ Πετραλώνων), εκδήλωση με τίτλο «1917 - 2017: 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε». Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου, και θα ακολουθήσει βιντεοπροβολή.
Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, το Φεστιβάλ των Οργανώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της ΚΝΕ θα γίνει την Πέμπτη 16 Μάρτη, παράλληλα στην εστία του Πανεπιστημίου και στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ, από τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 17 Μάρτη στο γήπεδο της ΕΑΠ, από τις 7 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Πέμπτη 16 Μάρτη:

Αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη».

  • Παρασκευή 17 Μάρτη:

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα βασισμένο στο έργο του Ν. Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ρουσία». Ομιλία από τον Θανάση Σγούρο, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα (Mask of Sorrow, Acoustic Two). Μεγάλη συναυλία με τα Υπόγεια Ρεύματα. Νησιώτικο γλέντι.

  • Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για το Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου στις 11 και 12 Μάρτη, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στις 10 π.μ.
Στην Ξάνθη

Το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Ξάνθη θα γίνει το Σάββατο 18 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο Αναγνωστήριο ΠΡΟΚΑΤ.

Στο Φεστιβάλ θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης: Παρουσίαση project. Μεγάλη συναυλία με τους Gadjo Dilo και συναυλία με τους After Party.

Απευθυνόμενη στους νέους, η Οργάνωση ΑΕΙ Ξάνθης της ΚΝΕ καλεί μεταξύ άλλων: «Ελα να συζητήσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου. Εχουμε κοινό συμφέρον να ανατρέψουμε το σύστημα που τσακίζει τη ζωή μας και να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνία, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Το μέλλον δε θα 'ρθεί από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς!»

«Το μέλλον δε θα 'ρθεί από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς!» Τα παραπάνω λόγια του ποιητή της Επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι επέλεξε η ΚΝΕ ως σύνθημα των εκδηλώσεων των Φοιτητικών Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται μέσα στο Μάρτη σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα, το Φοιτητικό Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αττικής γίνεται στις 16 και 17 Μάρτη. Μία βδομάδα αργότερα, στις 24 Μάρτη, θα γίνει το Φεστιβάλ της Οργάνωσης των ΤΕΙ.

Τα μέλη της ΚΝΕ στα ιδρύματα προετοιμάζουν τα Φεστιβάλ, διαδίδοντας πλατιά σε φοιτητές και σπουδαστές το κάλεσμα συμμετοχής στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Ελα κι εσύ στη συνάντηση των φοιτητών και σπουδαστών που σκεφτόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε, δε συμβιβαζόμαστε με τη ζωή και το μέλλον που μας ετοιμάζουν, αλλά οργανώνουμε τον αγώνα για το μέλλον που έχουμε ανάγκη, για το μέλλον που μας αξίζει!

Εχουμε κοινές ανησυχίες, προβλήματα και όνειρα...

  • Να σπουδάσουμε χωρίς εμπόδια,
  • να μάθουμε την επιστήμη μας ολοκληρωμένα,
  • να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάσαμε,
  • να συμβάλουμε με την επιστήμη μας στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

Δεν είναι μονόδρομος η ανεργία, η κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη δουλειά, τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας.


Δεν κερδίζουμε τίποτα με τη λογική "να το ψάξουμε μόνοι μας". Είμαστε χιλιάδες που έχουμε τα ίδια προβλήματα, γιατί αυτά έχουν κοινή αιτία. Τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών επιβάλλουν το τσάκισμα των αναγκών μας στη μόρφωση και τη δουλειά, σε όλο το φάσμα της ζωής μας (π.χ. ψυχαγωγία, αθλητισμός κ.λπ.).

Δεν είναι λύση η "ανταγωνιστικότητα" και η "επιχειρηματικότητα" που μας μαθαίνουν ως αξίες για τις οποίες πρέπει δήθεν να παλέψουμε. Η ίδια η πραγματικότητα λέει πως ανταγωνιστικός είναι ο εργαζόμενος που κοστίζει λιγότερο και δεν έχει δικαιώματα... Οσοι δείχνουν τις περιβόητες start up ως λύση, κρύβουν ότι μόνο 1 στις 20 επιβιώνει!

Σήμερα υπάρχουν δυνατότητες να ζήσουμε καλύτερα...

Το 2017, εκατό ολόκληρα χρόνια μετά την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, που εγκαινίασε μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα, με πρωτόγνωρες κατακτήσεις για τους λαούς σε όλο τον κόσμο, μπαίνουν ολοένα και περισσότερα εμπόδια στη ζωή και το μέλλον μας.

Τι μπαίνει εμπόδιο όμως;

Εχει αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας, αναπτύσσονται νέοι τομείς και κλάδοι στην οικονομία, αναπτύσσεται η καινοτομία, η τεχνολογία. Αντί, όμως, να δουλεύουμε όλοι σταθερά και με καλύτερους όρους, επικρατούν η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η δουλειά με το μπλοκάκι.


Ενώ υπάρχει ορυκτός και γεωλογικός πλούτος στη χώρα που μπορεί να εξασφαλίσει τις ενεργειακές ανάγκες του λαού, με φθηνό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα τιμολόγια της ΔΕΗ συνέχεια ακριβαίνουν, στο χιονιά ολόκληρες περιοχές δεν είχαν ρεύμα λόγω έλλειψης ενεργειακού αποθέματος, οι φόροι στο πετρέλαιο ανεβαίνουν κάθε χρόνο, οι νέοι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν με το μπλοκάκι, ανασφάλιστοι. Την ίδια ώρα οι καπιταλιστές έχουν τζάμπα ρεύμα, ενισχύονται οι εξαγωγές Ενέργειας, η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στη περιοχή.

Εμπόδιο σήμερα για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας είναι το κυνήγι του κέρδους, ο ανταγωνισμός.

Οι λαοί όλου του κόσμου ζούμε στο σύστημα της φτώχειας, της ανεργίας, της προσφυγιάς, της εκμετάλλευσης, που γεννά τον φασισμό και τον ρατσισμό. Αυτό το σύστημα είναι ο καπιταλισμός.

Μπορεί να είμαστε νέοι, αλλά έχουμε πλέον πείρα...

Καμία κυβέρνηση σε αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας. Οχι γιατί είναι "ξενόδουλη" και "ανίκανη", αλλά γιατί εξασφαλίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζει και στηρίζεται από το σύστημα, για να προωθήσει τα βάρβαρα μέτρα και παράλληλα να κοροϊδέψει το λαό ότι "με μία ψήφο και μια κυβέρνηση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα", οδηγώντας τον στην απογοήτευση και τον συμβιβασμό.

..."Nα πάρουμε μέτρα κι εμείς!"


Κόντρα στα σχέδια που μας ετοιμάζουν, οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!

Πιο δυνατό ΚΚΕ και ΚΝΕ σημαίνει πάλη ενάντια στο σύστημα, πιο δυνατός, σταθερός αγώνας για να ζήσει ο λαός καλύτερα, να πάει μπρος η κοινωνία, για να κατακτήσουμε το μέλλον, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Οργανώνουμε κίνημα ζωντανό, μαχητικό, μαζικό, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία. Κίνημα που θα διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκφράζουν το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Χτίζουμε τη δική μας συμμαχία! Οι φοιτητές των λαϊκών στρωμάτων έχουμε συμφέρον να ενώσουμε τον αγώνα μας με τον εργαζόμενο λαό, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, με τους γονείς μας που παλεύουν να μας σπουδάσουν. Αλλωστε, όσοι εργαζόμαστε ήδη, ξέρουμε την κατάσταση και οι υπόλοιποι προβληματιζόμαστε από σήμερα για το πώς θα ζήσουμε αύριο.

Υπάρχει λύση... Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος!

Ο αγώνας μας είναι αναγκαίος γιατί παλεύουμε για αυτό που είναι σύγχρονο και νέο!

  • Να έχουμε δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.
  • Να μαθαίνουμε την επιστήμη μας ολοκληρωμένα, άρτια, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπάρχει.
  • Να συμβάλουμε με την επιστήμη και την έρευνά μας στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού μας.

Ελα στα φοιτητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ

Ελα να συζητήσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου.

Τα φεστιβάλ μας τα χτίζουμε με το μεράκι και τη δίψα μας για συζήτηση, συλλογικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση, διασκέδαση.

Τα χτίζουμε εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ελα μαζί μας γιατί έχουμε κοινό συμφέρον:

Να ανατρέψουμε το σύστημα που τσακίζει τη ζωή μας.

Να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνία, της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό».

Φοιτητικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Οι εκδηλώσεις του Φοιτητικού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν στη Νομική του ΑΠΘ και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Μάρτη

-- Βράβευση για την άμιλλα της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2016.

-- Παρουσίαση συλλογικών ερευνητικών εργασιών από τις ΟΒ της ΚΝΕ.

-- Βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!».

-- Θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου».

-- Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

Σάββατο 18 Μάρτη

-- Εκδήλωση στο μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής με θέμα: «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του!», με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

-- Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

-- Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΤΕΙ Αττικής

Το Φεστιβάλ της Οργάνωσης των ΤΕΙ στην Αττική θα γίνει στις 24 Μάρτη, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νίκαιας «Πλάτων» (απέναντι από τα Village Park Ρέντη). Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19.30: Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

20.30: Μονόπρακτα του Μπ. Μπρεχτ: «Ντάνσεν» και «Πόσο κοστίζει το σίδερο».

21.15: Ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.00: Μεγάλη Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

00.00: Λαϊκό Γλέντι.

Επίσης:

-- Τις μέρες πριν από το Φεστιβάλ, στα ΤΕΙ της Αττικής, θα αξιοποιηθεί η έκθεση του Φεστιβάλ «Καπιταλισμός vs Σοσιαλισμός», με οργανωμένες επισκέψεις - ξεναγήσεις μέσα στα ιδρύματα.

-- Στις 23 Μάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κυλικείο του ΤΕΙ Πειραιά, θα γίνει εκδήλωση για τον αθλητισμό με τον Μιχάλη Λεάνη και η απονομή για το τουρνουά μπάσκετ που θα διεξαχθεί τις προηγούμενες μέρες.

-- Από τις 20 έως τις 23 Μάρτη, στο κτίριο της ΣΕΥΠ στη Θηβών, θα υπάρχει έκθεση για τη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και εκδήλωση.

Τριήμερο εκδηλώσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ενα τριήμερο εκδηλώσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται ακόμα στα Φεστιβάλ του επόμενου διαστήματος. Στο χώρο του ΤΕΙ θα λειτουργούν εκθέσεις με θέμα «Σοσιαλισμός VS καπιταλισμός» και «Η πρότασή μας για την ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος», καθώς και βιβλιοπωλείο, ενώ θα προηγηθεί του τριημέρου ένα τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου στις 21 - 22 Μάρτη.

Αναλυτικά, το τριήμερο στο ΤΕΙ έχει ως εξής:

Τρίτη, 28 Μάρτη

Εκδήλωση με θέμα: «Και στα "μαλακά" να πέσεις... θα χτυπήσεις - Η θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», με κεντρική ομιλία από το ΚΕΘΕΑ - Ιθάκη, παρουσίαση έρευνας με ερωτηματολόγιο στους σπουδαστές και παιχνίδι με ερωτήσεις - απαντήσεις.

Τετάρτη, 29 Μάρτη

Εκδήλωση, με θέμα: «Οι 8 μεγιστάνες του πλούτου έχουν τόσο πλούτο όσο το 50% του πληθυσμού της Γης. Σε αυτόν τον κόσμο θα μείνουμε θεατές;» Θα παρουσιαστούν project, με θέμα «Τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο σήμερα και η άλλη όψη του νομίσματος» και «Η Υγεία στο σοσιαλισμό».

Πέμπτη, 30 Μάρτη

Χαιρετισμός από μέλος του Τομεακού Συμβουλίου της Οργάνωσης ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Βράβευση των νικητών του τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Αττικής
Πέμπτη 16 Μάρτη

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθήνας και ξεκινούν στις 2 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Επίδειξη χορευτικών ομάδων.

-- Μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση από ομάδα της ΚΝΕ.

-- 15.15 Ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- 15.45 Μεγάλη συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

-- Οι εκδηλώσεις κλείνουν με νησιώτικο - ικαριώτικο γλέντι.

Παρασκευή 17 Μάρτη

Τη δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Αίθριο της Φιλοσοφικής και θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα, με το εξής πρόγραμμα:

-- Παράσταση από Θεατρικές Ομάδες.

-- 20.00 Εκδήλωση - συζήτηση με τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Brexit, Grexit, Trump... Δεν τσακώνονται για το λαό! Μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις...».

-- Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

-- Συναυλία με τους Sober on Tuxedos.

-- Λαϊκό Γλέντι.

  • Και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ, στο χώρο θα λειτουργούν: Εκθεση όπου θα γίνονται οργανωμένες επισκέψεις με θέμα «Σοσιαλισμός vs καπιταλισμός». Χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Τουρνουά Σκάκι.

Στο μεταξύ, από τις 13 έως τις 15 Μάρτη, θα γίνει τουρνουά μπάσκετ 3 on 3 στο κλειστό γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια.

Για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Σοβιετική Ενωση

Ξένοι φοιτητές στο πανεπιστήμιο «Πατρίς Λουμούμπα» της Μόσχας
Ξένοι φοιτητές στο πανεπιστήμιο «Πατρίς Λουμούμπα» της Μόσχας
Παρουσιάζουμε σήμερα αποσπάσματα από τη διάλεξη που έδωσε ο Μ. Α. Προκοφίεφ, αναπληρωτής υπουργός Ανώτατης και Ειδικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης1 της ΕΣΣΔ, στο Διεθνές Φοιτητικό Σεμινάριο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην ΕΣΣΔ, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1959 στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Στο κείμενο βλέπουμε να αναπτύσσεται η λογική που διέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Σοβιετική Ενωση, ενώ αναδεικνύονται και ουσιώδεις διαφορές με τα αστικά πανεπιστήμια.

Τα βασικά επιτεύγματα των σοβιετικών ανώτατων σχολών

Η ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Σοβιετική Ενωση συγκεντρώνει μεγάλη προσοχή. Στη χώρα μας, οι ανώτερες σχολές θεωρούνται κοινωνικά αναγκαίοι οργανισμοί, οι οποίοι καλούνται να εκπαιδεύσουν ειδικούς, μελλοντικούς οργανωτές και ηγέτες στη βιομηχανία, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Το γεγονός ότι η εκπαίδευση έφτασε στις πλατιές μάζες του λαού αποτέλεσε ένα βασικό στοιχείο της πολιτιστικής επανάστασης που συντελέστηκε στη χώρα μετά την εγκαθίδρυση του σοβιετικού κράτους.

(...) Οι ανώτερες σχολές συνδέονται στενά με την εθνική οικονομία και σε αυτές αντανακλώνται οι διεργασίες που συντελούνται σε αυτή. (...) Οι ανώτερες σχολές έπρεπε να λάβουν υπόψη τις προοπτικές ανάπτυξης της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και του πολιτισμού, αυξάνοντας αντίστοιχα την εκπαίδευση προσωπικού.

Τα νούμερα που ακολουθούν δίνουν μια ιδέα της επέκτασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση: το 1914 υπήρχαν 127 χιλ. φοιτητές στην τσαρική Ρωσία, το 1940 ο αριθμός τους στην ΕΣΣΔ είχε αυξηθεί σε 812 χιλ., το 1951 σε 1,247 εκατ. και το 1959 σε 2,15 εκατ. (...)

Ενόσω αυξάνεται ο αριθμός των ειδικών που εκπαιδεύονται, πρέπει διαρκώς να έχουμε κατά νου τη βελτίωση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. (...)

Εχουμε οργανώσει το σύστημά μας έτσι ώστε να συνδυάζεται η γνώση σε φαινομενικά μακρινά πεδία, όπως η φιλολογία και τα μαθηματικά, όταν ένας γλωσσολόγος σπουδάζει γλωσσικά ζητήματα προκειμένου να δουλέψει στη συνέχεια σε «μεταφραστικές μηχανές», ή τα οικονομικά και τα μαθηματικά για επικείμενη δουλειά σε υπηρεσίες οικονομικών υπολογισμών όπου χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ.

Το σοβιετικό πανεπιστήμιο, ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα νέου τύπου

(...) Το σύστημα των ανώτατων σχολών λαμβάνει από το κράτος καθετί απαραίτητο για την ανάπτυξή του. Το κράτος σηκώνει όλο το κόστος, από την οικοδόμηση νέων κτιρίων, τον εξοπλισμό τους, τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών, μέχρι πολλά άλλα έξοδα, κατευθύνοντας ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού σε αυτή την κατεύθυνση. (...)

Οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση αυξάνουν με σταθερό ρυθμό: (...) Το 1959 είναι 4,2 φορές μεγαλύτερες από το 1940 και 1,7 φορές πάνω από το 1950.

Πέραν των άμεσων δαπανών για την εκπαίδευση, το κράτος μεριμνά και με άλλους τρόπους. Κρατικά εργοστάσια, επιστημονικοί οργανισμοί και ινστιτούτα δίνουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να εξοικειωθούν σε βάθος με την τεχνολογία της παραγωγής και συμβάλλουν στην απόκτηση πρακτικών ικανοτήτων. (...) Το κράτος παρέχει εκτάσεις για πειραματικούς αγρο-βιολογικούς σταθμούς και πειραματικά αγροκτήματα, καθώς και σχέδια για την κατασκευή κτιρίων και άλλων υποδομών.

Σε ένα σοσιαλιστικό κράτος, το πανεπιστήμιο υπηρετεί την κοινωνία και απολαμβάνει την υποστήριξή της - σε αυτό ακριβώς έγκειται η δύναμή του. (...)

Κάθε πανεπιστήμιο συνδέεται με χιλιάδες νήματα με την κοινωνία, με το κράτος. Είναι και το ίδιο ένα προϊόν της κοινωνίας. Η ιδέα της αυτονομίας του πανεπιστημίου αποτελεί μια αφαίρεση, παρότι συχνά περιβάλλεται με το μανδύα φανταχτερών εκφράσεων.

Τα γεγονότα με επιμονή καταδεικνύουν ότι κάθε πανεπιστήμιο διαπλάθει και εκπαιδεύει ένα νέο ειδικό σύμφωνα με τις επιθυμίες της τάξης που έχει την εξουσία, έναν ειδικό που θα υπηρετεί πιστά αυτή την τάξη.

Μερικοί ξένοι συνάδελφοι θεωρούν ότι ένα σύστημα στο οποίο το κράτος συντηρεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση του ενεργητικού ρόλου του πανεπιστημίου στην κοινωνία, καθώς αναπόφευκτα αυτό θα πρέπει να είναι προσκολλημένο στην «κρατική» ιδεολογία. Υπάρχει ένας υγιής πυρήνας σε αυτή την άποψη, που έχει να κάνει ακριβώς με την αναγνώριση της επιρροής του κράτους στα πανεπιστήμια. Πράγματι, ένα κράτος θα ασκήσει την επιρροή του σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ένα κρατικό, ιδιωτικό, θρησκευτικό ή οποιουδήποτε άλλου είδους πανεπιστήμιο. Ο Λένιν, μιλώντας στο πρώτο Πανρωσικό Συνέδριο για την Εκπαίδευση, σημείωσε πολύ σωστά: «Ενα σχολείο έξω από τη ζωή, έξω από την πολιτική, δεν είναι παρά ψέμα και υποκρισία».

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το αν το κράτος επηρεάζει το πανεπιστήμιο ή όχι, αλλά σε ποια κατεύθυνση το επηρεάζει. Το σοβιετικό κράτος συγκεντρώνει τις προσπάθειές του για τη μέγιστη βελτίωση της ευημερίας του λαού, την ανάπτυξη της επιστήμης και των τεχνών, την εκπαίδευση της νέας γενιάς μέσα από την εργασία, στο πνεύμα του σεβασμού για όλα τα έθνη. (...)

Πώς διασφαλίζεται ο δεσμός των ανώτερων σχολών με τη ζωή της κοινωνίας

Οι δεσμοί των ανώτερων σχολών με τη ζωή, με την πρακτική εργασία, είναι πολλαπλοί και εμποτίζουν όλες τις δραστηριότητές τους. Η διδασκαλία γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι φοιτητές να μαθαίνουν τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, να κατακτούν τις πρακτικές μεθόδους διεύθυνσης της παραγωγικής διαδικασίας, να συγκεντρώνουν ικανότητες, να αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και να αναζητούν νέες ανακαλύψεις.

(...) Ολοι οι τελειόφοιτοι πάνε για πρακτική άσκηση για ένα μεγάλο διάστημα, έως και ένα έτος, σε κάποια βιομηχανική ή αγροτική μονάδα, επιστημονικό ίδρυμα ή σχολείο, ανάλογα με την ειδικότητά τους. (...) Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, οι φοιτητές αμείβονται με την προβλεπόμενη αμοιβή για όποιον εργάζεται σε αντίστοιχο πόστο κι έχουν την πλήρη ευθύνη για τη δουλειά που τους ανατίθεται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σπουδές ολοκληρώνονται με την υπεράσπιση της διπλωματικής εργασίας ενώπιον της σχετικής κρατικής επιτροπής. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τα θέματα των διπλωματικών εργασιών να σχετίζονται με τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας. Στις σχολές αρχιτεκτονικής και πολιτικών μηχανικών αναλαμβάνουν σχέδια για κτίρια και εγκαταστάσεις που πρόκειται να οικοδομηθούν, στις σχολές μηχανολόγων αναλαμβάνουν το σχεδιασμό εργαλείων και μηχανημάτων που πρόκειται να κατασκευαστούν, στις σχολές φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών τη μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με την πρόοδο της σύγχρονης επιστήμης. (...)

Ο σχεδιασμός για εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης είναι κομβικό στοιχείο του εθνικού οικονομικού σχεδίου. (...) Κάποιοι ξένοι συνάδελφοι αναρωτιούνται πώς γίνεται να σχεδιάζεται η εκπαίδευση ειδικών σε διαφορετικά πεδία. Οι συνάδελφοι αυτοί παραγνωρίζουν τη σχεδιασμένη φύση της κοινωνίας μας. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πόσα νοσοκομεία, πολυκλινικές και άλλες υποδομές υγείας θα υπάρχουν σε πέντε, έξι, επτά χρόνια από σήμερα. Το επταετές σχέδιο για τις δημόσιες υποδομές υγείας, για παράδειγμα, προβλέπει 25 δισ. ρούβλια για νέα νοσοκομεία και πολυκλινικές, κάτι που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε 2,5 φορές τον αριθμό των κλινών σε σχέση με την προηγούμενη επταετία. Γνωρίζοντας αυτό, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσους νέους γιατρούς θα χρειαστούμε.

Η χώρα μας σχεδιάζει πόσα νέα εργοστάσια, τι δυναμικότητας και πού πρόκειται να φτιαχτούν στη χημική ή άλλες βιομηχανίες.

Το εθνικό οικονομικό σχέδιο για τα έτη 1959-1965 προβλέπει, για παράδειγμα, την παραγωγή περίπου 200 χιλ. μηχανημάτων για την κοπή μετάλλου, 65-70 εκατ. τόνων ακατέργαστου σιδήρου (αύξηση της τάξης του 64-77%) και 86-91 εκατ. τόνων ατσαλιού. Η συνολική παραγωγή της χημικής βιομηχανίας την περίοδο 1959-1965 θα τριπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη επταετία. Στη βάση αυτών των δεδομένων, μπορούμε να καθορίσουμε τον αριθμό των ειδικών που χρειαζόμαστε. Θα πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη την αποχώρηση εργαζομένων από τις μονάδες, εξαιτίας συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους.

Η χώρα μας σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του σχολικού συστήματος. Αυτό το σχέδιο ορίζει και τις απαιτήσεις για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών.

Αποδεικνύεται ότι, εφόσον η εθνική οικονομία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η δημόσια υγεία σχεδιάζονται, τότε μπορούμε να σχεδιάσουμε κατάλληλα και την εκπαίδευση ειδικών για αυτούς τους τομείς.

Μερικοί συνάδελφοι από καπιταλιστικές χώρες ανησυχούν μήπως έτσι περιορίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Είναι σωστό, ρωτούν, αν, ας πούμε, 15 χιλ. νέοι θέλουν να σπουδάσουν νομική, να δέχεστε μόλις 8 χιλ.; Απαντάμε σε αυτή την ερώτηση με μια άλλη: Είναι σωστό να αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια χιλιάδες δικηγόροι που δεν θα μπορούν να δουλέψουν στο αντικείμενό τους; Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες τραγικές περιπτώσεις στις καπιταλιστικές χώρες; Δεν είναι πιο δημοκρατικό να πεις σε ένα νέο ότι είναι προτιμότερο να στραφεί σε μια άλλη ειδικότητα, παρά να σπουδάσει και να είναι «πλεονάζον» δυναμικό; (...)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

1. Το Λαϊκό Επιτροπάτο Ανώτατης και Ειδικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην ΕΣΣΔ ήταν αρμόδιο για τα ζητήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καθώς και των ανώτερων τεχνικών, μη πανεπιστημιακών σχολών. Το συγκεκριμένο «υπουργείο» είχε, δηλαδή, την ευθύνη για όλες τις μορφές επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού σχολείου στην ΕΣΣΔ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ