Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Υπόθεση των εργαζομένων και των σωματείων τους το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών

Με νέες κινητοποιήσεις αναστάλθηκε χτες το ξεσπίτωμα εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στην αναστολή δύο ακόμα πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών οδήγησαν χτες οι παρεμβάσεις που οργάνωσαν σωματεία και φορείς στην εταιρεία «do Value» στην Αθήνα. Και από τη χτεσινή κινητοποίηση αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς που απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα νύχια τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σωματεία και φορείς από το Μενίδι πέτυχαν να «παγώσει» ο προγραμματισμένος για χτες ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που απειλεί να στερήσει την πρώτη κατοικία από μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά. «Κινδυνεύουν μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους να πεταχτούν στον δρόμο επειδή αδυνατούν να πληρώσουν προκαταβολικά 30.000 ευρώ, και δόση 1.500 ευρώ τον μήνα (!) τα οποία τους ζητάει η εταιρεία που διαχειρίζεται το δάνειο», κατήγγειλαν οι φορείς που κινητοποιήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και οργάνωσαν την παρέμβαση. Οπως εξηγούν, πρόκειται για οικογένεια στην οποία ο πατέρας βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης αναπηρικής σύνταξης, καθώς πρόσφατα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ η μητέρα είναι άνεργη.

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι φορείς. Μετά από την παρέμβαση ο πλειστηριασμός «πάγωσε», και το επόμενο διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση με στόχο να καταλήξει σε διακανονισμό που να αντιστοιχεί στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε εδώ σήμερα», ξεκαθάρισαν οι φορείς και τόνισαν ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα τόσο για τη συγκεκριμένη όσο και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις οικογενειών που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς. Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει το Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών και το Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του ΕΣΥΝ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ίδια ώρα, έξω από την εταιρεία συγκεντρώθηκαν επίσης αυτοκινητιστές και οδηγοί ταξί, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας την αναστολή πλειστηριασμού της κατοικίας συναδέλφου τους. Ο δανειολήπτης είχε λάβει ενυπόθηκο επαγγελματικό δάνειο, ωστόσο η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε, για λόγους υγείας, δεν του επέτρεψε να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις. «Δυστυχώς για κανέναν αυτοαπασχολούμενο ταξιτζή δεν υπάρχει καμία βοήθεια αν δεν μπορεί να δουλέψει λόγω υγείας», σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Οδηγών στα Ταξί που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να απειλεί να βγάλει στο σφυρί το σπίτι του. Τελικά, μετά από την παρέμβαση που έγινε, και αυτός ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε. «Οι συνάδελφοι να μην κρύβονται στο σπίτι τους, να καταγγέλλουν στα σωματεία τους κάθε τέτοιο πρόβλημα», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν οι Επιτροπές Αγώνα, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ).

Στη Θεσσαλονίκη

Κάτω από τη μαχητική παρέμβαση σωματείων και φορέων σταμάτησε η διενέργεια πλειστηριασμού σπιτιού λαϊκής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη.

Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στα γραφεία του συμβολαιογραφείου, απαιτώντας να σταματήσει ο πλειστηριασμός, που αφορούσε πρώτη κατοικία ζευγαριού με ανήλικο παιδί. Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων είχε αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η διαδικασία.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Τούμπας και η Ενωση Γονέων Δ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Διαμήνυσαν αποφασιστικά ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνει άστεγος κανένας εργαζόμενος, κανένας συνταξιούχος, κανένα παιδί, για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι, που αλωνίζουν με τη σφραγίδα των νόμων όλων των κυβερνήσεων.

Με την οργανωμένη δυναμική παρέμβαση, χτες, σταμάτησαν ένα έγκλημα. Συνεχίζουν, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, ακόμη πιο αποφασιστικά τη μάχη για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, ενάντια στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια, στους νόμους που βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις του λαού.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενισχυμένη η Επιτροπή ενάντια στους πλειστηριασμούς

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, εξαιτίας του μεγάλου κύματος πλειστηριασμών και εξώσεων, έχει ενισχύσει με νέα μέλη τη δύναμή της, με μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

-- Του ΠΑΜΕ: 2103833786 και 2103301847

-- Της Επιτροπής: 6974010107 και 6945757855

Και στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.gr

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Στο χέρι των εργαζομένων και των σωματείων να προστατεύσουν τη λαϊκή κατοικία από τα «κοράκια»
  • Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι και οι βιοπαλαιστές αγρότες
  • Ολοι στους δρόμους στα μεγάλα συλλαλητήρια στις 17 Δεκέμβρη
  • Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Σήμερα ολοκληρώνεται με τις ψηφοφορίες - Σε ενίσχυση καλεί η ΔΑΣ
Και νέο κύμα πλειστηριασμών το 2023

«Κοκκινίζουν» δάνεια λόγω ακρίβειας και αύξησης επιτοκίων

Στο μεταξύ, για νέο κύμα πλειστηριασμών πρέπει να ετοιμάζεται ο λαός από τις αρχές του 2023, με δεδομένο ότι το μείγμα ακρίβειας και κυρίως αύξησης των επιτοκίων οδηγεί τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Ηδη, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχουν «κοκκινίσει» εκ νέου. Γι' αυτό, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να φτάσουν οι πλειστηριασμοί τις 40.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 από αυτές να αλλάζουν χέρια. Αλλωστε, οι πλειστηριασμοί είναι από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, που υλοποιούν διαχρονικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και τραπεζίτες αναζητούν φόρμουλα, ώστε να εμφανίσουν πως με κάποιον τρόπο θα ελαφρύνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων (αναμένεται και νέα μέσα στον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη). Στην πραγματικότητα, παρά τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης, η ουσία είναι ότι ο μοναδικός τους καημός είναι να μην κινδυνεύσουν οι τράπεζες από συσσωρευμένα νέα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Χτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εργάζεται από κοινού με τις τράπεζες «με στόχο η πρόταση που θα στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων, να μην επιβαρύνει τα κεφάλαια των τραπεζών μέσω πρόσθετων προβλέψεων». Η τεχνική λύση που σχεδιάζεται, προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου με τη μορφή κουμπαρά, στον οποίο οι τράπεζες θα ...συνεισφέρουν έτσι ώστε να δοθεί η επιδότηση. Μόνο που, όπως προκύπτει από πληροφορίες, αυτή η «συνεισφορά» θα είναι εθελοντική, ενώ δεν θα αφορά καθόλου τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί στα κοράκια των funds... Στην ουσία λοιπόν, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην καλύτερη περίπτωση ή θα έχουν να περιμένουν κάποια ψίχουλα από τα κοράκια των τραπεζών ή θα παραμείνουν απολύτως εκτεθειμένοι με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. Και αυτό, μόνο και μόνο για να μην πληγεί η κερδοφορία των τραπεζών, η οποία για το 2022 εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ!

Συγκέντρωση τροφίμων από το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» καθημερινά (6 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στα γραφεία του (Πατησίων 173, πλατεία Αμερικής). Τα είδη που θα συγκεντρωθούν (γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, τοματοπολτός, όσπρια, λάδι, μακαρόνια) θα διανεμηθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

ΟΒΣΑ
Την Κυριακή η γιορτή για τα παιδιά

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά οργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Τα παιδιά θα φτιάξουν στολίδια, θα τραγουδήσουν, θα παίξουν και θα πάρουν δώρα, ενώ θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Τεχνοβάτες» από το εργαστήρι μαριονέτας του Χρήστου Τζίκα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Μεγάλο λαϊκό γλέντι το Σάββατο 10 Δεκέμβρη

Μεγάλο λαϊκό γλέντι οργανώνει το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στις 8 μ.μ. το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Ζακύνθου, στο ξενοδοχείο «Exotica» (Καλαμάκι). Μουσική θα παίξουν οι: Κώστας Λούντζης (πλήκτρα), Βασίλης Γιαννόπουλος (μπουζούκι), Νίκος Πλιούμης (μπουζούκι και τραγούδι) και Αθηνά Χαϊκάλη (τραγούδι).

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξεκίνησε χτες ο νέος γύρος κινητοποιήσεων για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις

Στη Λάρισα η πρώτη κινητοποίηση. Ακολουθούν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, στις 12 Δεκέμβρη στην Αθήνα

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλία
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλία
Η συνεχής βροχή που έπεφτε χτες στη Λάρισα δεν εμπόδισε εκατοντάδες συνταξιούχους από όλη τη Θεσσαλία να διαδηλώσουν διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας. Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Δημοτικό Ωδείο, όπου έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των συνταξιουχικών σωματείων της Θεσσαλίας και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Τις κεντρικές ομιλίες έκαναν ο Θεοφάνης Λάφης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τόνισαν μεταξύ άλλων πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι θα δώσει αυξήσεις είναι προκλητικοί, όταν «ο πληθωρισμός "τρέχει" με 12% - 13%, εξαιρούνται οι επικουρικές συντάξεις, θα δοθούν μόνο σε συνταξιούχους που δεν έχουν "προσωπική διαφορά", ενώ αυτοί που έχουν "προσωπική διαφορά" όχι μόνο δεν θα πάρουν αύξηση, αντίθετα, με δεδομένη την αύξηση του πληθωρισμού θα δουν μεγάλες μειώσεις».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους δρόμους της Λάρισας.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Αμεση καταβολή των πληρωμένων Δώρων των συνταξιούχων. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξιμες αποδοχές. Να δοθεί αύξηση - μετά από 13 χρόνια - σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 650 ευρώ, από 360 και 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αμεση καταβολή αναδρομικών, επικουρικών και Δώρων του 11μηνου για το 2015 σε όλους τους συνταξιούχους. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, να εκκαθαριστεί και να αποδοθεί στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των συντάξεών τους - κύριας, παράλληλης, διαδοχικής, εφάπαξ, επικουρικής.

Κορύφωση των συλλαλητηρίων θα αποτελέσει το παναττικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το πρόγραμμα των περιφερειακών συλλαλητηρίων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συνεχίζεται ως εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία, οι συνταξιούχοι από Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα και Κέρκυρα.

-- Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καρατάσου, οι συνταξιούχοι Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, οι συνταξιούχοι Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

  • Αύριο Παρασκευή:

-- Στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), οι συνταξιούχοι από Πελοπόννησο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

-- Στις Σέρρες, στις 10.30 π.μ. έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, οι συνταξιούχοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, στις 12 Δεκέμβρη η Επιτροπή Συνταξιούχων Πάρου - Αντίπαρου οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΑΠΗ στην Παροικιά, στις 10.30 π.μ.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους

Σήμερα στήνεται το μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά στον Ε-65. Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στον Παλαμά θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ, που έχουν ήδη παραταχθεί στις πλατείες δεκάδων χωριών, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί τις κινητοποιήσεις τους, στήνοντας μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά στον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Στο πλευρό τους θα βρεθούν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού Καρδίτσας, ενώ το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ. στον Παλαμά, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο και στα μπλόκα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, των λιπασμάτων, των αγροτικών μέσων και εφοδίων, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Σημειώνεται για παράδειγμα ότι την ίδια ώρα η τιμή στο βαμβάκι αυτήν την περίοδο είναι χαμηλότερη από πέρυσι.

Ταυτόχρονα, μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους αναμένεται να φέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1/1/2023, εξαιτίας και των αλλαγών που θα φέρει σε επιδοτήσεις - καλλιέργειες. Ετσι, θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις που φτάνουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τον νομό Καρδίτσας.

Ακόμα, οι αγρότες της Καρδίτσας - και όχι μόνο - παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής, ενώ και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τα δε όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Και, βέβαια, οι αγρότες, όπως όλος ο λαός, παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα με τη σφοδρή επίθεση των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών, που έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και ετοιμάζονται για τη σημερινή κινητοποίηση, είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Μετράνε, άλλωστε, συγκεκριμένα βήματα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τη συκοφάντηση των αγώνων τους, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αλλωστε, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα, ώστε να πάρουν μια ανάσα και να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Συνέλευση την Κυριακή στο Αίγιο

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», καλώντας όλα τα μέλη του, όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν. Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζητήματα του κόστους παραγωγής και της διάθεσης της κορινθιακής σταφίδας, με την απαίτηση μέτρων στήριξης. Επίσης, θα συζητηθούν τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας κ.λπ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Μια ακόμα κίνηση αλληλεγγύης έδωσε χαμόγελο και δύναμη στα παιδιά

Το χαμόγελο και η αισιοδοξία «ζωγραφίστηκαν» ξανά στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων το απόγευμα της Δευτέρας στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μέσα από τη θεατρική παράσταση αλληλεγγύης που έδωσε αφιλοκερδώς ο θίασος λαϊκού θεάτρου «Maticapi», παρουσιάζοντας το έργο «Σολομώντεια Λύση», του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πήρε ο θίασος, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, προσφέροντάς τους παράλληλα λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, σε μία περίοδο που η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο γίνονται όλο και εντονότερες.

Το έργο είναι βασισμένο σε έναν παλιό κινέζικο μύθο, γνωστό και ως «Ο κύκλος με την κιμωλία», απ' τον οποίο εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.

Την πρωτοβουλία στήριξαν το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ, με δεκάδες παιδιά, γυναίκες και εργαζόμενους να γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον» στον οικισμό και να διασκεδάζουν τόσο με τη θεατρική παράσταση όσο και στη γιορτή για παιδιά που ακολούθησε.

Ο χώρος μάλιστα ετοιμάστηκε με την εθελοντική προσφορά εργαζομένων, γυναικών και παιδιών και αξιοποιήθηκε μετά από πολύ καιρό, θυμίζοντας στους κατοίκους πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη ενός τέτοιου πολιτιστικού χώρου, που θα είναι δωρεάν προσβάσιμος σε όλους.

Πριν την έναρξη της παράστασης χαιρετισμό απηύθυναν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γραμματέας του Σωματείου, και η Ιωάννα Αστερίου εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών, ευχαριστώντας θερμά τον θίασο για τη «συγκινητική και σπουδαία κίνηση να έρθουν στη Λάρυμνα και να παίξουν αφιλοκερδώς για τα παιδιά μας», τονίζοντας πως «τέτοιες ενέργειες είναι πολύ σημαντικές, αφενός επειδή έρχονται να ρίξουν φως στο σκοτάδι που προσπαθούν να μας βυθίσουν και αφετέρου επειδή μας δείχνουν πως δεν είμαστε μόνοι μας σ' αυτόν τον τρίχρονο αγώνα, αντιθέτως έχουμε τη στήριξη όλων των εργαζομένων της χώρας». Ταυτόχρονα δήλωσαν πως «η ΛΑΡΚΟ είναι δική μας, και θα μείνει ανοιχτή, δεν κάνουμε βήμα πίσω απ' αυτό».

Η παράσταση ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να ανεβαίνουν στη σκηνή και μαζί με τους ηθοποιούς να τραγουδάνε και να υποκλίνονται, προκαλώντας αίσθημα συγκίνησης και ευφορίας τόσο στους παρευρισκόμενους όσο και στους συντελεστές του θιάσου.

Η γιορτή έκλεισε με μία συμβολική κίνηση, με μικρούς και μεγάλους να ανάβουν τη φωτιά σε 30 αερόστατα, τα οποία πέταξαν πάνω από τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας την υπόσχεση πως με τη «φωτιά» αυτή θα τα «ξανανάψουν».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Ολοι στους δρόμους για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς

Συσκέψεις προετοιμασίας στις 12 Δεκέμβρη, πληθαίνουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, με αφορμή τον νέο κρατικό προϋπολογισμό - σφαγείο για τα λαϊκά νοικοκυριά, δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώνουν το Σάββατο 17 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Μπροστά στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την περικοπή των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, 16 συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι στιγμής καλούν στο συλλαλητήριο της 17ης Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη, απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε συνδικάτο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21),«για την καλύτερη οργάνωση της δράσης μας για την επιτυχία του παλλαϊκού παναττικού συλλαλητηρίου στις 17 Δεκέμβρη και την αγωνιστική μας κλιμάκωση μετά το συλλαλητήριο».

Συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια και φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, οργανώνουν και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ πραγματοποιούν σύσκεψη συντονισμού για την αγωνιστική κλιμάκωση της πάλης.

Σε άλλες πόλεις

Με συγκέντρωση το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στη Χαλκίδα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα της Εύβοιας δίνουν συνέχεια στην αγωνιστική τους δράση για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών από την ακρίβεια.

Σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Νικολάου Μάρτη στο Διοικητήριο, καλεί εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας.

Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, για διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς με υπογραφή ΣΣΕ, ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά δίνουν συνέχεια στη δράση τους μια σειρά σωματεία και εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς και κλάδους.

Σήμερα η στάση εργασίας στη Ζώνη του Περάματος

Σε στάση εργασίας (12 μ. - λήξη βάρδιας), συγκέντρωση στον μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και μηχανοκίνητη πορεία στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ, στον Πειραιά, προχωρούν σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις μεθοδεύσεις του ΟΛΠ (COSCO) για μετατροπή του μόλου της ΔΕΗ από χώρο ναυπηγοεπισκευής σε car terminal, με επακόλουθο τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής και την απώλεια θέσεων εργασίας. «Αρνούμαστε να γίνουμε θυσία για το master plan της COSCO», ξεκαθαρίζουν.

Την προηγούμενη βδομάδα, η διοίκηση του ΟΛΠ έδιωξε ένα ακόμα πλοίο που θα επισκευαζόταν εκεί και στο οποίο θα δούλευαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνεχίζοντας μια πρακτική που έχει προκαλέσει την οργή των μεταλλεργατών. Το πλοίο αυτήν τη στιγμή επισκευάζεται σε τουρκικά ναυπηγεία, αφού, όπως σημειώνουν τα σωματεία, «το μονοπώλιο της COSCO επιμένει να μετατρέψει τον μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι από χώρο ναυπηγοεπισκευής σε car terminal και, με πρόσχημα την εξέλιξη των έργων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, παίζει παιχνίδια στις πλάτες των οικογενειών μας».

Τα σωματεία απαιτούν να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των υποδομών, με τρόπο που να μην οδηγεί στην ανεργία τους εργαζόμενους, και υπογραμμίζουν ότι δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν «ένα λιμάνι με όλες του τις δραστηριότητες, που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού της περιοχής και όλης της χώρας, και όχι ένα λιμάνι που δίνει δισεκατομμύρια κέρδη σε λίγους και ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια σε όλους τους υπόλοιπους. Αρνούμαστε να γίνουμε θυσία για το master plan της COSCO».

Να επαναλειτουργήσει με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα το Ναυπηγείο Ελευσίνας

Το «ξήλωμα» των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που συνοδεύει την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σχολιάζει η «Συσπείρωση Εργαζομένων». Στο φόντο της επίθεσης που ξετυλίγεται σε βάρος των εργαζομένων, καλεί την πλειοψηφία του Σωματείου να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με θέμα τη διαπραγμάτευση νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

Λίγες μέρες μετά τη φιέστα για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, στην οποία «παραβρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη, τοπικοί παράγοντες, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και ο νέος εργοδότης», η παράταξη στην οποία συμμετέχουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως η εργοδοσία «θέλει να καθιερώσει νέες εργασιακές σχέσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, καταστρατηγεί την ισχύουσα ΣΣΕ, δεν καταβάλλει το 30% της μισθοδοσίας (συμπληρωματικά στο 70% που καταβάλλεται από το Πολεμικό Ναυτικό), παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα (Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, επίδομα αδείας, προσαύξηση σε υπερωρία, Σαββατοκύριακο, νυχτερινά). Παράλληλα, αναδεικνύει το ζήτημα της προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να δουλέψουν «σε ένα εργοστάσιο που ο εμπορικός του τομέας είναι παροπλισμένος και απαξιωμένος εδώ και χρόνια», χωρίς την απαραίτητη συντήρηση των υποδομών.

Η «Συσπείρωση» απαιτεί να γίνει σεβαστή η ισχύουσα επιχειρησιακή σύμβαση και να καταβληθεί σε όλο το προσωπικό το σύνολο του μισθού, να πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας χωρίς κανένα «συμψηφισμό» με τα ποσά που καταβάλλονται ως μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων. Καλεί την πλειοψηφία του Σωματείου να καλέσει σε Γενική Συνέλευση για διαπραγμάτευση νέας ετήσιας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, με βάση την ισχύουσα, προκειμένου «να κατοχυρωθεί εγγράφως κι όχι στα λόγια το κατώτατο μεροκάματο στα ναυπηγεία, στα 52 ευρώ μεικτά (1.100 ευρώ μισθός καθαρά)» και να δοθεί «αύξηση 10% σε όλο το προσωπικό».

ΒΙΠΕ Κιλκίς: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα μεγάλα εργοστάσια Μετάλλου

Μαχητική παρέμβαση στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλοντας τις δεκάδες απολύσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τις εργοδοσίες των επιχειρήσεων ΑΛΟΥΜΙΛ, ΚΛΕΜΑΝ και ΠΥΡΑΜΙΣ.

Στη διάρκεια της παρέμβασης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το ψήφισμα αλληλεγγύης για τους απολυμένους, για τις δράσεις του συνδικάτου το επόμενο διάστημα και κάλεσε σε συμμετοχή στην πικετοφορία που θα γίνει το Σάββατο 10/12 στο Κιλκίς και στο γλέντι αλληλεγγύης που οργανώνει το Σάββατο 17/12 στις 12 μ., στην πλατεία Λατσιών απέναντι από το δημαρχείο του Κιλκίς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, οι απολυμένοι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις ΑΛΟΥΜΙΛ, ΠΥΡΑΜΙΣ, ΚΛΕΜΑΝ ξεπερνάνε τους 100, ενώ θεωρείται «κοινό μυστικό» ότι το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται νέο κύμα απολύσεων. Εκτιμάται ότι περίπου 20 έχουν απολυθεί από την ΚΛΕΜΑΝ, περισσότεροι από 40 από την ΑΛΟΥΜΙΛ και περίπου 40 από την ΠΥΡΑΜΙΣ.

Πρόκειται για μια επίθεση στο δικαίωμα στην εργασία, σε τρεις επιχειρήσεις που έχουν καταγράψει τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια, που έχουν επιδοτηθεί παχυλά από αναπτυξιακούς νόμους, ΕΣΠΑ και Ταμεία Ανάκαμψης, με χρήματα δηλαδή που τελικά θα πληρωθούν από τη βαριά φοροληστεία του λαού.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, «στον όμιλο ΚΛΕΜΑΝ που έχει κύκλο εργασιών 170 εκατ. ευρώ, κατέγραψε αυξήσεις εσόδων από πωλήσεις 11% στο πρώτο 8μηνο του 2022, δεν δίστασαν να απολύσουν εργαζόμενους επειδή οι προβλέψεις για το τελευταίο τρίμηνο έδειχναν μείωση παραγγελιών κατά 1%.

Απολύουν μαζικά εργαζόμενους και στην ΑΛΟΥΜΙΛ που σημειώνει τεράστια κερδοφορία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου, κατέγραψε 50% αύξηση των κερδών της για το πρώτο 6μηνο του 2022 αγγίζοντας τα 40 εκατ. ευρώ.

Στην ΠΥΡΑΜΙΣ απολύουν εργάτες σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη, την ώρα που ο όμιλος προχωρά σε νέες επενδύσεις όπως την εξαγορά και επαναλειτουργία της ΠΙΤΣΟΣ».

Και καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό του Κιλκίς μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, αλλά και για αυξήσεις στους μισθούς, με υπογραφή ΣΣΕ.

  • Αναφορά για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης το ψήφισμα του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, με το οποίο ζητούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να αυξηθούν οι μισθοί με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
Διαμαρτυρία στον ΣΕΒ για τις Συμβάσεις στα Τρόφιμα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική. Η κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. (προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος).

Νέα απεργία σήμερα και αύριο στη NEXI

Σε νέα απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι 63 εργαζόμενοι στην εταιρεία NEXI, που βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης σε θυγατρική της «Mellon» λόγω απόσχισης του τμήματος εκτύπωσης, στο οποίο δουλεύουν, στη θυγατρική αυτή. Την απεργία κήρυξαν το επιχειρησιακό σωματείο στη NEXI και το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου εξουσιοδοτημένα για αυτό από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, μετά από συνάντηση που είχαν με την εργοδοσία, η οποία παρά τις δεσμεύσεις της παρουσίασε πρόταση που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση.

Εκβιασμοί στη WOLT για αλλαγή του τρόπου πληρωμής

Aλλαγές στον τρόπο πληρωμής των «συνεργατών», ο οποίος θα καθορίζεται όπως συμφέρει κάθε φορά την εταιρεία, ανακοίνωσε η WOLT, επιβεβαιώνοντας για ποιο λόγο οι εταιρείες και το κράτος προσπαθούσαν με τόσο ζήλο να πείσουν τους διανομείς πόσο καλό είναι το πολυδιαφημισμένο μοντέλο freelancing («συνεργάτες») και πόσο καλός είναι ο νόμος Χατζηδάκη.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Διανομέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), «η WOLT ανακοίνωσε ότι καταργεί τους πίνακες με βάση τους οποίους πληρώνονταν μέχρι τώρα και από εδώ και πέρα θα πληρώνονται με βάση διάφορους παράγοντες χωρίς να διευκρινίζει πώς θα επηρεάζουν αυτοί οι παράγοντες την αμοιβή τους! Ανακοινώνει μάλιστα πως σε περίπτωση "λάθους" μπορεί να αλλάζει την αμοιβή χωρίς να διευκρινίζει αν θα ενημερώνει καν τον διανομέα. Και αν δεν συμφωνείς με όλα αυτά, έχεις στη διάθεσή σου 7 μέρες για να παραιτηθείς»!

Η Επιτροπή σημειώνει ότι αυτό που θέλουν «πλατφόρμες» όπως η WOLT, είναι να έχουν 24 ώρες το 24ωρο εργαζόμενους στον δρόμο, χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη γι' αυτούς και αν είναι δυνατόν να μην τους κοστίζουν τίποτα. Και καλεί τους freelancers στον αντίποδα των νέων επικίνδυνων αλλαγών να παλέψουν για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας, ΒΑΕ, για καμιά διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κάλυψη εξόδων μοτοσικλέτας και προστατευτικής ενδυμασίας από την εργοδοσία, όπως και 5ήμερο - 7ωρο και κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Ψήφος στη ΔΑΣ για την οργάνωση και την κλιμάκωση των αγώνων

Με τις αρχαιρεσίες ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες

Και η δεύτερη μέρα του 38ου τακτικού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίστηκε από την αντιπαράθεση, από τη μια μεριά, των συνδικαλιστικών ηγεσιών - ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) και ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) - στοιχισμένων στις ανάγκες και τα σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του αστικού κράτους - υπηρέτη τους, και, από την άλλη, των εκλεγμένων αντιπροσώπων με τη ΔΑΣ, που απηύθυναν κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων που πετσοκόβει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσαν τους αντιπροσώπους να κάνουν το βήμα, να την ενισχύσουν στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Αν κάτι χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών στελεχών των ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥΠ - ΕΑΕΚ ήταν για μια ακόμα φορά η κοκορομαχία γύρω από το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση, μια συζήτηση που περισσότερο θύμιζε τοποθετήσεις βουλευτών κυβερνητικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο, αρκετά δηλαδή ξένη προς τις πραγματικές ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων, του λαού.

Συνδικαλιστικά στελέχη που από τη μια υιοθετούν τη στρατηγική της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, που προωθούν τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού», που δεν αμφισβητούν την ανταγωνιστικότητα και τη «δημοσιονομική θωράκιση» ξιφουλκούσαν χτες για το ποια κυβέρνηση τα «καταφέρνει καλύτερα». Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ δήλωναν ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ «έφερε την Ελλάδα εκεί που της άξιζε» και προέκριναν τον «κοινωνικό διάλογο» ως βασικό εργαλείο δράσης των συνδικάτων! Οι της ΔΗΣΥΠ θυμήθηκαν το ...«ΕΣΥ της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ» και κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στο ψευτοδίλημμα «προοδευτικές» ή νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Οσο για τους εκπροσώπους της ΕΑΕΚ, έφτασαν στο σημείο να καλούν το συνδικαλιστικό κίνημα να υιοθετήσει ως στόχο του την αλλαγή της κυβέρνησης στη βάση του ίδιου ψευτοδιλήμματος μιλώντας για «μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων». Το λιθαράκι της στην ίδια χρεοκοπημένη κατεύθυνση έβαλε και η «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (προέλευσης ΠΑΣΚΕ) που μίλησε για «μέτωπο αριστερών προοδευτικών δυνάμεων» και υποστήριξε ότι καθήκον της ΑΔΕΔΥ είναι να δώσει σφοδρές μάχες για να φθείρει τη ΝΔ, ώστε να έρθει ο επόμενος. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την ίδια παράταξη που στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ έχει πετάξει από το προεδρείο τη δεύτερη δύναμη, τη ΔΑΣ, με δύναμη στο 26%! «Κερασάκι στην τούρτα» των παραπάνω τοποθετήσεων είναι ότι όλοι τους αυτοσυστήνονταν ως ...ακομμάτιστοι και ανεξάρτητοι!

Από τις «Παρεμβάσεις», την κεντρική τοποθέτηση έκανε ο Κ. Τουλγαρίδης, που αφιέρωσε σημαντικό μέρος από τον χρόνο του για να επιτεθεί στις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ξεφτίλα» την απεργιακή κινητοποίηση στην οποία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί στις 15 Δεκέμβρη, μια απεργία που αποφασίστηκε σε πανελλαδική σύσκεψη όπου συμμετείχαν 55 πρωτοβάθμια σωματεία της Εκπαίδευσης, και τελικά υιοθετήθηκε από την ΟΛΜΕ, ενώ η ΔΟΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας. Ιδιαίτερα για το ζήτημα αυτό αντιπρόσωπος της ΔΑΣ κάλεσε τον παραπάνω συνδικαλιστή να ανακαλέσει, κάτι που αρνήθηκε, μια στάση που καταγγέλθηκε ότι πρακτικά αποτελεί κάλεσμα σε απεργοσπασία.

Κοινός τόπος των ομιλιών εκ μέρους συνδικαλιστών της ΔΑΣ ήταν η ανάδειξη της κοινής γραμμής που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους, της πολιτικής στήριξης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μιας πολιτικής που διαχρονικά πετσοκόβει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, του λαού συνολικά. Την πολιτική αυτή, επισήμαναν, στηρίζουν και οι ηγεσίες αυτών των συνδικαλιστικών παρατάξεων, που προσπαθούν και πάλι να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη λογική της αναμονής και της κυβερνητικής εναλλαγής.

Μετέφεραν πλούσια πείρα από την αντιπαράθεση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στους ΟΤΑ και αλλού.

Σημείωσαν π.χ. ότι κόντρα στη λογική της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ), οι οποίες «κατέβασαν ρολά» με το ξέσπασμα της πανδημίας, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήραν πρωτοβουλίες συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων στις μάχες ενάντια στην «αξιολόγηση», στην κατηγοριοποίηση σχολείων. Ανέδειξαν τον ενιαίο αντιλαϊκό χαρακτήρα της δράσης του κράτους και των επιχειρήσεων, που εκφράζεται μεταξύ άλλων και στους ΟΤΑ μέσω της παράδοσης υπηρεσιών και αγαθών στις επιχειρήσεις, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που οδηγούν σε χειρότερες εργασιακές συνθήκες, επιβάλλουν νέα χαράτσια στον λαό.

Τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ΔΑΣ και απαντώντας σε πονηρά ερωτήματα, όπως, «τι θα γίνει αν πάρει μια έδρα παραπάνω στο Γενικό Συμβούλιο», αναφέρθηκαν στην περίπτωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στην οποία πρώτη δύναμη το 2015 ήταν παράταξη προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, μια ηγεσία που «ξέπλενε» την πολιτική της τότε κυβέρνησης, που, υπενθυμίζεται, εγκαινίασε το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο στη Σαντορίνη και έκανε νόμο την κοινοτική Οδηγία για το τσάκισμα του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Ομως, το 2016 μια ψήφος αποδείχθηκε πολύτιμη, από έναν τίμιο αντιπρόσωπο, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να βγει η ΔΗΠΑΚ πρώτη δύναμη, δηλαδή οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Μια εξέλιξη με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της πάλης των υγειονομικών, κάτι που αποδείχθηκε μέσα στην πανδημία που κατάφεραν να «σπάσει η σιωπή» που επιχειρούσε να επιβάλει η ΝΔ, αλλά και για να μη «λογαριαστούν μετά», όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενίσχυση λοιπόν της ΔΑΣ, υπογράμμισαν, υπηρετεί την ανάγκη οργάνωσης και μαχητικής διεκδίκησης από τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους έχουν εντείνει την επίθεση συρρικνώνοντας, ακόμα και αφαιρώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κάλεσμα στήριξης και ενίσχυσης

Η ΔΑΣ στη διακήρυξή της τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί σύγχρονους όρους εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με διεύρυνση των κοινωνικών παροχών.

Ενα ζωντανό κίνημα με συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα ενώνουν τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, θα υπερασπίζονται τις ζωντανές, συλλογικές διαδικασίες με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, θα λειτουργούν με βάση αυτές. Σωματεία ανοιχτά και δημοκρατικά που θα είναι πόλος έλξης για τους νέους εργαζόμενους και κάθε εργαζόμενος θα βλέπει στη δράση των σωματείων τις διεκδικήσεις του, τις αγωνίες του, την αλληλεγγύη των συναδέλφων του».

Τονίζει ότι κριτήριο για τη ΔΑΣ δεν είναι οι αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά η αντοχή και οι ανάγκες των εργαζομένων και απευθύνει «κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους συναδέλφους, σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που βλέπει και νιώθει ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συμβάλει, να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του αγώνα, με τα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική! Ψήφισε - στήριξε ΔΑΣ».

Απόφαση για πανελλαδική απεργία από το Συνέδριο

Και ψηφίσματα ενάντια στις «ηλεκτρονικές διαδικασίες» και τον νόμο Χατζηδάκη

Απόφαση για γενική πανελλαδική απεργία υιοθετήθηκε από το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, με κάλεσμα που θα απευθύνει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και που σε συνεννόηση μαζί τους θα καταληχτεί και η ημερομηνία.

Επίσης, με πρόταση της ΔΑΣ και τεσσάρων ακόμα παρατάξεων, το σώμα των αντιπροσώπων υπερψήφισε κατά πλειοψηφία να επικαιροποιήσει παλαιότερη ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, για «να μείνει στα χαρτιά». Σε αυτή τη φράση προστέθηκε ότι η ΑΔΕΔΥ «δεν θα καταθέσει κανένα στοιχείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ». Η ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) και η ΔΑΚΕ ψήφισαν λευκό σε αυτή την πρόταση.

Επίσης η ΔΑΣ κατέθεσε δεύτερη πρόταση για αποκλειστικά διά ζώσης ψηφοφορίες στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες μέλη της ΑΔΕΔΥ. Την πρόταση υπερψήφισαν η ΔΑΣ, η ΕΑΕΚ, «Παρεμβάσεις», ΕΑΣ και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή». «Κατά» ψήφισαν η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥΠ, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προκληθεί ένταση. Το κείμενο που ψηφίστηκε είναι το εξής: «Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με την απόφασή του στις 4/10/2021 ομόφωνα καταδίκασε και εναντιώθηκε στο νόμο Χατζηδάκη και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αποφασίζει τη διεξαγωγή όλων των αρχαιρεσιών για το 39ο Συνέδριο αλλά και των επόμενων Συνεδρίων της ΑΔΕΔΥ αποκλειστικά διά ζώσης όπως ορίζει το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ. Αποφασίζουμε και καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες να διεξάγουν εφεξής αποκλειστικά διά ζώσης αρχαιρεσίες».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ