Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολοι στο συλλαλητήριο με το ΠΑΜΕ!

Βουίζει ο τόπος αυτές τις μέρες για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με τους χιλιάδες αστυνομικούς και πράκτορες, Ελληνες και Αμερικανούς, που έχουν ακροβολιστεί σε όλη τη Θεσσαλονίκη και έχουν αναλάβει τη φύλαξη της ΔΕΘ. Οπως δεν λείπουν και δημοσιεύματα που προειδοποιούν για προβοκάτσιες τη μέρα των συλλαλητηρίων αλλά και καλέσματα από ακροδεξιές ομάδες, που εκφράζονται μέσα από τους διοργανωτές ή συμμετέχουν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών. Και σαν «στεφάνι» πάνω απ' όλα αυτά, ένα από τα πλοία του αμερικάνικου 6ου Στόλου θα αγκυροβολήσει στον Θερμαϊκό, «τιμής ένεκεν», σύμφωνα με τους Αμερικανούς, αλλά στην πραγματικότητα για να υπενθυμίζει κάθε στιγμή την παρουσία τους στην πόλη και τα συμφέροντά τους στην περιοχή, εκπέμποντας και τα ανάλογα «μηνύματα» προς όποιον τα αμφισβητεί. Είναι φανερό ότι το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται, «συντονισμένα» από κυβέρνηση, ΜΜΕ, διάφορους εθνικιστικούς κύκλους, έχει πολλές στοχεύσεις, όλες σε βάρος του λαού. Είναι κι αυτός ένας επιπλέον λόγος για τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της πόλης και της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, αύριο Σάββατο, στην πλατεία Αριστοτέλους. Να ακουστούν δυνατά το μήνυμα της κινητοποίησης και τα αντιιμπεριαλιστικά της συνθήματα και προς τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα αναλύει το «αναπτυξιακό» του όραμα στο κεφάλαιο, «πασπαλισμένο» με μπόλικη κοροϊδία στο λαό, αλλά και προς τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους της κυβέρνησης, που θέλουν τη Β. Ελλάδα προγεφύρωμα για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις και αποστολές.

Νεκροθάφτες

Κυβέρνηση και ΝΔ ξανάστησαν τον ίδιο κακόγουστο καβγά για το Ασφαλιστικό, με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη. Από τη μια, η ΝΔ εμφανίζεται όψιμα ως ο «σωτήρας» των συντάξεων, προβάλλοντας ανοιχτά και προκλητικά το σύστημα των «τριών πυλώνων», δηλαδή την απροκάλυπτη ιδιωτικοποίηση των συντάξεων. Από την άλλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αξιοποιώντας τις βολικές πάσες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποδύεται τον «προστάτη» της Κοινωνικής Ασφάλισης από τις ορέξεις του «νεοφιλελευθερισμού», όταν με το νόμο 4387/2016 μετέτρεψε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα σε πτωχοκομείο, δημιούργησε ευνοϊκότερες συνθήκες για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και του συστήματος των «τριών πυλώνων», για το οποίο δήθεν εξανίσταται. Και οι δύο κοροϊδεύουν ασύστολα τους συνταξιούχους, όχι μόνο επειδή τους μετέτρεψαν σε «σάκο του μποξ» για οχτώ ολόκληρα χρόνια, εναλλάξ από τη θέση της κυβέρνησης, λεηλατώντας χωρίς αιδώ τις συντάξεις, αλλά και επειδή αμφότεροι, δεσμευμένοι στο «δημοσιονομικό μονοπάτι» των μνημονίων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου για απεμπλοκή του κράτους και της εργοδοσίας από την Κοινωνική Ασφάλιση, έχουν αναδειχθεί σε νεκροθάφτες της Ασφάλισης. Τώρα, στήνοντας ξανά κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, ξαναγυρνάνε στον τόπο του εγκλήματος, με μόνο στόχο να κοροϊδέψουν και να παγιδεύσουν ακόμα μία φορά ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Επιβεβαίωση της υποκρισίας

Ερώτηση στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση», σχετικά με την τύχη των αιτημάτων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, τα οποία η ίδια η περιφερειάρχης είχε βάλει σε ψηφοφορία στην προηγούμενη συνεδρίαση (100% αποζημίωση, μέτρα ασφαλούς στέγασης, κατασκευή σύγχρονων οικισμών, απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη - ΕΝΦΙΑ - τράπεζες κ.λπ). Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε την Ερώτηση, με αφορμή την κοινή παρουσία της Ρ. Δούρου και του Αλ. Τσίπρα στα πυρόπληκτα στο Μάτι και τις «δεσμεύσεις» τους ότι η περιοχή «δεν θα ξεχαστεί»... Η περιφερειάρχης, από την πλευρά της, επικαλούμενη «διαδικαστικά ζητήματα», αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δηλαδή στο αν προώθησε τα σχετικά αιτήματα στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αφορμή τη συνάντησή τους... Μάλιστα, ενοχλημένη από την Ερώτηση έκανε και επίθεση με τρόπο αγενή, φωνάζοντας «Τελείωσε!», ώστε να κόψει κάθε συζήτηση. Με τούτα και με τα άλλα, επιβεβαιώνονται πλήρως οι αρχικές εκτιμήσεις των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όταν χαρακτήριζαν υποκριτικό το περιεχόμενο και τα αιτήματα του ψηφίσματος που η ίδια πλειοψηφία είχε φέρει στο προηγούμενο Συμβούλιο. Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα και ξεκόβει κάθε συζήτηση για το αν υλοποιούνται ή όχι!

Κοροϊδία

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για το πόσο γρήγορα κατάφερε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες πρόσληψης των αναπληρωτών για τα σχολεία είναι σκέτη πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, αλλά και για γονείς και μαθητές, που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά, με μεγάλα προβλήματα να συσσωρεύονται ξανά στην πλάτη τους. Ειδικά για το θέμα των αναπληρωτών, είναι αστείο να κομπάζει η κυβέρνηση για τους χιλιάδες «ευέλικτα» απασχολούμενους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν κάθε χρόνο την Εκπαίδευση και οι οποίοι βιώνουν όλη την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που συνεπάγονται η πρόσληψη και η απόλυσή τους κάθε χρόνο. Πόσο μάλλον που ακόμα και αυτές οι «προσλήψεις» δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά. Πέρα όμως από το να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή της πολιτική, τα πανηγύρια της κυβέρνησης υπηρετούν κι έναν ακόμα στόχο: Να παρουσιάσουν ως δεδομένο και «κανονικότητα» την απασχόληση στην Εκπαίδευση χιλιάδων συμβασιούχων - αναπληρωτών, που πληρώνονται και καλύπτονται ασφαλιστικά μόνο για μερικούς μήνες του χρόνου, που γυρνάνε από χρόνο σε χρόνο ολόκληρη την Ελλάδα, που δεν μπορούν να στεριώσουν, να κάνουν οικογένεια, να τακτοποιήσουν τη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία. Αν μη τι άλλο, η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Και δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από μια «καλή αγωνιστική χρονιά», με τη συμμετοχή των χιλιάδων συμβασιούχων, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους, στις πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Δημιουργείται η Μεγάλη Κολομβία (που απαρτιζόταν από τη σημερινή Κολομβία, τον Παναμά, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, τμήμα του Περού και της Βραζιλίας), με Πρόεδρο τον ηγέτη του αγώνα της Λατινικής Αμερικής για ανεξαρτησία από τους Ισπανούς, Σιμόν Μπολιβάρ.

1822 Η Βραζιλία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη από την Πορτογαλία.

1833 Οι επαναστάτες οπλαρχηγοί του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτρης Πλαπούτας, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται από τις Οθωνικές αρχές με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1909 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), βραβευμένος με Οσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη δύο φορές (το 1948 και το 1955).

1930 Πάνω από 4.000 φτωχοί αγρότες της περιοχής Θεσσαλονίκης συγκροτούν συλλαλητήρια στην πόλη με συνθήματα «Θέλουμε ψωμί», «Πεινάμε», «Κάτω η κυβέρνηση».

1941 Στις 7 - 9 Σεπτέμβρη οι αντάρτες της ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος» αφοπλίζουν τους σταθμούς της Χωροφυλακής Μαυροθάλασσας, Νέας Ευκαρπίας και Δάφνης της επαρχίας Νιγρίτας.

1942 Αρχίζουν μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση, οι οποίες διήρκεσαν έως τις 14 Σεπτέμβρη. Τα θύματα της πείνας το χειμώνα του 1941 - 1942 έφτασαν τις 260 χιλιάδες νεκρούς. Θα ήταν όμως ασφαλώς πολύ περισσότερα, αν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωνόταν, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σε σκληρούς αλλά μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες για την επιβίωση.

1943 Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Στρόοπ κηρύσσει με διαταγή του - και επίσημα πια - το διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα. Το ΕΑΜ κινητοποιεί τις Οργανώσεις του και φυγαδεύει πολλούς Εβραίους στις ελεύθερες περιοχές.

1944 Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός περνά τα σύνορα της Βουλγαρίας.

1944 Η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου μεταφέρεται στην Καζέρτα της Ιταλίας.

1952 Η Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΕΔΝΕ - Νεολαία της ΕΔΑ) διαλύεται με απόφαση της Επιτροπής Ασφαλείας και ύστερα από εισαγγελική εισήγηση.

1960 Πεθαίνει ο παλαίμαχος Γερμανός κομμουνιστής Βίλχελμ Πικ, πρώην μέλος του Προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και πρώτος Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

1965 «Αγνωστοι» ανατινάζουν τη λέσχη των Λαμπράκηδων στο Μυλοχώρι. Μια βδομάδα πριν, στο Συμβούλιο του Στέμματος, συζητήθηκε η διάλυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1999 Σεισμός 5,9 Ρίχτερ, λίγο πριν από τις 3 μ.μ., συγκλονίζει το Λεκανοπέδιο. Μέσα σε δευτερόλεπτα, δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, χιλιάδες άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ 143 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου, στα ερείπια κτιρίων που δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org