Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλυπτικά στοιχεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν έχετε ακόμη αμφιβολίες, σχετικά με τα πραγματικά, μετεκλογικά σχέδια και επιδιώξεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, απέναντι στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις κλπ, κλπ, παρά τα όσα επιχειρούν σήμερα να αποκρύψουν, ελέω των προεκλογικών αναγκών και της άγρας ψήφων. Αν απορείτε, για την πρεμούρα τους στα θέματα των διαβόητων καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών και της προώθησής τους, ώστε να διευκολυνθεί και ενισχυθεί -όπως λένε- η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα, ο ανταγωνισμός κλπ, τα παρακάτω στοιχεία, ίσως, σας διαφωτίσουν.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (επενδύσεις, που κατευθύνονται σε παραγωγικές δραστηριότητες - π.χ. ίδρυση νέων ή εξαγορά υπαρχόντων), που εισέρευσαν στη χώρα μας το 2002, μόλις έφθασαν στο ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, από 1.589 εκατ. δολ. τον περασμένο χρόνο. Και όχι μόνον δεν εισέρευσαν ξένες επενδύσεις, αλλά σημειώθηκε και μια σημαντική εξαγωγή κεφαλαίων. Οι ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις (εκροές) ανήλθαν το 2002 στα 655 εκατ. δολάρια, από 607, που ήταν το 2001. Οι ελληνικές πολυεθνικές, δηλαδή, επένδυσαν στο εξωτερικό και, μάλιστα, μόνο σε παραγωγικές δραστηριότητες, περισσότερα από 420 δισ. δραχμές τη διετία 2001-'02.

Να επιληφθεί η κοινωνιολογία!

«Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί από τους κοινωνιολόγους»(!). Αυτό ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Κυριακίδης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού για το «πού αποδίδεται η τεράστια προσέλευση για την πλήρωση περί των 600 θέσεων στη δημοτική αστυνομία», με την επισήμανση ότι μέχρι προχτές είχαν καταθέσει αιτήσεις 80.000 νέοι!

Ναι, κ. Κυριακίδη. Πρέπει να είσαι... κοινωνιολόγος για να αντιληφθείς τα αίτια της τεράστιας προσέλευσης για μία θέση εργασίας στη δημοτική αστυνομία. Πώς, δηλαδή, να κατανοήσει ο... απλός νους αυτή τη στροφή προς την αστυνομία, το στρατό και άλλες παρεμφερείς... εργασίες. Μάλλον, είναι «βιτσιόζοι» οι νέοι σήμερα... Περί ανεργίας, ανασφάλειας, αυξανόμενης φτώχειας, γκετοποίησης των χώρων δουλιάς κλπ., κλπ., ούτε λόγος...

Δανεικά ελέω λιτότητας

Αυτό κι αν είναι κελεπούρι! Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ) εκμεταλλευόμενη και αυτή τη διαρκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και το γεγονός ότι ο μισθός και η σύνταξη δεν επαρκούν ούτε για τα απολύτως απαραίτητα, διαφημίζει από προχτές ένα πρόγραμμα «προκαταβολής μισθών και συντάξεων» σε όσους έχουν επιλέξει την ΑΤΕ για την πληρωμή των αποδοχών τους. Η σχετική ανακοίνωση μας πληροφορεί ότι δίνεται η δυνατότητα... «προκαταβολής» έως και 5 ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών στους μισθωτούς και έως τριών για τους συνταξιούχους. Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο που μαζί με τα διάφορα χαράτσια ξεκινά από το 8,1%. Επιπλέον η ΑΤΕ χρεώνει και έξοδα 40 ευρώ για «αξιολόγηση και έγκριση του δανείου»...

Δήμοι - εταιρίες

Πρόταση στους δήμους των πρωτευουσών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών - Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας - να συνεργαστούν μαζί της για τη δημιουργία Ανώνυμης Διαδημοτικής Τηλεφωνικής Εταιρίας, έκανε η ιδιωτική τηλεφωνική εταιρία «Planet One». Η πρόταση συζητήθηκε, ήδη, σε μια πρώτη διερευνητική συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών και φαίνεται να θεωρείται ενδιαφέρουσα από μερικούς εκ των αποδεκτών της. Πάντως υπέρ της τάσσεται ο εκπρόσωπος του Δήμου Λάρισας, ο οποίος δήλωσε πως ο δήμος θα έχει κέρδος από τη συμμετοχή του σε μια τέτοια εταιρία.

Η λέξη «κέρδος» είναι και το «κουμπί» της υπόθεσης. Διότι είναι γνωστό ότι, τα τελευταία χρόνια, το μόνο που ενδιαφέρει την πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών στη χώρα μας (πράσινων, γαλάζιων και ροζ) είναι το πώς θα βρεθούν τρόποι για ν' αυξηθούν τα κέρδη των δήμων. Και προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η πλειοψηφία των αιρετών δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να μετατρέψουν τους δήμους σε κοινοπραξίες ιδιωτικών εταιριών. Και γιατί, άλλωστε, να έχουν ενδοιασμούς γι' αυτό, όταν δέχονται να εφαρμόσουν την πολιτική της κυβέρνησης - με την οποία συμφωνεί και η ΝΔ - για μετατροπή των δήμων σε... τοπικές εφορίες, που θα επιβάλλουν νέους φόρους στους δημότες...

Τίποτα δε χαρίζεται

Την ένταση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων στη χώρα μας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα προχτεσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγικότητα των Ελλήνων έσπασε όλα τα ρεκόρ μεταξύ των χωρών - μελών του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 4,1% το 2002 έναντι του 2001, τη στιγμή που η παραγωγικότητα των εργαζομένων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,8%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στις χώρες της ΕΕ είναι 1,2% και στην Ιαπωνία 1,1%. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στη χώρα μας οφείλεται πρώτα και κύρια στην αύξηση των ωρών εργασίας και της εντατικοποίησης.

Επίκαιρο συμπέρασμα: Στον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης της χώρας μας έχουν κτιστεί οι «δείκτες ανάπτυξης» που επισείει περήφανος ο Κ. Σημίτης. Ομως από την αύξηση του παραγόμενου πλούτου οι εργαζόμενοι παίρνουν ολοένα και μικρότερο μερίδιο, ακριβώς γιατί αβγαταίνει η μερίδα του λέοντος που παίρνει το κεφάλαιο. Είναι αβάσταχτος εμπαιγμός, λοιπόν, να λένε ότι το «πακέτο Σημίτη» αποκαθιστά δήθεν την αδικία και αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο. Ομως ποτέ τίποτα δε χαρίζεται...

ΒΙΒΛΙΟ
Αρχαιοελληνικό χιούμορ

Οι αρχαίοι Ελληνες είπαν τα πάντα -καλά και κακά, τραγικά και κωμικά, σοβαρά και γελοία, όμορφα και άσχημα- για τη ζωή, τον άνθρωπο, την κοινωνία και την πολιτική. Τα είπαν, όχι μόνο με τη φιλοσοφία, την ιστορία, την τραγική και κωμική ποίηση, αλλά και με το καθημερινό τους χιούμορ. Χιούμορ, που πήγαζε από τη συνολική αντίληψη της πραγματικότητας και από το φιλοσοφημένο τρόπο ζωής, που με το σοφό και ευφρόσυνο χιούμορ του εμπλούτιζε, καθήρε και έτερπε τον ατομικό και συλλογικό βίο τους. Χιούμορ, που εξέλειπε στο σημερινό δυτικότροπο καταναλωτικό, τηλεόπληκτο, εκτροχιασμένο, ά-λογο τρόπο ζωής. Το αρχαίο απόφθεγμα «Η τραγωδία και η κωμωδία γράφονται με τα ίδια γράμματα», συνόψιζε την αντίληψή τους ότι η ανθρώπινη και κοινωνική πραγματικότητα είναι σύνθεση αντιθέτων στοιχείων, και ότι από αυτά πηγάζουν και με αυτά «γράφονται» και τα έργα τέχνης. Καθώς, λοιπόν, όλα υπάρχουν στη ζωή, για όλα μίλησαν οι αρχαίοι Ελληνες και με το χιούμορ τους, γραπτό και προφορικό, λόγιο και λαϊκό, οπουδήποτε βρίσκονταν. Σε θρησκευτικές και άλλες γιορτές, σε συμπόσια, στην Εκκλησία του Δήμου και στη Βουλή. Στα δικαστήρια, στην αγορά. Σε κουρεία, καπηλειά, παντοπωλεία. Χιούμορ πνευματώδες, διδακτικό, πολύμορφο (παρωδίες, αποφθέγματα, παροιμίες, ανέκδοτα, λογοπαίγνια, αινίγματα, έμμετροι αστεϊσμοί, σκώμματα, βωμολοχίες κ.ά.), που καλλιεργούσε τη γνώση, τη φαντασία, την ευαισθησία, την κρίση, την πολιτική αντίληψη και έδινε «χυμούς» στη ζωή τους. (Η λέξη χιούμορ προέρχεται από την αρχαιοελληνική «χυμός», από την οποία προήλθε και η λατινική «humor»).

Πλήθος χαρακτηριστικά παραδείγματα όλων των ειδών λόγιου και λαϊκού, γραπτού και προφορικού χιούμορ στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, ανθολογεί (στο πρωτότυπο και σε χυμώδη μετάφραση) και αναλύει με εύγλωττες ιστορικοφιλολογικές παρατηρήσεις ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ιω. Τουλουμάκος στη μελέτη του «Τρόποι ζωής και χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων (Α' τόμος)» (εκδόσεις «Ζήτρος»). Σημειώνουμε ότι έπεται δεύτερος τόμος για τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους. Ιδού κάποια συντομότατα δείγματα: «Κι ο τράγος με ένα ωραίο γένι, θα γίνει χαριτωμένος Πλάτων». «Οι μεγάλοι κλέφτες φυλακίζουν τον μικρό». «Είσαι ευπατρίδης του πορτοφολιού». «Αν είναι να κρεμαστείς, ας είναι από καλό ξύλο η κρεμάλα». «Και λιοντάρι να ντυθεί ο γάιδαρος πάλι θα γκαρίζει». «Αλλοι πήγαν για κυνήγι, κι άλλοι φάγαν το πουλί». «Αν δεν μπορείς να έχεις βόδι, πάρε γάιδαρο».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαριάνο Ραχόι

Γρηγοριάδης Κώστας

Την περασμένη βδομάδα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ. Μ. Αθνάρ, με πολύ «δημοκρατικές» διαδικασίες, έβαλε τέλος στις εικασίες για τη διαδοχή. Ο νέος αρχηγός του κόμματος και υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

Γεννηθείς το 1955 στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Γαλικίας, ο Ραχόι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα σε αυτό το προπύργιο του Λαϊκού Κόμματος, εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις και τη θέση της οικογένειάς του. Επικεφαλής της γαλικιανής κυβέρνησης στα 30 του και πρόεδρος του τοπικού Λαϊκού Κόμματος μετά από λίγα χρόνια, κατέφθασε στη Μαδρίτη για να αναλάβει διαδοχικά 5 κυβερνητικές θέσεις και να γίνει το δεξί χέρι του Αθνάρ. Αυτός ήταν που οργάνωσε και την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στις εκλογές του 2000.

Η ισπανική «Ελ Παΐς» σημειώνει ότι ο Ραχόι είναι ένας φλεγματικός διαπραγματευτής χαμηλών τόνων, αλλά αναρωτιέται αν «πιστεύει σε τίποτα». Και αυτό είναι μάλλον το μεγαλύτερο προσόν του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης.

Ο Ραχόι είναι ο άνθρωπος που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να στραφεί εναντίον του «ευεργέτη» του. Οπως σημείωσε και η πλειοψηφία του ισπανικού Τύπου, ο 48χρονος Γαλικιανός είναι ο πολιτικός που, αν εκλεγεί, θα συνεχίσει το «έργο» του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δηλαδή την πάταξη των απαιτήσεων για περισσότερη αυτονομία που έρχονται κυρίως από τη Χώρα των Βάσκων και, φυσικά, τη διεθνή ανάδειξη της Ισπανίας στο πλευρό των ΗΠΑ. Αλλωστε, η συνταγή νεοφιλελευθερισμού και τρομο-λαγνείας εξυπηρέτησε καλά τους στόχους της κυβέρνησης.


Γ. Παπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ