Κυριακή 7 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η «Δημοκρατική Μέριμνα» για την Κατίνα Ζαχαράτου

Ο πρόεδρος Βασίλης Φίλιας και το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» τιμώντας τη μνήμη της συντρόφισσας ΚΑΤΙΝΑΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ για την προσφορά της στο Κόμμα και τη «Δημοκρατική Μέριμνα» πρόσφεραν τα έξοδα της κηδείας της.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Η Δήμητρα Πέτρουλα, αντί για το ετήσιο προσκύνημα στα Πετρουλιάνικα, πρόσφερε το ποσό των 1.200 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Α' Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά.

***

Η Λέσχη Φίλων Τσεχίας για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ προσφέρει 300 ευρώ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», για σήμερα Κυριακή είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

  • Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βολιμών, στη Ζάκυνθο, στις 8.30 το βράδυ, εκδήλωση με θέμα: «Ανεργία και νέοι εργαζόμενοι, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει στέλεχος της ΝΟ Ζακύνθου και θα ακολουθήσει προβολή υλικού για την καπιταλιστική κρίση και τη δράση του ΚΚΕ, καθώς και μουσικό πρόγραμμα από μαθητές.
  • Στα Ανώγεια Ρεθύμνου, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του χωριού, με θέμα τη δράση του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Κωστής Σταυρουλάκης, γραμματέας της ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη.
  • Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία της Τσαριτσάνης. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται πολιτική ομιλία από μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και χαιρετισμός εκπροσώπου της ΚΝΕ, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και λαϊκό γλέντι.
  • Στις 8.30 το βράδυ στην πλαζ Ψανή στη Ναύπακτο θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Λαμπροκωστοπούλου, μέλος του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Στη Σητεία Λασιθίου, στις 8 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΓΠ Κρήτης της ΚΝΕ, θα υπάρχει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικά και μαθητικά συγκροτήματα.
  • Στο Πολύκεντρο Μανταμάδου Μυτιλήνης, με θέμα το σύνθημα του φεστιβάλ, «Ο δικός σου δρόμος για τις δικές σου ανάγκες. Με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό». Θα προβληθούν DVD, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλιοπωλείο, ομιλίες και συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
To πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με καταθέσεις στεφάνων σε σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές ξεκινούν την Τετάρτη 17 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 21 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Μπλόκου της Κοκκινιάς το 1944. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

Τετάρτη 17 Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6 μ.μ. με κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων σε άλλα σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν πατριώτες. Στις 8.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Μάνδρας και θα ακολουθήσει ομιλία εκπροσώπου του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στις 8.45 μ.μ. θα γίνει η πρεμιέρα της επανέκδοσης της ταινίας «Το Μπλόκο» του Αδωνη Κύρου στη Μάνδρα του Μπλόκου.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944. Θα γίνει ομιλία εκπροσώπου του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων, πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου του 3ου Νεκροταφείου και προσκλητήριο νεκρών.

ΠΙΕΡΙΑ
«Μεγάλες Ιδέες» για το τσάκισμα του λαού

Σχόλιο - παρέμβαση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ

«Δωρίζουν στο λαό αγάλματα και Μεγάλες Ιδέες για εθνικές εφόδους στην Ανατολή και στις αλύτρωτες πατρίδες, την ίδια στιγμή που με την πολιτική τους γονατίζουν τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο τις προάλλες, το οποίο προσέφερε ο ΛΑ.Ο.Σ. και παρέστη, πέρα από τον πρόεδρό του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος καθώς και εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Η ΝΕ Πιερίας, μεταξύ άλλων, σχετικά με το γεγονός, σχολιάζει: «Ψήφισαν το μνημόνιο στην ελληνική Βουλή, έβαλαν πλάτη στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.) και δέχτηκαν ότι το αγγλικό Δίκαιο είναι πάνω από το ελληνικό στην πατρίδα μας. Ψήφισαν στη Βουλή συμβάσεις για την "εγκαθίδρυση της προωθημένης βάσης διοικητικής μέριμνας στη βάση της Σούδας, την εγκατάσταση βαλκανικής ταξιαρχίας με έδρα τον Τύρναβο καθώς και συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με την Αγγλία και την Ρουμανία", συμβάσεις που εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά γρανάζια.

Ομως αν ήθελαν να είναι συνεπείς με τα όσα λένε περί πατριωτισμού θα έπρεπε να βάλουν τον Αλέξανδρο να κοιτάζει δυτικά, εκεί ήταν ο πραγματικός εχθρός. Μερικές δεκάδες μέτρα πίσω από το άγαλμα, αμερικανικά στρατεύματα το 2001 (επί υπουργίας των γνωστών Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπανδρέου) έκαναν στρατιωτικές ασκήσεις, για να συνεχίσουν τις σφαγές που ξεκίνησαν σε βάρος του σερβικού λαού, κάτω από τη "σκιά του μυθικού Ολύμπου".

Γονάτισαν οι εργαζόμενοι της Πιερίας, συνθήκες "γαλέρας" γι΄αυτούς στις τουριστικές επιχειρήσεις, λέει το Εργατικό Κέντρο, εξολοθρεύονται οι αυτοαπασχολούμενοι, η "Μέριμνα", για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, δεν έχει πετρέλαιο για το χειμώνα και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επτά μήνες, το Νοσοκομείο λειτουργεί στο "κόκκινο", όμως εμείς, ποιος στη χάρη μας, έχουμε το άγαλμα στο Λιτόχωρο.

Στην ελληνική ιστορία, πάντα πίσω από τις Μεγάλες Ιδέες, το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο έκρυβε τα συμφέροντά του και στόχο είχε την παραπλάνηση του ελληνικού λαού».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη

Για τη μείωση του συγκοινωνιακού έργου

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15) πραγματοποιεί η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 9 π.μ. αντιδρώντας στη μείωση του συγκοινωνιακού έργου. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει με σχετική ανακοίνωσή της, από το Σάββατο 23 Ιούλη η κυβέρνηση μέσω του ΟΑΣΑ προχώρησε σε παραπέρα μείωση του ήδη μειωμένου συγκοινωνιακού έργου, με καταργήσεις γραμμών, συγχωνεύσεις και μείωση δρομολογίων.

«Στο όνομα της μείωσης των δαπανών και στη λογική του κόστους και του κέρδους καταργούν ακόμα και γραμμές που διέρχονται από νοσηλευτικά ιδρύματα», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, και συμπληρώνει: «Αντίστοιχη μείωση γίνεται στα τρόλεϊ. Η επίθεση της κυβέρνησης είναι ενιαία ενάντια στους επιβάτες και τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες. Με τις μειώσεις μισθών, τις μετατάξεις προσωπικού ("εθελοντικές" και υποχρεωτικές) μειώνει το εργατικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα (κίνηση - υποστήριξη), δηλαδή σε οδηγούς - ηλεκτροδηγούς και τεχνικούς - διοικητικούς, με συνέπεια ούτε το λειψό προγραμματισμένο συγκοινωνιακό έργο να μπορεί να υλοποιηθεί».

Και επισημαίνει: «Η συγκοινωνία ως κοινωνικό αγαθό είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων όπου κι αν εργάζονται ή κατοικούν. Η συντριβή της ζωής μας δεν είναι μονόδρομος, αυτό που απαιτείται είναι κοινός συντονισμένος αγώνας με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Θάνατος αγωνιστή

Στις 29/7/2011 έσβησε η αγαπημένη ψυχή του συντρόφου μας ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ του Γρηγόρη, που γεννήθηκε στο χωριό Γλυκονέρι Καστοριάς στις 23/2/1931, από φτωχή οικογένεια. Μαχητής του ΔΣΕ, το 1949 έφυγε σαν πολιτικός πρόσφυγας αρχικά στην Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν) και το Μάρτη του 1958 στην Τσεχοσλοβακία. Εργάστηκε σε διάφορα εργοστάσια στο Ουζμπεκιστάν και την Τσεχία. Το 1958 παντρεύτηκε την Τσιγαρά Γλυκερία, του Παναγιώτη, από το χωριό Χρυσή της Καστοριάς και απέκτησαν τρία παιδιά: Τον Δημήτρη, την Ελένη και τον Παύλο. Επαναπατρίστηκαν το 1990 και εγκαταστάθηκαν στο Αγρίνιο, όπου και πέθανε.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org