Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στη συζήτηση που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα με τον κόσμο που στήριξε το Κόμμα στις εκλογές της 25ης Γενάρη, με τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος που μπήκαν ενεργά στη μάχη αλλά και με τους ανθρώπους που ψήφισαν ΚΚΕ, εκτιμώντας τη συνέπεια και τη μαχητικότητά του στην πάλη για τα συμφέροντα του λαού, ακόμα και αν δε συμφωνούν με όλες τις θέσεις του, είναι αφιερωμένο το σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση».

Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει το «από δω και πέρα», η ανάγκη να μην περάσει το κλίμα αναμονής που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στο λαό τα αστικά επιτελεία, οι δυνατότητες που φανερώθηκαν από την ενεργό συμμετοχή οπαδών και φίλων του Κόμματος στην εκλογική μάχη και η ανάγκη οι δυνατότητες αυτές να γονιμοποιηθούν παραπέρα, να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά, μέσα από την ενίσχυση των αγωνιστικών και ιδεολογικο-πολιτικών δεσμών με όλο αυτόν τον κόσμο.

Ειδικότερα, στις σελίδες του σημερινού 4σέλιδου περιλαμβάνεται ρεπορτάζ με πείρα από τις μετεκλογικές συσκέψεις της ΚΟ Αττικής και άρθρα στελεχών του Κόμματος για την αντίστοιχη δουλειά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Πλατιά συζήτηση για τη λαϊκή μαχητικοποίηση την «επόμενη μέρα»

Πείρα από τις συσκέψεις που πραγματοποιούν με οπαδούς και φίλους του Κόμματος οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής

Από τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια
Από τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια
Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, και ενώ τα αστικά μέσα ενημέρωσης κάνουν απολογισμό των πρώτων βημάτων της νέας κυβέρνησης προσπαθώντας να πείσουν το λαό ότι κάτι αλλάζει προς όφελός του, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ συνεχίζουν το πλατύ άνοιγμα για την ενημέρωση και τη μαχητικοποίηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Τα συμπεράσματα από το εκλογικό αποτέλεσμα, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, η επόμενη μέρα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης σε δεκάδες συσκέψεις, εξορμήσεις, περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που μας πέρασε από Κομματικές Οργανώσεις συνοικιών και κλάδων, χώρων δουλειάς. Η επαφή με ανθρώπους που ψήφισαν το Κόμμα, που είναι δίπλα του, αλλά και με κόσμο που μπορεί ακόμα να μην έκανε το βήμα κάτω από την πίεση της κυβερνητικής εναλλαγής είναι καθημερινή, με στόχο να μη χαθεί στιγμή, να οργανωθεί η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Στις λαϊκές γειτονιές

Στη Νεάπολη της Νίκαιας, όπου το ΚΚΕ πήρε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά, η συζήτηση αναδεικνύει ότι αυτό το αποτέλεσμα για το Κόμμα αποκρυσταλλώνει μια σκληρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Οπως επισήμανε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ειδικά από το 2012, με σταθερότητα και συνέπεια ξεδιπλώσαμε την πολιτική μας πρόταση, τη θέση μας απέναντι στην αστική κυβέρνηση, με παράλληλη ανυποχώρητη προσπάθεια για την ανάπτυξη του κινήματος. Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, συνεπές σε όσα έλεγε πριν τις εκλογές, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, για να δυναμώσει η δυναμική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, για την ανάπτυξη αγώνων, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που θα έχει το νέο πρόγραμμα, όπως και αν ονομαστεί.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα συζήτησαν οι ναυτεργάτες
Για το εκλογικό αποτέλεσμα συζήτησαν οι ναυτεργάτες
Από την πλούσια συζήτηση προκύπτει η αναγκαιότητα τεκμηριωμένα να αντικρούεται η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης ότι η λύση στα καυτά λαϊκά προβλήματα βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια με τους δανειστές της χώρας. «Ο "Ριζοσπάστης" και το portal "902.gr" καθημερινά τροφοδοτούν με επιχειρήματα και χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γίνουμε καλύτεροι στην αποκάλυψη των προθέσεων της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της», παρατηρεί ένας από τους παρευρισκόμενους. Ο διπλανός του συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα θα είναι πιο σύνθετα. Αλλά το ΚΚΕ είναι συνηθισμένο στα δύσκολα και μάλιστα συσπειρώνει τους πιο αισιόδοξους εργάτες, τους λαϊκούς ανθρώπους που παλεύουν για την πιο δίκαιη κοινωνία. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους μας κατηγορούν ότι είμαστε "γκρινιάρηδες και βιαζόμαστε να συγκρουστούμε με τη νέα κυβέρνηση". Εκτός από αυτούς, όμως -τονίζει μεταφέροντας πείρα από συναδέλφους του- υπάρχουν και πολλοί άλλοι που δε μας ψήφισαν αλλά μας εμπιστεύονται για τη μαχητικότητά μας. Για παράδειγμα, πολλοί που, παρασυρμένοι από το ρεύμα, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τις πρώτες του κινήσεις μας προτρέπουν να γίνουμε ακόμα πιο αποφασιστικοί: Να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τη νέα κυβέρνηση. Επομένως δεν πρέπει να χάσουμε ώρα από αγώνες».

Να γνωρίσει καλύτερα τη στρατηγική μας ο κόσμος που στήριξε το ΚΚΕ

Στο «παταράκι» της «Σύγχρονης Εποχής» η σύσκεψη της ΚΟΒ Ομίλου ΟΤΕ
Στο «παταράκι» της «Σύγχρονης Εποχής» η σύσκεψη της ΚΟΒ Ομίλου ΟΤΕ
Αντίστοιχη συζήτηση οργανώθηκε και στην Αγία Βαρβάρα, μια από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας όπου το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα θετικό για το Κόμμα και μάλιστα σε μια περιοχή όπου πλειοψηφούν οι εργάτες, οι άνεργοι, η φτωχολογιά, τα χαμηλά εισοδήματα. Στη συζήτηση αυτή, όπως και σε όλες σχεδόν τις συσκέψεις, μεταφέρθηκε ο προβληματισμός εργατικών - λαϊκών ανθρώπων για τη διαπραγμάτευση που γίνεται ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τις υπόλοιπες κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ. Οπως επισήμανε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το μόνο που δε διαπραγματεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι γονυκλισίες στο μεγάλο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και αυτά είναι που καθορίζουν και τα υπόλοιπα. Η διαπραγμάτευση έχει δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο ότι γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, με δεδομένους τους βαθιά αντιλαϊκούς στόχους της ανταγωνιστικότητας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να κερδίσει κάτι για το λαϊκό κόσμο, λέγοντας: «Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αστών και όχι του λαού στα παζάρια που κάνει. Ο σκληρός ανταγωνισμός που διεξάγεται αφορά τους καπιταλιστές και όχι τη δική μας τσέπη».

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε, επίσης, στις επιδιώξεις να γίνει ο λαός συμπαραστάτης της κυβέρνησης: «Τις επόμενες μέρες ετοιμάζονται κινητοποιήσεις τύπου "αγανακτισμένων" για να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης. Θέλουν το λαό συνένοχο και χειροκροτητή. Το Κόμμα μας, φυσικά, δε θα συμμετάσχει σε τέτοιου είδους κινήσεις. Θα συνεχίσει την πάλη για τα αληθινά οξυμένα προβλήματα του λαού με διάφορες μορφές. Θα συνεχίσει να προβάλλει τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο με το λαό στην εξουσία, ικανό να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που θα καταργήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία».

Μαζική η σύσκεψη στην Αγία Βαρβάρα
Μαζική η σύσκεψη στην Αγία Βαρβάρα
«Ηρθαν νέοι ψηφοφόροι στο Κόμμα από άλλα κόμματα», σχολιάζει ένας από τους παρευρισκόμενους. «Πώς σκοπεύει το Κόμμα τέτοιους ανθρώπους να τους σταθεροποιήσει στον περίγυρό του;» Απαντώντας, ο Π. Αλέπης σημείωσε ότι το Κόμμα θα πάρει πρωτοβουλίες συζήτησης με εκείνους που έκαναν τη θαρραλέα κίνηση να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά. Οπως είπε, «θα τους βοηθήσουμε πέρα από την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα που αναγνωρίζουν στο Κόμμα, να γνωρίσουν καλύτερα τις θέσεις μας, τη στρατηγική μας. Θα τους καλέσουμε να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην πάλη, να αποκτήσουν προσωπική πείρα. Το βήμα που έκαναν να γίνει πιο σταθερό, μέσα και από τη γενική μας δουλειά. Για παράδειγμα, να γίνονται πιο τακτικά συζητήσεις, συσκέψεις ακόμα και θεματικές με ιδεολογικές πλευρές και μάλιστα πιο πλατιά. Να ακούμε επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, προβληματισμούς. Πιο ενεργητικά να φτάσουμε και να κουβεντιάσουμε με περισσότερους».

Σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Παρόμοια συζήτηση με φίλους του ΚΚΕ που δούλεψαν για τις εκλογές διεξάγεται και από τις κλαδικές Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική. Οργανώσεις του Κόμματος σε χώρους δουλειάς που προσπάθησαν να μιλήσουν με χιλιάδες εργατοϋπάλληλους αξιοποιώντας όλες τις μορφές: Από την εξόρμηση και την περιοδεία, μέχρι την ανοιχτή συγκέντρωση και τη σύσκεψη σε σπίτια κ.ά. Εδώ η συζήτηση εμπλουτίζεται με παραδείγματα από τις εξελίξεις στους κλάδους, από τη στάση της εργοδοσίας, από τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και τις διεκδικήσεις των ταξικών δυνάμεων.

Σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην επαφή με τους ναυτεργάτες που είχαν οι κομμουνιστές με συσκέψεις, εξορμήσεις, περιοδείες στα καράβια, με προσωπική συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, που έφεραν νέες ψήφους στο ΚΚΕ. Επίσης -ανεξάρτητα από το αν εκφράστηκαν στην κάλπη υπέρ του Κόμματος- με πολλούς ναυτεργάτες που είχε συζητήσει η Κομματική Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συναντηθούμε στους αγώνες, για συστράτευση στην καθημερινή πάλη.

Ειδικά για τον κλάδο, ο Γ. Τούσσας σημείωσε ότι, την ίδια στιγμή που η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, χτυπάνε κόκκινο για τη ναυτεργατική, τη λαϊκή οικογένεια, οι εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ναυτιλίας. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε, «οι εφοπλιστές κατέχουν 5.046 πλοία, καθαρής χωρητικότητας 180,6 εκατομμυρίων τόνων, αξίας 99,5 δισ. δολαρίων, ενώ από το 2014 και μέχρι το 2018 είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 529 πλοίων χωρητικότητας 30,4 εκατομμυρίων τόνων, αξίας 30 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου σπάει κόκαλα, γιατί οι κυβερνήσεις έχουν βάλει φαρδιά την υπογραφή τους στον καταμερισμό εργασίας στην ΕΕ που κατέστρεψε τη ναυπηγική βιομηχανία. Από τις πρώτες μέρες όμως δίνει εξετάσεις στον ίδιο δρόμο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν δεν αμφισβητούνται».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που έκανε και θα κλιμακώσει το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, σημείωσε ότι το Κόμμα δίνει καθημερινά μάχη στα καράβια, στα ναυπηγεία, στα λιμάνια, έχει ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους. Κάλεσε τους ναυτεργάτες για το επόμενο διάστημα να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουν τη συμμετοχή τους στα σωματεία, να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, να ηττηθεί η ρεφορμιστική και οπορτουνιστική γραμμή, η γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να ενισχυθεί το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας του κεφαλαίου.

Καμιά αναμονή, κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα

Πλούσια ήταν η συζήτηση και στη σύσκεψη της ΚΟΒ Εργαζομένων Ομίλου ΟΤΕ, που φιλοξένησε το «πατάρι» της «Σύγχρονης Εποχής», του βιβλιοπωλείου του Κόμματος, με εισηγητή τον Σπύρο Μπότση, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Αττικής. Σε μία από τις τοποθετήσεις μεταφέρθηκε ο προβληματισμός για την καλλιέργεια στους εργαζόμενους κλίματος αναμονής και ανοχής απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, όπως ειπώθηκε σε άλλη τοποθέτηση, το Κόμμα εξαρχής είχε μιλήσει για την επόμενη μέρα: «Η επόμενη μέρα ήρθε και τώρα είναι ο ρόλος μας να οργανώσουμε την παρέμβασή μας για να μην κερδίσει χρόνο η άρχουσα τάξη. Μέσα στους χώρους δουλειάς να αποκαλύπτεται, να διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους, με οδηγό το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

Αλλος εργαζόμενος, παίρνοντας το λόγο, σημειώνει ότι είναι πολύ θετικό που ο κόσμος κουβεντιάζει περισσότερο για την πολιτική μας. «Το κύριο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», υπογραμμίζει, «είναι η μείωση των απαιτήσεων, ειδικά για τους πιο νέους. Πολλοί λένε ότι ακόμα και μερικά ευρώ παραπάνω στο μισθό καλά είναι. Πόσο μάλλον όσοι έχουν την προσδοκία να πάει ο μισθός τους στα 751 ευρώ». Πολλοί από αυτούς τους νέους δεν έχουν γνωρίσει καν προηγούμενες συνθήκες για να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών από την κρίση, παρατηρεί ακόμα ένας εργαζόμενος. Οπως συμπληρώνει άλλη μια νέα εργαζόμενη, αναδεικνύοντας της άσχημες συνθήκες δουλειάς στα τηλεφωνικά κέντρα, «ο τηλεφωνητής, π.χ., που δουλεύει 6 ώρες δε βλέπει την ώρα να κλείσει το τηλέφωνο και να φύγει από τη δουλειά. Ούτε λόγος για να διεκδικήσει 8ωρο».

Οι πρωτοβουλίες του Κόμματος θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά το επόμενο διάστημα. Με πολύμορφη δραστηριότητα και με στόχο να συναντηθούμε με όσους στέκονται κοντά μας, με όσους μας στήριξαν για πρώτη φορά αλλά και με πολλούς ακόμα που μπορεί να μην ψήφισαν ΚΚΕ, όμως ταλαντεύονται, περιμένουν από τους κομμουνιστές, από την πάλη στους χώρους δουλειάς. Με εντατική, ακούραστη, καθημερινή δουλειά μπορούμε να φτάσουμε πιο μακριά, να κερδίσουμε ακόμα περισσότερους.

Συνεστιάσεις και γλέντια Κομματικών Οργανώσεων

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που αναπτύσσει αυτό το διάστημα η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μαζί με τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, μια σειρά οργανώσεις της πραγματοποιούν λαϊκά γλέντια και συνεστιάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες διοργανώνονται τα εξής γλέντια:

Σήμερα, Σάββατο:

-- Στου Ζωγράφου στις 21.00 στο «Ρυθμό».

-- Στο Μενίδι, στις 20.30, στο ΠΟΚΕΝ Κόκκινου Μύλου (Φιλαδελφείας 205).

-- Στον Κορυδαλλό, στις 19.30, στο ΚΑΠΗ (Πλ. Μερκάτη).

Αύριο, Κυριακή

-- Στο Ελληνικό, στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Ελληνικού, στις 20.30

Την Πέμπτη 12/2 (Τσικνοπέμπτη)

-- Στο Πέραμα, στις 21.00 στην Ενωση Ποντίων (Λ. Ειρήνης 211).

-- Στη Σαλαμίνα, στις 20.30 στο «Μπλε Λιμανάκι».

-- Στο Περιστέρι, στις 20.30, στο Εκθεσιακό Κέντρο (Δωδεκανήσου 106).

-- Στη Φυλή, στις 20.30, στο Α' ΚΑΠΗ Ανω Λιοσίων (Λ. Φυλής 169).

-- Στο Χαϊδάρι, στις 20.00, στη ΝΕΛΕ (Κολοκοτρώνη 36).

-- Στους Αγίους Αναργύρους - Καματερό, στις 20.30, στο Α' ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (Πλαπούτα 2 & Κωνσταντινουπόλεως).

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαζί δώσαμε την εκλογική μάχη, μαζί συνεχίζουμε τη δράση

Από προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πολίχνη
Από προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πολίχνη
Την πρόσφατη εκλογική μάχη οι ΚΟB των Βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, όπως και σε όλη την Ελλάδα, την έδωσαν μαζί με εκατοντάδες συναγωνιστές. Το γεγονός αυτό έδωσε ουσιαστική ώθηση στην εκλογική δουλειά, στο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιήθηκε τελικά. Η συμβολή τους δεν ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι γυναίκες που μπήκαν και στην εκλογική μάχη στο πλευρό του Κόμματος, είχαν ήδη δώσει το πολύτιμο «παρών» τους σε προηγούμενες ουσιαστικές μάχες. Είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη συμμετοχή στην ταξική πάλη, μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στις Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και σε μέτωπα πάλης, όπως το γονεϊκό κίνημα. Ηταν παρόντες στις πολιτικές πρωτοβουλίες της Οργάνωσης, στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης και αλλού. Η δράση αυτή του προηγούμενου διαστήματος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία τους. Στη βελτίωση της επιχειρηματολογίας μας στην αντιπαράθεση με τα αστικά κόμματα, τον οπορτουνισμό.

Το πρώτο μέλημα των ΚΟB, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το Δεκέμβρη, ήταν να οργανωθούν συσκέψεις για τη συζήτηση και ένταξη στη μάχη όλων αυτών των οπαδών του ΚΚΕ, των συναγωνιστών μας. Η ουσιαστική συζήτηση γύρω από το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές και παράλληλα ο σχεδιασμός της δουλειάς και η ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και πρωτοβουλιών από τους οπαδούς του ΚΚΕ απέδωσαν και συνέβαλαν θετικά και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Ουσιαστική συζήτηση, χρήσιμες παρατηρήσεις

Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Ηδη μετά τις εκλογές ξεκίνησε η συζήτηση μέσα από συσκέψεις και οργάνωση συζητήσεων από τις ΚΟΒ με τους συναγωνιστές μας, με βάση την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ανάγκη για μια τέτοια συζήτηση αποδείχτηκε, μέχρι τώρα, πολύ ουσιαστική. Οι εκτιμήσεις, παρατηρήσεις για τη δουλειά μας και προτάσεις για τη συνέχεια της δράσης μας είναι χρήσιμες και θα δώσουν ζωντάνια και δύναμη στην κάθε ΚΟΒ, για να αναπτύξει την πάλη στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, με εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, τη νεολαία.

Είναι κοινή πεποίθηση και στους φίλους του Κόμματος ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα κινηθεί μέσα στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο, παρά τις διαφοροποιήσεις της στο μείγμα αντιλαϊκών μέτρων και την οξύτητα, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Γίνεται καθαρό πως δεν μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων, δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση φτώχειας, στην οποία βρίσκεται μεγάλος αριθμός λαϊκών οικογενειών που κατοικεί στις βορειοδυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με τα μέτρα - ψίχουλα που ανακοινώνουν οι υπουργοί αυτές τις μέρες. Ο αντιλαϊκός δρόμος είναι δεδομένος. Τα θεμελιακά και κρίσιμα αιτήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας δεν απασχολούν στο παραμικρό την κυβέρνηση. Ολοι οι παράγοντες που φτωχαίνουν, καταπιέζουν είναι εδώ: Οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και κερδοφορούν, η εξουσία της αστικής τάξης, που περιορίζει όλα τα δικαιώματα που θα έπρεπε να απολαμβάνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Πολύ γλαφυρά αναφέρονταν στις συσκέψεις παράμετροι που «ψυλλιάζουν» τους συναγωνιστές που βρίσκονται στο πλευρό του ΚΚΕ ή και άλλους που έχουν μια σχετική πείρα από το κίνημα: Τι σόι αριστερή κυβέρνηση είναι αυτή που τη χαιρετίζουν οι Αμερικανοί; Τι μπορεί να κάνει μια τέτοια κυβέρνηση που στηρίζεται σε στελέχη που έχουν θητεύσει παλιότερα σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πέρα από μια αστική διαχείριση πάνω στους στόχους και τη στρατηγική της ΕΕ; Γι' αυτόν τον κόσμο που έχει μια τέτοια πείρα δεν είναι εύκολο να παρασυρθεί με αυταπάτες.

Ζητούμενο η ενίσχυση των δεσμών, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων

Το ζητούμενο, στο οποίο επικεντρώνεται η συζήτηση για το από εδώ και πέρα είναι να δοθεί συνέχεια με τους συναγωνιστές μας. Εχουμε πολλή δουλειά, για να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τους ψηφοφόρους του Κόμματος, ιδιαίτερα αυτούς που, για πρώτη φορά, επέλεξαν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Δεν αρκούμαστε στο ότι μας έχουν δει στους αγώνες, στην απεργία, σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, στη δράση για να μην κοπεί το ρεύμα σε οικογένειες, ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, ενάντια σε πλειστηριασμούς σπιτιών για χρέη. Με θετική ανησυχία και διάθεση προσφοράς μπορούμε, οι ΚΟΒ, να απευθυνόμαστε πιο πλατιά και να βρισκόμαστε σε σταθερή συζήτηση και δράση με χιλιάδες περισσότερους εργαζόμενους. Μια συζήτηση που δεν περιορίζεται μόνο στο «εφικτό» και σε χαμηλές απαιτήσεις, αλλά θα γίνεται και για την προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, τα χαρακτηριστικά και τις πλευρές της. Και σε αυτό το στόχο μπορούν να συμβάλουν οι συναγωνιστές και σύντροφοι που βρίσκονται στο πλευρό των ΚΟΒ, όπως φάνηκε και από τις πρώτες συσκέψεις μετά τις εκλογές.

Με τέτοια δράση μπορεί να σπάει το κλίμα που καλλιεργούν η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και γενικά η αστική τάξη. Αυτό της αναμονής, που σημαίνει να μην κουνηθεί φύλλο από το λαϊκό κίνημα. Που σημαίνει ο λαός πάλι στη γωνία, στριμωγμένος στη μέγγενη ενός νέου δικομματισμού, που ορκίζεται μόνο στην ΕΕ και τον καπιταλισμό.

Στις συσκέψεις αναδείχθηκαν σοβαρές δυνατότητες για βήματα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Δυνατότητες για δεκάδες εγγραφές στα σωματεία, για ενίσχυση του ΠΑΜΕ, για δράση σε «απόρθητους» χώρους δουλειάς. Δυνατότητες για οργάνωση της πάλης, της αντίστασης σε αυτήν την πολιτική, το άνοιγμα του δρόμου για την πραγματική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας. Σε αυτό το σκληρό, καθημερινό αγώνα υπάρχουν δεκάδες συναγωνιστές που μπορούν να συνεχίσουν την προσφορά και να αναλάβουν και περισσότερες πρωτοβουλίες.

Η δράση αυτή μετά τις εκλογές, όσο πιο καλά οργανωθεί και μας φέρει κοντά στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, τόσο πιο γερές βάσεις μπαίνουν για το Κόμμα, την ισχυροποίησή του.


Βασίλης ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Μέλος της ΕΠ της Οργάνωσης Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Β/Δ Θεσσαλονίκης

ΑΧΑΪΑ
Να έρθουμε πιο κοντά με τον κόσμο που ψήφισε και στήριξε το Κόμμα

Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα
Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα
Η αναγκαιότητα συνέχισης της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς με τους εργαζόμενους, συνολικά με τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία της Αχαΐας, στους κλάδους, στους μεγάλους χώρους εργασίας, στον τόπο κατοικίας και μόρφωσης, αναδεικνύεται από τις συσκέψεις που πραγματοποιούν οι ΚΟΒ του Κόμματος και οι ΟΒ της ΚΝΕ, για τη συζήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, των πρώτων εκτιμήσεων της ΚΕ και των καθηκόντων του Κόμματος, των οπαδών και φίλων του την επόμενη μέρα.

Σχεδόν δύο βδομάδες μετά τις εκλογές, οι Κομματικές και οι ΚΝίτικες Οργανώσεις έχουν ξεδιπλώσει ένα τέτοιο πρόγραμμα συζήτησης το οποίο «αγκαλιάζει» όχι μόνο τον έως και σήμερα γνωστό περίγυρο του Κόμματος και της ΚΝΕ αλλά και εργαζόμενους, λαϊκούς ανθρώπους, νέους και νέες, γυναίκες λαϊκών οικογενειών, που έδωσαν τη μάχη στο πλευρό του Κόμματος, όχι μόνο το τελευταίο -προεκλογικό- διάστημα αλλά και σε μια πορεία συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ιδιαίτερα από το 2012 και μετά.

Μέσα από τη συζήτηση, εκτός της συμφωνίας που εκφράζεται με τις πρώτες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην Ανακοίνωση της ΚΕ, αναδεικνύεται πως θετικά επέδρασε και για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στην Αχαΐα το γεγονός ότι αρκετοί φίλοι και οπαδοί, πέρα από τη γνωστή καταγραφή των Οργανώσεων, μίλησαν σε περισσότερο κόσμο, είτε στο χώρο δουλειάς τους είτε σε γειτονιές.

Μεταφέρθηκε η αναγκαιότητα συζήτησης σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, με βάση την ταξική θέση του καθενός, ανεξάρτητα του τι μέχρι και χτες ψήφιζε, κάτι που πιο πλατιά έγινε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Με πείσμα και αποφασιστικότητα, εργαζόμενοι που συναντήθηκαν με τις θέσεις του Κόμματος στους χώρους δουλειάς, που έδωσαν τη μάχη μέσα από τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα, που γνώρισαν την αταλάντευτη θέση του ΚΚΕ και των κομμουνιστών, μπήκαν στη δράση, άνοιξαν δρόμους και για τις Κομματικές Οργανώσεις.

Δυνατότητες που φανερώθηκαν και πρέπει να αξιοποιηθούν

Τέτοια παραδείγματα φάνηκαν στις συσκέψεις των κλαδικών ΚΟΒ, ενώ στις εδαφικές η δράση που αναπτύχθηκε σε ορισμένες γειτονιές όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις Επιτροπές Αγώνα, τη Λαϊκή Επιτροπή, τα μαθήματα αλληλεγγύης αλλά και η στοχευμένη συζήτηση σε σπίτια εργατικών - λαϊκών οικογενειών, έδειξαν δυνατότητες αλλά και αδυναμίες στη δουλειά μας, που πρέπει να ξεπεραστούν στο επόμενο διάστημα.

Μια τέτοια δουλειά αναπτύχθηκε και από την ΚΝΕ, που συνεχίζεται με τις συσκέψεις των ΟΒ. Αναδεικνύεται πως οι θέσεις και η συνολική μας στάση στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ ήταν αυτές που βοήθησαν περισσότερα μέλη ΔΣ φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων από τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής» να δουλεύουν για την υπερψήφιση του Κόμματος. Φάνηκε, επίσης, η θετική επίδραση που είχαν οι συζητήσεις μαθητών, μελών της ΚΝΕ, στα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Από τις συσκέψεις αναδεικνύεται και η αναγκαιότητα συνέχισης αυτής της δουλειάς των Κομματικών Οργανώσεων, με χαρτί και μολύβι, στοχευμένα και με άξονα την ΚΟΒ και την ΟΒ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οργανώσεις έχουν ανοίξει ένα «θετικό λογαριασμό» μετά τις εκλογές και με κόσμο που για πρώτη φορά προσέγγισε το Κόμμα και μέσω της ψήφου του στις εκλογές.

Αυτός ο κόσμος είναι ταυτόχρονα ευάλωτος στα διλήμματα, στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών της ΕΕ, διεθνώς αλλά και μερίδων τους εντός της χώρας. Δεν είναι «δεδομένος», δεν μπορείς να μιλάς με όρους ψήφου και μόνο. Εδώ χρειάζεται να δοθεί η συνέχεια.

Η συνέχεια δεν μπορεί να είναι άλλη, κάτι που αναφέρεται και στη συζήτηση που έχουν ανοίξει οι ΚΟΒ, από τη σύσφιξη των σχέσεων του Κόμματος με αυτόν τον κόσμο παντού, σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς, σωματείο, συνδικάτο, γειτονιά, χώρο μόρφωσης, άθλησης, πολιτισμού, σε κάθε πτυχή της ζωής του.

Με προσανατολισμό την σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα δουλειά με το Πρόγραμμα του Κόμματος και πυξίδα την προηγούμενη θετική δράση και πείρα, αποτελεί πλέον αναγκαιότητα η βελτίωση και η πιο ουσιώδης παρέμβασή μας, από τα καθημερινά προβλήματα έως το πώς αυτά συνολικά θα ξεπεραστούν.


Σπύρος ΜΠΕΤΣΗΣ
Μέλος Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Πελοποννήσου του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Εδαφικού Αχαΐας

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η δουλειά με τις συσκέψεις παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα

Η πανελλαδική θετική τάση συσπείρωσης στο ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη εκφράστηκε και στο Ηράκλειο. Το ΚΚΕ στο Νομό Ηρακλείου σημείωσε άνοδο κατά 1.776 ψήφους ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά 0,91%. Η τάση ενίσχυσης της επιρροής του Κόμματος επιβεβαιώνεται και από την άνοδο κατά 660 ψήφους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, ενώ μια πλευρά που συμβάλει στο θετικό κλίμα στις γραμμές του Κόμματος, στους φίλους και οπαδούς, είναι και η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή.

Μαχητική συμμετοχή οπαδών και φίλων στο πλάι του Κόμματος

Στο πλευρό του Κόμματος έδωσαν τη μάχη με οξυμένα αντανακλαστικά, με ζήλο και αυταπάρνηση, εκατοντάδες φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ. Συστρατεύτηκαν με το Κόμμα εργάτες, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες που το προηγούμενο διάστημα ήταν πρωτοπόροι σε χώρους δουλειάς, σε χωριά, σε σωματεία και συλλόγους για την οργάνωση του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Συστρατεύτηκαν και νέοι άνθρωποι, που για πρώτη φορά ψήφιζαν το Κόμμα και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των ποσοστών του.

Βασικός και πιο αποτελεσματικός τρόπος δουλειάς που έφερε το Κόμμα σε άμεση επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους ήταν η σύσκεψη. Σε αυτήν τη μάχη εμπλουτίσαμε την πείρα μας για τη μορφή, το περιεχόμενο, τη σύνθεση ακόμα και την αφορμή που μπορεί να προκαλέσει μια σύσκεψη. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε κλάδους, επιχειρήσεις, σε γειτονιές, χωριά, σπίτια, καφενεία και δημόσιους χώρους.

Αυτός ο τρόπος δουλειάς συνέβαλε αποφασιστικά στην ενίσχυση του Κόμματος, στον εξοπλισμό και την ολοκληρωμένη συζήτηση με ευρύτερο κόσμο, που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Κόμμα. Αναδείχθηκε ότι εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν «στήσει αυτί» στο Κόμμα, αναγνωρίζουν τη σταθερότητα και τη συνέπειά του, τη μαχητικότητα και την αταλάντευτη στάση του στην καθημερινή πάλη, ακόμα και πολλοί που δεν ενίσχυσαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις εκλογές.

Τρόπος δουλειάς - εφόδιο για την επόμενη μέρα

Αμέσως μετά τις εκλογές και παράλληλα με τη συζήτηση για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στα όργανα και τις Κομματικές Οργανώσεις συνεχίζεται η πλατιά συζήτηση με τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη στο πλευρό του Κόμματος, που το στήριξαν στις εκλογές.

Πυκνώνουν οι συσκέψεις που επιβεβαιώνουν το θετικό κλίμα, της ενίσχυσης του Κόμματος σε συνθήκες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, έντονης πόλωσης, εκβιαστικών διλημμάτων και αυταπατών. Συζητείται το αποτέλεσμα του ΚΚΕ, το οποίο διαμορφώθηκε με την αποφασιστική ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση του Κόμματος και τη δραστηριότητα των δυνάμεών του στο κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η συζήτηση στέκεται ιδιαίτερα στην αταλάντευτη στάση του Κόμματος απέναντι στη νέα κυβέρνηση, που καλλιεργεί την αυταπάτη ότι «η ΕΕ μπορεί να αλλάξει». Αναδεικνύεται ότι η ΕΕ δεν αλλάζει, είναι λυκοσυμμαχία, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η όποια διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τις αντιθέσεις ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου για τον επιμερισμό της χασούρας που είχαν μέσα στην κρίση. Η δήθεν «κόντρα» κυβέρνησης - τρόικας δεν μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στο κεφάλαιο, ούτε να αποσπάσει φιλολαϊκές κατακτήσεις, από τη στιγμή που η κυβέρνηση «πίνει νερό» στο όνομα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της ΕΕ των μονοπωλίων, δεσμεύεται για την «τήρηση των συμφωνηθέντων».

Καμία αναμονή - Καμία ανοχή - Καμία αυταπάτη - Τώρα οργάνωση της πάλης

Στη συζήτηση στις συσκέψεις επισημαίνεται ότι το ΚΚΕ δε θα δώσει ψήφο ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση που προχωράει στις ράγες της ΕΕ. Καλεί το λαό να μην πάρει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου μέσα από την αναβίωση του λεγόμενου κινήματος των «πλατειών» που τοποθετείται υπέρ ενός διαφορετικού μείγματος διαχείρισης του χρέους, με το λογαριασμό να τον πληρώνει και στις δύο περιπτώσεις ο λαός.

Αυτή η συζήτηση είναι παρακαταθήκη, γιατί εξοπλίζει και μαχητικοποιεί δυνάμεις που βρίσκονται δίπλα στο Κόμμα. Συμβάλλει στο να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα μέσα στους κλάδους, χώρους δουλειάς, στις γειτονιές για την οργάνωση του λαού, για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχε στα χρόνια της κρίσης. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο προς όφελος του λαού, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία.


Βαγγέλης ΣΟΦΙΟΥ
Στέλεχος του ΚΚΕΕυρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ