Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαζί δώσαμε την εκλογική μάχη, μαζί συνεχίζουμε τη δράση

Από προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πολίχνη
Από προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πολίχνη
Την πρόσφατη εκλογική μάχη οι ΚΟB των Βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, όπως και σε όλη την Ελλάδα, την έδωσαν μαζί με εκατοντάδες συναγωνιστές. Το γεγονός αυτό έδωσε ουσιαστική ώθηση στην εκλογική δουλειά, στο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιήθηκε τελικά. Η συμβολή τους δεν ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι γυναίκες που μπήκαν και στην εκλογική μάχη στο πλευρό του Κόμματος, είχαν ήδη δώσει το πολύτιμο «παρών» τους σε προηγούμενες ουσιαστικές μάχες. Είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη συμμετοχή στην ταξική πάλη, μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στις Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και σε μέτωπα πάλης, όπως το γονεϊκό κίνημα. Ηταν παρόντες στις πολιτικές πρωτοβουλίες της Οργάνωσης, στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης και αλλού. Η δράση αυτή του προηγούμενου διαστήματος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία τους. Στη βελτίωση της επιχειρηματολογίας μας στην αντιπαράθεση με τα αστικά κόμματα, τον οπορτουνισμό.

Το πρώτο μέλημα των ΚΟB, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το Δεκέμβρη, ήταν να οργανωθούν συσκέψεις για τη συζήτηση και ένταξη στη μάχη όλων αυτών των οπαδών του ΚΚΕ, των συναγωνιστών μας. Η ουσιαστική συζήτηση γύρω από το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές και παράλληλα ο σχεδιασμός της δουλειάς και η ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και πρωτοβουλιών από τους οπαδούς του ΚΚΕ απέδωσαν και συνέβαλαν θετικά και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Ουσιαστική συζήτηση, χρήσιμες παρατηρήσεις

Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Ηδη μετά τις εκλογές ξεκίνησε η συζήτηση μέσα από συσκέψεις και οργάνωση συζητήσεων από τις ΚΟΒ με τους συναγωνιστές μας, με βάση την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ανάγκη για μια τέτοια συζήτηση αποδείχτηκε, μέχρι τώρα, πολύ ουσιαστική. Οι εκτιμήσεις, παρατηρήσεις για τη δουλειά μας και προτάσεις για τη συνέχεια της δράσης μας είναι χρήσιμες και θα δώσουν ζωντάνια και δύναμη στην κάθε ΚΟΒ, για να αναπτύξει την πάλη στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, με εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, τη νεολαία.

Είναι κοινή πεποίθηση και στους φίλους του Κόμματος ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα κινηθεί μέσα στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο, παρά τις διαφοροποιήσεις της στο μείγμα αντιλαϊκών μέτρων και την οξύτητα, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Γίνεται καθαρό πως δεν μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων, δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση φτώχειας, στην οποία βρίσκεται μεγάλος αριθμός λαϊκών οικογενειών που κατοικεί στις βορειοδυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με τα μέτρα - ψίχουλα που ανακοινώνουν οι υπουργοί αυτές τις μέρες. Ο αντιλαϊκός δρόμος είναι δεδομένος. Τα θεμελιακά και κρίσιμα αιτήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας δεν απασχολούν στο παραμικρό την κυβέρνηση. Ολοι οι παράγοντες που φτωχαίνουν, καταπιέζουν είναι εδώ: Οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και κερδοφορούν, η εξουσία της αστικής τάξης, που περιορίζει όλα τα δικαιώματα που θα έπρεπε να απολαμβάνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Πολύ γλαφυρά αναφέρονταν στις συσκέψεις παράμετροι που «ψυλλιάζουν» τους συναγωνιστές που βρίσκονται στο πλευρό του ΚΚΕ ή και άλλους που έχουν μια σχετική πείρα από το κίνημα: Τι σόι αριστερή κυβέρνηση είναι αυτή που τη χαιρετίζουν οι Αμερικανοί; Τι μπορεί να κάνει μια τέτοια κυβέρνηση που στηρίζεται σε στελέχη που έχουν θητεύσει παλιότερα σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πέρα από μια αστική διαχείριση πάνω στους στόχους και τη στρατηγική της ΕΕ; Γι' αυτόν τον κόσμο που έχει μια τέτοια πείρα δεν είναι εύκολο να παρασυρθεί με αυταπάτες.

Ζητούμενο η ενίσχυση των δεσμών, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων

Το ζητούμενο, στο οποίο επικεντρώνεται η συζήτηση για το από εδώ και πέρα είναι να δοθεί συνέχεια με τους συναγωνιστές μας. Εχουμε πολλή δουλειά, για να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τους ψηφοφόρους του Κόμματος, ιδιαίτερα αυτούς που, για πρώτη φορά, επέλεξαν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Δεν αρκούμαστε στο ότι μας έχουν δει στους αγώνες, στην απεργία, σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, στη δράση για να μην κοπεί το ρεύμα σε οικογένειες, ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, ενάντια σε πλειστηριασμούς σπιτιών για χρέη. Με θετική ανησυχία και διάθεση προσφοράς μπορούμε, οι ΚΟΒ, να απευθυνόμαστε πιο πλατιά και να βρισκόμαστε σε σταθερή συζήτηση και δράση με χιλιάδες περισσότερους εργαζόμενους. Μια συζήτηση που δεν περιορίζεται μόνο στο «εφικτό» και σε χαμηλές απαιτήσεις, αλλά θα γίνεται και για την προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, τα χαρακτηριστικά και τις πλευρές της. Και σε αυτό το στόχο μπορούν να συμβάλουν οι συναγωνιστές και σύντροφοι που βρίσκονται στο πλευρό των ΚΟΒ, όπως φάνηκε και από τις πρώτες συσκέψεις μετά τις εκλογές.

Με τέτοια δράση μπορεί να σπάει το κλίμα που καλλιεργούν η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και γενικά η αστική τάξη. Αυτό της αναμονής, που σημαίνει να μην κουνηθεί φύλλο από το λαϊκό κίνημα. Που σημαίνει ο λαός πάλι στη γωνία, στριμωγμένος στη μέγγενη ενός νέου δικομματισμού, που ορκίζεται μόνο στην ΕΕ και τον καπιταλισμό.

Στις συσκέψεις αναδείχθηκαν σοβαρές δυνατότητες για βήματα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Δυνατότητες για δεκάδες εγγραφές στα σωματεία, για ενίσχυση του ΠΑΜΕ, για δράση σε «απόρθητους» χώρους δουλειάς. Δυνατότητες για οργάνωση της πάλης, της αντίστασης σε αυτήν την πολιτική, το άνοιγμα του δρόμου για την πραγματική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας. Σε αυτό το σκληρό, καθημερινό αγώνα υπάρχουν δεκάδες συναγωνιστές που μπορούν να συνεχίσουν την προσφορά και να αναλάβουν και περισσότερες πρωτοβουλίες.

Η δράση αυτή μετά τις εκλογές, όσο πιο καλά οργανωθεί και μας φέρει κοντά στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, τόσο πιο γερές βάσεις μπαίνουν για το Κόμμα, την ισχυροποίησή του.


Βασίλης ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Μέλος της ΕΠ της Οργάνωσης Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Β/Δ Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org