Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Πρωτοβουλίες και απεργιακή κλιμάκωση στο μέτωπο της Υγείας

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, Λαϊκές Επιτροπές, συνταξιούχοι και άλλοι φορείς οργανώνουν τη δράση τους μπροστά στις 20 του Μάη

Οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την Υγεία στις 20 του Μάη
Οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την Υγεία στις 20 του Μάη
Πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 20 Μάη και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι οριακή, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των μεγάλων ελλείψεων.

Με ορίζοντα την απεργία στις 20 Μάη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας κλιμακώνουν τη δράση τους για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και καλούν στη συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αποφάσισε και το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Αποφάσισε, επίσης, στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) για την Παρασκευή 8 Μάη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (10.30 π.μ.) και στο υπουργείο Υγείας (12 μ.) που έχουν αποφασίσει συνελεύσεις νοσοκομείων.

Ακόμα, η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στη νέα κινητοποίηση των φορέων της Δυτικής Αθήνας για τη δημόσια Υγεία στις 14 Μάη στο υπουργείο Υγείας και στηρίζει τις επισχέσεις εργασίας ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών. Καταδικάζει, τέλος, κάθε φαινόμενο αυταρχισμού και τρομοκράτησης ενάντια σε αγωνιζόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς και, ιδιαίτερα, ειδικευόμενους.

Την ίδια μέρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ οργανώνουν πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Αναβρασμός στα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία επικρατεί αναβρασμός, καθώς τα προβλήματα μεγαλώνουν.

Σε μια σειρά νοσοκομεία συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) αποφάσισε στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) για όλο το προσωπικό την Παρασκευή 8 Μάη και συγκέντρωση στα επείγοντα του νοσοκομείου, στις 9 π.μ. Στη συνέχεια θα γίνει πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την Τρίτη 12 Μάη, Παγκόσμια Μέρα νοσηλευτή - νοσηλεύτριας, ο ΣΕΝΕ θα διοργανώσει στο αμφιθέατρο - δώμα του «Ευαγγελισμού» εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών - ζητήματα υγείας και ασφάλειας στο νοσοκομείο».

Την Πέμπτη 14 Μάη, στις 7 μ.μ. θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για την Υγεία μπροστά στο υπουργείο Υγείας που διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Δυτικής Αττικής και την Τετάρτη 20 Μάη στην 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία.

Σε τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) αύριο, Πέμπτη 7 Μάη και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια στις 9.30 το πρωί, προχωρούν από κοινού οι εργαζόμενοι στα δύο νοσοκομεία Ηρακλείου Κρήτης, το Πανεπιστημιακό (ΠΑΓΝΗ) και το Βενιζέλειο.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ σημειώνει πως η χρηματοδότηση κάθε χρόνο μειώνεται, ενώ υπογραμμίζει πως και αυτή η συγκυβέρνηση ως πρώτο μέλημά της έχει να πληρώνει τους δανειστές και να χαρίζει φόρους στους καπιταλιστές και όχι να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

«Στο πόδι» οι Λαϊκές Επιτροπές

Στο μέτωπο της Υγείας συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών και φορέων από τη Δυτική Αθήνα, το Μενίδι και τη Φυλή, που προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας.

Για την προετοιμασία της σχεδιάζουν τις παρακάτω τοπικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας: Αύριο Πέμπτη 7/5: Στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Στις 10 π.μ. στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Στις 7 μ.μ. στο «Λοιμωδών» Αγ. Βαρβάρας. Την Παρασκευή 8/5: Στις 10.30 π.μ. στο ΙΚΑ Ανω Λιοσίων. Τη Δευτέρα 11/5: Στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Πετρούπολης. Την Τρίτη 12/5: Στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Μενιδίου.

Στο ακόλουθο πρόγραμμα κατέληξαν μετά από σύσκεψη και οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας: Το διάστημα 11 - 15 Μάη θα προχωρήσουν σε κατά τόπους παρεμβάσεις με βάση τα προβλήματα σε κάθε περιοχή. Στις 18 Μάη θα γίνει κοινή παρέμβαση, στις 12.30 μ.μ., στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά (Θηβών και Φαλήρου). Στις 28 Μάη αποφασίστηκε παν-κινητοποίηση με συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι της Νίκαιας.

Σε σύσκεψη για την Υγεία καλεί η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Ανάμεσα στα προβλήματα της περιοχής η Λαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ιδιαίτερα την υποχρηματοδότηση στα Νοσοκομεία «Παμμακάριστος» και «Αγία Ολγα», που οδηγεί σε πολλές ώρες αναμονής στην εφημερία και σε εξάντληση του προσωπικού, το κλείσιμο του Νοσοκομείου Πατησίων και του 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ, που οδήγησε στην απώλεια 200 κλινών κ.ά.

Αλλες δράσεις

Επίσης, συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη, φορείς και σωματεία της Καρδίτσας για τα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής. Μετά από σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ, αποφασίστηκε να γίνει συλλαλητήριο στις 27 Μάη.

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Υγεία και τον προγραμματισμό δράσης διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Βορειοδυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης και φορείς της περιοχής, αύριο, Πέμπτη 7 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης (Ελπίδος 33).

Τέλος, σε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στην 24ωρη κλαδική απεργία στις 20 Μάη, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), το Σάββατο 9 Μάη, στις 5 μ.μ.

Διπλές περικοπές στα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις

Οι αποφάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των χρονίως πασχόντων

Διπλό χτύπημα στους αρρώστους με σπάνιες παθήσεις, που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τα βήματα της προηγούμενης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, το κόστος των ΦΥΚ θεωρείται υπερβολικό και γι' αυτό η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει κλειστό προϋπολογισμό γι' αυτή την κατηγορία φαρμάκων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στις συναντήσεις της με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας -όπως έγινε χτες στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές-, διαμηνύει ότι ο αριθμός των ΦΥΚ είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να μειωθεί.

Ετσι, στη χτεσινή συνάντηση με το ΣΦΕΕ, συμφωνήθηκε η σύσταση τεχνικής επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει τα κριτήρια με τα οποία εισέρχονται τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) στην αγορά και θα διερευνήσει την πιθανότητα να μειωθεί ο αριθμός τους, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί πρόταση του ΣΦΕΕ που αποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας. Εκτός από στελέχη του υπουργείου, θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ και του ΕΟΦ.

Τι είναι τα ΦΥΚ

Τα ΦΥΚ (νόμος 3816/2010 ΦΕΚ Α' 6/26.1.2010) είναι για σοβαρές ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Την , στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα για νοσοκομειακή μόνο χρήση. Δηλαδή, η συνταγογράφηση και η χορήγησή τους γίνεται μόνο εντός νοσοκομείου.
  • Την , στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα, η χορήγηση των οποίων ξεκινά εντός του νοσοκομείου και μπορεί να συνεχίζεται εκτός νοσοκομείου, υπό την παρακολούθηση ειδικευμένου.

Το 2015 τα ΦΥΚ ήταν 317, εκ των οποίων 199 ανήκουν στην κατηγορία 1Β. Ο ΕΟΠΥΥ το 2013 πλήρωσε 713.712.762 ευρώ για ΦΥΚ, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης 118.318.479 ευρώ για φάρμακα αμιγώς νοσοκομειακής χρήσης, λόγω αδυναμίας χορήγησής τους από νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Για το 2014, οι αντίστοιχες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκαν σε 847.736.758 και 206.417.099 ευρώ αντίστοιχα.

Τους ρίχνουν στον Καιάδα

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις των μνημονίων για τη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε 2 δισ. ευρώ για το 2015, προετοιμάζει το διπλό περιορισμό στα ΦΥΚ. «Κάθε σκέψη για περιορισμούς στη δαπάνη για τα ΦΥΚ ρίχνει στον Καιάδα αρρώστους με σπάνιες παθήσεις» δήλωσε ενδεικτικά, χτες, η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση -που είναι χρόνια νόσος- δεν ξεπερνούν τους 500 σε όλη τη χώρα. Υποβάλλονται, όμως, σε μια απίστευτη ταλαιπωρία -και αγωνία-, καθώς για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν κάθε μήνα το σύνολο των ιατρικών γνωματεύσεών τους και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Εάν ο ασθενής, όπως καταγγέλθηκε, με πνευμονική υπέρταση καθυστερήσει για λίγες μόνο ώρες να λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία και για την ίδια τη ζωή του.

  • Στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το ΣΦΕΕ, οι φαρμακοβιομήχανοι κατέθεσαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία είχαν 1 δισ. ευρώ χρέη προς τις φαρμακοβιομηχανίες μέχρι το Φλεβάρη του 2015. Τα 650 εκατ. είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org