Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις.
Αναλυτικά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ:
«Ολες και όλοι στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση και χτυπάει την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, διαλύει το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους απέναντι στα δόντια της εργοδοσίας, χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία! Δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο!
Η κυβέρνηση της ΝΔ μάς κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις "ανατροπές του αιώνα"! Στο υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να προσθέσει ένα νομοσχέδιο που θεμελιώνει γερά όλα τα μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία, επεκτείνει την "ευελιξία" και δυναμώνει την ένταση της εκμετάλλευσης.
Είναι ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα - κόλαση για τους εργαζόμενους. Εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις. Είναι μέτρα που εξασφαλίζουν στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα πιο φθηνούς, ευέλικτους, αναλώσιμους και αφοπλισμένους εργαζόμενους.
Να παραλύσει η χώρα απ' άκρη σ' άκρη, από κλάδο σε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς! Οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, στα εργοστάσια, στις βιομηχανικές ζώνες, στα γραφεία, στους χώρους Εκπαίδευσης!
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, όλες τις ζωντανές δυνάμεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της κλιμάκωσης των αγώνων στα χέρια τους!
Να δυναμώσει ένα ενιαίο απεργιακό μέτωπο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που θα απαιτεί την απόσυρση εδώ και τώρα του αντεργατικού τερατουργήματος.
Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας! Οι απεργίες του Νοέμβρη και της 6ης Μάη απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα όταν η ηγεσία της ΓΣΕΕ τις χαρακτήριζε γελοίες, οι μεγάλες κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημίας για την προστασία της υγείας, οι κλαδικές κινητοποιήσεις που ξεσπούν τους τελευταίους μήνες, η κατά μέτωπο σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποτρέψει σχεδιασμούς, να φέρει νίκες, είναι ο δρόμος της ελπίδας!
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους να προσπεράσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων. Ολους αυτούς τους μήνες έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να στηρίξει τα κυβερνητικά μέτρα, για να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο σε συνθήκες νηνεμίας!
Αυτές τις μέρες καρφώνονται μόνοι τους, καθώς την ίδια στιγμή που ο Χατζηδάκης ανέφερε πως το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το γνώριζαν όλοι πολύ καιρό πριν, η εργατοπατερίστικη ομάδα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να ομολογήσει πως μέσα στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται μέτρα και διατάξεις που δεν υπήρχαν σε πρωτύτερα σχέδια. Αρα και γνώριζαν και συνδιαμόρφωναν τα μέτρα αγκαζέ με την κυβέρνηση!
Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω! Το απεργιακό κάλεσμα των σωματείων να φτάσει παντού, σε όλους τους κλάδους, σε κάθε εργασιακό χώρο.
Να μη μείνει εργαζόμενος ανενημέρωτος για το περιεχόμενο του αντεργατικού εκτρώματος! Οσα ψέματα κι αν χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και οι εργοδοτικές ενώσεις, όσο φτιασίδωμα προσπαθεί να του ρίξει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, το νομοθετικό έκτρωμα ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ!
Να δυναμώσει ο απεργιακός αγώνας για:
Είναι χρέος σε μας και στα παιδιά μας, είναι για το παρόν και το μέλλον μας, για τη ζωή μας!
Το χρωστάμε στις προηγούμενες γενιές εργατών που με θυσίες και αιματοβαμμένους αγώνες κατέκτησαν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα που κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να τα τελειώσουν!
Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!».
Με το σύνθημα: «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Η εκμετάλλευση δεν "διευθετείται" - Καταργείται! Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση»
Αύριο Παρασκευή:
-- Στις 7 μ.μ., στην Καισαριανή, στο Σκοπευτήριο, με ομιλήτρια την Κανέλλα Γεωργοπούλου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής.
Το Σάββατο 5 Ιούνη:
-- Στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), οι ΚΟΒ στην «Intracom» καλούν σε σύσκεψη με ομιλητή τον Ηλία Τσιμπουκάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.
-- Στις 7 μ.μ., στην Καλλιθέα, στην πλατεία Τζιτζιφιών, με ομιλήτρια την Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος της ΤΕ Νότιου Τομέα.
Την Κυριακή 6 Ιούνη:
-- Στις 7 μ.μ., στη Δάφνη, στην πλατεία 25ης Μαρτίου (Τσαλαγανίδη), θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., στο Ζεφύρι (Πάρκο Λιάρος, Θεατράκι), θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241), η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Νομοθεσία - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά: Σύγχρονη νομοθεσία ή σύγχρονη σκλαβιά για την εργαζόμενη γυναίκα». Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.
Ανοιχτές εκδηλώσεις ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, με τίτλο «Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή», προγραμματίζει η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ:
Αύριο Παρασκευή:
-- Στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Περαία, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο μπροστά από το 4ο - 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, με ομιλήτρια την Δήμητρα Χατζή, στέλεχος του ΚΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., στο προαύλιο της Κοινότητας Χορτιάτη, με ομιλητή τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα και την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο αγωνιστικό βήμα είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με προοπτική την άμεση απεργιακή κλιμάκωση, και το μήνυμα αυτό μεταφέρεται σε κάθε χώρο δουλειάς με καθημερινές συσκέψεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες. Τα συνδικάτα μέσα από έναν πλούσιο και πολύμορφο προγραμματισμό δράσης καλούν σε μαζική συμμετοχή την εργατική τάξη, όλο τον λαό στη μάχη για το ξήλωμα του αντεργατικού πλαισίου. Στη δράση τους περιλαμβάνονται κινητοποιήσεις, όπως προχτές στο υπουργείο Εργασίας από το Συνδικάτο Οικοδόμων που δέχθηκε τη βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ, όταν έδειξε στην πράξη «πώς δουλεύεται το τσιμέντο», μια δουλειά που το νομοσχέδιο καθιερώνει πια και τις Κυριακές. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το Συνδικάτο Μετάλλου συνεχίζει τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε απεργία την προηγούμενη Πέμπτη, με τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση να δείχνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να δυναμώσουν τη μάχη που δίνουν.
Στον αντίποδα των σχεδιασμών των εργατοπατέρων, συνδικαλιστικές οργανώσεις από κάθε κλάδο δυναμώνουν το απεργιακό τους μέτωπο πιάνοντας το «νήμα» από τη μεγάλη απεργία της 6ης Μάη και από τις απεργιακές τους αποφάσεις που ανάγκασαν τελικά την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να κάνει την ανάγκη ...φιλοτιμία και να προτείνει την απεργία για τις 10 Ιούνη.
Στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα, με συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, καλούν οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, σημειώνοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Ακυρώνουμε στην πράξη τα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, με προεξάρχουσα την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Το νομοσχέδιο που εκφράζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ! Μπροστά οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων!».
Με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και εκατοντάδων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το απεργιακό μέτωπο ενισχύεται διαρκώς για τις 10 Ιούνη.
Μέχρι στιγμής αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο έχουν πάρει: Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Φωκίδας, Λιβαδειάς, Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Σάμου, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Νάουσας, Οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Θεάματος - Ακροάματος, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απεργία στο Δημόσιο έχει αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.
Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει επίσης δεκάδες σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Εχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.
Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν την Πέμπτη 10 Ιούνη οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ καλούν τους ναυτεργάτες να «συντονίζουν τον αγώνα τους με συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, που καταργεί το 8ωρο και φέρνει πρόσθετα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση», να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 10 Ιούνη. Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα, Πέμπτη, η ΠΕΝΕΝ, η οποία χθες κρίθηκε «παράνομη» από το Πρωτοδικείο Πειραιά, κατά παραγγελία των εφοπλιστών.
Τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν μάλιστα «την προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», τονίζουν. Σημειώνεται ότι ο ΣΕΕΝ σε επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας ζητά από την κυβέρνηση τη «λήψη των απαραίτητων μέτρων» για τη «διασφάλιση της τάξης και τη χωρίς προβλήματα λειτουργία των πλοίων».
Την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας, ενάντια στην προπαγάνδιση της απεργίας στις 10 Ιούνη στον χώρο των Δικαστηρίων, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 31/5 αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε έλεγχο για την εξακρίβωση στοιχείων σε μέλη του Σωματείου που αναρτούσαν πανό με το απεργιακό κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων και στο Ειρηνοδικείο. «Με την αδιάλλακτη στάση των μελών μας και τη δήλωση ότι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν διαπραγματεύονται, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν», τονίζει το Σωματείο. «Πρόκειται για μια πρώτη γεύση για το τι ετοιμάζουν ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα με το νέο νόμο που φέρνουν, με τον οποίο η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται και οι συνδικαλιστές και οι εκλεγμένοι στα όργανα του εργατικού κινήματος αντιμετωπίζονται ως δυνάμει εγκληματίες», καταγγέλλει.
Και στη Θεσσαλονίκη επικρατεί αναβρασμός στους χώρους δουλειάς, όπου καθημερινά δίνεται η μάχη των Σωματείων για την προετοιμασία της απεργιακής απάντησης στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθεί μαζική μαχητική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών.
Παράλληλα συνεδριάζουν εκ νέου τα ΔΣ των Σωματείων, αποφασίζοντας «από τα κάτω» την οργάνωση της απεργίας την Πέμπτη 10 Ιούνη, σχεδιάζοντας την παρέμβασή τους στους κλάδους. Συνεχίζονται και οι Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες εκφράζεται μαχητικό κλίμα. Στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως π.χ. στη ΧΑΡΤΕΛ, γίνονται συνελεύσεις των εργαζομένων όπου ανοίγει η συζήτηση για το τι έρχεται και πώς πρέπει να αντιστοιχηθεί η απάντηση της εργατικής τάξης.
Στη λίστα των Σωματείων που αποφάσισαν συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και στην απεργία προστέθηκαν χτες το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.
Στο πόδι για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που θα γίνουν σήμερα και αύριο και της απεργιακής μάχης στις 10 Ιούνη, για την «απόσυρση εδώ και τώρα» του αντεργατικού εκτρώματος και για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, βρίσκονται τα εργατικά σωματεία με άλλους μαζικούς φορείς στη Θεσσαλία.
Στη Λάρισα, καθημερινές είναι οι εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, γιαπιά, εργοστάσια μετάλλου, τροφίμων, αλλά και σε χώρους του Δημοσίου, όπως οι υπηρεσίες του δήμου, τα σχολεία. Ταυτόχρονα, δίνεται η μάχη των αρχαιρεσιών σε μια σειρά από σωματεία. Χαρακτηριστικά, την Τρίτη, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Φαρμάκου, όπου η συμμετοχή σχεδόν διπλασιάστηκε, έγιναν 135 νέες εγγραφές, ενώ οι ταξικές δυνάμεις κατέκτησαν την απόλυτη πλειοψηφία. Για τις 14 - 18 Ιούνη είναι προγραμματισμένες οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων.
Για τη δράση των σωματείων μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Στέλιος Μπάρμπας, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου: «Σε κάθε χώρο δουλειάς γίνεται αναλυτική συζήτηση για τα μέτρα της κυβέρνησης, παρότι οι εργαζόμενοι κατανοούν την επίθεση που δέχονται. Μέσα από το καθημερινό μας άνοιγμα επιδιώκουμε να γίνουν ακόμα περισσότεροι οι εργαζόμενοι που θα συγκρουστούν με την εργοδοσία, θα προσπεράσουν τις δυσκολίες και θα φωνάξουν, "πάρτε πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα". Στο χώρο του Φαρμάκου μάς γεμίζει αισιοδοξία η άνοδος της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες, ειδικά από εργοστάσιο του κλάδου και τις φαρμακαποθήκες, συμμετοχή που απ' ό,τι φαίνεται θα εκφραστεί και στην απεργία στις 10 Ιούνη. Η εργατική τάξη δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, συνεχίζουμε ακόμα πιο μαχητικά».
Σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης και οργάνωσης της απεργίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Ξάνθη, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, συλλόγων και φορέων, οργάνωσε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης.
Τα σωματεία και οι φορείς κατέληξαν στην οργάνωση συγκέντρωσης - παρέμβασης σήμερα Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και σε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
H Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, άλλα σωματεία και φορείς που βρίσκονται μπροστά στον αγώνα καλούν μαζικά τους εργαζόμενους και τα σωματεία της περιοχής να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις και να απαιτήσουν να μην κατατεθεί νομοσχέδιο - έκτρωμα όπως και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που διευθετούν το χρόνο εργασίας, οι νόμοι των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, οι νόμοι που ξηλώνουν την κυριακάτικη αργία.
Αθήνα, 7 μ.μ., Προπύλαια.
Πειραιάς, 7 μ.μ., πλατεία Κοραή.
Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Βέροια, 7.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου.
Βόλος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου.
Γιάννενα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.
Ελευσίνα, 7.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων.
Ζάκυνθο, 7.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο.
Κεφαλονιά, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.
Κοζάνη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Κορωπί, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.
Νάουσα, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.
Ναύπλιο, 7 μ.μ., Ενδεκάτη.
Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Πάτρα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.
Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., Θεοφάνειο.
Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Σάμος, 7 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου.
Σέρρες, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Τρίκαλα, 7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί σε:
Αθήνα, 10 π.μ., Προπύλαια.
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
Πειραιά, 10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη.
Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου.
Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού.
Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου.
Αρτα, 10 π.μ., πλατεία Κιλκίς.
Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.
Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ.
Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων.
Ζάκυνθο, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία.
Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.
Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου.
Κάρυστο, 10.30 π.μ., πλατεία Καρύστου.
Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς νομαρχίας.
Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου.
Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κω, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λευκάδα, 11 π.μ., στον Αγιο Μηνά.
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς.
Νάξο, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου.
Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Πολύγυρο, 10.30 π.μ., Ηρώον.
Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιό ΚΤΕΛ.
Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο.
Σάμο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς.
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας με υπηρεσιακούς παράγοντες και μετά την πίεση που άσκησαν τα Σωματεία, το Σωματείο τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι επιβεβαιώθηκε η σωστή απόφαση της συνέλευσης για συνέχιση των κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων. Σημειώνει επίσης ότι αυτό που ειπώθηκε στη συνάντηση είναι ότι «δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας» και πως το «μόνο διασφαλισμένο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η αποζημίωση όλων των εργαζομένων, σύμφωνα με το Ν.4093 / 2012». Επίσης, ειπώθηκε ότι «μόνο οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 59ο έτος της ηλικίας τους θα τεθούν σε καθεστώς συνταξιοδότησης», ενώ για τους εργαζόμενους που είναι στην ηλικία 55 έως 59, εάν δεν απορροφηθούν, θα μπουν σε πρόγραμμα ...επανένταξης στην εργασία.
«Μετά από 17 μήνες κινητοποιήσεων η αντοχή που έχουν δείξει εργαζόμενοι έχει φέρει αποτελέσματα. Από κει που μας λέγανε ότι δεν δικαιούμαστε καθόλου αποζημίωση, τώρα μας λένε ότι θα πάρουμε έστω τα ψίχουλα που δίνει ο νόμος του 2012», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να διασφαλιστούν η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και όλα τα δικαιώματά μας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος».
Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», ο Παναγιώτης Πολίτης, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΕΑΜ στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, αναφέρει:
«Καλούμε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσουν τη μέχρι σήμερα αταλάντευτη στάση τους. Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που καλλιεργούν την αναμονή και τις ψεύτικες προσδοκίες, εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να βάλουν χέρι στα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Μόνο η αποφασιστική συνέχιση του αγώνα και κανένα επιτελείο της κυβέρνησης ή των συμφερόντων που εξυπηρετεί δεν πρόκειται να διασφαλίσει τη ζωή μας. Μόνο η συνέχιση του αγώνα θα μας δώσει αντί για τα "ψίχουλα" που μας πετάνε, αυτά για τα οποία έχουμε μοχθήσει και η κυβέρνηση μας χρωστά».
Και προσθέτει: «Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Να κάνουμε ξεκάθαρο σε κυβέρνηση και "επενδυτές" ότι δεν πρόκειται να μας πετάξουν έξω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ. Οτι δεν πρόκειται να συναινέσουμε και να αποδεχθούμε τις απολύσεις μας».
Κάνει επίσης γνωστό ότι σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ. το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας θα προχωρήσει σε ανοιχτό ΔΣ και τονίζει: «Επόμενος σταθμός στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι η απεργία στις 10 Ιούνη απέναντι στο εργασιακό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να δώσουν μαχητική αγωνιστική απάντηση τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και σε αυτούς που καλλιεργούν την αναβλητικότητα και κωλυσιεργούν στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων. Εχοντας εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή στη συνεδρίαση του ΔΣ, στην απεργία στις 10 Ιούνη και μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πρέπει να γίνει εκεί που θα δοθεί η τελική μάχη».
Eurokinissi |
Παρά το «ψηφιδωτό» των εργασιακών σχέσεων, την ποικιλία των συμβάσεων και τους διαφορετικούς χώρους στους οποίους δουλεύουν, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι.
Την περίοδο που διανύουμε, και με τη δουλειά των εργαζομένων στην καθαριότητα να έχει αποδειχθεί πιο πολύτιμη από ποτέ μετά από ένα χρόνο πανδημίας, χιλιάδες συμβάσεις φτάνουν και πάλι στη λήξη τους, ενώ οι ολιγόμηνες παρατάσεις που δόθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις εκπνέουν. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να έρχονται για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με την απόλυση και την ανεργία. Στο έδαφος αυτό, σωματεία του κλάδου καλούν σε οργάνωση στις γραμμές τους και ενίσχυση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Παράλληλα, προειδοποιούν τους εργαζόμενους σε δημόσιους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες να είναι διπλά και τριπλά επιφυλακτικοί με τις «φωνές» που φτάνουν στα αυτιά τους και τους «υπόσχονται» μόνιμη δουλειά μέσα από δικαστικές και νομικές ενέργειες, χωρίς τη δική τους συμβολή και συμμετοχή στον αγώνα.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων, όπου το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων που υπογράφονται με τις διοικήσεις ορισμένων ιδρυμάτων συνυπάρχει με την εργολαβική εργασία που δεν σταμάτησε ποτέ σε άλλες μονάδες. Στο τέλος του έτους λήγουν μαζικά οι ατομικές συμβάσεις, ενώ ήδη στο τραπέζι της συζήτησης έχει βρεθεί η επιστροφή των εργολάβων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Νοσοκομείο «Θριάσιο», η διοίκηση του οποίου αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να προκηρύξει διαγωνισμό για να αναθέσει τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σε εργολαβική εταιρεία. Η απόφαση αυτή οδηγεί στην απόλυση άνω των 100 εργαζομένων, μεταξύ των οποίων 59 καθαριστές και καθαρίστριες. Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο καταδικάζει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και διοίκησης για την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών στην καθαριότητα. Εχει ήδη προχωρήσει σε διαμαρτυρία στη συνεδρίαση της διοίκησης με το επίμαχο θέμα, την περασμένη Δευτέρα οργάνωσε συγκέντρωση, ενώ την Τρίτη 8 Ιούνη καλεί όλους τους συμβασιούχους να συγκροτήσουν σωματειακή επιτροπή, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα του αγώνα.
Ο δρόμος για την επιστροφή των εργολάβων ανοίγει τη στιγμή που η πείρα που υπάρχει από τα «έργα και τις ημέρες τους» στα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύει ότι η απληρωσιά, οι απολύσεις, η δουλειά με ελάχιστο προσωπικό δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Ανάλογη πείρα υπάρχει και σε άλλους χώρους. Στην καθαριότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την οποία λυμαίνονται οι εργολάβοι, κυριαρχούν οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, το λιγοστό προσωπικό και η μεγάλη εντατικοποίηση. Στην πρόσφατη περιοδεία του στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά διαπίστωσε ότι σε κάθε εργαζόμενο αναλογούσαν 18 λεωφορεία στη βάρδιά του (!), με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ανάγκες καθαριότητας των οχημάτων. Σε πανεπιστημιακές σχολές και ιδρύματα, οι εργολαβικοί δουλεύουν σε συνθήκες καταστρατήγησης των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, κάθε φορά που αλλάζει ο εργολάβος μένουν «ξεκρέμαστοι», ενώ οι διοικήσεις των ιδρυμάτων ...νίπτουν τας χείρας τους, όταν τα σωματεία καταγγέλλουν την κατάσταση. Στο μέτωπο αυτό, τις προηγούμενες μέρες τα Σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά προχώρησαν σε παρέμβαση στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, διεκδικώντας να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με όλα τα δικαιώματά τους, κατά την εναλλαγή από τον έναν εργολάβο στον άλλον.
Η εργασιακή ανασφάλεια καλά κρατεί ακόμα και για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πάνω από το κεφάλι τους την τρομοκρατία του εργολάβου. Οι ατομικές συμβάσεις, που είχε ιδιαίτερα διαφημίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ημερομηνία λήξης και ακολουθούν κατά γράμμα τη λογική της ανακύκλωσης του προσωπικού και της ανεργίας: Οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν κάποιους μήνες στη δουλειά βλέπουν τις συμβάσεις τους να λήγουν, αντικαθίστανται από συναδέλφους τους που έχουν πεταχτεί νωρίτερα στην ανεργία και περιμένουν τη σειρά τους για να επιστρέψουν σε μια θέση προσωρινής δουλειάς όταν αθροιστούν οι μήνες ή τα χρόνια της ανεργίας και μαζί τους τα μόρια που θα συγκεντρώσουν στην επόμενη προκήρυξη.
Θύματα της ομηρίας αυτής είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Τους τελευταίους μήνες οι περίπου 140 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Οι περισσότεροι έχουν δουλέψει για δέκα και πλέον χρόνια με το άθλιο εργασιακό καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων. Μετά τη λήξη των συμβάσεων, στο τέλος Μάρτη, και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, ορισμένοι έχουν επιστρέψει στα πόστα τους με προσωρινή διαταγή των δικαστηρίων που παρατείνουν για δύο - τρεις μήνες τις συμβάσεις. Αν και στην ΑΑΔΕ και στα τελωνεία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη οδήγησε σε αυτήν την παράταση, σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή των συμβασιούχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η απόφαση ήταν αρνητική για τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, οι συμβασιούχοι είτε έχουν ήδη αντιμετωπίσει την απόλυση είτε θα βρεθούν το επόμενο διάστημα μπροστά της. Αντίστοιχα, οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του ΕΦΚΑ συνεχίζουν να δουλεύουν με μια ολιγόμηνη παράταση και βλέπουν την ανεργία να πλησιάζει απειλητικά.
Οι ανάγκες της καθαριότητας σε νοσοκομεία, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες «δεν μπορούν να συμβαδίζουν με την κακοπληρωμένη εργασία και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μονοετείς ή διετείς συμβάσεις, με διαρκή ομηρία, με τους εργολάβους που δεν έφυγαν ποτέ και αναμένουν τις νέες αναθέσεις έργου», τονίζει το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά. Μαζί με άλλα σωματεία της χώρας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θέτει στο προσκήνιο την ανάγκη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία απευθύνουν στους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης στις γραμμές τους, ανεξάρτητα από τον χώρο στον οποίο δουλεύουν, και συνένωσης σε ένα ενιαίο διεκδικητικό ποτάμι.
Τα σωματεία προειδοποιούν τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα των υποσχέσεων που μοιράζουν αυτήν την περίοδο δικηγορικά γραφεία, ενίοτε και με την «κάλυψη» που τους προσφέρουν δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που τάζουν ...μονιμότητα με δικαστικές και νομικές ενέργειες. Οι δυνάμεις αυτές, που βρίσκονται στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, τις προηγούμενες μέρες διακινούσαν και «ερωτηματολόγια» στους εργαζόμενους καλώντας τους μάλιστα να ...συναινέσουν στην εκχώρηση προσωπικών στοιχείων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες με δικηγόρους, ακόμα και με εταιρείες πληροφορικής (!), με δήθεν «έπαθλο» τη μονιμότητα...
«Η σταθερή εργασία είναι διαρκές και πάγιο αίτημα που μας θέλει ενωμένους στον δρόμο, με κινητοποιήσεις που θα βάζουν στο επίκεντρο αυτό το αίτημα, χωρίς αστερίσκους», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί επίσης τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ (210.3833.786 - 210.3301.842) και με το Σωματείο Καθαριστών - στριών Πειραιά και Νήσων (6906.563.549 - email: som.kathar.peiraia@gmail.com).